Pianka truskawkowa Ewy Wachowicz. Przepis na zamiennik sernika na zimno
zufikowo/Gotujmy.pl
Newsy

Pianka truskawkowa Ewy Wachowicz. Lekki i pyszny zamiennik sernika na zimno

Sernik na zimno z truskawkami to pozycja obowiązkowa w letnim menu deserowym. Możecie jednak zaskoczyć gości bardziej oryginalnym i jeszcze pyszniejszym deserem!

Pianka truskawkowa to świetny zamiennik sernika na zimno lub domowego „ptasiego mleczka”. Jest znacznie mniej kaloryczna niż klasyczny sernik i wiele innych deserów: zamiast dużych ilości cukru można dodać do niej zdrowy zamiennik cukru, czyli erytrytol, który jest naturalnym słodzikiem i nie zawiera żadnych kalorii.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na piankę truskawkową

Receptura została opracowana przez kulinarną gwiazdę i byłą Miss Polonia – Ewę Wachowicz. Miłośniczka kulinariów wymyśliła fenomenalny przepis, który pozwoli cieszyć się letnimi deserami wszystkim osobom przebywającym na diecie. Wystarczą truskawki, jogurt naturalny, odrobina soku z cytryny, żelatyna i erytrol. 

Pianka truskawkowa z ciastkami owsianymi

Aby zamienić tę słodkość w jeszcze bardziej pełnowartościowe danie, spróbujcie wykonać ją według przepisu użytkowniczki gotujmy.pl i sod zróbcie z ciastek owsianych bogatych w błonnik.

Składniki:

  • 300 ml gęstego jogurtu greckiego
  • 250 ml śmietanki 30%
  • erytrytol (naturalny słodzik) do smaku (4-5 łyżek) lub ok. 3 łyżek cukru pudru
  • cukier waniliowy lub esencja waniliowa (płaska łyżeczka)
  • 300 g truskawek
  • 2 łyżki żelatyny

Spód:

  • 200 g ciasteczek owsianych
  • 100 g masła

Dekoracje:

  • truskawki
  • galaretka truskawkowa (opcjonalnie)
Zobacz także
Szybki placek z truskawkami. Przepis, o który poprosi nawet teściowa

Szybki placek z truskawkami. Przepis, o który poprosi nawet teściowa

Jak szybko obrać truskawki? Przetestowaliśmy ten trik i naprawdę działa

Dieta truskawkowa na dobrą cerę i mocne włosy. Zda egzamin pod jednym warunkiem

Przygotowanie:

  1. Rozpuśćcie masło w garnku i wsypcie do niego zmielone w blenderze ciasteczka. Wymieszajcie masę, aby uzyskała konsystencję mokrego piasku i wyłóżcie nią dno formy. Najlepsza będzie forma silikonowa w rozmiarze ok. 22 cm. Wstawcie spód do lodówki.
  2. Do szklanki wsypcie żelatynę i zalejcie ją wrzątkiem (ok. 1/3 szklanki, 4 łyżki). Wymieszajcie i odstawcie do lekkiego przestudzenia.
  3. Truskawki odsączcie, odetnijcie im ogonki i wrzućcie do miski. Dodajcie jogurt, słodzik i zblendujcie na gładką masę.
  4. Dodajcie żelatynę i blendujcie krótko. 
  5. W osobnej miseczce ubijcie (ale nie na sztywno!) schłodzoną śmietankę z wanilią.
  6. Połączcie masę owocową ze śmietanką za pomocą łyżki. Wylejcie na ciasteczkowy spód i schładzamy w lodówce, najlepiej na całą noc.
  7. Po pierwszej godzinie od wstawienia do lodówki, możecie ułożyć na deserze pokrojone w plastry truskawki i zalać górę galaretką truskawkową (opcjonalnie).

Źródło: Gotujmy.pl, Instagram

Czytaj też:

Kupujecie już truskawki? Zróbcie z nich ten pyszny deser z kaszą manną. Wszyscy będą zachwyceni SEO: Deser truskawkowy z kaszą manną. Pyszny, zdrowy i lekki deser z truskawkami
Gotujmy.pl/iwa643
Newsy
Deser truskawkowy z kaszą manną. Pyszny, zdrowy i lekki deser z truskawkami
Sezon na truskawki rozpocznijcie robiąc ten pyszny deser z kaszy manny. Zasmakuje dorosłym i dzieciom. Deser truskawkowy w lekkiej odsłonie bez bitej śmietany.

