Jedliście kiedyś pieczeń rzymską? W jej wnętrzu kryją się jajka ugotowane na twardo, dlatego po pokrojeniu na grube plastry, danie prezentuje się wyjątkowo elegancko. Doskonale nada się na uroczysty wielkanocny obiad.
Pieczeń cudownie smakuje z sosem chrzanowym albo sosem z pestek dyni, na który podajemy przepis.
Przepis na pieczeń rzymską
Składniki
- 600g mielonej wieprzowiny
- 1 jajko
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki bułki tartej
- 3 jajka ugotowane na twardo
- 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
- 1/2 łyżeczki ostrej mielonej papryki
- 1/2 łyżeczki majeranku
- 1/2 łyżeczki tymianku
- Sól do smaku
Przygotowanie
- Cebulę i czosnek obierzcie z łupin i drobno posiekajcie. Wrzućcie na rozgrzaną oliwę i podsmażcie.
- Do dużej miski przełóżcie mięso mielone, podsmażoną cebulę z czosnkiem oraz pozostałe składniki (oprócz jajek ugotowanych na twardo). Wszystko wyróbcie na gładką masę.
- Keksówkę wyłóżcie papierem do pieczenia i na dno przełóżcie połowę masy mięsnej.
- Na wierzchu ułóżcie jajka ugotowane na twardo i delikatnie wciśnijcie w mięso. Przykryjcie je pozostałym mięsem i wygładźcie.
- Wstawcie do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczcie przez około 40-45 minut.
Przepis na sos z pestek dyni do pieczeni rzymskiej
Składniki
- 100g pestek dyni
- 5 łyżek octu winnego z czerwonego wina
- 2 łyżki oliwy
- 100ml ciepłej wody
- 1 mały ząbek czosnku
- 2 łyżeczki cukru
- 1/4 łyżeczki kuminu
- 1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- Szczypta soli
Przygotowanie
- W miseczce wymieszajcie pestki dyni z cynamonem, papryką, kuminem i solą, tak żeby przyprawy dokładnie pokryły pestki.
- Wsypcie pestki na rozgrzaną, suchą patelnię i uprażcie. Pilnujcie, aby się nie przypaliły.
- Przesypcie je do blendera i zmiksujcie.
- Wytrzyjcie patelnię ręcznikiem papierowym i wsypcie na nią cukier, przesmażcie i dodajcie ocet oraz posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Wymieszajcie, podsmażcie, dodajcie oliwę, wodę i zblendowane pestki.
- Zredukujcie nieco sos.
- Gorącym sosem polejcie kawałki pieczeni rzymskiej.
- Smacznego!
Źródło:gotujmy.pl