Doświadczeni kucharze mają swoje przyzwyczajenia, które trudno jest zmienić. Dodają bekon do jajek, choć to niekoniecznie dobre dla zdrowia i gotują kaszę w torebkach. Na szczęście nie wszystkie kulinarne zwyczaje są dla was szkodliwe, ale wiele z nich niepotrzebnie zabiera wiele czasu. Na przykład obieranie pieczarek!
Czy pieczarki się obiera?
Pewnie czasami zadajecie sobie to pytanie przyrządzając zupę pieczarkową albo sos z pieczarkami. Ale czy rzeczywiście trzeba obierać pieczarki? Okazuje się, że… nie! Pod warunkiem, że będziecie je smażyć lub gotować. Wówczas wystarczy tylko dokładnie umyć i wyszorować pieczarki. Obierania wymagają stare i zbrązowiałe okazy.
Przepis na faszerowane pieczarki z mięsem
Do przygotowania smacznych pieczarek faszerowanych mięsem mielonym potrzebne wam będą poniższe składniki:
Składniki:
- 500 g dużych pieczarek
- 200 g wieprzowego mięsa mielonego z szynki
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- Bułka tarta
- Świeża natka pietruszki
- Około pół szklanki startego sera żółtego
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego mielonego
- Szczypta ostrej papryki mielonej
- Pół płaskiej łyżeczki słodkiej papryki mielonej
- Sól
- Pieprz
Przygotowanie:
- Umyjcie pieczarki. Odkrójcie nóżki i wydrążcie kapelusze tak, by było w nich jak najwięcej miejsca na farsz.
- Nóżki i środek kapeluszy pokrójcie bardzo drobno. Tak samo pokrójcie obraną cebulę.
- Rozgrzejcie na patelni łyżkę oleju i smażcie przez kilka minut pokrojone pieczarki z cebulą, cały czas mieszając.
- Na koniec dodajcie przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, sól, pieprz oraz posiekaną natkę pietruszki. Wymieszajcie i odstawcie do ostudzenia.
- Do miski włóżcie mięso mielone i dodajcie do niego nieco bułki tartej, sos sojowy, oregano, kmin rzymski, paprykę ostrą i słodką oraz sól i pieprz. Bardzo dokładnie wymieszajcie. Dodajcie ostudzone pieczarki z cebulą i zamieszajcie.
- Nałóżcie farsz do wydrążonych kapeluszy pieczarek. Następnie ułóżcie je na blasze do pieczenia i wstawcie do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczcie przez pół godziny.
- Kilka minut przed końcem pieczenia posypcie pieczarki startym serem.
I gotowe! Podawajcie pieczarki posypane natką świeżej pietruszki.