pieczony kurczak przepis
AdobeStock
Newsy

Pięć sekretów najlepszego pieczonego kurczaka. Gdy pominiesz drugi danie bardzo straci na smaku

Chcesz upiec mięso, które oczaruje wszystkich gości? Trzymaj się tych wskazówek, a możesz być pewna, że będzie przepyszne!
Katarzyna Wyborska
grudzień 03, 2020

Szukasz sposobu na chrupiącego, aromatycznego kurczaka? Gdy wypróbujesz te wskazówki, to możesz mieć pewność, że mięso będzie przepyszne! Rozpływające się w ustach i soczyste – aż ślinka cieknie! Domownicy będą prosić o dokładkę, a goście nie dadzą ci spokoju, dopóki nie podzielisz się z nimi przepisem. Poznaj 5 trików na upieczenie smacznego kurczaka!

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

#1: Wybierz dobre mięso

Szykujesz się do zrobienia pieczeni z kurczaka, więc wybierasz największą sztukę, jaką znalazłeś w sklepie? Błąd! Niestety, im większy kurczak, tym mniej będzie smaczny. Spowodowane jest to stosowaniem specjalnych pasz i antybiotyków podczas hodowli, ponieważ dzięki tym zabiegom kurczaki są bardzo duże. Jednak przez to znacznie tracą na smaku. Wybierz mięso z ekologicznej hodowli – kurczak będzie mniejszy, ale znacznie smaczniejszy!

#2: Patrz na temperaturę

Każdy mistrz kuchni ci to powie – jeżeli wyciągasz mięso z lodówki, to nie wkładaj go od razu do piekarnika! Bardzo ważne jest, żeby przed pieczeniem osiągnęło temperaturę pokojową (albo się do niej przynajmniej zbliżyło). Dlatego zanim wrzucisz kurczaka do piekarnika, wyjmij go z lodówki przynajmniej godzinę wcześniej i odstaw na blat.

#3: Próbuj farszu

Zanim włożysz farsz do kurczaka, upewnij się czy jest smaczny i odpowiednio doprawiony! Pieczenie nie sprawi, że niedobry farsz nagle zacznie smakować. Dlatego bardzo ważne jest, by w trakcie przygotowywania sprawdzać czy nie jest zbyt łagodny lub niesłony i doprawić go, jeśli trzeba.

#4: Daj mu się przegryźć

Mamy dla was wskazówkę dotyczącą farszu – będzie dużo lepszy, jeśli przygotujecie go dzień przed! Co ważne, nie trzymajcie go w lodówce, tylko w jakimś chłodnym miejscu, np. w spiżarni. Dzięki temu smak się przegryzie, a farsz nie przejdzie zapachem lodówki. I najważniejsze – będzie miał temperaturę pokojową, idealną do pieczenia!

#5: Nie wyjmuj od razu z piekarnika

Żelazną zasadą pieczenia mięsa, szczególnie w całości jak kurczaka czy kaczki, jest niewyjmowanie go z piekarnika od razu po zakończeniu pieczenia! Jeśli tak zrobisz, to mięso opadnie i szybko wyschnie. Pozwól mu chwilę odstać i pokrój dopiero wtedy, gdy „odpocznie”. Ten zabieg sprawi, że wszystkie soki pozostaną w mięsie i będzie ono bardziej soczyste.

Komentarze
Zrazy wołowe
Gotujmy.pl/Beatris
Newsy Rozpływające się w ustach zawijane zrazy. Niebywały smak zawdzięczają dwóm składnikom
Zrazy zawijane można zrobić co najmniej w kilku wersjach. Najbardziej smakują nam duszone, z dużą ilością cebuli i grzybów.
Aleksandra Jaworska
grudzień 03, 2020

