ciasto warmiaczek konkurs olsztyn
Flickr
Newsy

Pieczecie ciasta? Wymyślcie przepis dla Olsztyna, a wasz wypiek będzie jadła cała Warmia

Każdy powód jest dobry, żeby trochę poeksperymentować z wypiekami. Czy to przyjazd gości, czy nawet nadmiar czasu. Dla osób kochających pieczenie nie ma to znaczenia.
Hubert Rój
marzec 21, 2021

Czasem warto pobawić się w cukiernika także trochę bardziej na poważnie. Powodem może być dla was konkurs, który ogłosiły władze powiatu olsztyńskiego.

Włodarze wpadli na pomysł, by poprzez wypieki przyczynić się do rozpropagowania statusu Warmii, która zawsze myli się Polakom z Mazurami.

Stąd też wziął się cały konkurs na wymyślenie autorskiej receptury na „warmiaczka”. Ciasto o tej właśnie nazwie ma stać się cukierniczym symbolem regionu.

Jury konkursu nie stawia uczestnikom zabawy zbyt wąskich ram. Ciasto może być i na słodko, i na wytrawnie.

Dodatkowym plusem w konkursie będzie jednak jakakolwiek łączność z tradycjami kulinarnymi regionu Warmii, która do tej pory zawsze stała jakby w cieniu Mazur.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Z czego znana jest kuchnia Warmii?

Kuchnia tego rejonu Polski ma wiele naleciałości z kulinarnych zwyczajów sąsiednich narodów. Wszystko to wzięło się oczywiście z położenia Warmii na mapie.

Sporo Warmiacy czerpali w swojej kuchni z wpływów niemieckich. Wpływy te przez lata spływały do chłopskich chałup i dworków od niemieckich mieszczan, a także od Zakonu Krzyżackiego.

Warmińskie gotowanie nie jest wolne także od wzorców litewskich. To właśnie z Litwy na Warmię przywędrowały charakterystyczne kartacze czy cepeliny.

Warmia szczyci się do dzisiaj przede wszystkim jednym własnym daniem, które przypomina właśnie cepeliny.

To dzyndzałki, dzybdzałki czy dzybdzaliki – nazwy mogą różnić się nawet w zależności od wsi czy osady.

Co ciekawe, warmińskie dzyndzałki z nadzieniem gryczano-skwarkowym (hreczka i skrzeczki), podaje się w barszczu lub w rosole.

Dlaczego kuchnia Warmii jest tak mało znana w Polsce?

Dzisiejsza kuchnia warmińska różni się od tego, jak wyglądała jeszcze przed II wojną światową. Swoje zrobiły wysiedlenia rdzennych mieszkańców regionu.

Jeszcze przed zakończeniem wojennych zmagań różnica między Polakami, a Niemcami w Warmii i na sąsiednich Mazurach była całkiem płynna.

Często bezpośrednią przyczyną przymusowej wywózki na Zachód była protestancka wiara Warmiaków, którzy poza tym często mało mieli wspólnego z niemiecką kulturą.

By przywrócić pamięć o tradycyjnej warmińskiej kuchni lokalne władze samorządowe, a także warmińscy społecznicy próbują wracać do dawnych korzeni.

Co trzeba zrobić, by wziąć udział w konkursie?

Macie pomysł na ciasto inspirowane Warmią? A może kojarzycie jakieś receptury z tamtego regionu naszego kraju?

Jeżeli tak, to nie pozostaje nic innego, jak tylko wziąć udział w tym nietypowym konkrusie. Zgłoszenia przepisów wraz z załączonymi fotografiami należy przesyłać do 11 kwietnia.

Wystarczy wysłać mail na adres: ipr@powiat-olsztynski.pl. W treści powinny znaleźć się dane autora: imię i nazwisko, adres, także numer telefonu.

Już teraz wiadomo, że zwycięski przepis nie stanie się tylko jednodniową ciekawostką. PSS Społem zadeklarowało, że „warmiaczek” z nowej receptury będzie do kupienia w tej sieci sklepów!

