Picie soku pomarańczowego zwiększa ryzyko raka skóry. Chodzi o 1 substancję
Pixabay
Newsy

Picie soku pomarańczowego zwiększa ryzyko raka skóry. Chodzi o 1 substancję

Wiedzieliście o tym? Okazuje się, że to prawdziwe informacje! Sok pomarańczowy faktycznie może zwiększać ryzyko czerniaka.
Anna Urbańska
kwiecień 18, 2021

Sok pomarańczowy jest jednym z częściej wybieranych napojów. Pewnie wydaje się wam, że sięgając po sok pomarańczowy, robicie coś dobrego dla waszego zdrowia i organizmu. Okazuje się jednak, że nie pod każdym względem… Picie powyżej jednej szklanki soku pomarańczowego dziennie, może przyczyniać się do zwiększenia ryzyka powstawania pewnego nowotworu skóry!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Sok pomarańczowy a nowotwór skóry

Naukowcy z Uniwersytetu Indiana w USA postanowili przebadać zależność pomiędzy powstawaniem czerniaka a jedzeniem cytrusów (w szczególności pomarańczy) i piciem soku z cytrusów. Eksperci wzięli pod uwagę wiele innych możliwych czynników powstawania nowotworów skóry, takich jak:

  • wiek
  • to, czy uczestnicy badania często się opalali
  • odcień skóry uczestników

Naukowcy dysponowali naprawdę dużą liczbą osób, którą przebadali. Korzystali z banku danych angielskiego „UK Biobank” i w swoich obliczeniach wzięli uwagę aż prawie 200 tys. osób!

Okazuje się, że osoby, które piły jedną lub więcej porcji soku pomarańczowego dziennie, miały większe ryzyko rozwinięcia czerniaka, niż osoby, które nie piły soku pomarańczowego wcale!

Jeśli jesteście wielbicielami pomarańczy jadanych w całości, też nie mamy dla was dobrych wieści. Okazuje się, że jedzenie pomarańczy, także może przyczyniać się do zwiększenia ryzyka zapadnięcia na tego rodzaju nowotwór.

Doktor Andrew R. Marley, naukowiec odpowiedzialny za organizacje i przebieg tego badania mówi, że odpowiedzialny jest za to psolaren – cząsteczka obecna w owocach cytrusowych.

Psolaren ma właściwości fotouczulujące i fotokancerogenne. Można znaleźć go w większości owoców cytrusowych.

O tej zależności naukowcy wiedzieli od dawna, ale chcieli tym razem sprawdzić, czy powoduje to faktycznie zwiększone ryzyko wystąpienia nowotworów skóry u badanych.

Z badania wynika, że wzrost ryzyka rozwoju nowotworu, jest znaczący. Dzięki wynikom tych badań, będziemy w stanie opracować nowe wytyczne mogące pomóc ograniczać rozwój czerniaka u pacjentów na całym świecie – twierdzi naukowiec.

Brytyjski Związek Dermatologów już skomentował, że zamierza wziąć pod uwagę wyniki badań przy wydawaniu rekomendacji:

Ponieważ mamy do czynienia ze zwiększaniem się ilości przypadków czerniaka na całym świecie, potrzebujemy nowych strategii walki z tym nowotworem. Pomoże to zredukować ryzyko nowotworów skóry, szczególnie u osób już narażonych.

Czy należy zrezygnować z owoców cytrusowych?

Na razie naukowcy nie mówią jasno, że trzeba wykluczyć sok pomarańczowy z diety. Polecają jednak ograniczanie spożycia cytrusów i soków cytrusowych osobom, które już są narażone z uwagi na przykład na dużą ekspozycję na słońce lub rodzinną historię występowania zachorowań na ten rodzaj nowotworu.

Jeśli was to dotyczy, na pewno skorzystacie na ograniczeniu picia soku pomarańczowego.

Źródło: Marley RA, The Association Between Citrus Consumption and Skin Cancer: An Analysis of Risk and Nutrient-Gene Interaction, Indiana University, 2020

Czytaj także:

Komentarze