Pasztet z cukinii wychodzi suchy i rozpada się? Znamy przyczynę
AdobeStock
Newsy

Pasztet z cukinii wychodzi zbyt wilgotny i się rozpada? Nigdy nie popełniajcie tego błędu

Przymierzacie się do upieczenia pasztetu z cukinii? Sprawdźcie, co zrobić, żeby był pyszny i idealnie kremowy.

Sezon na cukinię trwa w najlepsze. Czy przygotowywaliście już z niej przetwory? A może robiliście placki lub przepyszny wegetariański pasztet?

Jeżeli planujecie upiec pasztet z cukinii, koniecznie zastosujcie się do naszych wskazówek. Dzięki nim wasz pasztet będzie wilgotny, kremowy i po prostu pyszny!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak zrobić smaczny pasztet z cukinii?

Cukinia zawiera sporą ilość wody. To dlatego przygotowując z niej pasztet musimy pamiętać o kilku prostych zasadach. Przede wszystkim powinniśmy dobrze odsączyć z tego warzywa wodę. W przeciwnym razie nasz pasztet wyjdzie wodnisty, niesmaczny i będzie się rozpadać. Ten prosty błąd sprawia, że wiele osób nie może cieszyć się z idealnego pasztetu z cukinii. Zastanawiacie się, co jeszcze zrobić, by wyszedł tak jak trzeba? Podpowiadamy!

Przepis na pasztet z cukinii

Jeżeli chcecie upiec przepyszny pasztet z cukinii, przygotujcie następujące składniki.

Zobacz także
Ogórki kiszone w panierce to świetna przekąska na przyjęcie. Są pyszne

Ogórki kiszone smażone w panierce to świetna przekąska na przyjęcie. Goście przysiądą z wrażenia

Jajka kiszone po rosyjsku. Jak je zrobić?

Jajka kiszone po rosyjsku. Przepis, który zaskoczy nawet największych znawców kuchni

Składniki:

Przygotowanie:

  1. Piekarnik rozgrzewamy do 180℃. Formę smarujemy tłuszczem lub wykładamy pergaminem.
  2. Na patelni smażymy pieczarki, aż wyparuje z nich cały płyn, po czym zdejmujemy je z ognia.
  3. Ścieramy na tarce cukinię i dobrze odsądzamy z niej wodę.
  4. Pozostawiamy ją jeszcze na chwilę, by wypuściła kolejne soki i ponownie ją odsączamy.
  5. Ścieramy na tarce ser, siekamy cebulę i natkę pietruszki.
  6. Czosnek wyciskamy przez praskę.
  7. Łączymy ze sobą cukinię, pieczarki, bułkę tartą, ser, olej, cebulę, żółtka (należy oddzielić je od białek), czosnek, majeranek, pietruszkę, sól i pieprz.
  8. Całość dokładnie mieszamy. Jeśli pasztet jest z byt wodnisty, dodajemy bułkę tartą.
  9. Ubijamy białka na sztywną pianę i dodajemy do masy.
  10. Pasztet wykładamy do formy i wygładzamy jego powierzchnię.
  11. Pieczemy przez godzinę.
  12. Studzimy przed jedzeniem.

Wskazówka!

Podczas wyboru cukinii zwróćcie uwagę na jej skórkę – powinna być cienka, ponieważ to właśnie ona sprawia, że pasztet ma wspaniały smak. Jak już wspominaliśmy, należy również pamiętać o solidnym odciśnięcie nadmiaru płynu. Jeśli tego nie zrobicie to wasz pasztet będzie wodnisty i rozpadnie się.

Pasztet z cukinii to świetna alternatywa dla tradycyjnego pasztetu. Jest ceniony przez wegetarian za swój wspaniały, kremowy smak. Przygotujecie pasztet z cukinii czy wolicie tradycyjny mięsny pasztet?

Źródło: weganon.pl, zdrowie.wprost.pl

szarlotka
Pixabay
Newsy
Tę rzecz koniecznie trzeba zrobić przed zrobieniem szarlotki. Diabeł tkwi w szczegółach
Szarlotka to obok sernika i biszkoptu, jedno z ulubionych ciast Polaków. Choć jego wykonanie wydaje się z pozoru proste, trzeba niemałej wprawy, by ciasto wyszło odpowiednio kruche i smaczne.

