pieczony kurczak przepis
AdobeStock
Newsy

Pięć sekretów najlepszego pieczonego kurczaka. Gdy pominiesz drugi danie bardzo straci na smaku

Chcesz upiec mięso, które oczaruje wszystkich gości? Trzymaj się tych wskazówek, a możesz być pewna, że będzie przepyszne!

Szukasz sposobu na chrupiącego, aromatycznego kurczaka? Gdy wypróbujesz te wskazówki, to możesz mieć pewność, że mięso będzie przepyszne! Rozpływające się w ustach i soczyste – aż ślinka cieknie! Domownicy będą prosić o dokładkę, a goście nie dadzą ci spokoju, dopóki nie podzielisz się z nimi przepisem. Poznaj 5 trików na upieczenie smacznego kurczaka!

Magda Gessler odpowiada na pytania

#1: Wybierz dobre mięso

Szykujesz się do zrobienia pieczeni z kurczaka, więc wybierasz największą sztukę, jaką znalazłeś w sklepie? Błąd! Niestety, im większy kurczak, tym mniej będzie smaczny. Spowodowane jest to stosowaniem specjalnych pasz i antybiotyków podczas hodowli, ponieważ dzięki tym zabiegom kurczaki są bardzo duże. Jednak przez to znacznie tracą na smaku. Wybierz mięso z ekologicznej hodowli – kurczak będzie mniejszy, ale znacznie smaczniejszy!

#2: Patrz na temperaturę

Każdy mistrz kuchni ci to powie – jeżeli wyciągasz mięso z lodówki, to nie wkładaj go od razu do piekarnika! Bardzo ważne jest, żeby przed pieczeniem osiągnęło temperaturę pokojową (albo się do niej przynajmniej zbliżyło). Dlatego zanim wrzucisz kurczaka do piekarnika, wyjmij go z lodówki przynajmniej godzinę wcześniej i odstaw na blat.

#3: Próbuj farszu

Zanim włożysz farsz do kurczaka, upewnij się czy jest smaczny i odpowiednio doprawiony! Pieczenie nie sprawi, że niedobry farsz nagle zacznie smakować. Dlatego bardzo ważne jest, by w trakcie przygotowywania sprawdzać czy nie jest zbyt łagodny lub niesłony i doprawić go, jeśli trzeba.

#4: Daj mu się przegryźć

Mamy dla was wskazówkę dotyczącą farszu – będzie dużo lepszy, jeśli przygotujecie go dzień przed! Co ważne, nie trzymajcie go w lodówce, tylko w jakimś chłodnym miejscu, np. w spiżarni. Dzięki temu smak się przegryzie, a farsz nie przejdzie zapachem lodówki. I najważniejsze – będzie miał temperaturę pokojową, idealną do pieczenia!

#5: Nie wyjmuj od razu z piekarnika

Żelazną zasadą pieczenia mięsa, szczególnie w całości jak kurczaka czy kaczki, jest niewyjmowanie go z piekarnika od razu po zakończeniu pieczenia! Jeśli tak zrobisz, to mięso opadnie i szybko wyschnie. Pozwól mu chwilę odstać i pokrój dopiero wtedy, gdy „odpocznie”. Ten zabieg sprawi, że wszystkie soki pozostaną w mięsie i będzie ono bardziej soczyste.

Kurczak w mandarynkach
Adobe Stock
Przepisy
Pieczony kurczak z mandarynkami! Dzieciaki wprost oszaleją na jego punkcie!
Kurczak w klasycznym wydaniu przestał już robić na nas wrażenie. Jednak połączenie go z mandarynkami to cudowne odkrycie. Ten sposób sprawi, że w końcu poczujesz powiew świeżości w swojej kuchni.

