Sezon na cukinię trwa w najlepsze. Czy przygotowywaliście już z niej przetwory? A może robiliście placki lub przepyszny wegetariański pasztet?

Jeżeli planujecie upiec pasztet z cukinii, koniecznie zastosujcie się do naszych wskazówek. Dzięki nim wasz pasztet będzie wilgotny, kremowy i po prostu pyszny!

Jak zrobić smaczny pasztet z cukinii?

Podczas wyboru cukinii zwróćcie uwagę na jej skórkę – powinna być cienka, ponieważ to właśnie ona sprawia, że pasztet ma wspaniały smak. 

Ale jednocześnie cukinia zawiera sporą ilość wody. To dlatego przygotowując z niej pasztet musimy pamiętać o kilku prostych zasadach. Przede wszystkim powinniśmy dobrze odsączyć z tego warzywa wodę. W przeciwnym razie nasz pasztet wyjdzie wodnisty, niesmaczny i będzie się rozpadać.

Zobacz także:

Ten prosty błąd sprawia, że wiele osób nie może cieszyć się z idealnego pasztetu z cukinii. Zastanawiacie się, co jeszcze zrobić, by wyszedł tak jak trzeba? 

Kluczem będzie także dodanie składnika wiążącego wszystkie pozostałe. Chodzi tutaj o bułkę tartą, która świetnie wchłonie nadmiar pozostałej wilgoci i sprawi, że pasztet nabierze fantastycznej konsystencji. Dokładnie takiej, jakiej byście oczekiwali. 

Przepis na pasztet z cukinii

Składniki:

  • 200 g pieczarek
  • 370 g cukinii
  • 250 g bułki tartej
  • 200 g żółtego sera
  • 4 łyżki oleju
  • 1 cebula
  • 3 jajka
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypta majeranku
  • pół pęczka natki pietruszki
  • sól
  • czarny pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Piekarnik rozgrzewamy do 180℃. Formę smarujemy tłuszczem lub wykładamy pergaminem.
  2. Na patelni smażymy pieczarki, aż wyparuje z nich cały płyn, po czym zdejmujemy je z ognia.
  3. Ścieramy na tarce cukinię i dobrze odsądzamy z niej wodę.
  4. Pozostawiamy ją jeszcze na chwilę, by wypuściła kolejne soki i ponownie ją odsączamy.
  5. Ścieramy na tarce ser, siekamy cebulę i natkę pietruszki.
  6. Czosnek wyciskamy przez praskę.
  7. Łączymy ze sobą cukinię, pieczarki, bułkę tartą, ser, olej, cebulę, żółtka (należy oddzielić je od białek), czosnek, majeranek, pietruszkę, sól i pieprz.
  8. Całość dokładnie mieszamy. Jeśli pasztet jest z byt wodnisty, dodajemy bułkę tartą.
  9. Ubijamy białka na sztywną pianę i dodajemy do masy.
  10. Pasztet wykładamy do formy i wygładzamy jego powierzchnię.
  11. Pieczemy przez godzinę.
  12. Studzimy przed jedzeniem.

Pasztet z cukinii to świetna alternatywa dla tradycyjnego pasztetu. Jest ceniony przez wegetarian za swój wspaniały, kremowy smak. Przygotujecie pasztet z cukinii czy wolicie jednak tradycyjny mięsny pasztet?

Źródło: weganon.pl, zdrowie.wprost.pl