Picie soku pomarańczowego zwiększa ryzyko raka skóry. Chodzi o 1 substancję
Pixabay
Newsy

Picie soku pomarańczowego zwiększa ryzyko raka skóry. Chodzi o 1 substancję

Wiedzieliście o tym? Okazuje się, że to prawdziwe informacje! Sok pomarańczowy faktycznie może zwiększać ryzyko czerniaka.

Sok pomarańczowy jest jednym z częściej wybieranych napojów. Pewnie wydaje się wam, że sięgając po sok pomarańczowy, robicie coś dobrego dla waszego zdrowia i organizmu. Okazuje się jednak, że nie pod każdym względem… Picie powyżej jednej szklanki soku pomarańczowego dziennie, może przyczyniać się do zwiększenia ryzyka powstawania pewnego nowotworu skóry!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Sok pomarańczowy a nowotwór skóry

Naukowcy z Uniwersytetu Indiana w USA postanowili przebadać zależność pomiędzy powstawaniem czerniaka a jedzeniem cytrusów (w szczególności pomarańczy) i piciem soku z cytrusów. Eksperci wzięli pod uwagę wiele innych możliwych czynników powstawania nowotworów skóry, takich jak:

  • wiek
  • to, czy uczestnicy badania często się opalali
  • odcień skóry uczestników

Naukowcy dysponowali naprawdę dużą liczbą osób, którą przebadali. Korzystali z banku danych angielskiego „UK Biobank” i w swoich obliczeniach wzięli uwagę aż prawie 200 tys. osób!

Okazuje się, że osoby, które piły jedną lub więcej porcji soku pomarańczowego dziennie, miały większe ryzyko rozwinięcia czerniaka, niż osoby, które nie piły soku pomarańczowego wcale!

Jeśli jesteście wielbicielami pomarańczy jadanych w całości, też nie mamy dla was dobrych wieści. Okazuje się, że jedzenie pomarańczy, także może przyczyniać się do zwiększenia ryzyka zapadnięcia na tego rodzaju nowotwór.

Doktor Andrew R. Marley, naukowiec odpowiedzialny za organizacje i przebieg tego badania mówi, że odpowiedzialny jest za to psolaren – cząsteczka obecna w owocach cytrusowych.

Psolaren ma właściwości fotouczulujące i fotokancerogenne. Można znaleźć go w większości owoców cytrusowych.

O tej zależności naukowcy wiedzieli od dawna, ale chcieli tym razem sprawdzić, czy powoduje to faktycznie zwiększone ryzyko wystąpienia nowotworów skóry u badanych.

Z badania wynika, że wzrost ryzyka rozwoju nowotworu, jest znaczący. Dzięki wynikom tych badań, będziemy w stanie opracować nowe wytyczne mogące pomóc ograniczać rozwój czerniaka u pacjentów na całym świecie – twierdzi naukowiec.

Brytyjski Związek Dermatologów już skomentował, że zamierza wziąć pod uwagę wyniki badań przy wydawaniu rekomendacji:

Ponieważ mamy do czynienia ze zwiększaniem się ilości przypadków czerniaka na całym świecie, potrzebujemy nowych strategii walki z tym nowotworem. Pomoże to zredukować ryzyko nowotworów skóry, szczególnie u osób już narażonych.

Czy należy zrezygnować z owoców cytrusowych?

Na razie naukowcy nie mówią jasno, że trzeba wykluczyć sok pomarańczowy z diety. Polecają jednak ograniczanie spożycia cytrusów i soków cytrusowych osobom, które już są narażone z uwagi na przykład na dużą ekspozycję na słońce lub rodzinną historię występowania zachorowań na ten rodzaj nowotworu.

Jeśli was to dotyczy, na pewno skorzystacie na ograniczeniu picia soku pomarańczowego.

Źródło: Marley RA, The Association Between Citrus Consumption and Skin Cancer: An Analysis of Risk and Nutrient-Gene Interaction, Indiana University, 2020

Czytaj także:

Ta uwielbiana przez Polaków dieta może spowodować niewydolność nerek. Lekarze przed nią ostrzegają!
AdobeStock
Newsy
Ta uwielbiana przez Polaków dieta może spowodować niewydolność nerek. Lekarze przed nią ostrzegają!
Długoterminowo taka dieta jest naprawdę niebezpieczna. Dowiedzcie się, jakich produktów należy unikać.

