
Kiedy ceny w sklepach nieustannie rosną, warto wrócić do starych zwyczajów przygotowywania różnych pyszności samodzielnie w domu. Na przykład wędlin - gotowany schab to genialna propozycja na kanapki, a do tego wychodzi o wiele taniej i zdrowiej niż ten, który można kupić w sklepie. Sprawdzi się też na święta czy do obiadu. Zobaczcie, jak przygotować najlepszy schab w mleku.
Jak zamarynować schab?
Gotowany schab nie może się oczywiście obyć bez przypraw. Obsypcie go hojnie majerankiem, papryką, czosnkiem i tymiankiem, nie zapominając oczywiście o soli i pieprzu. Do tego liście laurowe, ziele angielskie i możecie mieć gwarancję, że wasz schab będzie pięknie pachniał i doskonale smakował.
By mieć pewność, że mięso ściśle przejdzie aromatem przypraw, zastosujcie nasz trik. Po obsypaniu schabu ziołami, zawińcie go bardzo ciasno folią spożywczą i odłóżcie do lodówki, a następnego dnia ugotujcie w mleku według poniższego przepisu.
Przepis na schab gotowany w mleku
Składniki:
-
1 kilogram chudego schabu (najlepiej środkowego lub tylnego)
-
1 litr mleka
-
3 ziarna ziela angielskiego
-
3 liście laurowe
-
1 łyżeczka majeranku
-
1 łyżeczka słodkiej papryki
-
1 łyżeczka mielonego czosnku
-
1 łyżeczka soli
-
pół łyżeczki ostrej papryki
-
pół łyżeczki tymianku
-
pół łyżeczki pieprzu
Przygotowanie:
-
Do miski wsypcie wszystkie przyprawy, z pominięciem liści laurowych i ziela angielskiego.
-
Taką mieszanką posypcie umyty i osuszony wcześniej schab. Następnie zawińcie mięso ciasno folią spożywczą tak, by wszystkie przyprawy ściśle do niego przylegały i włóżcie do lodówki na co najmniej 6 godzin lub na całą noc (maksymalnie 24 godziny).
-
Kiedy wyjmiecie już schab z lodówki, połóżcie go na kuchennym blacie na godzinę.
-
Weźcie nieduży garnek o grubym dnie - taki, w którym zmieści się schab (może przylegać do ścianek).
-
Wlejcie do garnka mleko, wsypcie liście laurowe, dodajcie ziele angielskie i zagotujcie.
-
Kiedy mleko będzie już wrzeć, włóżcie do garnka schab (oczywiście wcześniej zdejmijcie z niego folię spożywczą).
-
Zwiększcie nieco ogień pod garnkiem, żeby mleko znów zaczęło się gotować. Następnie zmniejszcie moc i gotujcie mięso przez około 20-25 minut.
-
Po tym czasie zdejmijcie garnek z ognia i przykryjcie pokrywką. Odstawcie na godzinę.
-
Po tym czasie wyjmijcie mięso z garnka. Osuszcie i gotowe - schab można od razu kroić i podawać na stół.
Tak ugotowany schab doskonale smakuje zarówno na ciepło do obiadu, jak i na zimno na kanapkach.