Jeżeli szukasz inspiracji na popisowe danie, które można podać gościom, to wypróbuj przepis na pieczoną baraninę! To soczyste mięso smakuje wyśmienicie i doskonale nadaje się na większe przyjęcia. Aromatyczne i rozpływające się w ustach – wszyscy będą cię pytać o przepis!
Pieczenie mięsa – wskazówki
Zanim zabierzecie się za pieczenie, pamiętajcie o podstawowych zasadach, których trzeba się trzymać, aby mięso wyszło idealnie!
- Mięso pieczemy przez jedną godzinę na każdy kilogram jego masy – to oznacza, że jeśli nasza baranina waży 3 kg, to należy ją piec przez 3 godziny
- Każde mięso powinno się piec w temperaturze od 150 do 180 stopni. Pieczenie zaczynamy od wyższej temperatury i w trakcie zmniejszamy.
- Jeśli sztuka mięsa, którą pieczemy jest naprawdę duża, to wówczas powinna się piec w niższej temperaturze.
Przepis na pieczeń baranią
Do przygotowania tej pysznej pieczeni potrzebujecie:
- 1 kilogram udźca jagnięcego
- 15 g smalcu
- 30 g margaryny
- 1 główkę czosnku
- 50 ml octu winnego
- Płaską łyżeczkę kolendry mielonej
- Łyżeczkę imbiru
- Sól
- Pieprz
Przygotowanie
- Mięso myjemy, suszymy i nacieramy octem i przyprawami. Następnie wkładamy je do garnka, przykrywamy i odstawiamy na kilka godzin do lodówki.
- Czosnek siekamy na kawałki i nadziewamy nimi mięso – udziec należy ponakłuwać w wielu miejscach i umieścić tam czosnek.
- Na patelni rozgrzewamy smalec i margarynę, a następnie podsmażamy na tłuszczu udziec z każdej strony tak, by nabrał złotego koloru.
- Przekładamy udziec do naczynia żaroodpornego, polewamy tłuszczem z patelni, dodajemy odrobinę wrzątku i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około godzinę. Pamiętajcie, by wcześniej zważyć mięso!
- W trakcie pieczenia od czasu do czasu otwierajcie piekarnik, by podlać mięso z wierzchu powstałym sosem.
- Gotowy udziec podajemy krojony w plastry. Smacznego!