W czasie kiedy cały świat gna nieustannie do przodu, wraca moda na powolne życie w starym stylu. Ma to swoje przełożenie także na kuchnię, w której wielu wraca do tego, co robiło się dawniej.

Na przykład do wędlin, pieczeni i mięs przygotowanych własnoręcznie w domu - gotowany schab to genialna propozycja na kanapki, a do tego wychodzi o wiele taniej i korzystniej dla organizmu niż ten, który można kupić w sklepie. Sprawdzi się na święta czy do obiadu. Zobaczcie, jak przygotować najlepszy schab w mleku. 

Jak zamarynować schab?

Gotowany schab nie może się oczywiście obyć bez przypraw. Przyprawienie go w przeciwieństwie do pieczenia wymaga jednak znajomości pewnej techniki - w przeciwnym razie wszystkie przyprawy oddadzą swój aromat nie do mięsa, ale do mleka, w którym będzie zachodził proces gotowania.

By mieć pewność, że to właśnie mięso ściśle przejdzie aromatem przypraw, zastosujcie nasz trik. Po obsypaniu schabu ziołami, zawińcie go bardzo ciasno folią spożywczą, solidnie wymasujcie i odłóżcie do lodówki, a następnego dnia ugotujcie w mleku według poniższego przepisu. 

Zobacz także:

Obsypcie go hojnie majerankiem, papryką, czosnkiem i tymiankiem, nie zapominając oczywiście o soli i pieprzu. Do tego obowiązkowe liście laurowe, ziele angielskie i możecie mieć gwarancję, że wasz schab będzie pięknie pachniał i doskonale smakował już po gotowaniu w mleku.

Przepis na schab gotowany w mleku

Składniki:

  • 1 kilogram schabu (najlepiej środkowego lub tylnego)

  • 1 litr mleka

  • 3 ziarna ziela angielskiego

  • 3 liście laurowe

  • 1 łyżeczka majeranku

  • 1 łyżeczka słodkiej papryki

  • 1 łyżeczka mielonego czosnku

  • 1 łyżeczka soli

  • pół łyżeczki ostrej papryki

  • pół łyżeczki tymianku

  • pół łyżeczki pieprzu 

Przygotowanie:

  1. Do miski wsypcie wszystkie przyprawy, z pominięciem liści laurowych i ziela angielskiego. 

  2. Taką mieszanką posypcie umyty i osuszony wcześniej schab. Następnie zawińcie mięso ciasno folią spożywczą tak, by wszystkie przyprawy ściśle do niego przylegały i włóżcie do lodówki na co najmniej 6 godzin lub na całą noc (maksymalnie 24 godziny).

  3. Kiedy wyjmiecie już schab z lodówki, połóżcie go na kuchennym blacie na godzinę. 

  4. Weźcie nieduży garnek o grubym dnie - taki, w którym zmieści się schab (może przylegać do ścianek).

  5. Wlejcie do garnka mleko, wsypcie liście laurowe, dodajcie ziele angielskie i zagotujcie. 

  6. Kiedy mleko będzie już wrzeć, włóżcie do garnka schab (oczywiście wcześniej zdejmijcie z niego folię spożywczą).

  7. Zwiększcie nieco ogień pod garnkiem, żeby mleko znów zaczęło się gotować. Następnie zmniejszcie moc i gotujcie mięso przez około 20-25 minut.

  8. Po tym czasie zdejmijcie garnek z ognia i przykryjcie pokrywką. Odstawcie na godzinę.

  9. Po tym czasie wyjmijcie mięso z garnka. Osuszcie i gotowe - schab można od razu kroić i podawać na stół. 

Tak ugotowany schab doskonale smakuje zarówno na ciepło do obiadu, jak i na zimno na kanapkach.