Picie soku pomarańczowego zwiększa ryzyko raka skóry. Chodzi o 1 substancję
Pixabay
Newsy

Picie soku pomarańczowego zwiększa ryzyko raka skóry. Chodzi o 1 substancję

Wiedzieliście o tym? Okazuje się, że to prawdziwe informacje! Sok pomarańczowy faktycznie może zwiększać ryzyko czerniaka.

Sok pomarańczowy jest jednym z częściej wybieranych napojów. Pewnie wydaje się wam, że sięgając po sok pomarańczowy, robicie coś dobrego dla waszego zdrowia i organizmu. Okazuje się jednak, że nie pod każdym względem… Picie powyżej jednej szklanki soku pomarańczowego dziennie, może przyczyniać się do zwiększenia ryzyka powstawania pewnego nowotworu skóry!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Sok pomarańczowy a nowotwór skóry

Naukowcy z Uniwersytetu Indiana w USA postanowili przebadać zależność pomiędzy powstawaniem czerniaka a jedzeniem cytrusów (w szczególności pomarańczy) i piciem soku z cytrusów. Eksperci wzięli pod uwagę wiele innych możliwych czynników powstawania nowotworów skóry, takich jak:

  • wiek
  • to, czy uczestnicy badania często się opalali
  • odcień skóry uczestników

Naukowcy dysponowali naprawdę dużą liczbą osób, którą przebadali. Korzystali z banku danych angielskiego „UK Biobank” i w swoich obliczeniach wzięli uwagę aż prawie 200 tys. osób!

Okazuje się, że osoby, które piły jedną lub więcej porcji soku pomarańczowego dziennie, miały większe ryzyko rozwinięcia czerniaka, niż osoby, które nie piły soku pomarańczowego wcale!

Jeśli jesteście wielbicielami pomarańczy jadanych w całości, też nie mamy dla was dobrych wieści. Okazuje się, że jedzenie pomarańczy, także może przyczyniać się do zwiększenia ryzyka zapadnięcia na tego rodzaju nowotwór.

Doktor Andrew R. Marley, naukowiec odpowiedzialny za organizacje i przebieg tego badania mówi, że odpowiedzialny jest za to psolaren – cząsteczka obecna w owocach cytrusowych.

Psolaren ma właściwości fotouczulujące i fotokancerogenne. Można znaleźć go w większości owoców cytrusowych.

O tej zależności naukowcy wiedzieli od dawna, ale chcieli tym razem sprawdzić, czy powoduje to faktycznie zwiększone ryzyko wystąpienia nowotworów skóry u badanych.

Z badania wynika, że wzrost ryzyka rozwoju nowotworu, jest znaczący. Dzięki wynikom tych badań, będziemy w stanie opracować nowe wytyczne mogące pomóc ograniczać rozwój czerniaka u pacjentów na całym świecie – twierdzi naukowiec.

Brytyjski Związek Dermatologów już skomentował, że zamierza wziąć pod uwagę wyniki badań przy wydawaniu rekomendacji:

Ponieważ mamy do czynienia ze zwiększaniem się ilości przypadków czerniaka na całym świecie, potrzebujemy nowych strategii walki z tym nowotworem. Pomoże to zredukować ryzyko nowotworów skóry, szczególnie u osób już narażonych.

Czy należy zrezygnować z owoców cytrusowych?

Na razie naukowcy nie mówią jasno, że trzeba wykluczyć sok pomarańczowy z diety. Polecają jednak ograniczanie spożycia cytrusów i soków cytrusowych osobom, które już są narażone z uwagi na przykład na dużą ekspozycję na słońce lub rodzinną historię występowania zachorowań na ten rodzaj nowotworu.

Jeśli was to dotyczy, na pewno skorzystacie na ograniczeniu picia soku pomarańczowego.

Źródło: Marley RA, The Association Between Citrus Consumption and Skin Cancer: An Analysis of Risk and Nutrient-Gene Interaction, Indiana University, 2020

Czytaj także:

Ta uwielbiana przez Polaków dieta może spowodować niewydolność nerek. Lekarze przed nią ostrzegają!
AdobeStock
Newsy
Ta uwielbiana przez Polaków dieta może spowodować niewydolność nerek. Lekarze przed nią ostrzegają!
Długoterminowo taka dieta jest naprawdę niebezpieczna. Dowiedzcie się, jakich produktów należy unikać.

Niestety, nie mamy dobrych wiadomości. Kolejne badania potwierdzają to, o czym mówiło się od kilku lat. Dieta obfitująca w mięso jest niekorzystna dla zdrowia pod wieloma względami. Naukowcy mają na to teraz jeszcze jeden dowód. Dowiedzcie się, jakich produktów lepiej unikać, jeśli chcecie cieszyć się przez lata dobrym zdrowiem. Dieta bogata w mięso – jakie ma wady? Od dawna wiadomo, że dieta obfitująca w mięso może przyczyniać się do powstawania wrzodów i nowotworów żołądka. Przetworzone, czerwone mięso jest też powiązane ogólnie ze zwiększonym występowaniem nowotworów. Inne wady diety bogatej w mięso to: Zwiększone prawdopodobieństwo wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych Zwiększone ryzyko nowotworów przewodu pokarmowego: raka żołądka i jelita grubego Ogólnie większa śmiertelność Dieta bogata w mięso a niewydolność nerek Badacze postanowili tym razem sprawdzić, jaki wpływ na zdrowie nerek ma dieta bogata w mięso. Naukowcy z Singapuru zebrali naprawdę szerokie grono osób w wieku 45-74 lat. Udało im się zaangażować do badania aż 63 tysiące uczestników. Okazało się, że grupa osób jedząca najwięcej czerwonego mięsa, cierpi z powodu niewydolności nerek aż o 40% częściej niż ludzie, którzy spożywają je najrzadziej. Badanie to jest bardzo solidne. Trwało aż 15 lat. Co ważne, nie stwierdzono, żeby choroby nerek powodowały ryby, drób czy jajka. To zależność ścisła dla czerwonego mięsa. Potwierdziły się też inne obserwacje, które już wcześniej udowodniono w wielu różnych badaniach. Jedzenie dużej ilości roślin strączkowych takich jak soja, fasola, ciecierzyca, soczewica, chroni przed wystąpieniem nowotworów. Nie trzeba rezygnować, wystarczy ograniczać Co ważne, nie chodzi...

Poprawiają przepływ krwi w niektórych obszarach mózgu. Włączenie ich do diety wpłynie na pamięć i rozumowanie
Adobe Stock
Newsy
Poprawiają przepływ krwi w mózgu. Włączenie ich do diety wpłynie na pamięć i rozumowanie
Jedzcie te owoce, a wasz umysł będzie ostry jak brzytwa, a pamięć dobra jak u… słonia.

Regularne jedzenie tych owoców może wspierać zdrowie i dobrą kondycję mózgu. Obniża ryzyko wystąpienie demencji oraz choroby Alzheimera. Potwierdziły to badania naukowe. Korzystne działanie borówek amerykańskich na pamięć Gdy dietetyczka Toby Amidor powtarza, że spożywanie borówek obniża ryzyko demencji i choroby Alzheimera, opiera się na eksperymentach, które to działanie potwierdziły: - Badania pokazują, że spożywanie borówek w ramach zdrowej diety może wspierać zdrowie mózgu. Eksperyment 1 – wyniki opublikowane w Journal of Agricultural and Food Chemistry Wzięły w nim udział osoby w dojrzałym wieku, które przez 12 tygodni piły sok z dzikich jagód. U badanych, u których wcześniej występowały problemy z pamięcią, zauważono znaczną poprawę w zdolności zapamiętywania. Eksperyment 2 – wyniki opublikowane w Neural Regeneration Research Journal W badaniu wzięli udział dorośli w różnym wieku, którzy systematycznie spożywali borówki. Naukowcy zauważyli u nich wzrost przepływu krwi w kluczowych obszarach mózgu. Sami badani jednocześnie przyznali, że potrafią się lepiej skupić na trudnych zadaniach, a ich pamięć jest wyraźnie lepsza. Właściwości zdrowotne borówki Owoce zawierają wiele wartości odżywczych. Są bogatym źródłem witamin i minerałów. Między innymi: Witaminy: A, B, C, E, PP Minerały: cynk, potas, selen, miedź, magnez, żelazo oraz wapń Borówki zawierają najwięcej antyoksydantów ze wszystkich owoców i warzyw. Mają zbawienny wpływ na mózg, spowalniają procesy starzenia, a dzięki temu wpływają na poprawę jakości życia osób w podeszłym wieku. Dodatkowo: Są niskokaloryczne, są doskonałym produktem dietetycznym i wspomagają odchudzanie...

Połączcie te 2 soki i pijcie codziennie rano. Zbijecie cholesterol i wzmocnicie odporność
AdobeStock
Newsy
Połączcie te 2 soki i pijcie codziennie rano. Zbijecie cholesterol i wzmocnicie odporność
Zarówno burak, jak i czerwona pomarańcza to dwa superzdrowe produkty, które doskonale wpływają na odporność. A co, gdyby tak połączyć je w jedno?

Burak to jedno z najzdrowszych warzyw świata. Pomaga w detoksykacji krwi, jest zalecany osobom cierpiącym na anemię, jest doskonałym źródłem żelaza i kwasu foliowego, a zawarte w nich barwniki działają silnie przeciwutleniająco zmniejszając ryzyko wielu groźnych chorób. Czerwona pomarańcza jest korzystna zarówno dla naszej skóry, jak i dla ciała. Przeciwutleniacze, minerały i inne składniki odżywcze zawarte w czerwonych pomarańczach, mogą zapewnić naszemu organizmowi wiele korzyści zdrowotnych. Zawarta w czerwonych pomarańczach witamina C wspomaga odporność organizmu, a także pomaga utrzymać zdrowe naczynia krwionośne i mięśnie oraz poprawia wchłanianie żelaza. Jedzenie czerwonych pomarańczy może również pomóc obniżyć poziom cholesterolu a także zmniejszyć ryzyko nowotworu. Jesteście ciekawi, co się stanie, gdy zmieszamy razem sok pomarańczowy i buraczany? Pijcie tę miksturę do śniadania, a nie pożałujecie. Korzyści zdrowotne soku pomarańczowo-buraczanego Sok na bazie czerwonych pomarańczy i buraków, nie tylko świetnie smakuje, ale też jest bardzo zdrowy. Pomaga kontrolować ciśnienie krwi. Sok pomarańczowo-buraczany jest bogaty w witaminę C i żelazo, które pomagają w utrzymaniu zdrowego układu krążenia. Taka mikstura obniża również ciśnienie krwi i cholesterol. Działa przeciwnowotworowo. Sok pomarańczowo-buraczany zawiera liczne składniki, które mogą zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka a także może niszczyć komórki rakowe w naszym ciele. Poprawia odporność i zwalcza zmęczenie. Pijcie ten sok, a od razu poczujecie przypływ energii. Dostarczycie też swojemu organizmowi niezbędne witaminy i minerały.  Oczyszcza układ pokarmowy, co dodatkowo leczy wrzody. Jest zalecany przy anemii. Jeśli cierpicie na anemię, koniecznie...

Takie jedzenie może przyczyniać się do raka przełyku. Polacy nagminnie je spożywają
Adobe Stock
Newsy
Takie jedzenie może przyczyniać się do raka przełyku. Polacy nagminnie je spożywają
Spożywacie takie jedzenie? Lepiej przestańcie, bo możecie poważnie się rozchorować - chodzi tutaj nawet o nabawienie się choroby nowotworowej.

Gorące zupy, gorące dania, gorące napoje – Polacy uwielbiają jeść potrawy, które są serwowane na gorąco. Mało kto wie, że taki sposób jedzenia może powodować poważne problemy zdrowotne. Spożywanie gorącego jedzenia a rak przełyku  Jakiś czas temu naukowcy dokonali bardzo niepokojącego odkrycia. W toku badań wykazali, że jedzenie gorących dań i picie gorących napojów niszczy zewnętrzną wyściółkę przełyku, co wymaga ciągłej regeneracji komórek. Podczas tego procesu istnieje większa szansa, że coś może pójść nie tak i zamienić normalne komórki w komórki rakowe. Badanie opublikowane w czasopiśmie naukowym „International Journal of Cancer" zasugerowało, że istnieje związek między spożywaniem gorącej herbaty a rakiem płaskonabłonkowym przełyku. Jak się okazuje odkrycie to wcale nie jest nowe, ponieważ podobne wnioski wyciągnięto już kilkadziesiąt lat temu. W 1939 r. naukowiec W.L. Watson, po przejrzeniu dokumentacji klinicznej dotyczącej 771 przypadków raka przełyku, pisał: Podrażnienie termiczne jest prawdopodobnie najbardziej stałym czynnikiem predysponującym do raka przełyku. Jeśli gorące napoje rzeczywiście powodują ten typ raka, można dzięki temu wyjaśnić dużą część wszystkich przypadków w populacjach, w których picie herbaty, kawy lub mate (ziołowego naparu z Ilex paraguariensis, powszechnie spożywanego w kilku krajach Ameryki Południowej) lub spożywanie gorących potraw, jest czymś pospolitym. Częstotliwość występowania raka przełyku Rak przełyku jest ósmym najczęstszym nowotworem na świecie i zajmuje szóste miejsce wśród wszystkich nowotworów pod względem śmiertelności. Wiele badań wykazało, że nawyki żywieniowe są istotnie skorelowane z występowaniem tego typu nowotworu....