Pieczarki się myje czy obiera? Oto najlepszy sposób, aby oczyścić pieczarki (2 linki)
Newsy

Pieczarki się myje czy obiera? Oto najlepszy sposób, aby oczyścić pieczarki

Jeżeli zastanawiacie się, jak oczyścić pieczarki i czy w ogóle trzeba pieczarki obierać, to koniecznie zapoznajcie się z poniższym artykułem.

Doświadczeni kucharze mają swoje przyzwyczajenia, które trudno jest zmienić. Dodają bekon do jajek, choć to niekoniecznie dobre dla zdrowia i gotują kaszę w torebkach. Na szczęście nie wszystkie kulinarne zwyczaje są dla was szkodliwe, ale wiele z nich niepotrzebnie zabiera wiele czasu. Na przykład obieranie pieczarek!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Czy pieczarki się obiera?

Pewnie czasami zadajecie sobie to pytanie przyrządzając zupę pieczarkową albo sos z pieczarkami. Ale czy rzeczywiście trzeba obierać pieczarki? Okazuje się, że… nie! Pod warunkiem, że będziecie je smażyć lub gotować. Wówczas wystarczy tylko dokładnie umyć i wyszorować pieczarki. Obierania wymagają stare i zbrązowiałe okazy.

Zobacz także
Jak przedłużyć świeżość bananów? Owińcie tym łodygi i po kłopocie

Jak przedłużyć świeżość bananów? Owińcie tym łodygi i po kłopocie

Awokado nigdy nie zbrązowieje, jeśli położycie obok niego to warzywo

Awokado nigdy nie zbrązowieje, jeśli położycie obok niego to warzywo

Przepis na faszerowane pieczarki z mięsem

Do przygotowania smacznych pieczarek faszerowanych mięsem mielonym potrzebne wam będą poniższe składniki:

Składniki:

  • 500 g dużych pieczarek
  • 200 g wieprzowego mięsa mielonego z szynki
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • Bułka tarta
  • Świeża natka pietruszki
  • Około pół szklanki startego sera żółtego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego mielonego
  • Szczypta ostrej papryki mielonej
  • Pół płaskiej łyżeczki słodkiej papryki mielonej
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie:

  1. Umyjcie pieczarki. Odkrójcie nóżki i wydrążcie kapelusze tak, by było w nich jak najwięcej miejsca na farsz.
  2. Nóżki i środek kapeluszy pokrójcie bardzo drobno. Tak samo pokrójcie obraną cebulę.
  3. Rozgrzejcie na patelni łyżkę oleju i smażcie przez kilka minut pokrojone pieczarki z cebulą, cały czas mieszając.
  4. Na koniec dodajcie przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, sól, pieprz oraz posiekaną natkę pietruszki. Wymieszajcie i odstawcie do ostudzenia.
  5. Do miski włóżcie mięso mielone i dodajcie do niego nieco bułki tartej, sos sojowy, oregano, kmin rzymski, paprykę ostrą i słodką oraz sól i pieprz. Bardzo dokładnie wymieszajcie. Dodajcie ostudzone pieczarki z cebulą i zamieszajcie.
  6. Nałóżcie farsz do wydrążonych kapeluszy pieczarek. Następnie ułóżcie je na blasze do pieczenia i wstawcie do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczcie przez pół godziny.
  7. Kilka minut przed końcem pieczenia posypcie pieczarki startym serem.

I gotowe! Podawajcie pieczarki posypane natką świeżej pietruszki.

pieczone pieczarki przepis
Gotujmy.pl/Di bloguje
Newsy
Idealna przekąska lub dodatek do obiadu. Te pieczone pieczarki nie mają sobie równych
Do kotleta i ziemniaków nie zawsze musicie serwować surówkę. Znakomitą alternatywą dla tego dodatku okazują się pieczone pieczarki. Gwarantujemy, że wasi goście będą nimi zachwyceni, a przekąska na stałe wpisze się w wasz jadłospis.