Magda Gessler restauracje
ons
Newsy Magda Gessler po raz pierwszy zrobiła to na wizji. Fani oszaleli, gdy to zobaczyli
Gwiazda Kuchennych Rewolucji nie boi się stosować nietypowych rozwiązań! A do tego wszystko pokazała swoim fanom.
Katarzyna Wyborska
grudzień 16, 2020

Gwiazda programu „Kuchenne Rewolucje” i „MasterChef” i słynna restauratorka Magda Gessler znana jest w szokowania swoich widzów. Wszyscy wiemy, że nie boi się kontrowersji i nowatorskich rozwiązań! Zobaczcie, co ostatnio pokazała swoim fanom.   Pandemia koronawirusa całkowicie zawładnęła naszym życiem i wymusza na nas zmiany w każdym jego aspekcie. Dotyczy to także znanych i lubianych – Magda Gessler poza występowaniem w telewizji na co dzień jest bizneswoman, która zarządza swoimi restauracjami. Przez pandemię musiała je zamknąć, co utrudniło mocno wiele spraw. Niedawno miał miejsce konkurs, w którym główną nagrodą była kolacja z samą Magdą Gessler w jednym z jej lokali w Warszawie – w restauracji „U Fukiera”. Niestety, przez obostrzenia jest ona teraz zamknięta i gwiazda musiała wziąć sprawy w swoje ręce. W końcu nie mogła pozwolić na to, by zwycięzca stracił swoją nagrodę i się rozczarował!   Dlatego Magda Gessler uznała, że w takiej sytuacji zje kolację ze zwycięzcą konkursu… w swoim własnym domu! Co więcej, wszystko pokazała swoim fanom na żywo – przed kolacją zrobiła „live” na swoim profilu na Instagramie, czyli spotkanie na żywo z obserwującymi. Tam rozmawiała z nimi o swoich upodobaniach kulinarnych, o tym jak przygotowuje się do Świąt oraz oczywiście opowiadała o kolacji, która miała się za chwilę zacząć. Magda zdradziła, kto pomógł jej w gotowaniu i pochwaliła się, że sama przygotowała deser. Później pokazała swoim fanom zakryty do kolacji stół, a relację na żywo zakończyła siadając do stołu ze swoimi gośćmi.   Też chcielibyście zjeść kolację z Magdą Gessler?         Wyświetl ten post na Instagramie....

Przeczytaj
Karp wigilijny
Gotujmy.pl/Igraszki Losu
Newsy Karp na Wigilię to klasyk. Ale dlaczego tak naprawdę podaje się go na święta?
Czy kiedykolwiek zastanawialiście się, czemu akurat karp gości na świątecznym stole? Wyjaśniamy skąd wzięła się ta pyszna, rybna tradycja.
Aleksandra Jaworska
grudzień 10, 2020

Karp jakiego wszyscy znamy to gatunek słodkowodnej ryby z rodziny karpiowatych. W dużej mierze hoduje się go jako rybę konsumpcyjną. Większość z nas nie wyobraża sobie bez karpia corocznej Wigilii. Popularność zyskał w PRL-u Ta świąteczna ryba uchodzi za prawdziwy przysmak. Niezależnie od sposobu podania: smażenie, pieczenie, galareta, Polacy się nim zajadają. Kilka dekad temu był jeszcze większym rarytasem, na który mało kto mógł sobie pozwolić. Przed czasami PRL-u zajadano się rybami takimi jak leszcze, sandacze i liny. Kiedy sklepy zaczęły świecić pustkami, pojawił się oryginalny i ekonomiczny pomysł na hodowanie karpi w stawach. Ryba okazała się genialnym ratunkiem w dobie nieurodzaju.  Także II Wojna Światowa doprowadziła do znaczących strat w naszej flocie rybackiej. W związku z tym trzeba było coś na to zaradzić. Skuteczne rozwiązanie było tylko jedno. Szybko okazały się nim stawy rybne, które znane były w Polsce już w XII wieku. Kultowa potrwa  Współcześnie znamy karpia z wigilijnego stołu, w towarzystwie barszczu z uszkami i pierogów z kapustą i grzybami. Grudzień to też idealny czas żeby odświeżyć sobie kilka przepisów na tę słodkowodną rybę. Możliwości kulinarne względem karpia są właściwie nieskończone!  Każdy kto lubi smażonego karpia, powinien wiedzieć dlaczego zyskał status kultowej potrawy. Czas zachwytu karpiem przypada na PRL. Właśnie wtedy ministrem przemysłu i handlu został Hilary Minc. Polityk postanowił o masowej produkcji stawów rybnych. Sprawiło to, że w latach 60. rybołówstwo zaczęło się prężnie rozwijać. Karp stał się wówczas powszechną rybą, którą Polacy zaczęli zajadać podczas jednego szczególnego dnia - Wigilii. Właśnie wtedy zdecydowaliśmy, że karp będzie gościł na naszym stole na dłużej....

