Większość z was na pewno doskonale zna zupę cebulową, ale czy próbowaliście już zupy czosnkowej? Jest niezwykle aromatyczna, a do tego bardzo zdrowa. Warto ją jeść szczególnie jesienią i zimą, gdy układ odpornościowy nieustannie musi chronić organizm przed infekcjami. Przygotowanie tej zupy jest banalnie proste - jej podstawą jest dobry mięsny bulion oraz oczywiście czosnek. Sprawdźcie, jak ją przygotować. 

Jak łatwo obrać czosnek?

Najpierw należy obrać sporą ilość czosnku, co potrafi być nużące. By przyspieszyć ten proces, wykorzystajcie prosty trik. Włóżcie ząbki czosnku do kuchenki mikrofalowej i podgrzewajcie je przez 10 sekund. Po tym czasie łupiny będą schodzić bez większego problemu. Nie martwcie się o właściwości zdrowotne czosnku po takim zabiegu - tak krótkie podgrzewanie mu nie zaszkodzi. 

Przepis na zupę czosnkową

Składniki:

  • 12 ząbków czosnku

  • 1,5 litra mięsnego wywaru (najlepiej rosołu)

  • 4 ziemniaki

  • 1 cebula

  • majeranek

  • sól

  • pieprz

Dodatkowo:

Zobacz także:

  • ser Grana Padano lub inny twardy ser żółty

  • czerstwe pieczywo 

Przygotowanie:

  1. Warto zacząć od przyrządzenia bogatego, mięsnego wywaru. Dobrze sprawdzi się w tym przypadku tzw. rosół kolagenowy, czyli gotowany długo na kościach. Możecie też użyć zwykłego rosołu, ale najlepszy będzie ten ugotowany z użyciem dużej ilości mięsa. Doskonale sprawdzi się wołowina i kości wołowe. 

  2. Obierzcie czosnek i cebulę, a następnie posiekajcie drobno w kostkę. Co ważne - w przypadku zupy czosnkowej, czosnku nie powinno się przeciskać przez praskę. Taki zabieg sprawia, że wszystkie jego soki się marnują i pozostają na prasce. 

  3. Obierzcie ziemniaki i również pokrójcie w kostkę. Dodajcie do garnka z bulionem i gotujcie, aż zmiękną.

  4. Rozgrzejcie nieco oleju na patelni. Wrzućcie cebulę i zacznijcie smażyć. Gdy już się zeszkli, dodajcie czosnek i majeranek. Kolejność jest bardzo ważna, ponieważ czosnek smaży się znacznie szybciej niż cebula i mógłby się przypalić. A każdy dobrze wie, że zapach przypalonego czosnku nie należy do najprzyjemniejszych. 

  5. Gdy wszystkie składniki już się podsmażą, przełóżcie je do garnka z wywarem. Wymieszajcie i gotujcie przez 25 minut.

  6. W międzyczasie przyrządźcie grzanki z czerstwego chleba. Wystarczy pokroić kromki w kostkę i podsmażyć na patelni bez tłuszczu. 

  7. Na koniec doprawcie zupę solą oraz pieprzem. Zetrzyjcie ser.

  8. Po nalaniu zupy do talerzy, wsypcie do każdego z nich po jednej garści sera i grzanek. Smacznego!