zmarszczki palacza od picia przez słomkę
Adobe Stock
Newsy

Picie przez słomkę powoduje zmarszczki wokół ust. Linie palacza to efekt kilku błędów

Zmarszczki wokół ust, nazywane również zmarszczkami (lub liniami) palacza to pionowe zmarszczki nad górną wargą. Mogą być bardzo głębokie, a wywołuje je nie tylko palenie papierosów, ale też… picie przez słomkę!
Karolina Stępniewska
czerwiec 04, 2021

Pionowe linie nad górną wargą, które początkowo są delikatne i mało widoczne, z czasem zamieniają się w głębokie bruzdy. Tworzą się, gdy często robicie tzw. dzióbek. A robicie to naprawdę częściej, niż myslicie - podczas jedzenia, malowania ust, mówienia. Mięsień okrężny ust w pewnym momencie po prostu traci elastyczność i powstają tzw. zmarszczki palacza.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Picie przez słomkę a zmarszczki palacza

Renée Rouleau, specjalistka anti-age i kosmetyczka gwiazd, nie ma litości dla słomek: „Nie pijcie przez nie” - odpowiada krótko na pytanie dziennikarki amerykańskiego Marie Clare.

Gdy pijemy przez słomkę, układamy usta w sposób, który przyczynia się do utraty elastyczności i kolagenu, a to tworzy niepotrzebne zmarszczki i bruzdy - wyjaśnia Rouleau.

Co jeszcze powoduje zmarszczki wokół ust? Kosmetyczka nie ma dobrych wieści. Powinniście unikać także picia wprost z butelki. Jeśli więc nie chcecie mieć zmarszczek palacza, powinniście nie tylko unikać palenia papierosów, ale też bezwzględnie wystrzegać się picia przez słomkę lub z butelki, a zamiast tego pić bezpośrednio ze szklanki. Pamiętajcie też, że nawet jeśli już macie takie zmarszczki, odstawienie słomek przynajmniej zatrzyma ich pogłębianie się.

Zobacz także

Jak pozbyć się zmarszczek palacza?

Lepiej zapobiegać, niż leczyć - ta maksyma ma zastosowanie także do zmarszczek i bruzd wokół ust. Jeśli nie zabieg medycyny estetycznej, to co? Po pierwsze wyrzućcie słomki, nie palcie, pijcie ze szklanki, a nie butelki. Poza tym:

  • unikajcie alkoholu
  • wysypiajcie się
  • dbajcie o urozmaiconą dietę
  • nie wystawiajcie się na działanie promieni słonecznych bez odpowiedniego filtra SPF
  • pomyślcie też o… jodze twarzy

źródło: marieclare.com, wizaz.pl

Czytaj też:

Komentarze
banany
Pixabay
Newsy To niesamowite, do czego może posłużyć zwykła skórka od banana. Ucieszy sporą część mam
Wyrzucasz skórki od banana do kosza? To błąd! Istnieje wiele ciekawych i praktycznych zastosowań skórek od bananów. Jedno z nich z pewnością ucieszy sporą część mam.
Anna Borkowska
grudzień 08, 2020

Większość osób po zjedzeniu banana wyrzuca jego skórkę do kosza. Niepotrzebnie! Okazuje się, że skórka od banana może zostać wykorzystana do wielu ciekawych rzeczy. Oto 3 najciekawsze zastosowania skórki od bananów 1. Zmniejszają trądzik Masz problemy z trądzikiem? Sięgnij po skórkę od banana. Skórki od bananów zawierają witaminę C i witaminę E, a także potas, cynk, żelazo i mangan. Te składniki odżywcze wykazują skuteczność w zwalczaniu stanu zapalnego skóry i pomagają złagodzić objawy trądziku. Ponadto, skórki od bananów zawierają związki rozpuszczalne w tłuszczach, które pomagają zwalczać stany zapalne i wypryski. Mowa o luteinie i karotenoidach. Jak to zrobić? Weź skórkę banana, wetrzyj ją delikatnie w skórę i pozostaw na 5 do 10 minut. Po upływie tego czasu spłucz twarz letnią wodą. Zabieg powtarzaj dwa razy dziennie. 2. Redukują drobne zmarszczki Nasza skóra z biegiem lat traci blask, jędrność i elastyczność. Już około 30. roku życia zaczynają się na niej pojawiać pierwsze zmarszczki. Zawarte w skórce od banana przeciwutleniacze i witamina C, mogą pomóc zmniejszyć widoczność drobnych linii i zmarszczek na naszej twarzy. Jak to zrobić? Weź skórkę od banana, wmasuj ją w skórę i pozostaw na 30 minut lub na całą noc. Następnie umyj twarz i zastosuj krem nawilżający. Zabieg należy powtarzać minimum trzy razy w tygodniu. 3. Pomagają zmniejszyć widoczność blizn To zastosowanie skórki od banana z pewnością ucieszy wiele mam, które mają za sobą zabieg cesarskiego cięcia. Czy wiesz, że skórki od banana mają zdolność do zmniejszania podrażnień skóry, takich jak obrzęk, zaczerwienienie i blizny? Dzieje się tak, ponieważ zawierają one tzw....

