Marzycie o smakowitej jajecznicy? Dodajcie do niej 1 składnik na koniec, a zyska niesamowity smak
Adobe Stock
Newsy

Marzycie o smakowitej jajecznicy? Dodajcie do niej 1 składnik na koniec, a zyska niesamowity smak

Jajka w koszulkach, sadzone, czy jajecznica? My wybieramy tę ostatnią opcję. Dodajcie do niej na koniec 1 składnik, by uzyskać niezwykły kremowy smak.

Wolicie jajecznicę z wieloma dodatkami, czy tradycyjną, podawaną w restauracjach, a więc złożoną jedynie z jajek i masła?

Dzisiaj przedstawimy wam, jak sprawić, by za pomocą tylko dwóch składników przyrządzić perfekcyjne danie, którego nie powstydziłby się szef kuchni.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jakie dodatki można wrzucić do jajecznicy?

Zanim do tego  przejdziemy, kilka rad dla osób lubiących bardziej zdecydowane, konkretne smaki. Oto kombinacje jajecznicy z ciekawymi składnikami, które sprawią, że proste śniadanie stanie się prawdziwą ucztą!

Pierwszą z nich będzie standard, a więc podsmażony boczek z pieczarkami, wzbogacony pomidorami i obowiązkowym szczypiorem.

Lubicie włoskie smaki? Dodajcie do waszej jajecznicy suszone pomidory i oliwki. Całość oprószcie świeżo startym parmezanem lub innym twardym żółtym serem.

Inną opcją „serową” jest wymieszanie jajek z kawałeczkami sera pleśniowego. Taką jajecznicę należy wzbogacić jeszcze czosnkiem i natką pietruszki. Idealne połączenie.

Dla osób lubiących wymyślne i luksusowe posiłki będzie nasza ostatnia opcja. Wędzony łosoś i kapary to duet, który świetnie odnajdzie się w jajkach. A do tego obowiązkowy kleks z kwaśnej śmietany.

Podstawy smacznej jajecznicy

Wróćmy do podstaw. Bez nich możecie zapomnieć o dodawaniu do jajek ciekawych składników. Podstawa to oczywiście jaja i masło. Wybierzcie jajka z dużymi żółtkami, najlepiej te z wiejskiej zagrody. Niektórzy lubią smażyć jajka na smalcu. Jednak to właśnie masło nadaje jajecznicy kremową konsystencję.

Do smażenia jajecznicy wybierzcie dobrą patelnię lub rondel z nieprzywieralną powłoką. Jajka należy mieszać na patelni drewnianą lub silikonową szpatułką. Nie należy rozgrzewać naczynia z masłem zbyt długo. Szybko wlejcie swoje rozkłócone jajka na patelnię i smażcie chwilkę na wolnym ogniu.

Gdy jajka zaczynają się ścinać, można nawet wyłączyć już gaz. Białka i żółtka zetną się odpowiednio dzięki ciepłu nagrzanego naczynia.

Zobacz także
Jajecznica

Jaja na jajecznicę rozbijacie na rozpuszczone masło czy na zimną patelnię? 1 sposób popsuje jej smak

Gdy robicie jajecznicę pamiętajcie, aby dodać do niej ten prosty składnik. Znacząco ulepszy jej smak

Gdy robicie jajecznicę, dodajcie do niej ten prosty składnik. Znacząco ulepszy jej smak

Jak poprawić maślany smak jajecznicy?

Dopiero pod koniec smażenia, można nieco posolić swoją jajecznicę. Jeżeli lubicie aksamitność i kremowość maślanej jajecznicy, nie zawahajcie się przed dodaniem do niej jeszcze jednego dodatku.

A będzie nim… masło! Tak, odrobina zimnego masła do prawie gotowej jajecznicy to fenomenalny pomysł. Tłuszcz szybko się rozpuści, ale nadal będzie świetnie wyczuwalny.
To gwarancja niepowtarzalnego smaku!

jajecznica
Adobe Stock
Newsy
Wiele gospodyń domowych zapomina dodać 1 składnik do jajecznicy. To fatalny błąd
Jajecznica nie wydaje się daniem specjalnie trudnym w przygotowaniu. Jednak większość osób ją smażących zapomina o jednym szczególe…

Jajka to podstawowy produkt wielu Polaków podczas śniadania. Jajka na miękk o, jajka na twardo, jajecznica, omlety – to wszystko jecie codziennie na śniadanie. Każda gospodyni domowa ma swój własny sposób na omlet i jajecznicę, ale to nie oznacza, że nie można być otwartym na ciągłe dokształcanie się w tej materii. Na jakim tłuszczu smażyć jajecznicę? Oczywiście, większość z degustujących przyzna, że najwspanialsza jajecznica to ta złożona z samych jajek smażonych na maśle. Nie mamy wyjścia, musimy przyznać wam rację. Jednak jest sposób, by jajecznica wyszła jeszcze delikatniejsza i bardziej aksamitna, niż ta na maśle. Jeśli lubicie takie właśnie smaki, nie wahajcie się użyć do swoich jajek śmietanki. Większość z was zapewne o tym zapomina już na etapie przygotowań do smażenia. Oczywiście jajka na maśle są niezwykle smaczne, ale jeśli dodacie do jajek ten jeden składnik, odkryjecie to danie na nowo. Ponadto delikatna śmietanka sprawi, że jajecznica zyska nieco na objętości. Rozwiązanie w sam raz na pustki w lodówce i w wytłaczankach. Poza śmietanką, mamy dla was jeszcze jedną bardzo cenną wskazówkę dotyczącą smażenia perfekcyjnej jajecznicy. Jak mieszać jajka smażąc jajecznicę? Chodzi tu o jeden szczegół, który często umyka smażącym już po wbiciu jajek na patelnię. Co to takiego? Wszystko sprowadza się do tego, której szkole smażenia jajek jesteście wierni. Pierwsza z nich zakłada mieszanie całości od razu. Druga szkoła to pozwolenie jajkom na krótkie wysmażenie się na patelni, a wymieszanie ich dopiero po chwili. Wydaje się, że akurat w tym konkretnym przypadku prawda, czyli najlepsze rozwiązanie, leży po środku. Kiedy wbijecie jajka ze skorupek na patelnię, nie mieszajcie od razu całości. Żółtka zostawcie w spokoju, zacznijcie mieszać białka....

jajecznica
Pixabay
Newsy
Smażycie jajecznicę na takiej patelni? Nic dziwnego, że ma taki kolor i jest niesmaczna
Smażenie jajecznicy to z jednej strony czynność prosta, z drugiej wymagająca zwrócenia uwagi na najmniejsze szczegóły.

Jak to zwykle bywa w sztuce kulinarnej – danie daniu nierówne. Nie inaczej jest w przypadku pospolitej jajecznicy. Jak to się dzieje, że jednym wychodzi ona perfekcyjnie, a inni z trudem potem przeżuwają i przełykają wysmażone przez siebie jajka? Co jest szczególnie ważne podczas smażenia jajecznicy? Wiemy o tym doskonale, że o gustach się nie dyskutuje. Są ludzie, którzy uwielbiają na przykład tłustą, smażoną na smalcu jajecznicę z dodatkiem kiełbasy i cebuli. Osoby o bardziej delikatnych podniebieniach, wolą lekko ścięte jajka usmażone tylko i wyłącznie na prawdziwy maśle. Niezależnie od tego, jaki sposób smażenia jajecznicy wybieracie i wolicie, koniecznie zwróćcie uwagę na jeden mały szczegół. A jest nim oczywiście patelnia, na której przyjdzie wam smażyć jajecznicę. Wybór naczynia jest sprawą fundamentalną. Na jakiej patelni nie powinno się smażyć jajek? Jeżeli jesteście szczęśliwymi posiadaczami solidnych, starych i mocnych patelni żeliwnych, to niestety musimy poradzić wam dokupienie innego sprzętu do smażenia jajecznicy. Żeliwne patelnie są doskonałe do smażenia naleśników i innych dań, ale akurat niekoniecznie do smażenia jajek. Dlaczego? Żeliwne patelnie niestety mają to do siebie, że z ich powierzchni przedostają się do potraw drobinki stopu żelaza i węgla. Jajka podczas smażenia mogą przybrać zielonkawy odcień. Nie jest to groźne dla zdrowia ludzi, ale wpływa znacząco na wygląd, a także czasami smak i zapach potraw. Zwłaszcza tych delikatnych. Taki stan rzeczy nie będzie przeszkadzał przy smażeniu naleśników, ale mocniej wpłynie właśnie na smażone jajka. Na jakiej patelni powinno się smażyć jajecznicę? Stanie się tak niestety niezależnie od tego, czy usmażycie je na oleju, smalcu, maśle czy jeszcze czymś innym. Jak...

Patent na idealną jajecznicę. Polacy często zapominają o tym składniku
AdobeStock
Newsy
Patent na idealną jajecznicę. Polacy często zapominają o tym składniku
Wiecie, co trzeba dodać do jajecznicy, żeby wyszła wyjątkowo aksamitna? Poznajcie ten prosty sposób!

Lekarze i dietetycy cały czas przypominają – śniadanie jest najważniejszym posiłkiem dnia! Równie ważne jest to, co zjada się na śniadanie, żeby mieć siłę i energię na cały dzień. Jednym z najlepszych pomysłów na pierwszy posiłek w ciągu dnia jest danie składające się głównie z białek i tłuszczów, z niewielkim dodatkiem węglowodanów. Syci na długo i daje solidny zastrzyk energii na kilka godzin (w przeciwieństwie do słodkich owsianek, które przez dużą zawartość cukru szybko powodują znużenie). A jakie idealne na śniadanie danie bogate w tłuszcz i białko przychodzi wam do głowy? Oczywiście jajecznica! Jak zrobić smaczną jajecznicę? Myśleliście, że o jajecznicy wiecie już wszystko? Sprawdźcie, czy znaliście już wszystkie poniższe sposoby na jajecznicą idealną. Jajka Oczywiście najważniejsza jest podstawa jajecznicy, czyli jajka. Wybierajcie jajka ekologiczne i z wolnego wybiegu, ponieważ właśnie z nich jajecznica wyjdzie najsmaczniejsza. Upewnijcie się też, czy aby na pewno są świeże, zanim wbijecie ja na patelnię. Najlepiej najpierw rozbić jajka do miseczki i powąchać – jeśli nie będą miały żadnego szczególnego zapachu, to są dobre. Jeśli jednak ich zapach wzbudza wątpliwości, jest wyczuwalny i nieprzyjemny, to jajka są zepsute. Sposób smażenia Niecierpliwi potrafią zrobić jajecznicę w kilkanaście sekund. Ale nie wychodzi ona zbyt smaczna! Sekretem dobrej jajecznicy jest czas – powinno się ją smażyć długo, na małym ogniu i co jakiś czas mieszając. Tłuszcz Najlepiej do smażenia jajek nadaje się masło klarowane lub klasyczne masło w kostce. Nie polecamy miksów tłuszczowych ani margaryny. Śmietanka Składnikiem, o którym wiele osób nie ma pojęcia, a świetnie podkręca smak jajecznicy, jest śmietanka! Dzięki niej...

Jajecznica z czarnuszką
Gotujmy.pl/bogusia82
Newsy
Dodajcie to do jajecznicy, a będzie was rozpierać energia. Wsypcie do niej odrobinę…
Gwarancją energii na resztę dnia może być jajecznica, którą zrobicie w inny niż dotychczas sposób. Jajka, masło, sól. Co jeszcze?

Jajecznica to jedno z ulubionych śniadań Polaków. Można ją urozmaicać niezliczonymi propozycjami dodatków. Choć tylko niektóre zrobią z niej pyszne i sycące danie. Podajemy przepis, który z pewnością przypadnie wam do gustu. Co jest jego tajemnicą? Jajecznica idealna Ilu kucharzy, tyle przepisów. Dotyczy to nie tylko jajecznicy. Urozmaicać warto szczególnie te, które wykonujecie przynajmniej raz w tygodniu. Jedni lubią przygotować ją z samych jajek, inni z cebulką i boczkiem. Mowa o idealnej jajecznicy. Eksperymentując możecie się przekonać, że pomimo smażenia jajecznicy od lat, ciągle możecie zmienić kilka istotnych szczegółów, które sprawią, że wasza potrawa z jajek  będzie jeszcze lepsza.  Możecie się spierać czy jajecznica powinna być bardziej mokra czy bardziej sucha, z dodatkami czy bez, ze szczypiorkiem czy z boczkiem. Jedno jest pewne, do jej zrobienia musicie użyć świeżych jajek i dobrej jakości masła.  Jajecznica z dodatkiem czosnku Proponujemy wam jajecznicę z dodatkiem czarnuszki, czosnku niedźwiedziego i suszonych pomidorów. Ten nietypowy pomysł jest nie tyle oryginalny, co zdrowy. Małe nasionka czarnuszki wykazują wiele korzystnych dla organizmu właściwości. Roślina ta nada waszej jajecznicy unikalny aromat. Za jej właściwości zdrowotne odpowiadają m.in. tymochinon i nigellon, które regulują pracę układu odpornościowego i łagodzą objawy niektórych chorób, takich jak astma i dolegliwości układu oddechowego. Podobnie jak czosnek czy cebula, czarnuszka uważana jest za naturalny antybiotyk. Hamuje rozwój niektórych bakterii oraz działa przeciwwirusowo, mobilizując organizm do walki z intruzem. Jajecznica z czarnuszką wyjdzie wam na zdrowie! Składniki: 5 jajek  ¼...