Makaron penne z białymi szparagami i kurczakiem to idealny pomysł na wiosenny obiad. W maju ruszył nareszcie sezon na szparagi i trzeba to wykorzystać! Warzywa te nie tylko są bardzo smaczne i pożywne, ale również bardzo zdrowe. Szparagi są niskokaloryczne (jedna sztuka waży ok. 40 gramów i ma zaledwie... 9 kalorii!), zawierają kwas foliowy, magnez, sód, żelazo, wapń, fosfor, potas, a także witaminy C, E i A. Szparagi mają także właściwości przeczyszczające oraz pozytywnie wpływają na pamięć i koncentrację. Jak włączyć je do swojej diety? Sposobów jest naprawdę mnóstwo!

Penne z białymi szparagami i kurczakiem

Istnieje wiele sposobów na wykorzystanie w kuchni szparagów. Możecie z nich przygotować zupę szparagową, koktajl, upiec szparagi w piekarniku lub usmażyć szparagi na patelni Jeżeli szukacie ciekawego pomysłu na obiad, przygotujcie makaron penne z białymi szparagami i kurczakiem. Danie jest niezwykle aromatyczne, sycące i kremowe i na pewno przypadnie do gustu waszym domownikom.

Sezon na szparagi jest bardzo krótki, więc nie czekajcie z ich kupieniem w sklepie czy na bazarku. Przyrządźcie z niego ten pyszny makaron, a oszalejecie na punkcie tego smaku!

Składniki:

  • 400 g makaronu penne
  • 1 podwójny filet z kurczaka
  • 1 pęczek białych szparagów
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 50 ml białego wytrawnego wina (możecie dać ulubione białe wino)
  • 50 ml bulionu drobiowego
  • ½ szklanki śmietany kremówki
  • 2 łyżki masła
  • Garść natki pietruszki – opcjonalnie
  • Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Makaron gotujemy zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu.
  2. Kurczaka myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę, oprószamy go lekko solą i pieprzem.
  3. Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła i obsmażamy kurczaka na złoty kolor.
  4. Przesmażonego kurczaka przekładamy na talerzyk.
  5. Umyte szparagi obieramy, kroimy na kawałki odpowiadające wielkością makaronowi penne.
  6. Główki szparagów odkładamy na bok.
  7. Na patelni rozpuszczamy drugą łyżkę masła i przesmażamy przez minutę posiekaną w drobną kostkę cebulę i czosnek.
  8. Po minucie dodajemy końcówki szparagów, wlewamy białe wino i bulion i dusimy około 5 minut (po tym czasie połowa płynu powinna odparować).
  9. Do szparagów dodajemy przesmażonego wcześniej kurczaka i dusimy 2 minuty - dodajemy główki szparagów i dusimy kolejne 2-3 minuty.
  10. Na patelnię wlewamy śmietanę kremówkę, doprawiamy do smaku solą i pieprzem i gotujemy 1 minutę.

Smacznego!

Zobacz także:

Źródło: Gotujmy.pl

Czytaj także: