baranina przepisy
AdobeStock
Newsy

Pieczeń barania, jak z królewskiego stołu. Nie musisz być szefową kuchni, by ją zrobić

Znudziły ci się już pieczone kurczaki? Może czas spróbować zrobić... pieczeń baranią! To wcale nie jest trudne - i jak smakuje!
Katarzyna Wyborska
grudzień 09, 2020

Jeżeli szukasz inspiracji na popisowe danie, które można podać gościom, to wypróbuj przepis na pieczoną baraninę! To soczyste mięso smakuje wyśmienicie i doskonale nadaje się na większe przyjęcia. Aromatyczne i rozpływające się w ustach – wszyscy będą cię pytać o przepis!

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Pieczenie mięsa – wskazówki

Zanim zabierzecie się za pieczenie, pamiętajcie o podstawowych zasadach, których trzeba się trzymać, aby mięso wyszło idealnie!

  • Mięso pieczemy przez jedną godzinę na każdy kilogram jego masy – to oznacza, że jeśli nasza baranina waży 3 kg, to należy ją piec przez 3 godziny
  • Każde mięso powinno się piec w temperaturze od 150 do 180 stopni. Pieczenie zaczynamy od wyższej temperatury i w trakcie zmniejszamy.
  • Jeśli sztuka mięsa, którą pieczemy jest naprawdę duża, to wówczas powinna się piec w niższej temperaturze.

Przepis na pieczeń baranią

Do przygotowania tej pysznej pieczeni potrzebujecie:

  • 1 kilogram udźca jagnięcego
  • 15 g smalcu
  • 30 g margaryny
  • 1 główkę czosnku
  • 50 ml octu winnego
  • Płaską łyżeczkę kolendry mielonej
  • Łyżeczkę imbiru
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie

  1. Mięso myjemy, suszymy i nacieramy octem i przyprawami. Następnie wkładamy je do garnka, przykrywamy i odstawiamy na kilka godzin do lodówki.
  2. Czosnek siekamy na kawałki i nadziewamy nimi mięso – udziec należy ponakłuwać w wielu miejscach i umieścić tam czosnek.
  3. Na patelni rozgrzewamy smalec i margarynę, a następnie podsmażamy na tłuszczu udziec z każdej strony tak, by nabrał złotego koloru.
  4. Przekładamy udziec do naczynia żaroodpornego, polewamy tłuszczem z patelni, dodajemy odrobinę wrzątku i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około godzinę. Pamiętajcie, by wcześniej zważyć mięso!
  5. W trakcie pieczenia od czasu do czasu otwierajcie piekarnik, by podlać mięso z wierzchu powstałym sosem.
  6. Gotowy udziec podajemy krojony w plastry. Smacznego!
Komentarze
karp
Gotujmy.pl
Newsy Co zrobić, żeby nie czuć posmaku mułu w świątecznym karpiu? Genialny, stary sposób naszych babć
Twoi bliscy nie chcą jeść karpia, ponieważ nie mogą znieść zapachu mułu? Jest na to sposób - i to nie jeden!
Katarzyna Wyborska
grudzień 09, 2020

Karp to nieodłączny i obowiązkowy element wigilijnego stołu. Jednak nie wszyscy przepadają za tą rybą – część osób narzeka na ości, jednak większość nie może po prostu znieść charakterystycznego zapachu i posmaku karpia. Mówiąc wprost, można powiedzieć, że ryba ta „smakuje jak muł”. Nie brzmi zbyt apetycznie, prawda? Jest jednak na to sposób! Tradycyjny karp Choć jedzenie karpia w Wigilię jest bardzo młodą tradycją, to większość Polaków nie wyobraża sobie świąt bez niego. Trudno w to uwierzyć, biorąc pod uwagę fakt, że przyrządzamy karpia w Boże Narodzenie od niespełna 50 lat! A to naprawdę mało biorąc pod uwagę ponad 1000 lat historii naszego kraju. Tradycja pojawiła się w PRL-u, gdy trudno było o różne gatunki ryb przyrządzane przed wojną na święta. Aby Polacy nie odczuli niedostatku, ówczesne władze postanowiły wypromować nową tradycję jedzenia karpia w święta. Dlaczego akurat ta ryba? To bardzo proste – karp jest tani i prosty w hodowli. Sposób na posmak mułu w karpiu Jak poradzić sobie z tym niezbyt zachęcającym smakiem i zapachem świątecznej ryby? Ten problem spędzał sen z powiek pierwszym gospodyniom, które musiały uporać się z karpiem. Jednak biorąc pod uwagę fakt, że nie miały zbyt dużego wyboru i trzeba było jakoś przyrządzić tę rybę, to doskonale sobie poradziły! Poniżej publikujemy trzy sprawdzone sposoby naszych babć na karpia: Mleko – to prosta metoda, stosowana także w przypadku innych, mocno pachnących ryb jak np. dorsz. Wystarczy włożyć karpia do półmiska, zalać mlekiem i odstawić do lodówki na kilka godzin. Cebula – kroimy ją w talarki, obkładamy karpia i posypujemy majerankiem. Odstawiamy na kilka godzin. Warzywa – należy zetrzeć czosnek, seler, marchew i pietrzuszkę, a następnie obłożyć nimi...

Przeczytaj