Nigdy w życiu nie robiłaś szarlotki? Bez obaw. Trzymaj się naszych wskazówek a twoje ciasto wyjdzie pyszne i w mig zniknie z talerza. Największy błąd przy przygotowywaniu szarlotki Najczęstszym i zarazem największym błędem przy robieniu szarlotki jest użycie nieugotowanych jabłek w nadziei, że te i tak przecież upieką się w piekarniku. To błąd! Oto kluczowe zasady, których należy się trzymać podczas robienia szarlotki Przede wszystkim wybierz odpowiednio słodkie lub cierpkie jabłka, umyj je i obierz ze skórki. Następnie usuń z nich gniazda nasiennie i pokrój jabłka w kostkę. Jednym z najczęstszych błędów, które mogą zrujnować szarlotkę, jest wrzucanie surowych, nieugotowanych jabłek do ciasta z myślą, że i tak upieką się razem z nim. Mogą spowodować opadanie ciasta Niedogotowane lub co gorsza – surowe jabłka, mogą spowodować opadanie ciasta. Jak to możliwe? Kluczowym elementem każdej szarlotki jest bowiem odpowiednie przygotowanie jabłek. Nie wystarczy ich obrać i pokroić w kostkę. Owoce muszą być jeszcze ugotowane. Nieugotowane jabłka zajmują dużo więcej miejsca ze względu na wodę, którą w sobie zatrzymują. To z kolei tworzy szczelinę pod skórką ciasta, gdy ciasto piecze się w piekarniku, więc po wyjęciu z piekarnika górna skórka może się zapaść. Gdy jabłka gotują się i tracą wilgoć, jabłka również tracą na objętości. Gotowanie jabłek w znacznym stopniu zapobiega powstawaniu szczeliny między ugotowanymi jabłkami a wierzchnią skórką ciasta. Dzięki temu otrzymujemy stabilniejszą i pyszną szarlotkę. Jak najlepiej ugotować jabłka? Jabłka możesz ugotować na parze lub w zwykłej wrzącej wodzie, w której powinny przebywać przez ok. dziesięć minut. Możesz też je upiec lub udusić na patelni. Bez względu na to, jaką metodę wybierzesz,...

Pieczeń rzymska
Konczi/gotujmy.pl
Newsy
Pyszna pieczeń rzymska, w której wnętrzu kryje się smakowity dodatek
Szykuje się wielka rodzinna gala, a nie macie pomysłu na odświętny obiad? W takich wypadkach egzamin zdadzą pieczenie. Na przykład pieczeń rzymska z naszego przepisu.

Pieczeń rzymska to świetna alternatywa dla pieczonych szynek, karkówek i schabów. Przygotowujemy ją z mielonego mięsa. Wcale nie oznacza to jednak, że musi być mniej smaczna czy skromniejsza. Wybierzmy nasz ulubiony gatunek mięsa, dodajmy do niego jajko – dzięki temu nasza pieczeń nie będzie za sucha. Sposobem na wzbogacenie pieczeni jest dodatek. Niektóre panie domu dodają do swoich pieczeni suszone śliwki, inne całe jajka, które efektownie prezentują się po przekrojeniu. My dziś proponujemy wam coś innego. Chodzi o pieczarki. Jednak, by taki dodatek sprawdził się w pieczeni, najpierw należy go odpowiednio przygotować. Warto poddusić więc pokrojone pieczarki z cebula. Koniecznie na maśle! Jednocześnie możemy upiec w piekarniku ziemniaki – będzie to miła odmiana od najczęściej jedzonych przez nas tłuczonych kartofli. Wystarczy nieco soli i oleju i nie będziemy musieli się wstydzić naszych ziemniaków przed gośćmi. Całość warto zwieńczyć dodaniem na talerz zielonej fasolki. Kolorowe słupki pięknie będą prezentowały się na talerzu wraz z pieczenią i ziemniakami. Efektowny obiad gotowy! Przepis na pieczeń rzymską z pieczarkami Składniki 50 dag mięsa wieprzowego mielonego 1 jajko 3 łyżki bułki tartej Sól i pieprz 2 łyżeczki papryki słodkiej Czosnek w proszku – łyżeczka Majeranek – pół łyżeczki Kminek – pół łyżeczki 30 dag pieczarek Cebula Łyżka masła Natka pietruszki Musztarda (najlepsza będzie ostra, np. rosyjska) Przygotowanie Mielone mięso wyrabiamy z bułką tartą, jajkiem i przyprawami. Pokrojone drobno pieczarki dusimy z cebulą na maśle do wyparowania nadmiaru płynu. Doprawiamy pieprzem i dodajemy nieco pietruszki pod koniec duszenia. Połowę mięsa wykładamy do formy. Wykładamy na...

ryba po grecku
CC Search
Newsy
Zaskakujące jak rybę po grecku przyrządza na święta Magda Gessler. Jej sekretem jest pewien składnik
Magda Gessler naprawdę ma głowę do przepisów! Nawet tak proste i pyszne danie jak ryba po grecku umie tak zmodyfikować, że jest jeszcze smaczniejsze. Jak ona to robi?

