Pianka truskawkowa Ewy Wachowicz. Przepis na zamiennik sernika na zimno
zufikowo/Gotujmy.pl
Newsy

Pianka truskawkowa Ewy Wachowicz. Lekki i pyszny zamiennik sernika na zimno

Sernik na zimno z truskawkami to pozycja obowiązkowa w letnim menu deserowym. Możecie jednak zaskoczyć gości bardziej oryginalnym i jeszcze pyszniejszym deserem!

Pianka truskawkowa to świetny zamiennik sernika na zimno lub domowego „ptasiego mleczka”. Jest znacznie mniej kaloryczna niż klasyczny sernik i wiele innych deserów: zamiast dużych ilości cukru można dodać do niej zdrowy zamiennik cukru, czyli erytrytol, który jest naturalnym słodzikiem i nie zawiera żadnych kalorii.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na piankę truskawkową

Receptura została opracowana przez kulinarną gwiazdę i byłą Miss Polonia – Ewę Wachowicz. Miłośniczka kulinariów wymyśliła fenomenalny przepis, który pozwoli cieszyć się letnimi deserami wszystkim osobom przebywającym na diecie. Wystarczą truskawki, jogurt naturalny, odrobina soku z cytryny, żelatyna i erytrol. 

Pianka truskawkowa z ciastkami owsianymi

Aby zamienić tę słodkość w jeszcze bardziej pełnowartościowe danie, spróbujcie wykonać ją według przepisu użytkowniczki gotujmy.pl i sod zróbcie z ciastek owsianych bogatych w błonnik.

Składniki:

  • 300 ml gęstego jogurtu greckiego
  • 250 ml śmietanki 30%
  • erytrytol (naturalny słodzik) do smaku (4-5 łyżek) lub ok. 3 łyżek cukru pudru
  • cukier waniliowy lub esencja waniliowa (płaska łyżeczka)
  • 300 g truskawek
  • 2 łyżki żelatyny

Spód:

  • 200 g ciasteczek owsianych
  • 100 g masła

Dekoracje:

  • truskawki
  • galaretka truskawkowa (opcjonalnie)

Zobacz także

Przygotowanie:

  1. Rozpuśćcie masło w garnku i wsypcie do niego zmielone w blenderze ciasteczka. Wymieszajcie masę, aby uzyskała konsystencję mokrego piasku i wyłóżcie nią dno formy. Najlepsza będzie forma silikonowa w rozmiarze ok. 22 cm. Wstawcie spód do lodówki.
  2. Do szklanki wsypcie żelatynę i zalejcie ją wrzątkiem (ok. 1/3 szklanki, 4 łyżki). Wymieszajcie i odstawcie do lekkiego przestudzenia.
  3. Truskawki odsączcie, odetnijcie im ogonki i wrzućcie do miski. Dodajcie jogurt, słodzik i zblendujcie na gładką masę.
  4. Dodajcie żelatynę i blendujcie krótko. 
  5. W osobnej miseczce ubijcie (ale nie na sztywno!) schłodzoną śmietankę z wanilią.
  6. Połączcie masę owocową ze śmietanką za pomocą łyżki. Wylejcie na ciasteczkowy spód i schładzamy w lodówce, najlepiej na całą noc.
  7. Po pierwszej godzinie od wstawienia do lodówki, możecie ułożyć na deserze pokrojone w plastry truskawki i zalać górę galaretką truskawkową (opcjonalnie).

Źródło: Gotujmy.pl, Instagram

Czytaj też:

Komentarze
ewa wachowicz
ONS
Newsy Oto sekretna mikstura Ewy Wachowicz na wzmocnienie odporności. Pije ją codziennie i nie choruje
Ewa Wachowicz wie, jak dbać o zdrowie! Poznajcie jej autorski przepis na domowy syrop na przeziębienie.
Katarzyna Wyborska
grudzień 05, 2020

