Pieczarki się myje czy obiera? Oto najlepszy sposób, aby oczyścić pieczarki (2 linki)
Newsy

Pieczarki się myje czy obiera? Oto najlepszy sposób, aby oczyścić pieczarki

Jeżeli zastanawiacie się, jak oczyścić pieczarki i czy w ogóle trzeba pieczarki obierać, to koniecznie zapoznajcie się z poniższym artykułem.
Katarzyna Wyborska
kwiecień 12, 2021

Doświadczeni kucharze mają swoje przyzwyczajenia, które trudno jest zmienić. Dodają bekon do jajek, choć to niekoniecznie dobre dla zdrowia i gotują kaszę w torebkach. Na szczęście nie wszystkie kulinarne zwyczaje są dla was szkodliwe, ale wiele z nich niepotrzebnie zabiera wiele czasu. Na przykład obieranie pieczarek!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Czy pieczarki się obiera?

Pewnie czasami zadajecie sobie to pytanie przyrządzając zupę pieczarkową albo sos z pieczarkami. Ale czy rzeczywiście trzeba obierać pieczarki? Okazuje się, że… nie! Pod warunkiem, że będziecie je smażyć lub gotować. Wówczas wystarczy tylko dokładnie umyć i wyszorować pieczarki. Obierania wymagają stare i zbrązowiałe okazy.

Zobacz także

Przepis na faszerowane pieczarki z mięsem

Do przygotowania smacznych pieczarek faszerowanych mięsem mielonym potrzebne wam będą poniższe składniki:

Składniki:

  • 500 g dużych pieczarek
  • 200 g wieprzowego mięsa mielonego z szynki
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • Bułka tarta
  • Świeża natka pietruszki
  • Około pół szklanki startego sera żółtego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego mielonego
  • Szczypta ostrej papryki mielonej
  • Pół płaskiej łyżeczki słodkiej papryki mielonej
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie:

  1. Umyjcie pieczarki. Odkrójcie nóżki i wydrążcie kapelusze tak, by było w nich jak najwięcej miejsca na farsz.
  2. Nóżki i środek kapeluszy pokrójcie bardzo drobno. Tak samo pokrójcie obraną cebulę.
  3. Rozgrzejcie na patelni łyżkę oleju i smażcie przez kilka minut pokrojone pieczarki z cebulą, cały czas mieszając.
  4. Na koniec dodajcie przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, sól, pieprz oraz posiekaną natkę pietruszki. Wymieszajcie i odstawcie do ostudzenia.
  5. Do miski włóżcie mięso mielone i dodajcie do niego nieco bułki tartej, sos sojowy, oregano, kmin rzymski, paprykę ostrą i słodką oraz sól i pieprz. Bardzo dokładnie wymieszajcie. Dodajcie ostudzone pieczarki z cebulą i zamieszajcie.
  6. Nałóżcie farsz do wydrążonych kapeluszy pieczarek. Następnie ułóżcie je na blasze do pieczenia i wstawcie do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczcie przez pół godziny.
  7. Kilka minut przed końcem pieczenia posypcie pieczarki startym serem.

I gotowe! Podawajcie pieczarki posypane natką świeżej pietruszki.

Czytaj także:

Komentarze