Lubicie rybę po grecku? My za nią przepadamy! Święta to dobra okazja, by przyrządzić to danie dla naszej rodziny. Wykorzystajcie w tym roku autorski przepis Magdy Gessler – jest doskonały. Najlepsza na święta Ryba po grecku smakuje chyba każdemu. Jest delikatna w smaku, pełna warzyw, aromatyczna oraz miękka i soczysta. A do tego nie zawiera ości! W Polsce najczęściej przygotowuje się ją z dorsza oraz z dodatkiem selera, marchwi i pietruszki. Magda Gessler proponuje swój własny przepis, który wzbogaciła o „swoje własne pojęcie o Grecji”. Jak mówi, grecka kuchnia nie może się obyć bez cukinii, bakłażana i pomidorów i papryki, dlatego jej ryba zawiera wszystkie te składniki! Przepis na rybę po grecku według Magdy Gessler Magda ma dla nas kilka trików na przyrządzenie tej ryby. Po pierwsze – przed wrzuceniem ryby do oleju, najpierw zanurzcie w nim czosnek i podsmażcie. Dzięki temu olej będzie bardziej aromatyczny. Przed smażeniem rybę należy zamarynować w cebuli, soli i pieprzu. Ważne – Magda Gessler nie dodaje cebuli do swojej ryby po grecku! Podkreśla, że dzięki temu danie jest mniej ciężkostrawne. Składniki: 1 kg polędwicy z dorsza 4 pieczone bakłażany 2 cukinie 4 pieczone czerwone papryki 6 pieczonych pomidorów 1 seler 2 marchewki 2 pietruszki Mąka pszenna Olej rzepakowy Oliwa z oliwek 2 pęczki pietruszki Koncentrat pomidorowy Sok z 12 cytryn Sól Pieprz Przygotowanie Do nagrzanego do 190 stopni piekarnika wkładamy blachę z bakłażanami i papryką, a po chwili dokładamy na nią pomidory. Pieczemy tak długo, aż bakłażany będą czarne. Filety z dorsza solimy, obtaczamy w mące i wrzucamy na głęboki tłuszcz. Seler, marchew i pietruszkę myjemy i ścieramy na tarce. Następnie podsmażamy warzywa na oliwie z...

Gołąbki wegetariańskie
Pixabay/Ulrike Leone
Przepisy
Gołąbki wegetariańskie, o jakich nie śniłaś! FANTASTYCZNE doznania smakowe!
Gołąbki dla wegetarian? Oczywiście, że tak. Potrzebne wam będą m. in.: pieczarki i kasza jaglana.

Kasza jaglana to nie tylko bogactwo wartości odżywczych, ale również wspaniały dodatek do sezonowych warzyw. Mogą z niej czerpać nie tylko wegetarianie. Zachwyty kulinarne - gwarantowane! Lubicie gołąbki? Jeśli nie, mamy pewien przepis i nie zawahamy się go użyć.  Tego będziecie potrzebować: 2 łyżki bulion warzywny w słoiku Winiary  1 cebula 3 ząbki czosnku 15 liści białej kapusty 1,5 szklanki kaszy jaglanej 2 łyżki koncentratu pomidorowego pół pęczka natki pietruszki 2 liście laurowe 3 sztuki ziela angielskiego jedna szczypta pieprzu czarnego trochę oliwy Pierwszym krokiem gołąbków wegetariańskich będzie zagotowanie wody i zblanszowanie w niej liści kapusty. Wystarczą 2- 3 minuty. Osobnego gotowania wymaga kasza jaglana. 3 szklanki wody na 1,5 szklanki kaszy jaglanej. Kaszę gotujemy do miękkości 15 minut. Osobno siekamy i obsmażamy na oliwie cebulę. Pieczarki najlepiej zetrzeć na tarce o grubych oczkach i wsypać do obsmażonej cebuli. Miks pieczarkowo - cebulowy powinien zostać na patelni do momentu, kiedy pieczarki stracą objętość i delikatnie się zarumienią. Po ok. 10 minutach patelnię zestawiamy z gazu i dodajemy ugotowaną kaszę. Na koniec dodajemy jedną łyżkę bulionu ze słoika oraz posiekaną wcześniej natkę pietruszki. Przyda się jeszcze szczypta doprawienia, najlepiej solą i pieprzem. Chcąc zawinąć gołąbka, na każdy liść kapusty układamy 2 łyżki farszu. Całość dokładnie zwijamy. Pozostałe liście układamy z szerokim garnku i na tak przygotowanej podstawie układamy kolejno gołąbki, by przylegały do siebie ścisło. Gotowe gołąbki zalewamy 0,5 litra wody. Do garnka należy teraz dodać łyżkę bulionu i koncentrat pomidorowy, listek laurowy oraz ziele angielskie. Gołąbki powinny się dusić na małym ogniu ok. 20 - 30 minut. Podajemy je, w...