Piękna Ewa Wachowicz doskonałą figurę i promienną cerę zawdzięcza między innymi odpowiedniej diecie. Zbilansowane żywienie to nie tylko sposób na smukłą sylwetkę, ale także na doskonałe zdrowie! Sposób Ewy na zdrowie Ewa Wachowicz chętnie dzieli się na portalach społecznościowych swoimi przepisami na różne potrawy, a także trikami kulinarnymi. Niedawno pochwaliła się fanom swoją własną miksturą na przeziębienie! Przepis szybko obiegł cały internet i stał się prawdziwym hitem. Modelka podkreśliła, że nie dodaje do niego cukru i to nie ze względu na dbanie o figurę! Cukier bowiem bardzo szkodzi w trakcie przeziębienia, ponieważ jest pożywką dla grzybów, bakterii i wirusów, które przecież chcemy zwalczać, a nie karmić. Do tego słodkie jedzenie i napoje osłabia układ odpornościowy. Jeżeli chcecie zrobić taki domowy syropek w domu, to sprawdźcie poniższy przepis! Przepis Ewy Wachowicz na miksturę na odporność Jeśli czujecie, że dopada was przeziębienie albo grypa, to przygotujcie ten syrop. Szybko postawi was na nogi! Składniki 700 ml octu jabłkowego 5-6 ząbków czosnku Pół cebuli Mały korzeń imbiru Około ¼ szklanki tartego chrzanu 2 papryczki chilli 1 łyżka kurkumy Przygotowanie Obierz czosnek, cebulę i drobno posiekaj. Imbir obierz i zetrzyj na małych oczkach. Papryczki umyj i pokrój w kostkę. Następnie wszystkie składniki umieść w dużej misce i zalej octem. Dokładnie wymieszaj i odstaw do lodówki na dwie doby. Po dwóch dniach wyjmij miskę z lodówki i przecedź przez sitko. Gotowy, czysty płyn przelej do słoików lub szklanych buteleczek, mocno zakręć i trzymaj w lodówce. Sporządzone lekarstwo należy pić dwa razy dziennie, rozcieńczając 1 łyżkę w szklance wody.  ...

Przeczytaj
Ciepłe lody z truskawkami
szpileczka/gotujmy.pl
Newsy Pamiętacie je z dzieciństwa? Z łatwością sami zrobicie ciepłe lody, które smakują jak dawniej
Delikatny wafelek, puszysta, biała pianka i lekka polewa czekoladowa. Wspomnień czar. Takie właśnie były ciepłe lody. Czas, by przypomnieć sobie ich smak.
Hubert Rój
grudzień 23, 2020

Ciepłe lody do niedawna były jeszcze hitem sprzedaży. Zajadały się nimi dzieci na szkolnych przerwach, lubili je także i dorośli. Dzisiaj o tych smakołykach wielu już zapomniało. Dlaczego? Wybór słodkich specjałów jest dzisiaj przeogromny. Półki sklepowe uginają się wręcz od ciężaru różnych czekolad, cukierków i żelek. Kiedyś o żelkach nie było mowy, na wagę można było dostać kilka gatunków słodkości. Ciepłe lody w dawnych czasach należały do ulubionych słodyczy Polaków. Co tu dużo mówić. Siłą tego lekkiego deseru jest przede wszystkim nasz sentyment. Od czasu do czasu można sobie pozwolić na powrót do przeszłości – przygotowanie ciepłych lodów we własnym zakresie wcale nie jest trudne. Wystarczy nabyć w sklepie wafelki lub zastąpić je kubeczkami (oczywiście niejadalnymi). Do tego śmietanka, serek mascarpone i żelatyna – i do dzieła! Jak zrobić ciepłe lody? Składniki: Ok. 8-10 wafelków w kształcie rożka lub innych 20 dag słodkiej śmietanki do ubijania (30% lub 36%) 1-2 łyżki serka mascarpone 1 łyżka cukru pudru 1 łyżeczka żelatyny Opcjonalnie – owoce sezonowe lub takie jakimi dysponujemy w zamrażarce Przygotowanie: Rozpuszczamy żelatynę w bardzo małej ilości wody (kilka łyżek). Ubijamy śmietanę mikserem i na końcu dodajemy do niej cukier puder i serek mascarpone. Delikatnym, małym strumieniem dodajemy do śmietanowej masy wystudzoną żelatynę i mieszamy składniki dokładnie. W razie możliwości dodajemy do masy śmietanowej pokrojone truskawki. Nakładamy masę do waflowych rożków i zostawiamy do stężenia. Dekorujemy świeżą miętą, melisą, truskawkami lub polewą czekoladową (najlepiej wykonaną z roztopionej mlecznej czekolady). Źródło: gotujmy.pl

Przeczytaj
piernik przekładany masą truskawkową
Gotujmy.pl/halina
Newsy Ten piernik zrobi prawdziwą furorę wśród najmłodszych. W jego wnętrzu kryje się przepyszna masa...
Gwarantujemy, że takiej wersji piernika jeszcze nie mieliście okazji skosztować!
Magda Borucińska
grudzień 16, 2020