Przeczytaj
woda na herbatę
Adobe Stock
Zdrowie Wstawiasz w ten sposób wodę na herbatę? Ten błąd popełnia wielu z nas. Konsekwencje mogą być poważne
W świecie kulinariów mówi się, że jedyne czego tak naprawdę nie da się źle przygotować, to woda na herbatę. Nic bardziej mylnego! Eksperci zwracają uwagę na bardzo istotną dla zdrowia kwestię.
Weronika Kępa
listopad 27, 2020

Bez względu na to, czy masz czajnik elektryczny czy gazowy, z pewnością wlewana do niego woda jest przez ciebie gotowana więcej niż raz. W końcu nigdy nie wiadomo komu za chwilę zachce się herbaty. Lepiej więc ugotować od razu 2 litry zamiast stać przy kuchence pół dnia.  Nawet jeśli jesteś sama w domu z pewnością gotujesz więcej wody niż w rzeczywistości potrzebujesz, a każda następna osoba, widząc pełny czajnik, ponownie wstawia tę samą wodę. Okazuje się jednak, że to duży błąd. Woda ma wiele cennych składników odżywczych Z natury woda bogata jest w wiele cennych składników odżywczych, takich jak między innymi wapń oraz magnez. Są one niezbędne do prawidłowego funkcjonowania każdego organizmu. I o ile jednokrotne zagotowanie wody jedynie zmniejsza jej twardość i uzdatnia do picia, o tyle powtórne doprowadzenie do wrzenia tej samej wody diametralnie zmienia jej właściwości. Studenci z Wrocławia zbadali problem Studenci na czele z doktorami z wrocławskiego Uniwersytetu Przyrodniczego przeprowadzili badanie pod kątem właściwości wielokrotnie zagotowanej wody. Okazało się, że już drugie doprowadzenie płynu do wrzenia zmniejszyło ilość związków wapnia i magnezu. Jak zaznacza ekspert, picie wody o zbyt małej ilości wapnia prowadzi do wypłukiwania tego cennego składnika odżywczego z organizmu. Dlatego też, mimo że kilkukrotnie zagotowana woda nie jest toksyczna, to wciąż stanowi niebezpieczeństwo dla zdrowia.  Magnez jest bowiem odpowiedzialny za ludzkie kości, mięśnie, stawy i zęby. Jego niedobór może prowadzić do trudności z chodzeniem, większej podatności na złamania, odrętwień i skurczy, a nawet wypadania zębów. Nie zaleca się również picia wody, która stała w dzbanku lub szklance więcej niż dobę. Bowiem po pewnym czasie w płynie...

