Jajecznica
Flickr
Newsy

Perfekcyjna jajecznica: dodajcie do niej 1 składnik na koniec, a zyska niesamowity smak

Jajka w koszulkach, sadzone, czy jajecznica? My wybieramy tę ostatnią opcję. Dodajcie do niej na koniec 1 składnik, by uzyskać niezwykły kremowy smak.

Wolicie jajecznicę z wieloma dodatkami, czy tradycyjną, podawaną w restauracjach, a więc złożoną jedynie z jajek i masła?

Dzisiaj przedstawimy wam, jak sprawić, by za pomocą tylko dwóch składników przyrządzić perfekcyjne danie, którego nie powstydziłby się szef kuchni.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Na początek ciekawe kombinacje

Zanim do tego  przejdziemy, kilka rad dla osób lubiących bardziej zdecydowane, konkretne smaki. Oto kombinacje jajecznicy z ciekawymi składnikami, które sprawią, że proste śniadanie stanie się prawdziwą ucztą!

Pierwszą z nich będzie standard, a więc podsmażony boczek z pieczarkami, wzbogacony pomidorami i obowiązkowym szczypiorem.

Lubicie włoskie smaki? Dodajcie do waszej jajecznicy suszone pomidory i oliwki. Całość oprószcie świeżo startym parmezanem lub innym twardym żółtym serem.

Inną opcją „serową” jest wymieszanie jajek z kawałeczkami sera pleśniowego. Taką jajecznicę należy wzbogacić jeszcze czosnkiem i natką pietruszki. Idealne połączenie.

Dla osób lubiących wymyślne i luksusowe posiłki będzie nasza ostatnia opcja. Wędzony łosoś i kapary to duet, który świetnie odnajdzie się w jajkach. A do tego obowiązkowy kleks z kwaśnej śmietany.

Podstawy smacznej jajecznicy

Wróćmy do podstaw. Bez nich możecie zapomnieć o dodawaniu do jajek ciekawych składników. Podstawa to oczywiście jaja i masło.

Wybierzcie jajka z dużymi żółtkami, najlepiej te z wiejskiej zagrody. Niektórzy lubią smażyć jajka na smalcu. Jednak to właśnie masło nadaje jajecznicy kremową konsystencję.

Do smażenia jajecznicy wybierzcie dobrą patelnię lub rondel z nieprzywieralną powłoką. Jajka należy mieszać na patelni drewnianą lub silikonową szpatułką.

Nie należy rozgrzewać naczynia z masłem zbyt długo. Szybko wlejcie swoje rozkłócone jajka na patelnię i smażcie chwilkę na wolnym ogniu.

Gdy jajka zaczynają się ścinać, można nawet wyłączyć już gaz. Białka i żółtka zetną się odpowiednio dzięki ciepłu nagrzanego naczynia.

Dopiero pod koniec smażenia, można nieco posolić swoją jajecznicę. Jeżeli lubicie aksamitność i kremowość maślanej jajecznicy, nie zawahajcie się przed dodaniem do niej jeszcze jednego dodatku.

A będzie nim… masło! Tak, odrobina zimnego masła do prawie gotowej jajecznicy to fenomenalny pomysł. Tłuszcz szybko się rozpuści, ale nadal będzie świetnie wyczuwalny.
To gwarancja niepowtarzalnego smaku!

Jajecznica z kabanosem
bogusia82/gotujmy.pl
Przepisy
Najprostszy sposób na przepyszną jajecznicę. Jeden dodatek deklasuje wszystkie inne!
Jajecznica na śniadanie to nieodłączny punkt programu dla nas wszystkich. Jak sprawić, by jajka nie przestały nam się nudzić? Wypróbujcie ten przepis.

Tak, przyznajemy wam rację – mało jest wśród nas osób, które muszą uczyć się przygotowywania jajecznicy. Nieprzypadkowo kulinarne niezdary często opowiadają o tym, że jedyne co mogą przygotować w kuchni to woda na herbatę i jajecznica. Nawet jeżeli do gotowania mamy dwie lewe ręce, możemy zwykle przygotować jajka na swój ulubiony sposób. Doświadczeni w „jajecznicowym” fachu mają swoje wymagania – jedni lubią mocno wysmażone jajka na smalcu, inni delikatnie ścięte na równie delikatnym maśle. Opcji jak wiadomo jest wiele. My polecimy wam dzisiaj jeden z przepisów z portalu gotujmy.pl. Znajdziemy w nim jeden kluczowy składnik – będzie nim mianowicie kabanos. Cienkie kiełbaski wymieszane z jajami mogą być naszym asem w rękawie zwłaszcza, gdy chcemy podać jajecznicę naszym dzieciom. Wybredne maluchy na pewno nie pogardzą chudym i aromatycznym mięsem kabanosów. Jak już wspomnieliśmy – tylko od naszych upodobań zależy to, jakiego tłuszczu użyjemy do smażenia naszych jajek. Jeżeli przygotowujemy śniadanie dla dzieci, możemy wybrać masło. Jeżeli lubimy bardziej „zdecydowane” smaki, nie wahajmy użyć się smalcu – tak samo jak robiły to przecież nasze babcie. Poniżej, dla formalności, zamieszczamy przepis na wspomnianą jajecznicę z kabanosami. Składniki: 4-5 jaj (najlepiej od „szczęśliwych kur” z zagrody) 1 kabanos Sól Opcjonalnie pieprz Smalec bądź inny tłuszcz do smażenia. Przygotowanie: Podsmażamy na tłuszczu pokrojoną cienko kiełbaskę. Następnie wbijamy na patelnię jaja, doprawiamy do smaku. Mieszamy delikatnie i smażymy wedle uznania – skończmy smażenie w zależności od tego, czy chcemy zjeść jajecznicę „na miękko”, czy nieco bardziej przysmażoną. Podajemy z...

Jajecznica
Adobe Stock
Triki kulinarne
Oto sekretny składnik najbardziej puszystej jajecznicy w historii. Zakochasz się w jej obłędnym smaku!
Podstawą udanego i pożywnego śniadania są oczywiście… jajka, z których możesz wyczarować w swojej kuchni mnóstwo przysmaków. Sama jednak przyznasz, że z apetyczną jajecznicą nic nie może się równać. Ujawniamy więc jej sekretny składnik!

Sekretny składnik Chyba nikomu nie trzeba tłumaczyć, jak przyrządzić jajecznicę. W końcu filozofii tu nie ma. Wystarczą jajka, sól, pieprz, masełko, ulubione warzywa oraz szyneczka i gotowe. Istnieje jednak jeden prosty składnik, który już na zawsze odmieni smak twojej jajecznicy. Jest nim… woda lekko gazowana! Dzięki zawartym w wodzie bąbelkom przygotowane przez ciebie śniadanie będzie puszyste i mięciutkie jak nigdy dotąd, a twoja rodzina bez dwóch zdań poprosi o dokładkę! Jajecznica na wodzie Aby przygotować tak zwaną „jajecznicę na wodzie” wystarczy, że do rozkłóconych w misce jajek dolejesz trochę wody gazowanej. Nie może być jej za dużo. Wystarczy łyżka na każde jajko. Jeśli więc używasz 5 jajek, dodaj 5 łyżek wody. Tak przygotowaną miksturę wylej na wcześniej rozgrzaną patelnię. Po chwili wyłóż całość na talerz, dopiero wtedy posól. Jeśli chcesz, możesz również posypać jajecznicę świeżym szczypiorkiem i gotowe! Druga szkoła Jednak ta metoda, jak mnóstwo innych, ma dwie szkoły. Jajka na wodzie możesz więc przygotować również w inny sposób używając do tego nawet zwykłej kranówki. Wystarczy, że zagotujesz kilka łyżek wody na patelni, a następnie wlejesz na nią rozkłócone wcześniej jajka i całość zamkniesz na kilka minut pod pokrywką. Tak naprawdę obie metody są tak samo dobre i przyniosą takie same efekty. Spróbuj więc obu i gotuj zgodnie z tą, która bardziej ci odpowiada! Pamiętaj jednak, by do zrobienia jajecznicy na wodzie pod żadnym pozorem nie używać wody smakowej! Śniadanie z dodatkiem chemicznego posmaku maliny lub truskawki nie będzie tak samo dobra.  

Tagiatelle, sos serowy,  sos pieczarkowy
kasiunia.1981/gotujmy.pl
Przepisy
Genialnie szybki przepis na makaron z sosem. Pokochasz ten smak!
Makaron, pieczarki, ser – trzy składniki sprawią, że zakochacie się w tym prostym daniu. Nie będziecie potrzebowali żadnych fixów i innych dodatków z torebki!

Czy często nurtuje was myśl – co tym razem przygotować na obiad? Marudni domownicy nie życzą sobie zbyt częstych powtórek z rozrywki, a rodzinna kasa świeci pustkami? Spokojnie, jest na to rozwiązanie. Rozejrzyjcie się po swojej lodówce i wybierzcie składnik, na którym oprzecie swój pomysł na obiad.  Jeżeli zostało wam nieco sera żółtego, nie wahajcie się go użyć. Kiedy członkowie naszych rodzin nie mogą patrzeć już na kanapki z serem, dajcie mu nowe życie na obiadowym talerzu! Wystarczy jeszcze trochę pieczarek, makaron, parę prostych dodatków i świetny sos gotowy! To danie to świetny pomysł na bezmięsny obiad. Jeżeli jednak domowi mięsożercy nie dadzą za wygraną – śmiało możecie wzbogacić sos choćby mięsem z piersi kurczaka lub indyka. Składniki: Opakowanie makaronu typu tagiatelle (możecie wybrać także inny rodzaj) 50 dag pieczarek Cebula Czosnek Masło Olej do smażenia Musztarda Sól i pieprz 10 dag sera żółtego Natka pietruszki Opcjonalnie – 1 filet z piersi kurczaka Przygotowanie: Cebulę i czosnek kroimy i szklimy na oleju. Na patelnię dodajemy pokrojone drobno pieczarki. W razie potrzeby dodajemy nieco wody i dusimy do momentu, gdy pieczarki będą ugotowane. Doprawiamy sos musztardą i pieprzem,  solimy do smaku. W tym momencie możemy dodać pokrojone w kostkę mięso i dusić je aż będzie gotowe. Następnie dodajemy do sosu łyżkę masła. Redukujemy sos, wygotowując ewentualny nadmiar wody. Mieszamy gotowy sos z makaronem ugotowanym według zaleceń na opakowaniu. Dodajemy do gorącego garnka starty ser i starannie mieszamy składniki. Podajemy danie ozdobione natką pietruszki. Źródło: przepisy.pl

sernik piernikowy
Gotujmy.pl
Newsy
Jedno z najsmaczniejszych ciast. Sernik z piernikową nutą. Gwarantujemy, że będzie perełką na stole
Znudzeni tradycyjnymi, świątecznymi ciastami? A gdyby je tak... połączyć? Ten sernik o smaku piernika będzie hitem na wigilijnym stole!

Sernik i piernik to pozycje obowiązkowe podczas świątecznych deserów. A co byście powiedzieli na… połączenie tych dwóch ciast? Brzmi nieprawdopodobnie, za to smakuje naprawdę dobrze! Jeżeli znudziły się wam typowe przepisy na wigilijne ciasta, to warto spróbować w tym roku czegoś nowego. Łącząc tradycyjne z nowym możecie stworzyć naprawdę ciekawe smaki. Kto wie, może będzie to wasze nowe, świąteczne ciasto? Zachęcamy do wypróbowania przepisu na sernik z nutką piernika – jest przepyszny!   To ciasto to nic innego, jak sernik na kruchym cieście z kruszonką. Sekretem jest jednak dodanie do niego kakao oraz korzennej przyprawy do piernika! Dzięki temu ciasto smakuje naprawdę wyjątkowo. Jesteśmy pewni, że gdy już raz go spróbujecie, to nie będziecie chcieli jeść nic innego. Przepis na sernik z piernikową nutą Do przygotowania tego wyjątkowego ciasta będziecie potrzebowali poniższych składników:   Do kruchego ciasta: 40 dag mąki pszennej 60 g cukru pudru 25 g przyprawy do piernika 20 g kakao 200 g masła 2 żółtka Łyżka śmietany 18% Do masy serowej: 1 kilogram twarogu w wiaderku 150 g cukru 40 g budyniu o smaku śmietankowym (1 opakowanie) 50 g rozpuszczonego masła 4 jaja 2 białka 200 ml śmietany kremówki Przygotowanie Na stolnicę wysypcie mąkę, cukier, przyprawę do piernika, kakao i dodajcie zimne masło, żółtka i łyżkę śmietany. Całość zagniatajcie bardzo szybko, do połączenia się wszystkich składników. Powinniście dotykać ciasta najmniej jak się da, dlatego warto najpierw za pomocą noża pokroić masło i łączyć je z mąką, a później szybko zagnieść i wymieszać z resztą składników. Gotowe ciasto zawińcie w folię i odłóżcie do zamrażarki na kilka...