Pierwsze truskawki już pojawiły się na targach i straganach. Na pewno czekacie na sezon truskawkowy i chcecie zrobić ciasto z truskawkami , koktajl truskawkowy , lub po prostu objadać się truskawkami z jogurtem lub śmietaną. Jeśli macie ochotę na wprowadzenie truskawek do swojego menu w trochę innej formie, zachęcamy was do zrobienia tego deseru truskawkowego. Jest przepyszny! Deser truskawkowy z kaszą manną Lekki deser z truskawkami w niebanalnej odsłonie. Robi się go w mig i nie wymaga skomplikowanych składników. Wszystkie składniki na ten deser truskawkowy pewnie macie już w swojej spiżarni. Składniki na deser truskawkowy z kaszą manną Opakowanie serka Mascarpone Kasza manna Pół litra mleka Cukier Świeże truskawki Sól Przygotowanie deseru truskawkowego Wlejcie mleko do małego rondla. Zagotujcie w nim mleko. Dodajcie do mleka odrobinę soli, żeby przełamać słodki smak deseru. Dodajcie do mleka 3 łyżki cukru. Do gotującego się mleka wsypcie powoli kaszę manną. Gotujcie. Kasza powinna być gęsta, jej ilość zależy od tego, jak długo będziecie gotować mleko z kaszą. Spróbujcie kaszę manną. Jeśli będzie miała dobrą konsystencję, odłóżcie ją do ostygnięcia. Ostudzoną kaszę wymieszajcie z serkiem mascarpone. Zblendujcie je razem lub mocno wymieszajcie, żeby składniki się połączyły. Truskawki obierzcie . Pokrójcie je na kawałki i połowę przełóżcie do garnka. Dodajcie do truskawek trochę cukru i podgrzejcie je. Mieszajcie, aż truskawki puszczą sok i powstanie dżem. Zmiksujecie dżem na gładki mus. Do wysokich szklanek włóżcie 2 łyżki kaszy, polejcie ją musem i włóżcie kolejne 2 łyżki kaszy. Na wierzch potrawy wylejcie mus truskawkowy i udekorujcie deser świeżymi truskawkami. Możecie dodatkowo udekorować deser świeżymi...

Kryształki na sucharach, czyli ciasto z owocami bez pieczenia z przepisu Ewy Wachowicz
ewawachowicz/Instagram
Newsy
Kryształki na sucharach, czyli ciasto z owocami bez pieczenia z przepisu Ewy Wachowicz
Co powiecie na pyszne ciasto, które w ogóle nie wymaga pieczenia? Smaczne, owocowe i cudownie orzeźwiające - takie właśnie są „kryształki na sucharach" Ewy Wachowicz.

Gdy zaczynają doskwierać  pierwsze duże upały, najlepiej sprawdzają się desery na zimno - na przykład lody albo ciasta bez pieczenia, wyjęte prosto z lodówki. Zróbcie pyszne ciasto z galaretkami z przepisu Ewy Wachowicz.  Przepis na ciasto kryształki z owocami Ewy Wachowicz Do przygotowania tego pysznego i prostego ciasta potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 1 całe opakowanie sucharków ok. 6 łyżek masła orzechowego z kawałkami orzechów 2 łyżki masła 3 galaretki o różnych barwach  Na krem: 1 szklanka śmietanki 36% 1 szklanka mleka 1 opakowanie jogurtu greckiego (400 g) 4 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki cukru waniliowego ok. 5 łyżeczek żelatyny Na wierzch: 2 czerwone galaretki (najlepiej o smaku borówek) świeże borówki Przygotowanie: Wyciągnijcie 3 głębokie talerze. Do każdego wsypcie po galaretce i zalejcie szklanką wrzątku. Poczekajcie, aż galaretki wystygną i wstawcie je do lodówki, by stężały.  Kiedy galaretki już stężeją, pokrójcie je w kostkę. Odmierzcie pół szklanki zimnego mleka i wsypcie żelatynę. Mieszajcie do rozpuszczenia. Kolejne pół szklanki mleka wlejcie do garnka i podgrzejcie. Gdy będzie już gorące, wlejcie zimne mleko z żelatyną i rozpuśćcie. Wyłączcie ogień, żeby mleko już się nie gotowało. Do dużej miski lub innego naczynia wsypcie całe opakowanie sucharków i rozgniećcie je np. tłuczkiem. Dobrze jest włożyć sucharki do foliowej torebki, żeby podczas rozgniatania kawałki nie rozsypały się po całej kuchni. Do sucharków dodajcie zwykłe masło oraz masło orzechowe....

Zostały wam przejrzałe truskawki? Zróbcie z nich domową frużelinę. Doskonała do ciasta
AdobeStock
Newsy
Zostały wam przejrzałe truskawki? Zróbcie z nich domową frużelinę. Będzie doskonała do ciasta
Słodka, smaczna i zdrowa - bo domowa! Frużelina świetnie smakuje w połączeniu z ciastem czy lodami. Sprawdźcie, jak zrobić ją samodzielnie.

