baranina przepisy
AdobeStock
Newsy

Pieczeń barania, jak z królewskiego stołu. Nie musisz być szefową kuchni, by ją zrobić

Znudziły ci się już pieczone kurczaki? Może czas spróbować zrobić... pieczeń baranią! To wcale nie jest trudne - i jak smakuje!

Jeżeli szukasz inspiracji na popisowe danie, które można podać gościom, to wypróbuj przepis na pieczoną baraninę! To soczyste mięso smakuje wyśmienicie i doskonale nadaje się na większe przyjęcia. Aromatyczne i rozpływające się w ustach – wszyscy będą cię pytać o przepis!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Pieczenie mięsa – wskazówki

Zanim zabierzecie się za pieczenie, pamiętajcie o podstawowych zasadach, których trzeba się trzymać, aby mięso wyszło idealnie!

  • Mięso pieczemy przez jedną godzinę na każdy kilogram jego masy – to oznacza, że jeśli nasza baranina waży 3 kg, to należy ją piec przez 3 godziny
  • Każde mięso powinno się piec w temperaturze od 150 do 180 stopni. Pieczenie zaczynamy od wyższej temperatury i w trakcie zmniejszamy.
  • Jeśli sztuka mięsa, którą pieczemy jest naprawdę duża, to wówczas powinna się piec w niższej temperaturze.

Przepis na pieczeń baranią

Do przygotowania tej pysznej pieczeni potrzebujecie:

  • 1 kilogram udźca jagnięcego
  • 15 g smalcu
  • 30 g margaryny
  • 1 główkę czosnku
  • 50 ml octu winnego
  • Płaską łyżeczkę kolendry mielonej
  • Łyżeczkę imbiru
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie

  1. Mięso myjemy, suszymy i nacieramy octem i przyprawami. Następnie wkładamy je do garnka, przykrywamy i odstawiamy na kilka godzin do lodówki.
  2. Czosnek siekamy na kawałki i nadziewamy nimi mięso – udziec należy ponakłuwać w wielu miejscach i umieścić tam czosnek.
  3. Na patelni rozgrzewamy smalec i margarynę, a następnie podsmażamy na tłuszczu udziec z każdej strony tak, by nabrał złotego koloru.
  4. Przekładamy udziec do naczynia żaroodpornego, polewamy tłuszczem z patelni, dodajemy odrobinę wrzątku i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około godzinę. Pamiętajcie, by wcześniej zważyć mięso!
  5. W trakcie pieczenia od czasu do czasu otwierajcie piekarnik, by podlać mięso z wierzchu powstałym sosem.
  6. Gotowy udziec podajemy krojony w plastry. Smacznego!
pieczeń
gotujmy.pl
Newsy
Jak równomiernie upiec większe kawałki mięsa, by były kruche i soczyste? Cenne rady od doświadczonych kucharek
Soczyste, miękkie a przede wszystkim smaczne mięso, to cel każdej gospodyni domowej. Czasem jednak pieczenie w piekarniku, kończy się niepowodzeniem. Mięso jest suche, twarde i bez odpowiedniego smaku. Jak idealnie przygotować pieczeń, aby uniknąć wpadek? Zerknijcie na nasz mały poradnik!

Udka z kurczaka, duża soczysta pieczeń bądź kaczka pieczona w całości, to idealny pomysł na rodzinny obiad w większym gronie. Pieczenie mięsa jest w pewien sposób samą w sobie pewną sztuką kulinarną. Czasem trudno jest uzyskać zadowalający efekt, aby przygotowywana potrawa nie była zbyt sucha czy przypieczona. Jak upiec mięso wieprzowe, aby było pełne aromatu, kruche i zarazem soczyste? Skorzystajcie z cennych rad od doświadczonych kucharek!  Właściwe marynowanie Aby mięso po upieczeniu było soczyste, należy je wcześniej dobrze zamarynować, zawinąć w folię i odstawić na parę godzin. Najlepiej tą czynność wykonać dzień przed planowanym obiadem, aby mięso miało czas skruszeć. Dobra marynata powinna zawierać kwaśny składnik, jak na przykład ocet winny czy sok z cytryny. Niezbędne również będą aromatyczne przyprawy: pieprz ziarnisty, ziele angielskie, liść laurowy, rozmaryn czy majeranek. Czasami marynatę wzbogaca się alkoholem, aby wydobyć smak wszystkich składników.  Obsmażanie, czyli zamykanie porów Kiedy mięso odleży pewien czas w marynacie, należy je wyjąć, dokładnie osuszyć, a następnie krótko obsmażyć na patelni na smalcu, oleju czy maśle klarowanym. Taki zabieg pozwoli na zamknięcie porów, dzięki czemu soki z mięsa nie wypłyną podczas pieczenia, a pozostaną w środku. Dzięki temu pieczeń pozostanie soczysta, a skórka będzie rumiana. Pieczenie w piekarniku Usmażone mięso należy ułożyć w naczyniu żaroodpornym bądź w brytfannie. Tak przygotowaną pieczeń najlepiej jest piec w temperaturze od 150 do 180 stopni C. przez około godzinę. Im kawał mięsa jest większy, tym temperatura powinna być niższa, a czas pieczenia dłuższy.  Dzięki tym kilku radom, upieczone mięso będzie odpowiednio soczyste, aromatyczne i idealnie upieczone!  

Co zrobić, żeby beza wyszła chrupiąca i idealnie biała? Nie wszyscy o tym wiedzą
AdobeStock
Newsy
Co zrobić, żeby beza wyszła chrupiąca i idealnie biała? Nie wszyscy o tym wiedzą
Jak zrobić bezę idealną? Poznajcie te wskazówki.

Piękna beza Pavlova udekorowana świeżymi owocami zachwyci wszystkich, dlatego taki wypiek świetnie się sprawdza przy okazji różnych uroczystości w większym gronie. Czasami jednak beza nie wychodzi i robi się brązowa w trakcie pieczenia, a jej konsystencja nie jest odpowiednia. Dowiedzcie się, jak temu zaradzić i poznajcie wspaniały przepis na bezę Pavlova, prosto z portalu Gotujmy.pl. Jak upiec białą i chrupiącą bezę? W czym tkwi sekret idealnej bezy? Po pierwsze, bardzo ważna jest temperatura składników. Wszystkie powinny by mniej więcej w tej samej temperaturze, dlatego około godzinę przed przygotowaniem bezy wyjmijcie jajka z lodówki, by nieco się ogrzały. Nie bez znaczenia jest również cukier! Powinien być jak najdrobniejszy – najlepiej, gdyby to był  cukier puder . Powinno się go dodawać do masy po jednej łyżce w trakcie mieszania, a na każdą wsypaną łyżkę należy dodać 1 minutę do czasu miksowania białek. Przepis na bezę Pavlova Do przygotowania klasycznej bezy Pavlova potrzebne wam będą poniższe składniki: Składniki: 300 g drobnoziarnistego cukru lub cukru pudru 6 białek 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka mąki kukurydzianej Na krem: Pół litra śmietanki 30% Krem waniliowy do tortów Do dekoracji: Truskawki, maliny, borówki i inne ulubione owoce Przygotowanie: Białka w temperaturze pokojowej ubijcie za pomocą miksera na sztywno. Następnie powoli wsypujcie cukier po jednej łyżce pamiętając, że 1 łyżka cukru to 1 minuta miksowania. Gdy do białek dodacie już cały cukier, wlejcie łyżeczkę soku z cytryny oraz łyżeczkę mąki. Wymieszajcie na najniższych obrotach miksera. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyłóżcie pianę za pomocą szpatułki w kształt koła. Wstawcie blachę do...

Mięso na patelni
Pixabay/Aga Maszota
Newsy
Jak gotować mięso wołowe żeby było miękkie? Pod żadnym pozorem nie róbcie tych 2 rzeczy
Wszystko, co powinniście wiedzieć o wołowinie jeśli chcecie ją ugotować, upiec, udusić czy usmażyć. Koniecznie zachowajcie te porady.