Pieczarki stanowią idealny dodatek nie tylko do jajecznicy, zup czy sosów. Okazuje się bowiem, że ten niepozorny produkt, odpowiednio zamarynowany i potraktowany, może z powodzeniem zastąpić surówkę, a nawet występować w roli zdrowej przekąski.  Przygotowanie pieczonych pieczarek jest banalnie proste. W końcu potrzebujecie tylko tłuszczu i kilku przypraw. Z pewnością wszystkie macie w swojej kuchni, więc do dzieła! Przepis na pieczone pieczarki Będziecie potrzebować  500 gramów dużych pieczarek 3 łyżek oleju rzepakowego lub oliwy Przypraw: soli, pieprzu, słodkiej i ostrej papryki Przygotowanie Pieczarki dokładnie umyjcie pod bieżącą wodą i osuszcie przy pomocy ręcznika papierowego. Od umytych pieczarek odkrójcie nóżki (nie jest to konieczne).  Grzyby pokrójcie na plasterki (nie obierajcie ich, nie ma takiej potrzeby). W średniej wielkości misce umieśćcie olej lub oliwę wraz z przyprawami – solą, pieprzem i paprykami. Całość dokładnie wymieszajcie. Do miski z tłuszczem dodajcie pokrojone wcześniej pieczarki. Wymieszajcie w taki sposób, aby każdy grzyb został pokryty olejem z przyprawami. Blaszkę od piekarnika wyłóżcie papierem do pieczenia. Na blaszce umieśćcie luzem zamarynowane pieczarki. Przekąskę pieczcie przez ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Gotowe! Źródło: gotujmy

faszerowane pieczarki
Gotujmy.pl/jaga85
Newsy
Faszerowane pieczarki to genialna przekąska na Wielkanoc. Są tak pyszne, że na pewno zagoszczą w waszych domach na dłużej
Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami, a to oznacza początek przygotowań do wielkiego świętowania. Oprócz głównych dań, jak żurek czy zapiekana biała kiełbasa, idealnie sprawdzą się również wszelkiego rodzaju przekąski, przykładowo faszerowane pieczarki.

Mazurek, babka wielkanocna, żurek z jajkiem i białą kiełbasą oraz faszerowana jaja - to tylko część tradycyjnych potraw wielkanocnych. Wiele osób nie wyobraża sobie świątecznego śniadania, gdyby któregoś z nich nie pojawiło się na stole. Dlatego też warto wcześniej rozpocząć planowanie oraz przygotowania do Wielkanocy. Oprócz dań głównych, warto również pomyśleć o różnego rodzaju przekąskach urozmaicających klasyczne dania. Idealnie wtedy sprawdzą się faszerowane pieczarki z jajkiem przepiórczym. Faszerowane pieczarki Na Wielkanoc można faszerować nie tylko jajka, ale również pieczarki. Będą one wówczas doskonałą przekąską pomiędzy innymi daniami bądź też stanowić do nich dodatek. Tę potrawę przygotowuje się dosyć szybko, a co najważniejsze jest bardzo smaczna. Przypasuje nie tylko dorosłym, ale również dzieciom. Faszerowane w ten sposób pieczarki z pewnością przypadną do gustu waszym bliskim i na dłużej zagoszczą w waszym menu. Sprawdzą się podczas świąt wielkanocnych, a w późniejszym, letnim okresie, mogą być przygotowane na grillu.  Przepis na faszerowane pieczarki Składniki: 6 dużych pieczarek 6 jajek przepiórczych 60 g dobrej jakości wybranej wędliny 20 g żółtego sera pęczek szczypiorku sól  mielony pieprz kolorowy olej  Przygotowanie: Pieczarki dokładnie umyjcie, a następnie osuszcie za pomocą ręcznika papierowego.  Z grzybów usuńcie nóżki, zaś kapelusze skropcie olejem. Żółty ser oraz wybraną wędlinę pokrójcie w bardzo drobną kostkę. Oba składniki wymieszjacie razem. Przygotowanym farszem dokładnie wypełnijcie przygotowane wcześniej kapelusze pieczarek. Naczynie żaroodporne wysmarujcie dokładnie olejem. Ułóżcie w...

Zapiekanka ziemniaczana z mielonym mięsem. Sprawdzony przepis
Gotujmy.pl/patunia87
Newsy
Zapiekanka ziemniaczana z mielonym mięsem. Sprawdzony przepis
Pyszna zapiekanka ziemniaczana z mielonym mięsem i sosem serowo-jogurtowym. Polecamy zrobić ją nie tylko na obiad. Zapiekanka ziemniaczana z mielonym mięsem zasmakuje każdemu.

