Zupa pieczarkowa, choć smaczna, często nie zachęca swoim wyglądem do jedzenia. W dodatku, nieodpowiednio doprawiona, wychodzi po prostu mdła i niesmaczna. Jak temu zaradzić? Skorzystajcie z naszego prostego patentu na smaczną zupę pieczarkową.
Trik na smaczną zupę pieczarkową
Gdy następnym razem będziecie robić zupę pieczarkową, zaopatrzcie się w oliwę oraz sos sojowy. Pieczarki przed dodaniem do zupy należy podsmażyć na tłuszczu z dodatkiem sosu sojowego. Nada on grzybom głębokiego, brązowego koloru, a do tego znacznie polepszy ich smak. Wystarczą maksymalnie 2 łyżki sosu na 300 g pieczarek.
Jeżeli klasyczny ciemny sos sojowy jest dla was zbyt słony, w wielu sklepach znajdziecie go w lżejszej wersji - jasny sos sojowy zawiera mniej soli i ma łagodniejszy smak. Zobaczcie, jak zrobić taką pieczarkową z poniższego przepisu.
Zobacz także:
Przepis na zupę pieczarkową
Składniki:
-
pół kilograma ziemniaków
-
300 g pieczarek
-
1,5 litra bulionu mięsnego lub warzywnego
-
1 marchewka
-
1 cebula
-
natka pietruszki
-
kilka łyżek śmietanki 18%
-
2-3 ziarna ziela angielskiego
-
1 liść laurowy
-
3 łyżki masła
-
oliwa do smażenia
-
sos sojowy
-
kurkuma
-
sól
-
pieprz
Przygotowanie:
-
Pokrojoną cebulą zeszklijcie na maśle. Następnie dodajcie do niej marchewkę pokrojoną w kostkę i smażcie jeszcze kilka minut.
-
Ziemniaki obierzcie, pokrójcie w kostkę i również podsmażcie. Przełóżcie wszystko do garnka, zalejcie bulionem i dodajcie przyprawy (ziele angielskie, liść laurowy i odrobinę kurkumy). Zagotujcie. W razie potrzeby doprawcie solą i pieprzem i gotujcie przez kwadrans.
-
Pieczarki oczyśćcie i pokrójcie w plastry. Na patelni rozgrzejcie nieco oliwy, wrzućcie pieczarki i podlejcie je sosem sojowym. To sprawi, że nabiorą one ładnego, brązowego koloru, a do tego będą smaczniejsze.
-
Podsmażone pieczarki wrzućcie do garnka z zupą i gotujcie jeszcze kilka minut.
-
Na koniec wsypcie do garnka posiekaną natkę pietruszki i kilka łyżek śmietanki (ilość zależy już od waszych preferencji). Podawajcie z makaronem lub świeżym pieczywem. Smacznego!