Wołowina to rodzaj mięsa zawierający dużo białka mikro i makroelementów. Dostarcza organizmowi ważnych witamin, między innymi witaminy A, E oraz witamin z grupy B. Należy do mięs czerwonych, które są bogate w tłuszcze nasycone, a wołowina dodatkowo w tłuszcze trans. Według wytycznych Europejskiego Towarzystwa Kardiologicznego spożywanie tego rodzaju mięsa należy ograniczać ze względów zdrowotnych. Tak czy siak, wołowina to stosunkowo trudne mięso do przygotowania. Dobrze przyrządzona wołowina może zachwycić smakiem i kruchością. Łatwo jednak staje się żylasta, sucha i twarda. Warto poznać zasady gotowania wołowiny. Oto one. Jak sprawić, by wołowina była krucha i miękka po ugotowaniu? Aby mięso miało dobrą konsystencję i smak warto je przed obróbką cieplną odpowiednio przygotować. Poznajcie najważniejsze zasady utrzymania wilgoci w mięsie wołowym i nadanie jemu odpowiedniej sprężystości i miękkości: Marynowanie. Przygotowując marynatę połączcie olej z wodą i przyprawami, a także dodajcie do niej ocet lub alkohol: czerwone wino, brandy, a nawet piwo. Marynowanie powinno trwać od kilku do 12 godzin Peklowanie. To sposób nie tylko na przygotowanie mięsa do dalszej obróbki, ale także zakonserwowanie go. Peklowanie polega na marynowaniu mięsa w zalewie solankowej, trwające nawet do 2 tygodni Krojenie. Zasada krojenia w poprzek włókien dotyczy każdego rodzaju dań. Tak należy przygotowywać ją zarówno krojąc na steki jak i na gulasz czy sztukę mięsa do sosu Nie wolno rozbijać. Wołowiny nigdy nie należy rozbijać. Pokrójcie kawałek na 2-centymetrowe steki i taki, bez rozbijania tłuczkiem, smażcie lub gotujcie. Nie wolno solić. Nigdy nie sólcie wołowiny przed smażeniem czy duszeniem Jak gotować wołowinę, żeby była miękka? Jeśli gotujecie wywar lub rosół...

Przepis na schab duszony w sosie grzybowym. Pyszne danie na obiad
Gotujmy.pl/WanilioweImprowizacj
Newsy
Przepis na schab duszony w sosie grzybowym. Pyszne danie na obiad
Miękki i soczysty duszony schab w pysznym, gęstym grzybowym sosie. Doskonałe danie obiadowe, które wspaniale smakuje z ziemniakami.

Jeśli lubicie schab to koniecznie spróbujcie go udusić. Dzięki temu mięso stanie się miękkie i kruche zachowując swoją soczystość. Podawajcie z tłuczonymi ziemniakami, ziemniaczanym puree albo kaszą gryczaną. Koniecznie polejcie je gęstym grzybowym sosem. Przepis na schab duszony w sosie grzybowym Składniki: 1kg schabu Ok. 200g grzybów mrożonych 1 cebula 1 marchewka Sól ziołowa 1 łyżka natki pietruszki 2 szczypty majeranku 3 liście laurowe 5 kulek ziela angielskiego Pieprz czarny 3-4 łyżki śmietany 30% 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Przygotowanie: Jeśli macie schab w jednym kawałku to pokrójcie je w plastry. Natrzyjcie solą ziołową i obsmażcie na rumiano na rozgrzanym tłuszczu na patelni. Cebulę drobno pokrójcie w kostkę i zeszklijcie na tej samej patelni. W dużym garnku ułóżcie na dnie schab, a na nim podsmażoną cebulę. Na wierzch wrzućcie mrożone grzyby i marchewkę pokrojoną w plastry. Doprawcie natką pietruszki, zielem angielskim, liśćmi laurowymi, pieprzem i majerankiem. Dodajcie wody i duście przez godzinę. Dodajcie śmietanę i mąkę ziemniaczaną wymieszaną z odrobiną gorącej wody. Gotujcie przez 10 minut. Smacznego! Jak wybrać dobry schab? Mięso powinno mieć odrobinę białego, miękkiego tłuszczyku. To właśnie od sprawi, że wasze kotlety czy pieczenie będą soczyste i miękkie. W sklepie zwróćcie również uwagę na kolor mięsa, nie może być zbyt blade. Pamiętajcie, żeby nie smażyć ani nie piec mięsa zbyt długo. Najlepsza metoda to szybkie obsmażenie na patelni, a następnie pieczenie lub gotowanie w niższej temperaturze. Co można przyrządzić ze schabu? Jeśli lubicie duszony schab, polecamy zrobić go z również w pomidorach . Jeśli upieczecie mięso w mleku to wyjdzie wyjątkowo miękkie i...