Patrycja Markowska uwielbia robić sałatki. Zawsze dodaje do nich ten sos
ONS.pl
Newsy

Patrycja Markowska uwielbia robić sałatki. Zawsze dodaje do nich ten sos

Artystka od lat zachwyca perfekcyjną figurą. Jak się okazuje, jest wielką fanką sałatek.

Patrycja Markowska to jedna z najpopularniejszych piosenkarek w polskim show-biznesie. Córka Grzegorza Markowskiego (lidera zespołu Perfect) poszła w ślady utalentowanego taty i sama zrobiła karierę w przemyśle muzycznym. Wykonała takie hity jak „Świat się pomylił” czy „Jeszcze raz”. Pełniła także funkcję jurora w programie muzycznym The Voice of Poland.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Patrycja Markowska i jej sekret młodości

Patrycja, która niedawno skończyła 41 lat, zachwyca młodym wyglądem i piękną sylwetką. Okazuje się, że jest to wynik prawidłowego odżywiania opartego głównie na świeżych warzywach w formie sałatek. Artystka kiedyś pochwaliła się nawet, że jest mistrzynią w przygotowywaniu sałatek. Zdradziła także, że jej ulubionym dressingiem jest sos winegret.

Sos winegret - przepis

Jak zrobić idealny sos winegret? Nie jest to trudne zadanie, jednak można łatwo zepsuć efekt końcowy poprzez jeden błąd: zbyt wczesne polanie sałatki sosem. Sprawi to, że liście sałaty rozmiękną, a danie stanie się nieatrakcyjne i mniej smaczne.

Składniki:

  • 1 łyżka musztardy (może być ostra dijon)
  • 4 łyżki oliwy lub oleju roślinnego
  • 2 łyżki octu winnego lub 1 łyżka soku z cytryny
  • woda
  • szczypta soli morskiej i świeżo zmielonego pieprzu
Zobacz także
Sałatka ze szparagami - przepis w stylu włoskim

Sałatka ze szparagami - przepis w stylu włoskim

Ta grillowa sałatka znika ze stołu szybciej niż mięso. W czym tkwi jej sekret?

Ta grillowa sałatka znika ze stołu szybciej niż mięso. W czym tkwi jej sekret?

Przygotowanie:

W słoiku umieszczacie musztardę, oliwę lub olej roślinny i ocet lub sok z cytryny. Zamykacie naczynie i energicznie potrząsacie aż do połączenia składników. Następnie dodajecie jedną lub dwie łyżki wody (tak aby sos nie był zbyt rzadki), szczyptę soli morskiej i świeżo zmielonego pieprzu i ponownie mieszamy. Oczywiście sos można również przyrządzić w zwykłej misce przy pomocy rózgi kuchennej. Wszystko wyjdzie tak samo dobrze!

Czytaj też:

Idealny sos winegret
Gotujmy.pl
Przepisy
Jak zrobić IDEALNY sos winegret? Jeden błąd i będzie do niczego!
Winegret to powszechnie znany sos na bazie oliwy i octu. Jego przygotowanie zajmuje zaledwie kilka minut. Mimo to, w tym czasie można popełnić błąd, który wszystko zepsuje.

Idealny sos to klucz do sukcesu każdego dania. Nie inaczej jest w przypadku winegretu, tak często spotykanego w towarzystwie sałaty zielonej, ale nie tylko. Idealnie sprawdza się również jako dodatek do jarzyn, owoców morza, mięs, ale również mizerii. Przepis na niego jest niesamowicie prosty. Będziesz potrzebować 1 łyżkę musztardy (może być ostra dijon) 4 łyżki oliwy lub oleju roślinnego 2 łyżki octu winnego lub 1 łyżka soku z cytryny Wodę Szczyptę soli morskiej i świeżo zmielonego pieprzu Przygotowanie W słoiku umieszczamy musztardę, oliwę lub olej roślinny i ocet lub sok z cytryny. Zamykamy naczynie i energicznie potrząsamy aż do połączenia składników. Następnie dodajemy jedną lub dwie łyżki wody (tak aby sos nie był zbyt rzadki), szczyptę soli morskiej i świeżo zmielonego pieprzu i ponownie mieszamy. Oczywiście sos można również przyrządzić w zwykłej misce przy pomocy rózgi kuchennej. Wszystko wyjdzie tak samo dobrze! Nie zapomnij o tym W przypadku sałatek winegret powinien się w nich pojawić przed samym podaniem , nigdy wcześniej! Jest to bardzo ważne, ponieważ za sprawą octu liście sałaty oklapną, a całe danie straci swój estetyczny wygląd, a tego nie chciałaby przecież żadna pani domu! Jeśli sos ma zostać użyty dużo później po przyrządzeniu schowaj go do lodówki. Pamiętaj jednak, żeby przechowywać go w oddzielnym pojemniku, nigdy razem z sałatką! Źródło: Kuchnia Lidla Zdjęcie: Gotujmy.pl

