Jedliście kiedyś pieczeń rzymską? W jej wnętrzu kryją się jajka ugotowane na twardo, dlatego po pokrojeniu na grube plastry, danie prezentuje się wyjątkowo elegancko. Doskonale nada się na uroczysty wielkanocny obiad.

Pieczeń cudownie smakuje z sosem chrzanowym albo sosem z pestek dyni, na który podajemy przepis.

Przepis na pieczeń rzymską

Składniki

  • 600g mielonej wieprzowiny
  • 1 jajko
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
  • 1/2 łyżeczki ostrej mielonej papryki
  • 1/2 łyżeczki majeranku
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • Sól do smaku

Przygotowanie

  1. Cebulę i czosnek obierzcie z łupin i drobno posiekajcie. Wrzućcie na rozgrzaną oliwę i podsmażcie.
  2. Do dużej miski przełóżcie mięso mielone, podsmażoną cebulę z czosnkiem oraz pozostałe składniki (oprócz jajek ugotowanych na twardo). Wszystko wyróbcie na gładką masę.
  3. Keksówkę wyłóżcie papierem do pieczenia i na dno przełóżcie połowę masy mięsnej.
  4. Na wierzchu ułóżcie jajka ugotowane na twardo i delikatnie wciśnijcie w mięso. Przykryjcie je pozostałym mięsem i wygładźcie.
  5. Wstawcie do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczcie przez około 40-45 minut.

Przepis na sos z pestek dyni do pieczeni rzymskiej

Składniki

  • 100g pestek dyni
  • 5 łyżek octu winnego z czerwonego wina
  • 2 łyżki oliwy
  • 100ml ciepłej wody
  • 1 mały ząbek czosnku
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1/4 łyżeczki kuminu
  • 1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • Szczypta soli


Przygotowanie

  1. W miseczce wymieszajcie pestki dyni z cynamonem, papryką, kuminem i solą, tak żeby przyprawy dokładnie pokryły pestki.
  2. Wsypcie pestki na rozgrzaną, suchą patelnię i uprażcie. Pilnujcie, aby się nie przypaliły.
  3. Przesypcie je do blendera i zmiksujcie.
  4. Wytrzyjcie patelnię ręcznikiem papierowym i wsypcie na nią cukier, przesmażcie i dodajcie ocet oraz posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek.
  5. Wymieszajcie, podsmażcie, dodajcie oliwę, wodę i zblendowane pestki.
  6. Zredukujcie nieco sos.
  7. Gorącym sosem polejcie kawałki pieczeni rzymskiej.
  8. Smacznego!

Źródło:gotujmy.pl