Doświadczeni kucharze mają swoje przyzwyczajenia, które trudno jest zmienić. Dodają bekon do jajek, choć to niekoniecznie dobre dla zdrowia i gotują kaszę w torebkach. Na szczęście nie wszystkie kulinarne zwyczaje są dla was szkodliwe, ale wiele z nich niepotrzebnie zabiera wiele czasu. Na przykład obieranie pieczarek!

Czy pieczarki się obiera?

Pewnie czasami zadajecie sobie to pytanie przyrządzając zupę pieczarkową albo sos z pieczarkami. Ale czy rzeczywiście trzeba obierać pieczarki? Okazuje się, że… nie! Pod warunkiem, że będziecie je smażyć lub gotować. Wówczas wystarczy tylko dokładnie umyć i wyszorować pieczarki. Obierania wymagają stare i zbrązowiałe okazy.

Przepis na faszerowane pieczarki z mięsem

Do przygotowania smacznych pieczarek faszerowanych mięsem mielonym potrzebne wam będą poniższe składniki:

Składniki:

  • 500 g dużych pieczarek
  • 200 g wieprzowego mięsa mielonego z szynki
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • Bułka tarta
  • Świeża natka pietruszki
  • Około pół szklanki startego sera żółtego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego mielonego
  • Szczypta ostrej papryki mielonej
  • Pół płaskiej łyżeczki słodkiej papryki mielonej
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie:

  1. Umyjcie pieczarki. Odkrójcie nóżki i wydrążcie kapelusze tak, by było w nich jak najwięcej miejsca na farsz.
  2. Nóżki i środek kapeluszy pokrójcie bardzo drobno. Tak samo pokrójcie obraną cebulę.
  3. Rozgrzejcie na patelni łyżkę oleju i smażcie przez kilka minut pokrojone pieczarki z cebulą, cały czas mieszając.
  4. Na koniec dodajcie przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, sól, pieprz oraz posiekaną natkę pietruszki. Wymieszajcie i odstawcie do ostudzenia.
  5. Do miski włóżcie mięso mielone i dodajcie do niego nieco bułki tartej, sos sojowy, oregano, kmin rzymski, paprykę ostrą i słodką oraz sól i pieprz. Bardzo dokładnie wymieszajcie. Dodajcie ostudzone pieczarki z cebulą i zamieszajcie.
  6. Nałóżcie farsz do wydrążonych kapeluszy pieczarek. Następnie ułóżcie je na blasze do pieczenia i wstawcie do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczcie przez pół godziny.
  7. Kilka minut przed końcem pieczenia posypcie pieczarki startym serem.

I gotowe! Podawajcie pieczarki posypane natką świeżej pietruszki.

Zobacz także: