Patent na wyborny schab gotowany w mleku. Wystarczy wcześniej zrobić 1 rzecz z folią spożywczą
Gotujmy.pl/anulkadh
Newsy

Patent na wyborny schab gotowany w mleku. Wystarczy wcześniej zrobić 1 rzecz z folią spożywczą

Jest pyszny zarówno na ciepło, jak i na zimno - gotowany schab to prosta do przygotowania domowa wędlina i zawsze się sprawdzi. Zobaczcie, co zrobić, by zapewnić mu maksimum smaku.

Kiedy ceny w sklepach nieustannie rosną, warto wrócić do starych zwyczajów przygotowywania różnych pyszności samodzielnie w domu. Na przykład wędlin - gotowany schab to genialna propozycja na kanapki, a do tego wychodzi o wiele taniej i zdrowiej niż ten, który można kupić w sklepie. Sprawdzi się też na święta czy do obiadu. Zobaczcie, jak przygotować najlepszy schab w mleku. 

Jak zamarynować schab?

Gotowany schab nie może się oczywiście obyć bez przypraw. Obsypcie go hojnie majerankiem, papryką, czosnkiem i tymiankiem, nie zapominając oczywiście o soli i pieprzu. Do tego liście laurowe, ziele angielskie i możecie mieć gwarancję, że wasz schab będzie pięknie pachniał i doskonale smakował.

By mieć pewność, że mięso ściśle przejdzie aromatem przypraw, zastosujcie nasz trik. Po obsypaniu schabu ziołami, zawińcie go bardzo ciasno folią spożywczą i odłóżcie do lodówki, a następnego dnia ugotujcie w mleku według poniższego przepisu. 

Zobacz także
Schabowe tłukę i obtaczam mąką, ale nie smażę w jajku.  Mam o niebo lepszy pomysł na to mięso

Schabowe tłukę i obtaczam mąką, ale nie smażę w jajku. Mam o niebo lepszy pomysł na to mięso

Zanurzcie schab w tym płynie i włóżcie do piekarnika. Będzie mięciutki i delikatny jak nigdy dotąd

Zanurzcie schab w tym płynie i włóżcie do piekarnika. Będzie mięciutki i delikatny jak nigdy dotąd

Przepis na schab gotowany w mleku

Składniki:

  • 1 kilogram chudego schabu (najlepiej środkowego lub tylnego)

  • 1 litr mleka

  • 3 ziarna ziela angielskiego

  • 3 liście laurowe

  • 1 łyżeczka majeranku

  • 1 łyżeczka słodkiej papryki

  • 1 łyżeczka mielonego czosnku

  • 1 łyżeczka soli

  • pół łyżeczki ostrej papryki

  • pół łyżeczki tymianku

  • pół łyżeczki pieprzu 

Przygotowanie:

  1. Do miski wsypcie wszystkie przyprawy, z pominięciem liści laurowych i ziela angielskiego. 

  2. Taką mieszanką posypcie umyty i osuszony wcześniej schab. Następnie zawińcie mięso ciasno folią spożywczą tak, by wszystkie przyprawy ściśle do niego przylegały i włóżcie do lodówki na co najmniej 6 godzin lub na całą noc (maksymalnie 24 godziny).

  3. Kiedy wyjmiecie już schab z lodówki, połóżcie go na kuchennym blacie na godzinę. 

  4. Weźcie nieduży garnek o grubym dnie - taki, w którym zmieści się schab (może przylegać do ścianek).

  5. Wlejcie do garnka mleko, wsypcie liście laurowe, dodajcie ziele angielskie i zagotujcie. 

  6. Kiedy mleko będzie już wrzeć, włóżcie do garnka schab (oczywiście wcześniej zdejmijcie z niego folię spożywczą).

  7. Zwiększcie nieco ogień pod garnkiem, żeby mleko znów zaczęło się gotować. Następnie zmniejszcie moc i gotujcie mięso przez około 20-25 minut.

  8. Po tym czasie zdejmijcie garnek z ognia i przykryjcie pokrywką. Odstawcie na godzinę.

  9. Po tym czasie wyjmijcie mięso z garnka. Osuszcie i gotowe - schab można od razu kroić i podawać na stół. 

Tak ugotowany schab doskonale smakuje zarówno na ciepło do obiadu, jak i na zimno na kanapkach. 

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA