Penne z białymi szparagami i kurczakiem. Prosty przepis na szparagi
Gotujmy.pl/Igraszkilosu
Newsy

Penne z białymi szparagami i kurczakiem. Prosty przepis na szparagi

Co powiecie na kremowe penne z białymi szparagami i kurczakiem? Właśnie trwa sezon na szparagi. Koniecznie przygotujcie z nich to genialne i bardzo proste danie.

Makaron penne z białymi szparagami i kurczakiem to idealny pomysł na wiosenny obiad. W maju ruszył nareszcie sezon na szparagi i trzeba to wykorzystać! Warzywa te nie tylko są bardzo smaczne i pożywne, ale również bardzo zdrowe. Szparagi są niskokaloryczne (jedna sztuka waży ok. 40 gramów i ma zaledwie... 9 kalorii!), zawierają kwas foliowy, magnez, sód, żelazo, wapń, fosfor, potas, a także witaminy C, E i A. Szparagi mają także właściwości przeczyszczające oraz pozytywnie wpływają na pamięć i koncentrację. Jak włączyć je do swojej diety? Sposobów jest naprawdę mnóstwo!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Penne z białymi szparagami i kurczakiem

Istnieje wiele sposobów na wykorzystanie w kuchni szparagów. Możecie z nich przygotować zupę szparagową, koktajl, upiec szparagi w piekarniku lub usmażyć szparagi na patelni Jeżeli szukacie ciekawego pomysłu na obiad, przygotujcie makaron penne z białymi szparagami i kurczakiem. Danie jest niezwykle aromatyczne, sycące i kremowe i na pewno przypadnie do gustu waszym domownikom.

Sezon na szparagi jest bardzo krótki, więc nie czekajcie z ich kupieniem w sklepie czy na bazarku. Przyrządźcie z niego ten pyszny makaron, a oszalejecie na punkcie tego smaku!

Zobacz także
Szparagi w cieście francuskim z boczkiem. Dobre na obiad i jako przekąska

Szparagi w cieście francuskim z boczkiem. Dobre na obiad i jako przekąska

Naleśniki ze szparagami. Przepis na szybki obiad

Naleśniki ze szparagami. Przepis na szybki obiad

Składniki:

  • 400 g makaronu penne
  • 1 podwójny filet z kurczaka
  • 1 pęczek białych szparagów
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 50 ml białego wytrawnego wina (możecie dać ulubione białe wino)
  • 50 ml bulionu drobiowego
  • ½ szklanki śmietany kremówki
  • 2 łyżki masła
  • Garść natki pietruszki – opcjonalnie
  • Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Makaron gotujemy zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu.
  2. Kurczaka myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę, oprószamy go lekko solą i pieprzem.
  3. Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła i obsmażamy kurczaka na złoty kolor.
  4. Przesmażonego kurczaka przekładamy na talerzyk.
  5. Umyte szparagi obieramy, kroimy na kawałki odpowiadające wielkością makaronowi penne.
  6. Główki szparagów odkładamy na bok.
  7. Na patelni rozpuszczamy drugą łyżkę masła i przesmażamy przez minutę posiekaną w drobną kostkę cebulę i czosnek.
  8. Po minucie dodajemy końcówki szparagów, wlewamy białe wino i bulion i dusimy około 5 minut (po tym czasie połowa płynu powinna odparować).
  9. Do szparagów dodajemy przesmażonego wcześniej kurczaka i dusimy 2 minuty - dodajemy główki szparagów i dusimy kolejne 2-3 minuty.
  10. Na patelnię wlewamy śmietanę kremówkę, doprawiamy do smaku solą i pieprzem i gotujemy 1 minutę.

Smacznego!

Źródło: Gotujmy.pl

Czytaj także:

Roladki drobiowe ze szparagami. Prosty przepis na smaczny obiad
migotka28/gotujmy.pl
Newsy
Roladki drobiowe ze szparagami. Prosty przepis na smaczny obiad
Te roladki wymagają bardzo mało pracy i robi się je błyskawicznie. Do tego fantastycznie smakują!

Póki jeszcze można kupić szparagi w sklepie, warto je wykorzystać do zrobienia pysznego obiadu. Świetnie się sprawdzą w smacznych, drobiowych roladkach z szynką! Wypróbujcie przepis na to danie autorstwa migotki28 , jednej z użytkowniczek portalu Gotujmy.pl. Roladki prezentują się wspaniale, a smakują jeszcze lepiej! Przepis na roladki drobiowe ze szparagami Do przygotowania smacznych roladek potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 3 pojedyncze piersi z kurczaka średniej wielkości 15-20 zielonych szparagów 6-8 plastrów szynki długodojrzewającej Włoskie zioła Olej do smażenia Przygotowanie: Umyjcie szparagi, odetnijcie twarde końcówki i gotujcie przez około 3-4 minuty. Szparagi powinno się gotować ułożone pionowo w wysokim garnku – główki powinny wystawać ponad powierzchnię wody. Umyte piersi z kurczaka przekrójcie tak, by powstały po dwa płaty mięsa z każdej. Następnie tłuczkiem rozbijcie cienko mięso, przykrywając je wcześniej folią spożywczą (dzięki temu nie pobrudzicie tłuczka, a kawałki mięsa nie rozprysną się dookoła). Każdy kawałek mięsa doprawcie ziołami włoskimi z obu stron. Teraz przygotujcie roladki. Możecie to zrobić na dwa sposoby – z szynką wewnątrz roladki lub na zewnątrz. Połóżcie plaster szynki na desce do krojenia, na tym doprawioną ziołami pierś z kurczaka i dwa szparagi i zawińcie w roladkę. W razie, gdyby szparagi były za długie, wystarczy je przekroić na pół i włożyć do środka roladki. Drugi sposób zawijania polega na tym, że należy na desce najpierw położyć płat mięsa, a dopiero na to plaster szynki i szparagi. Do środka należy włożyć 2-3 plastry szynki, zależy ile się zmieści. Posmarujcie olejem wnętrze naczynia żaroodpornego i ułóżcie w środku roladki....

Sałatka ze szparagami - przepis w stylu włoskim
eli555/Gotujmy.pl
Newsy
Sałatka ze szparagami - przepis w stylu włoskim
Sałatka ze szparagami, mozzarellą, liśćmi szpinaku, szynką parmeńską i pomidorkami to kwintesencja letnich włoskich smaków. Wypróbujcie koniecznie i zachwyćcie gości.

Sezon na szparagi trwa na tyle krótko, że warto wykorzystać go w całości. Szparagi to warzywa, które można wykorzystać do setek przepisów na sałatki, zupy , tarty, przystawki, dodatki do mięs czy zapiekanek , a także dań z grilla. Warzywa te doskonale komponują się ze śródziemnomorskimi dodatkami takimi jak szynka dojrzewająca , sery czy ocet balsamiczny. Są także wyjątkowo zdrowe, niskokaloryczne i bogate w witaminy oraz minerały, dlatego warto wprowadzić je do wiosennej diety. Przepis na wiosenną sałatkę ze szparagami Ta lekka, pełna włoskich smaków sałatka to idealna propozycja na letnie pikniki i przyjęcia. Chociaż szybka i prosta w przygotowaniu, na pewno zaskoczy waszych gości eleganckim charakterem i ciekawymi połączeniami smakowymi. Składniki: 250 g pomidorków truskawkowych lub cherry 100 g szpinaku baby 150 g mozzarelli mini 100 g szynki szwarcwaldzkiej lub parmeńskiej sos: 6 łyżek oleju słonecznikowego 3 łyżki octu jabłkowego 1 czubata łyżeczka cukru pudru 1 łyżeczka musztardy sarepskiej sól do smaku pieprz do smaku szparagi: 500 g zielonych szparagów 1 łyżka cukru 1 płaska łyżka soli Przygotowanie: Ze szparagów odłamcie dolne, zdrewniałe końcówki. W wąskim i wysokim garnku zagotujcie wodę z cukrem i solą. Do wrzątku włóżcie szparagi tak, żeby górne końcówki wystawały nad wodą. Szparagi gotujcie 10 minut, wyjmijcie z wrzątku i włóżcie do zimnej wody. Po schłodzeniu osuszcie szparagi papierowym ręcznikiem i pokrójcie. Szpinak i pomidorki opłuczcie i osuszcie. Pomidory pokrójcie na ćwiartki. Mozzarellę mini odsączcie na durszlaku. Do słoika wlejcie olej i ocet jabłkowy. Dodajcie cukier puder, musztardę, przyprawcie do smaku solą i...

Szparagi z szynką parmeńską i makaronem. Przepis petarda na obiad i kolację
Newsy
Szparagi z szynką parmeńską i makaronem. Przepis petarda na obiad i kolację
Doskonały makaron ze szparagami, który zachwyci niejedną osobę. Dodatek szynki parmeńskiej i kremowego śmietanowego sosu to gwarancja sukcesu. Przepis ten powtórzycie nieraz.

Przepyszny lekki makaron ze szparagami i szynką w śmietanowym sosie à la carbonara. Robi się bardzo szybko, a jeszcze szybciej znika z talerzy. Koniecznie wypróbujcie właśnie teraz, gdy szparagi możecie kupić bez najmniejszego trudu w każdym sklepie. Do tej potrawy nadadzą się zielone szparagi. Przepis na szparagi z szynką parmeńską i makaronem w kremowym sosie Składniki Pół pęczka zielonych szparagów 3-4 plastry szynki parmeńskiej 2-3 szalotki 2 ząbki czosnku 1/3 szklanki śmietanki kremówki 2 żółtka Ulubiony makaron np. tagliatelle fusilli albo penne Sól, pieprz czarny i biały do smaku Parmezan Przygotowanie Ze szparagów odłamcie zdrewniałe części, odetnijcie główki, a resztę potnijcie w plastry pod kątem. Ugotujcie główki i plasterki szparagów al dente w osolonej wodzie. Makaron ugotujcie al dente i zostawcie 1/3 szklanki wody z jego gotowania. Szalotki i czosnek drobno posiekajcie i podsmażcie na rozgrzanej patelni na oliwie. W międzyczasie pokrójcie szynkę i dodajcie na patelnię, smażcie, aż się delikatnie zarumieni. Na patelnię wrzućcie ugotowane szparagi, makaron i wodę. Doprawcie solą, pieprzem czarnym i białym. Rozmieszajcie w miseczce śmietankę z żółtkami. Zdejmijcie patelnie z ognia, dolejcie śmietankę i szybko wymieszajcie. Podawajcie posypane startym parmezanem. Smacznego! Dania ze szparagów Sezon na szparagi jest bardzo krótki, więc korzystajcie z niego, ile się da. Przygotujcie tradycyjną zupę ze szparagów , szparagi pieczone z jajkiem , naleśniki ze szparagami . Te dania z pewnością zachwycą nie tylko was, ale również rodzinę czy zaproszonych gości. Szparagi nie wymagają długiej obróbki, dlatego możecie przyrządzić z nich danie, gdy nie macie...

Szparagi
Radomil/Wikipedia Commons
Triki kulinarne
Wyrzucasz KOŃCÓWKI szparagów? To BŁĄD! Niesamowite, co można z nich zrobić!
Szparagi to warzywny rarytas. Przygotowujemy go na specjalne okazje. Warto zużyć je w całości i nie zmarnować ani kawałeczka tego cennego warzywa.

Szparagi to produkt, który przez długie lata był poza zasięgiem dla polskich rodzin. Jedno z ponurych skojarzeń, jakie budziła ta roślina, to wyjazdy na saksy do naszych zachodnich sąsiadów właśnie w celu zbioru tych szlachetnych warzyw. Do dzisiaj zresztą Niemcy są największym producentem szparagów w Europie. Obecnie szparagi coraz częściej dostępne są nie tylko w drogich restauracjach, ale w naszych sklepach. Ich ceny także dawno przestały oscylować wokół astronomicznego poziomu. Jednak mimo wszystko warto szanować ich każdą część. Taką, czasem nie do końca szanowaną, częścią szparagów są końcówki. Okazuje się, że można je sprytnie spożytkować. W jaki sposób? Z końcówek szparagów warto przyrządzić smaczną zupę! A konkretnie chodzi nam o zupę krem ze szparagów. W ten sposób upieczecie dwie pieczenie na jednym ogniu. Jednego dnia podajcie gotowane szparagi, a drugiego zaskoczcie swoich bliskich smakowitym pierwszym daniem, również ze szparagami w roli głównej. Poniżej przedstawimy wam sprytny przepis na zupę z końcówek szparagów. Składniki: Końcówki z pęczka szparagów Pół batata (wersja ekonomiczna – 2 średniej wielkości ziemniaki) Pół szklanki zielonego groszku 3-4 ząbki pieczonego w łupinach czosnku Sól, pieprz Czarnuszka Nieco jarmużu Oliwa z oliwek Przygotowanie: Do garnka wlewamy około litr wody. Gotujemy w garnku części szparagów z pokrojonym batatem (lub z ziemniakami) i z groszkiem przez około pół godziny. Dodajemy czosnek. Przyprawiamy do smaku. Miksujemy blenderem na gładką masę. Jeżeli masa jest zbyt rzadka, można odparować nieco wody na wolnym ogniu. Zupę krem ze szparagów podajemy z chipsami z jarmużu z oliwą....