Obecnie zrazy wykonuje się z różnych gatunków mięsa, ciętego w plastry, niekiedy mielonego. To danie charakterystyczne dla kuchni szlacheckiej. W tradycyjnych przepisach blisko mu do smaków Litwy. Nazewnictwo Nazwa "zrazy" wywodzi się z języka polskiego. Oznacza plaster mięsa czy pieczeni odcięty od całości.  Tradycyjne zrazy staropolskie zawijano nie zawsze. Czasem plastry mięsa duszono w specjalnym garnku w sosie własnym z cebulą lub w sosie grzybowym i przyprawach. Różne warianty, jedno mięso Danie występuję nie tylko pod różnymi nazwami. Można je podawać na wiele rozmaitych sposobów! Często, zamiennie stosuje się określenia bitki i rolada. Najpopularniejszy rodzaj zrazów to ten wykonany z rozbitych i zawijanych plastrów mięsa, przede wszystkim wołowiny. Zrazy podajemy się na gorąco z kaszą, ziemniakami, kluskami lub pieczywem. Składniki na rozpływające się w ustach zwijane zrazy: 4 grube kotlety z szerokiego schabu 4 paski wędzonki 4 paski skórki z razowca 1 średni ogórek kiszony 1/2 cebuli 1/3 szklanki krajanki suszonych grzybów 8 płaskich łyżeczek musztardy sól pieprz mielony papryka mielona słodka 4 łyżki mąki 3 łyżki oleju 2 łyżki masła maggi w płynie do smaku 1 liść laurowy 6 ziaren czarnego pieprzu 1 duże ziele angielskie 3 szklanki wody Przygotowanie Namaczamy suszone grzyby. Kotlety schabowe układamy na szerokiej desce do krojenia i przykrywamy folią spożywczą. Rozklepujemy dokładnie na cienkie płaty tłuczkiem do mięs. Każdy kotlet doprawiamy solą, pieprzem oraz smarujemy musztardą....

Przeczytaj
Wątróbka z jabłkami
Gotujmy.pl/Cukiereczek13
Newsy Chrupiąca wątróbka z jabłkami, jak u ukochanej babci. Wybierz się w kulinarną podróż do nieba
Wątróbka z cebulką i jabłkami to smaki rodzinnego domu. Uwielbiamy to połączenie. Poniżej przepis na ten pyszny rarytas!
Aleksandra Jaworska
grudzień 03, 2020

Wątroba zwierząt hodowlanych jest bogatym źródłem witamin z grupy B oraz żelaza. Ma jeszcze jedną, pomocną w kuchni zaletę - to bardzo tani produkt. Co więcej, można ją przyrządzić wedle uznania. Wątroba pełna witamin Wątróbka zawiera bardzo wiele witamin z grupy B – witaminy B12, B3, B2 oraz witaminy B9, czyli kwasu foliowego. Witamina B3, tak zwana niacyna, jest odpowiedzialna za funkcje mózgu. B2 natomiast bierze udział w procesach metabolizmu i regulacji odporności, a także odpowiada za dobry wzrok. Zawiera również witaminy A, D i K. Dlatego jedzenie wątróbki przekłada się na wiele aspektów działania ludzkiego organizmu.  Bogate źródło żelaza Wątróbka zawiera więcej żelaza niż jakikolwiek inny rodzaj mięsa. Jedzenie wątróbki zapobiega niedoborom żelaza i chroni przed anemią. Zamiast suplementacji żelaza, sięgnijcie po wątróbkę. Znacznie tańsza alternatywa Faktem jest również, że jest ona dobrym źródłem białka. Przy stosunkowo niskiej cenie – zawartość tego składnika jest mniej więcej porównywalna do ilości białka, jaką ma w sobie drób. Podroby to alternatywa znacznie bardziej ekonomiczna. W wątróbce drobiowej występuje niezwykle ważny aminokwas egzogenny o nazwie tauryna. Tauryna pełni ważną rolę we właściwym rozwoju niemowląt i małych dzieci. Wspiera mózg w okresie gwałtownego rozwoju, jakim jest wczesne dzieciństwo. To ważna informacja dla kobiet w ciąży. Przepis na wątróbkę z jabłkami jak u babci, składniki: 400g wątróbki wieprzowej, 1 szklanka mleka, 3-4 cebule, 2 twarde jabłka, 2 łyżeczki majeranku, sok z cytryny, olej do smażenia, pieprz, sól...

Przeczytaj