Zapiekanka ziemniaczana z mielonym mięsem to świetny pomysł na sycące, jednogarnkowe danie. To ugotowane na półmiękko ziemniaki z dodatkiem podsmażonego mięsa mielonego. Smak dopełniają aromatyczne przyprawy, świeże zioła oraz starty żółty ser. Zapiekanka ziemniaczana z mielonym mięsem to idealna propozycja dla fanów ziemniaków i zapiekanek. Ta na pewno będzie waszą ulubioną. Sprawdźcie także inne przepisy na zapiekankę z ziemniaków: Szybka zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem  Zapiekanka ziemniaczana a'la grecka musaka   Zapiekanka ziemniaczana z mielonym mięsem Składniki: Sos 250 ml jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu 20 dag sera żółtego tartego Sól i pieprz do smaku 1 łyżeczka papryki czerwonej mielonej słodkiej i ostrej Zapiekanka 0.5 kg ziemniaków 400 g mięsa mielonego 4 garście szpinaku 4 łyżki drobno posiekanego szczypiorku Sól i pieprz do smaku 1 łyżka papryki czerwonej mielonej słodkiej i ostrej 1 łyżka czosnku granulowanego Olej do smażenia Sposób przygotowania: Ziemniaki obierzcie, pokrójcie w kostkę i ugotujcie w osolonej wodzie tak, by ziemniaki były lekko twarde.  Po ugotowaniu ziemniaki odcedźcie.  Mięso mielone przełóżcie na rozgrzaną patelnię i smażcie na oleju aż się zarumieni.  Następnie dodajcie 4 garście świeżego szpinaku.  Całość doprawcie solą i pieprzem do smaku. Wszystko dokładnie wymieszajcie.  Szczypiorek umyjcie a następnie drobno posiekajcie. Do ziemniaków dodajcie podsmażone mięso ze szpinakiem. Następnie dodajcie składniki sosu i całość wymieszajcie.  Tak przygotowane mięso z ziemniakami przełóżcie do formy do...

Gołąbki farsz
Gotujmy.pl/peggi
Newsy
Jaki ryż jest najlepszy do farszu na gołąbki? Doświadczone gospodynie domowe używają tylko tego
Mięso mielone i ryż to główne składniki gołąbków. Dzięki odpowiedniemu doborowi produktów wyjdą idealne. Do przyrządzenia gołąbków tylko jeden rodzaj ryżu się sprawdza. Sprawdźcie ten patent najlepszych gospodyń!

Gołąbki to jedna z popularniejszych polskich potraw. Delikatne, aromatyczne zawinięte w miękkie liście kapusty oraz farsz pół mięsny. Najczęściej z dodatkiem ryżu. Uwielbiają je wszyscy, ci mali i ci więksi, a to wszystko za sprawą wyjątkowego smaku. Najlepszy ryż do gołąbków Farsz do gołąbków jest przygotowywany z mięsa mielonego, zeszklonej cebulki, przypraw i ryżu bądź kaszy. Ryż nadaje daniu delikatności oraz scala całe nadzienie. Dlatego też kluczowy jest wybór odpowiedniej odmiany. Według domowych gospodyń, najlepiej sprawdza się ryż krótkoziarnisty , gdyż świetnie się klei i wiąże cały farsz. Jego gotowanie również jest stosunkowo krótkie w porównaniu do innych rodzajów ryżu, co przyspiesza cały proces. Przepis na gołąbki z ryżem Składniki: 1 większa główka białej kapusty 1 cebula 500 g mielonego mięsa ½ szklanki ryżu olej do smażenia ½ pęczka koperku 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki sól pieprz ½ łyżeczki granulowanego czosnku ½ łyżeczki suszonego majeranku ½ łyżeczki oregano ½ łyżeczki tymianku opcjonalnie kilka łodyg pietruszki i koperku bulion ziele angielskie liście laurowe Przygotowanie: Z główki kapusty zdejmijcie wierzchnie, brzydsze liście, a następnie wykrójcie z niej głąb. W większym garnku zagotujcie wodę z jedną łyżeczką soli. Po chwili włóżcie do niego główkę kapusty z dziurą po głąbie do góry. Po kilku minutach gotowania zdejmujcie już pierwsze liście. Całość powtarzajcie do momentu oddzielenia wszystkich liści. Ryż wsypcie do garnka oraz zalejcie go trzema porcjami wody, czyli na pół szklanki ryżu potrzeba 1 ½ szklanki wody. Gotujcie na...