Gdy przychodzi sezon na świeże truskawki, aż się prosi przygotować z nich coś pysznego. To może być tarta z truskawkami, dżem albo po prostu truskawki ze śmietaną. Ciekawym pomysłem jest frużelina truskawkowa, która stanowi fantastyczny dodatek do deserów, placków, racuchów i do ciast. Warto ją zrobić zwłaszcza wtedy, gdy przeholowaliście z kupnem świeżych truskawek, których nie dacie rady zjeść od razu na surowo...  Do czego można wykorzystać frużelinę? Owoce w żelu, czyli frużelina, to świetny dodatek do różnych deserów, ciast i innych rzeczy podawanych na słodko. Często stanowi ona składnik tortów, gdzie dodaje się ją jako jedną z warstw. Frużelina dobrze komponuje się także z lodami, można ją dawać do naleśników i gofrów oraz jako dodatek do ciasta - na przykład zamiast dżemu. To pyszna i słodka przekąska, która jest łatwa w przygotowaniu, dlatego teraz, gdy jest sezon na świeże owoce, warto przyrządzić domową frużelinę. Wyjdzie znacznie zdrowsza i smaczniejsza od tej, którą można kupić w sklepie. Zobaczcie, jak ją przygotować. Przepis na domową frużelinę truskawkową Do przygotowania frużeliny domowej roboty potrzebne wam będą poniższe składniki: Składniki: 200 g truskawek 2 łyżki wody 1 łyżka cukru niecała łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka żelatyny Przygotowanie: Do naczynia wsypcie łyżeczkę żelatyny, wlejcie 1 łyżkę zimnej wody i wymieszajcie. Odstawcie na 5-10 minut, aż żelatyna napęcznieje.  Umyjcie truskawki, obierzcie z szypułek i pokrójcie w kostkę. Włóżcie do rondelka, wsypcie łyżkę cukru (lub nieco więcej jeśli chcecie, by frużelina była słodsza) i delikatnie wymieszajcie. Truskawki podgrzewajcie na małym ogniu do momentu, aż zaczną puszczać sok i będą...

Przepis na puszyste, lekkie i wypieczone w środku gofry. Smakują jak z budki nad morzem
Flickr
Newsy
Przepis na puszyste, lekkie i wypieczone w środku gofry. Smakują jak z budki nad morzem
Najlepsze na świecie gofry to te jedzone w wakacje nad polskim morzem. Z łatwością zrobicie je również samodzielnie w domu, wystarczy tylko dobry przepis na gofry.

Gofry najbardziej kojarzą się nam z wakacjami i nadmorskim deptakiem, wzdłuż którego aż roi się od budek z goframi i lodami. Gofry z łatwością możecie zrobić również w warunkach domowych. Wszystko, czego potrzebujecie to gofrownica oraz dobry przepis. My polecamy sprawdzony przepis użytkowniczki MałaMi89.  Gofry jak z budki nad morzem – najlepszy przepis Składniki na gofry 3 szklanki mąki pszennej 1 szklanka mleka 1 szklanka wody 0,5 szklanki oleju 0,5 szklanki cukru pudru 1 cukier waniliowy 3 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia Dodatki Wybierzcie takie dodatki, jakie lubicie najbardziej. Może być to cukier puder, bita śmietana, dżem, owoce sezonowe (truskawki, maliny, borówki) albo z puszki (brzoskwinie, ananas). Doskonale sprawdź się również cukrowe albo czekoladowe posypki oraz polewy – najpopularniejsze to truskawkowa, czekoladowa i karmelowa. Jeśli nie macie gotowej polewy, rozpuśćcie w kąpieli wodnej połamaną na kawałki tabliczkę czekolady. Przygotowanie Oddzielcie białka od żółtek i ubijcie je ze szczyptą soli na sztywno. W drugiej misce zmiksujcie dokładnie żółtka z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Upewnijcie się, że w cukrze pudrze nie ma grudek przed dodaniem go do jajek (możecie przesiać go przez drobne sitko). Dodajcie mleko i wodę, wymieszajcie, a następnie przesiejcie mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodajcie na koniec pół szklanki oleju i miksujcie przez 3 do 5 minut, aż wszystkie składniki dobrze się połączą, a ciasto się napowietrzy. Następnie za pomocą trzepaczki delikatnie wmieszajcie ubitą pianę z białek. Dzięki temu gofry będą bardzo lekkie i puszyste. Rozgrzejcie mocno gofrownicę (najlepiej o mocy przynajmniej 1000-1100W) i wylewajcie porcje ciasta. Pieczcie przez około 5-8 minut w zależności od typu i...