Przeczytaj
Woda
Pixabay/Somchai Chitprathak
Zdrowie Picie tej wody może zrujnować twoje zdrowie. Przeczytaj zanim będzie za późno 
Eksperci od zdrowego odżywiania zalecają częste picie wody. Jest ona głównym budulcem organizmu człowieka, ale i najprostszą substancją we wszechświecie. Czy może nam zagrażać?
Aleksandra Jaworska
listopad 27, 2020

Woda jest rozpowszechniona na całej powierzchni Ziemi. Występuje głównie w oceanach, które pokrywają prawie 71% powierzchni globu, ale także w rzekach, jeziorach i w postaci stałej w lodowcach. Czysta chemia Znacząca część wody zatrzymuje się w atmosferze, jako chmury i para wodna. Niektóre związki chemiczne zawierają cząsteczki wody w swojej budowie. Woda występująca w przyrodzie jest roztworem soli i gazów. Najwięcej soli mineralnych zawiera woda morska i woda mineralna. Z biologicznego punktu widzenia Woda jest rozpuszczalnikiem związków ustrojowych i niezbędnym uzupełnieniem pokarmu wszystkich znanych organizmów. Uczestniczy w przebiegu większości reakcji metabolicznych. To główny środek transportu produktów przemiany materii, substancji chemicznych, hormonów. Stanowi średnio 70% masy dorosłego człowieka, w przypadku noworodka ok. 15% więcej. Jest potrzebna w codziennym funkcjonowaniu organizmu. Najczęściej spożywamy ją w formie butelkowej, z zaleceniem picia minimum 1,5 litra. Gdzie zatem popełniamy błąd? Rodzaj ma znaczenie Woda nie gasi wyłącznie pragnienia. Także ona definiuje świat, w którym żyjemy. Od jej globalnych zasobów zależy życie na ziemi. Jeśli chcemy pomóc planecie, ale również i zdrowiu, zrezygnujemy z wody w plastikowych butelkach. Powodów odstawienia jest co najmniej kilka.  1. Plastik zanieczyszcza planetę Trudno przewidzieć, czy tworzywa sztuczne są rzeczywiście i w całości poddawane recyklingowi. Biorąc pod uwagę przeciążenie przemysłu na całym świecie, jednoznaczna odpowiedź jest raczej niemożliwa. Kraje, które nie są poddane recyklingowi, ulegają bardzo powolnej biodegradacji. Kilka minut picia zamienia się bowiem w 1000 lat rozkładu plastiku. To właśnie butelek...

Przeczytaj
Zakupy spożywcze, regały sklepowe
Pixabay/Tariq Abro
Newsy Darmowy napój wyskokowy już od soboty w jednym ze znanych sklepów. Sprawdź w jakim
Sklepy kuszą nas nie tylko przedświątecznymi okazjami. Raz na jakiś czas trafia się świetna okazja dla piwoszy.
Hubert Rój
grudzień 09, 2020

Okres przedświąteczny to pora, w której wielkie sklepy prowadzą między sobą wojnę. O co? Oczywiście o klienta. Lidl, Biedronka, Kaufland i inne sieci walczą na promocje. Oprócz tradycyjnych zniżek na mięso czy warzywa, supermarkety starają się przyciągnąć do siebie klientów poprzez inne promocje. Także te na napoje alkoholowe. Okazja bez okazji Szykują się czyjeś imieniny? A może planujecie wspólne oglądanie meczu? Chcecie zrobić zapasy przed Sylwestrem? Powód nie jest aż tak ważny. Ważniejsze jest to, że Kaufland przygotował nie lada gratkę dla amatorów złocistego trunku. Przedmiotem akcji będzie piwo Kasztelan Świeże Niepasteryzowane (0,5 l). Co wyróżnia ten produkt? Kasztelan to naturalne składniki, tradycyjna receptura i przede wszystkim brak pasteryzacji, który decyduje o charakterystycznym, wyjątkowym smaku tego piwa. Ile za ile? W ramach oferty dostaniecie aż 4 butelki tego trunku za darmo! Wystarczy, że zakupicie 6 Kasztelanów Niepasteryzowanych. Wówczas Kaufland dorzuci w gratisie 4 kolejne sztuki. Regularna cena tego piwa to 2,39 zł (plus kaucja za butelkę zwrotną).  Jeśli zdecydujemy się na udział w akcji 6+4, cena jednej butelki wyniesie jedyne 1,44 zł! Nie można przepuścić takiej okazji! Na koniec jedno szalenie ważne zastrzeżenie. Nikogo nie możemy nakłaniać do nieumiarkowanego picia piwa. Pamiętajcie, że spożywanie alkoholu wiąże się z odpowiedzialnością!

Przeczytaj