Przeczytaj
Kurczak po węgiersku
Gotujmy.pl/Kniejson
Newsy Co dziś na obiad? Pyszny jednogarnkowy kurczak po węgiersku z warzywami. Właściwie robi się sam
Smaczne danie jednogarnkowe z węgierską nutą. Z kilku prostych składników można wyczarować coś naprawdę pysznego. Przekonajcie się sami!
Aleksandra Jaworska
grudzień 07, 2020

Przepisów na dania obiadowe w sieci znajdziemy tysiące. Jednak mało które robi się szybko i tanio. Właśnie takie lubimy najbardziej. Nie wymagają dużo czasu i smakują wszystkim domownikom. Nietypowe cechy Wybierając produkty na danie obiadowe często pamiętamy o kuchni, z jakiej się wywodzą. W Polsce bardzo popularne są kuchnia włoska, coraz bardziej azjatycka i kuchnie znacznie bardziej wyrafinowane. Z wielką chęcią sięgamy po smaki Gruzji, Albanii czy Węgier. Ta ostatnia, jedna z kuchni środkowoeuropejskich, wyróżnia się spośród nich nietypowymi cechami. Tradycyjnie bazuje na mięsie, warzywach sezonowych, owocach i świeżym chlebie. Charakterystyczne jest szerokie użycie jako przyprawy sproszkowanej czerwonej papryki, głównie słodkiej. Kuchnia węgierska w tradycyjnej formie to potrawy podawane w gospodach przy cygańskiej muzyce. Na przestrzeni lat stała się ona swoistą turystyczną wizytówką kraju. Umiarkowanie ciepły, dość suchy klimat i żyzność gleb Kotliny Panońskiej zapewnia Węgrom uprawę zbóż i innych produktów rolnych. P jak papryka Papryka to główna przyprawa kuchni węgierskiej, jej stosowanie jest zależne od regionu. Potrawom nadaje smak, aromat i pikantność. Możemy ją również wykorzystać do zagęszczania pichconych smakołyków. Do przyrządzania potraw węgierskich wykorzystuje się także równie popularne cebulę i czosnek. Kurczak po węgiersku z warzywami Składniki średniej wielkości kurczak 3 kolorowe papryki mały por cebula 3 ząbki czosnku łyżka pasty paprykowej słodka papryka mielona ostra papryka mielona suszony tymianek sól pieprz liść laurowy ziele angielskie dobrej jakości...

Przeczytaj
skrzynecka dieta
ONS
Newsy Katarzyna Skrzynecka schudła aż 10 kilo w 5 tygodni. Wyeliminowała całkowicie ze swojej diety 1 produkt
Szczupła sylwetka po czterdziestce to wyzwanie! Wie o tym Kasia Skrzynecka, która przeszła na ścisłą dietę - efekty są fenomenalne!
Katarzyna Wyborska
grudzień 22, 2020

Znana aktorka i piosenkarka Katarzyna Skrzynecka zachwyca figurą! Gwiazda przeszła na ścisłą dietę i wygląda naprawdę fenomenalnie. Jej poświęcenie jest naprawdę godne podziwu, ponieważ dla szczupłej sylwetki zrezygnowała z jednego produktu, który naprawdę uwielbia i przyznaje, że trudno jest jej bez niego żyć. Ale czego się nie robi dla zdrowia!   Skrzynecka jest utalentowaną artystką, która już w trakcie studiów w Akademii Teatralnej w Warszawie zdobyła pierwsze role w filmach telewizyjnych i kinowych. W 1993 była laureatką nagrody dla młodych aktorów im. Zbyszka Cybulskiego. Poza grą w teatrze i na ekranie Skrzynecka dała się poznać widzom jako doskonała wokalistka – wydała aż sześć płyt i zdobyła kilka nagród. Znana z ciepłego, serdecznego uśmiechu i zawsze tryskająca optymizmem Kasia, uwielbiana jest przez Polaków, którzy ostatnio najczęściej mają okazję oglądać ją w roli jurorki w programach telewizyjnych. Drakońska dieta Zawód aktora wymaga wielu wyrzeczeń – także w kwestii diety! Różne role wymagają od nich, by mieli określoną sylwetkę. Niektórzy są odrzucani już na etapie castingu ze względu na zbyt szczupłą lub pełną figurę i warunkiem znalezienia się w obsadzie jest praca nad własnym ciałem. Kasia Skrzynecka zdaje się nie przejmować takimi utrudnieniami – sama doszła do wniosku, że czas wziąć się za siebie! Stwierdziła, że z roku na rok ubrania robią się coraz bardziej ciasne i to już pora, by przejść na dietę i zgubić nadprogramowe kilogramy. Wiązało się to z wieloma wyrzeczeniami. Skrzynecka bowiem uwielbia mięso, a to właśnie jest główny produkt na długiej liście jedzenia, które jest w jej diecie zakazane! Na swoim profilu na Instagramie pisze: Detoks wegański bardzo skuteczny i wyprowadza z różnych...

Przeczytaj