Niestety, nie mamy dobrych wiadomości. Kolejne badania potwierdzają to, o czym mówiło się od kilku lat. Dieta obfitująca w mięso jest niekorzystna dla zdrowia pod wieloma względami. Naukowcy mają na to teraz jeszcze jeden dowód. Dowiedzcie się, jakich produktów lepiej unikać, jeśli chcecie cieszyć się przez lata dobrym zdrowiem. Dieta bogata w mięso – jakie ma wady? Od dawna wiadomo, że dieta obfitująca w mięso może przyczyniać się do powstawania wrzodów i nowotworów żołądka. Przetworzone, czerwone mięso jest też powiązane ogólnie ze zwiększonym występowaniem nowotworów. Inne wady diety bogatej w mięso to: Zwiększone prawdopodobieństwo wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych Zwiększone ryzyko nowotworów przewodu pokarmowego: raka żołądka i jelita grubego Ogólnie większa śmiertelność Dieta bogata w mięso a niewydolność nerek Badacze postanowili tym razem sprawdzić, jaki wpływ na zdrowie nerek ma dieta bogata w mięso. Naukowcy z Singapuru zebrali naprawdę szerokie grono osób w wieku 45-74 lat. Udało im się zaangażować do badania aż 63 tysiące uczestników. Okazało się, że grupa osób jedząca najwięcej czerwonego mięsa, cierpi z powodu niewydolności nerek aż o 40% częściej niż ludzie, którzy spożywają je najrzadziej. Badanie to jest bardzo solidne. Trwało aż 15 lat. Co ważne, nie stwierdzono, żeby choroby nerek powodowały ryby, drób czy jajka. To zależność ścisła dla czerwonego mięsa. Potwierdziły się też inne obserwacje, które już wcześniej udowodniono w wielu różnych badaniach. Jedzenie dużej ilości roślin strączkowych takich jak soja, fasola, ciecierzyca, soczewica, chroni przed wystąpieniem nowotworów. Nie trzeba rezygnować, wystarczy ograniczać Co ważne, nie chodzi...

Takie jedzenie może przyczyniać się do raka przełyku. Polacy nagminnie je spożywają
Adobe Stock
Newsy
Takie jedzenie może przyczyniać się do raka przełyku. Polacy nagminnie je spożywają
Spożywacie takie jedzenie? Lepiej przestańcie, bo możecie poważnie się rozchorować - chodzi tutaj nawet o nabawienie się choroby nowotworowej.

Gorące zupy, gorące dania, gorące napoje – Polacy uwielbiają jeść potrawy, które są serwowane na gorąco. Mało kto wie, że taki sposób jedzenia może powodować poważne problemy zdrowotne. Spożywanie gorącego jedzenia a rak przełyku  Jakiś czas temu naukowcy dokonali bardzo niepokojącego odkrycia. W toku badań wykazali, że jedzenie gorących dań i picie gorących napojów niszczy zewnętrzną wyściółkę przełyku, co wymaga ciągłej regeneracji komórek. Podczas tego procesu istnieje większa szansa, że coś może pójść nie tak i zamienić normalne komórki w komórki rakowe. Badanie opublikowane w czasopiśmie naukowym „International Journal of Cancer" zasugerowało, że istnieje związek między spożywaniem gorącej herbaty a rakiem płaskonabłonkowym przełyku. Jak się okazuje odkrycie to wcale nie jest nowe, ponieważ podobne wnioski wyciągnięto już kilkadziesiąt lat temu. W 1939 r. naukowiec W.L. Watson, po przejrzeniu dokumentacji klinicznej dotyczącej 771 przypadków raka przełyku, pisał: Podrażnienie termiczne jest prawdopodobnie najbardziej stałym czynnikiem predysponującym do raka przełyku. Jeśli gorące napoje rzeczywiście powodują ten typ raka, można dzięki temu wyjaśnić dużą część wszystkich przypadków w populacjach, w których picie herbaty, kawy lub mate (ziołowego naparu z Ilex paraguariensis, powszechnie spożywanego w kilku krajach Ameryki Południowej) lub spożywanie gorących potraw, jest czymś pospolitym. Częstotliwość występowania raka przełyku Rak przełyku jest ósmym najczęstszym nowotworem na świecie i zajmuje szóste miejsce wśród wszystkich nowotworów pod względem śmiertelności. Wiele badań wykazało, że nawyki żywieniowe są istotnie skorelowane z występowaniem tego typu nowotworu....

