Zupa pieczarkowa, choć smaczna, często nie zachęca swoim wyglądem do jedzenia. W dodatku, nieodpowiednio doprawiona, wychodzi po prostu mdła i niesmaczna. Jak temu zaradzić? Skorzystajcie z naszego prostego patentu na smaczną zupę pieczarkową. 

Trik na smaczną zupę pieczarkową

Gdy następnym razem będziecie robić zupę pieczarkową, zaopatrzcie się w oliwę oraz sos sojowy. Pieczarki przed dodaniem do zupy należy podsmażyć na tłuszczu z dodatkiem sosu sojowego. Nada on grzybom głębokiego, brązowego koloru, a do tego znacznie polepszy ich smak. Wystarczą maksymalnie 2 łyżki sosu na 300 g pieczarek.

Jeżeli klasyczny ciemny sos sojowy jest dla was zbyt słony, w wielu sklepach znajdziecie go w lżejszej wersji - jasny sos sojowy zawiera mniej soli i ma łagodniejszy smak. Zobaczcie, jak zrobić taką pieczarkową z poniższego przepisu. 

Zobacz także:

Przepis na zupę pieczarkową

Składniki:

  • pół kilograma ziemniaków

  • 300 g pieczarek

  • 1,5 litra bulionu mięsnego lub warzywnego 

  • 1 marchewka

  • 1 cebula

  • natka pietruszki

  • kilka łyżek śmietanki 18% 

  • 2-3 ziarna ziela angielskiego

  • 1 liść laurowy

  • 3 łyżki masła

  • oliwa do smażenia

  • sos sojowy

  • kurkuma

  • sól

  • pieprz

Przygotowanie:

  1. Pokrojoną cebulą zeszklijcie na maśle. Następnie dodajcie do niej marchewkę pokrojoną w kostkę i smażcie jeszcze kilka minut. 

  2. Ziemniaki obierzcie, pokrójcie w kostkę i również podsmażcie. Przełóżcie wszystko do garnka, zalejcie bulionem i dodajcie przyprawy (ziele angielskie, liść laurowy i odrobinę kurkumy). Zagotujcie. W razie potrzeby doprawcie solą i pieprzem i gotujcie przez kwadrans.

  3. Pieczarki oczyśćcie i pokrójcie w plastry. Na patelni rozgrzejcie nieco oliwy, wrzućcie pieczarki i podlejcie je sosem sojowym. To sprawi, że nabiorą one ładnego, brązowego koloru, a do tego będą smaczniejsze. 

  4. Podsmażone pieczarki wrzućcie do garnka z zupą i gotujcie jeszcze kilka minut. 

  5. Na koniec wsypcie do garnka posiekaną natkę pietruszki i kilka łyżek śmietanki (ilość zależy już od waszych preferencji). Podawajcie z makaronem lub świeżym pieczywem. Smacznego!