Pierogi litewskie Magdy Gessler z rewolucji w Gorzowie Wielkopolskim. Czym sie różnią od popularnych ruskich?
ONS.pl, Adobe Stock
Newsy
Pierogi litewskie Magdy Gessler z rewolucji w Gorzowie Wielkopolskim. Czym się różnią od ruskich?
Dwa łatwo dostępne składniki powodują, że pierogi z serem nie smakują jak zwykłe ruskie. Tak smakują pierogi litewskie.

Pierogi ruskie dobrze znacie. Można je dostać w każdym polskim barze, potrafi je zrobić każda polska gospodyni. Ale czy wiecie jak smakują pierogi litewskie? Dodaje się do nich dwie nietypowe przyprawy, dzięki którym smakują całkiem inaczej. Magda Gessler proponuje do nich zielony, ziołowy sos. Bar „Agata” w Gorzowie Wielkopolskim po „Kuchennych rewolucjach” Niektóre „Kuchenne rewolucje" nie kończą się sukcesem restauracji i poprawą smaku dań. Właściciele często nie słuchają porad, a po zakończonej rewolucji wracają do starych nawyków. Ta metamorfoza, którą Magda Gessler przeprowadziła w gorzowskim barze „Agata”, funkcjonującym nieprzerwanie od 1965 roku, przyniosła doskonałe rezultaty. Jednym z dań zaproponowanych przez restauratorkę w ramach zrewolucjonizowanego menu były pierogi litewskie. Podpowiadamy jak je zrobić. Przepis na litewskie pierogi Magdy Gessler Składniki na ciasto: 500 g mąki 2 żółtka 2 łyżki oleju 1 szczypta soli 200 ml ciepłej wody Składniki na farsz litewski 1 szklanka białego sera 1 szklanka purée z ugotowanych ziemniaków 1 cebula 1 łyżka oleju 1 łyżeczka suszonego lubczyku 1 łyżeczka mięty 1 łyżeczka posiekanego koperku i natki pietruszki Sól i pieprz do smaku Składniki na zielony sos do pierogów: 200 g mrożonego szpinaku 2 ząbki czosnku 1 łyżka masła 200 ml jogurtu 1 pęczek koperku 1 pęczek natki pietruszki Sok z cytryny do smaku Cukier, sól i pieprz do smaku Przygotowanie Ze wszystkich podanych składników zagniećcie ciasto. Owińcie je folią i odstawcie na 30 minut. W międzyczasie rozdrobnijcie widelcem twaróg, a poszatkowaną cebulę zeszklijcie na łyżce oleju. Do twarogu...

Ulubiona sałatka Kaliny Jędrusik. Zróbcie ją z przepisu odnalezionego przez Magdę Gessler
Wikimedia Commons, AdobeStock
Newsy
Ulubiona sałatka Kaliny Jędrusik. Zróbcie ją z przepisu odnalezionego przez Magdę Gessler
W najnowszym odcinku „Kuchennych rewolucji” Magda Gessler podała przepis Kaliny Jędrusik na jej ulubioną sałatkę. Wypróbujcie go!

W ostatnim odcinku „Kuchennych Rewolucji” Magda Gessler przeżyła niemały szok. Odwiedzając trójmiejską restaurację na pewno nie spodziewała się tego, że w menu nie znajdzie ani jednej potrawy przyrządzanej z ryby! Znalazła jednak inny pomysł na upadający lokal, a jednym z serwowanych w nim popisowych dań jest sałatka Kaliny Jędrusik. Zróbcie ją z przepisu Magdy Gessler! „Niezłe Kino” w Gdyni Ratowanym lokalem było bistro „Neptun”, znajdujące się w miejscu, w którym wcześniej było kino. Magda Gessler wymyśliła zmianę nazwy restauracji na „Niezłe Kino” oraz menu – znalazły się w nim ulubione potrawy znanych polskich aktorek i aktorów. Jedną z potraw jest zapomniany przepis na sałatkę Kaliny Jędrusik. Podobno aktorka słynęła ze swoich sałatek, które zawsze przyrządzała na spotkania ze znajomymi. Zróbcie ją sami z poniższego przepisu Magdy Gessler!         Wyświetl ten post na Instagramie.                       Post udostępniony przez Kuchenne Rewolucje TVN (@kuchennerewolucjetvn) Przepis na sałatkę Kaliny Jędrusik Do przygotowania ulubionej sałatki gwiazdy polskiego kina, potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 1 szklanka kaszy pęczak 2 ogórki 2 ząbki czosnku Pół pęczka natki pietruszki Pół pęczka szczypiorku Pół pęczka koperku Sos winegret Sól Pieprz Przygotowanie: Kaszę pęczak wsypcie do garnka z osoloną wodą i gotujcie przez 15-20 minut. Po ugotowaniu odcedźcie i odstawcie do ostudzenia. Umyjcie pęczek pietruszki,...

Sztuka mięsa w sosie chrzanowym
gotujmy.pl/Ziutula
Newsy
Pomysł na szybki obiad. Sztuka mięsa w sosie chrzanowym. Finezja smaku to mało powiedziane
Pomysłów na szybki obiad możemy znaleźć wiele. Ale jeśli wszystko się wam już znudziło i szukacie czegoś naprawdę wyjątkowego, zróbcie rozpływającą się w ustach sztukę mięsa w sosie chrzanowym.

Sztuka mięsa w chrzanowym sosie to tradycyjny pomysł na obiad, który jadaliśmy u babci. Przepis na to danie zdradzili już nasi najsłynniejsi kucharze m.in. najpiękniejsza Polka - Ewa Wachowicz . To właśnie z jej przepisu proponujemy wam tę finezyjną w smaku potrawę. Dajemy gwarancję, że nie będziecie żałować.  Przepis na sztukę mięsa w sosie chrzanowym Wolno gotowane mięsa są bardzo soczyste i smaczne a do tego rozpływają się w ustach. Dodatek aksamitnego sosu chrzanowego pięknie podbije ten smak. Czy cieknie wam już ślinka na samą myśl? Do przygotowania tego dania nie będziecie potrzebowali wyszukanych produktów. Musicie zakupić dobrą wołowinę np. krzyżową albo szponder, włoszczyznę, śmietanę i chrzan. Resztę składników na pewno macie już w domu!  Składniki 1½ kg wołowiny (może być wołowina krzyżowa, szponder) 4 szklanki wrzątku 2 marchewki pietruszka seler por 1 cebula 2 liście laurowe kilka ziaren ziela angielskiego kilka ziaren pieprzu sól Składniki na sos chrzanowy: 1 łyżka masła 2 łyżki  mąki 1 szklanka wywaru wołowego 1 szklanka śmietanki 30% 3,4 łyżki chrzanu  sok z cytryny trochę cukru szczypta soli Przygotowanie mięsa Umytą wołowinę osuszcie ręcznikiem papierowym. W rozgrzanym garnku bez tłuszczu obsmażcie dokładnie mięso.  Zalejcie go gorącą wodą, wrzućcie warzywa, oraz podpieczoną nad gazem, przekrojoną na pół cebulę. Dodajcie liście laurowe, ziele angielskie, ziarenka pieprzu oraz sól. Gotujcie do miękkości mięsa około 2 godzin. Przygotowanie sosu chrzanowego  Na maśle zróbcie zasmażkę z mąki. Dodajcie wywaru i śmietankę. Gotujcie całość tylko chwilkę. Gdy sos zgęstnieje, dodajcie 3 lub 4...