Sezon na mandarynki właśnie się rozpoczął. Kto by pomyślał, że ten słodki owoc, kojarzony głównie ze Świętami Bożego Narodzenia, tak doskonale pasuje do pieczonego mięsa! Choć na pierwszy rzut oka pomysł wydaje się dziwny, zapewniamy, że na jego punkcie oszaleją nie tylko dorośli, ale również dzieci! Jeśli więc masz w domu małego niejadka koniecznie spróbuj połączyć te smaki! Całość nie zajmie ci więcej niż 2 godziny. Będziesz potrzebować 1 kurczak (ok. 1,5 kg) 4 mandarynki 1 główka czosnku Oliwa ½ szklanki białego wytrawnego wina 2 łyżki miodu 1 szklanka bulionu drobiowego Przyprawy: sól, pieprz, rozmaryn, tymianek Przygotowanie Zacznij od rozgrzania piekarnika do 200 st. C. Kurczaka dokładnie umyj, a następnie oczyść z tego, co znajduje się w jego wnętrzu. Mięso nafaszeruj połową główki czosnku (nie musisz go obierać, wystarczy przekroić główkę w poprzek), rozmarynem, tymiankiem i dwoma mandarynkami (oczywiście najpierw obierz je ze skórki). Następnie zwiąż razem jego nogi, tak aby podczas pieczenia nic nie wypadło. Z pozostałych dwóch mandarynek wyciśnij sok. Kurczaka dokładnie natrzyj solą i pieprzem zmieszanymi z oliwą, a następnie umieść w naczyniu żaroodpornym. Mięso polej winem (podczas pieczenia alkohol wyparuje, a kurczak nasiąknie jedynie jego smakiem) i wyciśniętym z mandarynek sokiem. Dodaj również miodu. Tak przygotowane mięso włóż do nagrzanego piekarnika (200 st. C) i piecz przez ok. 20 minut. Po tym czasie otwórz piekarnik i podlej kurczaka bulionem drobiowym. To sprawi, że mięso będzie miękkie i soczyste oraz zminimalizuje ryzyko przypalenia. Zamknij piekarnik i zmniejsz jego temperaturę do 180 st. C. W ten sposób piecz mięso przez ok. 1 godz. i 15 minut. Gotowe mięso wyjmij...

Dlaczego schabowe przed smażeniem powinny mieć temp. pokojową? To was zaskoczy
Adobe Stock
Newsy
Dlaczego schabowe przed smażeniem powinny mieć temp. pokojową? To was zaskoczy
Kotlety schabowe przed usmażeniem należy wyciągnąć z lodówki przynajmniej pół godziny wcześniej. Taki zabieg zwiększy wasze szanse na chrupiące, dobrze wysmażone i soczyste w środku „schaboszczaki”.

Kotlety schabowe to dla wielu jedno z ulubionych polskich dań. Niestety nieraz zdarza się, że wilczy apetyt nie pozwala na cierpliwość i dokładność podczas ich przygotowywania, a schab ląduje na patelni niemal prosto z zimnej lodówki. To jednak duży błąd. Dlaczego kotlety schabowe powinny mieć temperaturę pokojową przed smażeniem? Kotlety schabowe potrzebują krótkiego „odpoczynku” poza lodówką przed samym smażeniem. Dzięki takiemu patentowi wyjdą wam o wiele smaczniejsze. Dlaczego? Wcześniejsze ocieplenie się mięsa sprawi, że usmaży się ono znacznie lepiej – to zasługa zmniejszenia różnicy temperatur między chłodnym mięsem a rozgrzaną do czerwoności patelnią. Tak otrzymacie pyszne i kruche kotlety schabowe . Jak poprawnie smażyć kotlety schabowe? Oto kilka naszych prostych, dodatkowych rad dotyczących właściwego smażenia kotletów schabowych: Przynajmniej pół godziny przed przygotowaniem kotletów, wyciągnijcie mięso z lodówki, tak by w trakcie wkładania na patelnię miało już temperaturę pokojową. Przed  rozbiciem i zapanierowaniem kotleta w mące, jajku i bułce tartej, warto odkroić z mięsa białe błony, kawałki tłuszczu, ścięgna itp. Dzięki temu mięso nie powinno kurczyć się podczas smażenia. Rozgrzejcie dobrze patelnię przed smażeniem. Olej na patelni lub masło klarowane powinno osiągnąć optymalną temperaturę jeszcze przed włożeniem na rozgrzany tłuszcz pierwszego kotleta. Kotlety powinno się smażyć na stosunkowo dużym ogniu . Mały ogień podczas smażenia kotletów spowoduje wchłonięcie zbyt dużej ilości oleju, masła lub smalcu przez panierkę schabowego . Jeżeli smażycie większą ilość kotletów, być może konieczne będzie zebranie przypalonej bułki tartej i resztek panierki, które przyklejają się do świeżo...

kotlety schabowe
Adobe Stock
Newsy
Niezawodny trik na kruche kotlety schabowe. Wystarczy przy panierowaniu dodać do jajka 1 składnik
Soczyste w środku i chrupiące z zewnątrz to idealnie przygotowane kotlety schabowe. Dzięki dodaniu jednego składnika podczas panierowania, będą jeszcze smaczniejsze. Koniecznie wypróbujcie ten patent!

Schabowe są serwowane podczas obiadu zamiennie z kotletami mielonymi. Są uwielbiane przez wszystkich, a to zawdzięczają odpowiedniemu przygotowaniu. Poprzez zachowanie kilku zasad, schabowe będą idealnie soczyste, a panierka będzie przyjemnie chrupiąca. Aby uzyskać taki zadowalający efekt, wystarczy do jajka dodać odrobinę zimnej wody gazowanej . Przygotowanie schabowych Kotlety tradycyjnie powinno się przygotowywać ze schabu. Wbrew krążącym opiniom, mięso nie wymaga zbyt wielu przypraw. Wystarczą klasycznie sól oraz pieprz. Dobrze rozbite nie będą się rozrywać podczas obróbki termicznej i schab zachowa swoją strukturę. Kluczową kwestią oprócz mięsa jest panierka, to ona obtacza całe mięso i powoduje, iż kotlety są przyjemnie chrupiące. Najlepszym tłuszczem do smażenia jest smalec. Żadne oleje czy masła nie nadadzą takiej delikatności schabowym. Tych kilka wskazówek sprawi, że obok kotletów nikt nie będzie w stanie przejść obojętnie. Sekretny składnik panierki Tradycyjna panierka to jajko, mąka oraz bułka tarta. Jednak jeśli podczas roztrzepywania jaja dodacie do niego odrobinę zimnej wody gazowanej, to zdecydowanie poprawi jej jakość. Dzięki temu dodatkowi panierka będzie jeszcze bardziej chrupiąca, a co najważniejsze lepiej będzie się trzymać mięsa. Dzięki temu prostemu trikowi, wasze schabowe nabiorą zupełnie nowego wymiaru. Przepis na kruche kotlety schabowe Składniki: 4 plastry schabu mleko do namoczenia 1 jajko 60 ml zimnej wody gazowanej 100 g smalcu 4 łyżki mąki 100 g bułki tartej olej  sól pieprz Przygotowanie: Plastry schabu umyjcie i dokładnie osuszcie. Następnie delikatnie rozbijcie je pod folią spożywczą za pomocą tłuczka do mięs. Schab przyprawcie solą oraz pieprzem z obu stron. Mięso...

Jak odgrzać pierś z kurczaka, żeby nie była sucha? Wykorzystajcie ten trik z ręcznikiem papierowym
Adobe Stock
Newsy
Jak odgrzać pierś z kurczaka, żeby nie była sucha? Wykorzystajcie ten trik z ręcznikiem papierowym
Chcecie odgrzać piersi z kurczaka, ale boicie się, że będą suche jak wiór? Sprawdźcie ten patent.

Pierś z kurczaka to chudy kawałek mięsa pochodzący z mięśnia piersiowego na spodzie kurczaka. Każdy kurczak zawiera jedną pierś z kurczaka z dwiema połówkami, które zazwyczaj są rozdzielane podczas procesu rozbioru i sprzedawane jako osobne piersi. Pierś z kurczaka to łatwe w przygotowaniu mięso, które z powodzeniem może być grillowane, pieczone, smażone i gotowane na wiele innych sposobów. Bez względu na to, jaką wybierzecie metodę gotowania, największą wadą tej części kurczaka jest to, że podczas odgrzewania robi się ona sucha i wyraźnie zmienia smak na gorszy. Czy da się jakoś temu zaradzić? Jak odgrzać piersi z kurczaka, żeby nie były suche? Jeżeli odgrzewaliście kiedyś pierś z kurczaka, na pewno wiecie, że to raczej kiepski pomysł. Podobnie jak w przypadku każdego innego rodzaju mięsa, głównym minusem podczas podgrzewania piersi z kurczaka jest to, że danie zwykle wychodzi suche. Jak odgrzać piersi z kurczaka, żeby tego uniknąć? Wykorzystajcie któryś z tych trzech sposobów. 1. Odgrzewanie piersi z kurczaka w kuchence mikrofalowej pokrójcie pierś z kurczaka na kawałki wielkości kęsa i umieśćcie na talerzu lub w szklanym naczyniu, którego można używać w kuchence mikrofalowej dodajcie niewielką ilość wody lub bulionu drobiowego i przykryjcie mięso pokrywką nadającą się do stosowania w kuchence mikrofalowej podgrzewajcie mięso aż kawałki będą rozgrzane Możecie też skorzystać z ciekawego triku z papierem kuchennym, z którego korzysta amerykańska szefowa kuchni Nicole Rufus: zwilżcie w wodzie gruby ręcznik papierowy i połóżcie go na kawałkach kurczaka przed podgrzaniem ta metoda pomoże zatrzymać parę i przywrócić wilgoć kurczakowi 2. Odgrzewanie piersi z kurczaka w piekarniku jeżeli chcecie odgrzać...