Sezon na cukinię trwa w najlepsze. Czy przygotowywaliście już z niej przetwory? A może robiliście placki lub przepyszny wegetariański pasztet?
Jeżeli planujecie upiec pasztet z cukinii, koniecznie zastosujcie się do naszych wskazówek. Dzięki nim wasz pasztet będzie wilgotny, kremowy i po prostu pyszny!
Jak zrobić smaczny pasztet z cukinii?
Podczas wyboru cukinii zwróćcie uwagę na jej skórkę – powinna być cienka, ponieważ to właśnie ona sprawia, że pasztet ma wspaniały smak.
Ale jednocześnie cukinia zawiera sporą ilość wody. To dlatego przygotowując z niej pasztet musimy pamiętać o kilku prostych zasadach. Przede wszystkim powinniśmy dobrze odsączyć z tego warzywa wodę. W przeciwnym razie nasz pasztet wyjdzie wodnisty, niesmaczny i będzie się rozpadać.
Zobacz także:
Ten prosty błąd sprawia, że wiele osób nie może cieszyć się z idealnego pasztetu z cukinii. Zastanawiacie się, co jeszcze zrobić, by wyszedł tak jak trzeba?
Kluczem będzie także dodanie składnika wiążącego wszystkie pozostałe. Chodzi tutaj o bułkę tartą, która świetnie wchłonie nadmiar pozostałej wilgoci i sprawi, że pasztet nabierze fantastycznej konsystencji. Dokładnie takiej, jakiej byście oczekiwali.
Przepis na pasztet z cukinii
Składniki:
- 200 g pieczarek
- 370 g cukinii
- 250 g bułki tartej
- 200 g żółtego sera
- 4 łyżki oleju
- 1 cebula
- 3 jajka
- 2 ząbki czosnku
- szczypta majeranku
- pół pęczka natki pietruszki
- sól
- czarny pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Piekarnik rozgrzewamy do 180℃. Formę smarujemy tłuszczem lub wykładamy pergaminem.
- Na patelni smażymy pieczarki, aż wyparuje z nich cały płyn, po czym zdejmujemy je z ognia.
- Ścieramy na tarce cukinię i dobrze odsądzamy z niej wodę.
- Pozostawiamy ją jeszcze na chwilę, by wypuściła kolejne soki i ponownie ją odsączamy.
- Ścieramy na tarce ser, siekamy cebulę i natkę pietruszki.
- Czosnek wyciskamy przez praskę.
- Łączymy ze sobą cukinię, pieczarki, bułkę tartą, ser, olej, cebulę, żółtka (należy oddzielić je od białek), czosnek, majeranek, pietruszkę, sól i pieprz.
- Całość dokładnie mieszamy. Jeśli pasztet jest z byt wodnisty, dodajemy bułkę tartą.
- Ubijamy białka na sztywną pianę i dodajemy do masy.
- Pasztet wykładamy do formy i wygładzamy jego powierzchnię.
- Pieczemy przez godzinę.
- Studzimy przed jedzeniem.
Pasztet z cukinii to świetna alternatywa dla tradycyjnego pasztetu. Jest ceniony przez wegetarian za swój wspaniały, kremowy smak. Przygotujecie pasztet z cukinii czy wolicie jednak tradycyjny mięsny pasztet?
Źródło: weganon.pl, zdrowie.wprost.pl