Ten wyjątkowo lekki i puszysty piernik kryje w sobie krem truskawkowy. To nietypowe połączenie jest naprawdę zaskakujące – owocowa masa na bazie świeżych owoców wspaniale łączy się z ciastem przesyconym aromatem korzennych przypraw.  Ta piernikowa wariacja smakuje zwłaszcza najmłodszym gościom! W porównaniu z tradycyjnym, ciężkim piernikiem z dodatkiem miodu, ten zachwyca swoją lekkością. Jest tak dobry, że zniknie do ostatniego okruszka. Przepis na piernik przekładany masą truskawkową Składniki na piernik 2 szklanki mąki Szklanka cukru Szklanka mleka 3 duże jajka 2 łyżki ciemnego kakao 1 słoik powideł śliwkowych 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej 1 opakowanie przyprawy korzennej do piernika Składniki na masę truskawkową 2 żółtka 300 g masła ¾ szklanki cukru pudru 350 g truskawek Przygotowanie Przygotujcie dużą miskę i wbijcie do niej jajka, dodajcie powidła śliwkowe, olej i cukier. Całość zmiksujcie. W drugiej misce wymieszajcie suche składniki: mąkę, kakao, opakowanie przyprawy do pierników oraz sodę oczyszczoną. Do pierwszej masy dodawajcie po łyżce mleka i suchych składników i miksujcie dokładnie. Prostokątną formę 20 x 25 cm wyłóżcie dokładnie papierem do pieczenia i wlejcie do niej przygotowane ciasto. Pieczcie w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez godzinę. Świeże truskawki umyjcie, oderwijcie szypułki i zmiksujcie blenderem. Jeśli macie mrożone truskawki to musicie wrzucić je na sitko i poczekać aż całkowicie się rozmrożą i puszczą sok. Zmiksujcie żółtka z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodajcie do masy masło w temperaturze pokojowej – łatwiej będzie je zmiksować. Gdy wszystkie składniki się połączą, dodawajcie po łyżce zmiksowanych truskawek. Wystudzony...

Przeczytaj
piernik z masą truskawkową
Gotujmy.pl
Newsy Ten piernik zrobi prawdziwą furorę wśród najmłodszych. W jego wnętrzu kryje się przepyszna masa...
Piernik przekładany masą truskawkową to propozycja, która zadowoli gusta nawet najbardziej wybrednych smakoszy. Przygotujesz go na święta? Bo my na pewno!
Anna Borkowska
grudzień 15, 2020

Jeżeli planujesz upiec na święta piernik i chcesz, żeby był on nie tylko pyszny, ale też niebanalny, przetestuj nasz przepis na piernik przekładamy masą truskawkową. Taki eksperyment może ci się bardzo opłacić. Sernik z truskawkową masą jest prosty w wykonaniu i smakuje wprost przepysznie. Ciasto będzie stanowiło idealny deser po sytym bożonarodzeniowym obiedzie. Tak zrobiony piernik zrobi prawdziwą furorę wśród najmłodszych. Możecie mieć pewność, będą wyjadać go palcami. Jak go przygotować? Podpowiadamy. Potrzebne składniki: słoiczek powideł śliwkowych 2 szklanki mąki 1 szklanka mleka 1 szklanka cukru 1/2 szklanki oleju 3 jajka 2 łyżki kakao 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 opakowanie przyprawy do piernika Składniki na masę: 30 dag masła 3/4 szklanki cukru pudru 35 dag truskawek - mogą być mrożone 2 żółtka Przygotowanie: Do miski wbijamy jajka, dodajemy dżem, olej, cukier i wszystko ze sobą miksujemy. W drugiej misce łączymy mąkę, kakao, sodę oczyszczoną i przyprawę do pierników. Do masy dodajemy na przemian suche produkty oraz mleko. Pamiętajmy, żeby cały czas miksować - aż do wyczerpania składników. Wykładamy ciasto do formy papierem do pieczenia. Piernik pieczemy w temperaturze 180 stopni przez godzinę. Jak przygotować masę truskawkową? Truskawki rozmrażamy i dobrze miksujemy. Żółtka jaj łączymy z cukrem pudrem. Następnie dodajemy pokrojone masło, cały czas miksując. Gdy masło z cukrem i żółtkami będzie zmiksowane na puch, dodajemy po łyżce zmiksowanych truskawek. Masę miksujemy przez kilka minut. Przekrajamy ostudzony piernik i smarujemy go masą truskawkową. Źródło: Gotujmy.pl

Przeczytaj