
Pieczeń barania, jak z królewskiego stołu. Nie musisz być szefową kuchni, by ją zrobić
Jeżeli szukasz inspiracji na popisowe danie, które można podać gościom, to wypróbuj przepis na pieczoną baraninę! To soczyste mięso smakuje wyśmienicie i doskonale nadaje się na większe przyjęcia. Aromatyczne i rozpływające się w ustach – wszyscy będą cię pytać o przepis!
Pieczenie mięsa – wskazówki
Zanim zabierzecie się za pieczenie, pamiętajcie o podstawowych zasadach, których trzeba się trzymać, aby mięso wyszło idealnie!
- Mięso pieczemy przez jedną godzinę na każdy kilogram jego masy – to oznacza, że jeśli nasza baranina waży 3 kg, to należy ją piec przez 3 godziny
- Każde mięso powinno się piec w temperaturze od 150 do 180 stopni. Pieczenie zaczynamy od wyższej temperatury i w trakcie zmniejszamy.
- Jeśli sztuka mięsa, którą pieczemy jest naprawdę duża, to wówczas powinna się piec w niższej temperaturze.
Przepis na pieczeń baranią
Do przygotowania tej pysznej pieczeni potrzebujecie:
- 1 kilogram udźca jagnięcego
- 15 g smalcu
- 30 g margaryny
- 1 główkę czosnku
- 50 ml octu winnego
- Płaską łyżeczkę kolendry mielonej
- Łyżeczkę imbiru
- Sól
- Pieprz
Przygotowanie
- Mięso myjemy, suszymy i nacieramy octem i przyprawami. Następnie wkładamy je do garnka, przykrywamy i odstawiamy na kilka godzin do lodówki.
- Czosnek siekamy na kawałki i nadziewamy nimi mięso – udziec należy ponakłuwać w wielu miejscach i umieścić tam czosnek.
- Na patelni rozgrzewamy smalec i margarynę, a następnie podsmażamy na tłuszczu udziec z każdej strony tak, by nabrał złotego koloru.
- Przekładamy udziec do naczynia żaroodpornego, polewamy tłuszczem z patelni, dodajemy odrobinę wrzątku i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około godzinę. Pamiętajcie, by wcześniej zważyć mięso!
- W trakcie pieczenia od czasu do czasu otwierajcie piekarnik, by podlać mięso z wierzchu powstałym sosem.
- Gotowy udziec podajemy krojony w plastry. Smacznego!