AdobeStock
Newsy
Ten związek jest dodawany do produkcji farb i klejów. Znajdziecie go też w jedzeniu. Wiecie jakim?
Kolejna zła wiadomość dla zwolenników "śmieciowego" jedzenia. W jego składzie znajduje się naprawdę paskudna substancja.

Tym razem chodzi o akrylamid. Okazało się, że ten związek używany w zakładach chemicznych do produkcji chemikaliów takich jak farby i kleje, znajduje się też w żywności! Zacznijmy od krótkiej listy, która przedstawia zagrożenia wynikające z nadmiernego spożywania produktów zawierających akrylamid. Możliwość powstawania nowotworów przewodu pokarmowego Możliwość trwałego uszkodzenia układu nerwowego Możliwość zwiększenia ryzyka wystąpienia chorób serca Ryzyko wystąpienia przewlekłych stanów zapalnych w organizmie Podniesienie ryzyka wystąpienia miażdżycy i chorób wieńcowych serca Skąd akrylamid bierze się w pożywieniu? Ta lista może budzić prawdziwą grozę. Jednak w rzeczy samej nie różni się zbytnio od tego, czym grozi spożywanie w dużej ilości fast-foodów. Dlaczego? Bo to właśnie akrylamid jest odpowiedzialny w pewnej mierze za szkodliwość fast-foodów, zaraz obok zawartości tłuszczów trans. Akrylamid to organiczny związek chemiczny, który powstaje w wyniku reakcji aminokwasów z cukrami redukującymi. Zajście takiej reakcji możliwe jest w temperaturze 120 st. C. Optymalna temperatura potrzebna do zajścia takiej reakcji to z kolei około 140-180 st. C. Co to oznacza w praktyce? Spore ilości akrylamidu powstają w trakcie obróbki termicznej niektórych posiłków. W jakich produktach zawarty jest akrylamid? Chodzi tutaj głównie o smażenie w głębokim tłuszczu i pieczenie produktów zawierających dużą ilość skrobi i węglowodanów. Ustalenia komitetu ekspertów do spraw dodatków do żywności ze Światowej Organizacji Zdrowia, nie pozostawiają wątpliwości. Fachowcy z WHO wskazali, w których potrawach, akrylamidu znajduje się najwięcej. Rzućcie okiem na tę...

Te popularne napoje przyspieszają starzenie mózgu. Polacy piją je bez opamiętania
AdobeStock
Newsy
Te popularne napoje przyspieszają starzenie się mózgu. Polacy piją je bez opamiętania
Te napoje towarzyszą nam na co dzień. Niestety, mało kto wie, jak bardzo są one dla nas szkodliwe.

Polacy sięgają po nie na co dzień i od święta. Towarzyszą im podczas obiadów i spożywania przekąsek. Mowa o gazowanych słodkich napojach. Czy wiecie, że pijąc regularnie takie napoje nie tylko narażacie się na ryzyko szybkiego przybrania na wadze, ale również wyrządzacie dużą krzywdę swojemu mózgowi? Gazowane napoje przyspieszają starzenie mózgu Gazowane napoje, mimo iż mają przyjemny smak, są bardzo niezdrowe, ponieważ zawierają ogromną ilość cukru. Jego nadmiar może uszkadzać mózg i powodować jego przedwczesne starzenie. Jak wynika z dwóch badań opublikowanych przez „Alzheimer's & Dementia and Stroke", osoby, które piły słodkie napoje, częściej miały słabą pamięć, mniejszą objętość mózgu i mniejszy hipokamp. Analiza kontrolna wykazała ponadto, że osoby, które spożywały napoje gazowane z oznaczeniem – dietetyczne - były aż trzy razy bardziej narażone na udar i rozwój demencji w porównaniu z osobami, które nie spożywały tych napojów. Sugeruje to, że napoje dietetyczne wcale nie są zdrowszą alternatywą dla zwykłych napojów gazowanych: - Wygląda na to, że spożywanie słodkich napojów nie ma zbyt wielu zalet, a zastąpienie cukru sztucznymi słodzikami wcale nie pomaga. Może staromodna dobra woda jest czymś, do czego musimy się przyzwyczaić - powiedział starszy autor badania, doktor Sudha Seshadri. Do czego może doprowadzić nadmierne spożycie słodkich napojów? Niekontrolowane spożycie cukru było już wcześniej powiązane z chorobami sercowo-naczyniowymi i metabolicznymi, ale według ostatniego badania, tak naprawdę jego długoterminowe skutki wciąż pozostają nieznane. W badaniu wzięło udział 4000 osób. Uczestnicy eksperymentu spożywali więcej...