Pianka truskawkowa to świetny zamiennik sernika na zimno lub domowego „ptasiego mleczka”. Jest znacznie mniej kaloryczna niż klasyczny sernik i wiele innych deserów: zamiast dużych ilości cukru można dodać do niej zdrowy zamiennik cukru, czyli erytrytol, który jest naturalnym słodzikiem i nie zawiera żadnych kalorii.

Przepis na piankę truskawkową

Receptura została opracowana przez kulinarną gwiazdę i byłą Miss Polonia – Ewę Wachowicz. Miłośniczka kulinariów wymyśliła fenomenalny przepis, który pozwoli cieszyć się letnimi deserami wszystkim osobom przebywającym na diecie. Wystarczą truskawki, jogurt naturalny, odrobina soku z cytryny, żelatyna i erytrol. 

Pianka truskawkowa z ciastkami owsianymi

Aby zamienić tę słodkość w jeszcze bardziej pełnowartościowe danie, spróbujcie wykonać ją według przepisu użytkowniczki gotujmy.pl i sod zróbcie z ciastek owsianych bogatych w błonnik.

Składniki:

  • 300 ml gęstego jogurtu greckiego
  • 250 ml śmietanki 30%
  • erytrytol (naturalny słodzik) do smaku (4-5 łyżek) lub ok. 3 łyżek cukru pudru
  • cukier waniliowy lub esencja waniliowa (płaska łyżeczka)
  • 300 g truskawek
  • 2 łyżki żelatyny

Spód:

Zobacz także:

  • 200 g ciasteczek owsianych
  • 100 g masła

Dekoracje:

  • truskawki
  • galaretka truskawkowa (opcjonalnie)

Przygotowanie:

  1. Rozpuśćcie masło w garnku i wsypcie do niego zmielone w blenderze ciasteczka. Wymieszajcie masę, aby uzyskała konsystencję mokrego piasku i wyłóżcie nią dno formy. Najlepsza będzie forma silikonowa w rozmiarze ok. 22 cm. Wstawcie spód do lodówki.
  2. Do szklanki wsypcie żelatynę i zalejcie ją wrzątkiem (ok. 1/3 szklanki, 4 łyżki). Wymieszajcie i odstawcie do lekkiego przestudzenia.
  3. Truskawki odsączcie, odetnijcie im ogonki i wrzućcie do miski. Dodajcie jogurt, słodzik i zblendujcie na gładką masę.
  4. Dodajcie żelatynę i blendujcie krótko. 
  5. W osobnej miseczce ubijcie (ale nie na sztywno!) schłodzoną śmietankę z wanilią.
  6. Połączcie masę owocową ze śmietanką za pomocą łyżki. Wylejcie na ciasteczkowy spód i schładzamy w lodówce, najlepiej na całą noc.
  7. Po pierwszej godzinie od wstawienia do lodówki, możecie ułożyć na deserze pokrojone w plastry truskawki i zalać górę galaretką truskawkową (opcjonalnie).

Źródło: Gotujmy.pl, Instagram

Czytaj też: