Pasztet z cukinii wychodzi suchy i rozpada się? Znamy przyczynę
AdobeStock
Newsy

Pasztet z cukinii wychodzi zbyt wilgotny i się rozpada? Nigdy nie popełniajcie tego błędu

Przymierzacie się do upieczenia pasztetu z cukinii? Sprawdźcie, co zrobić, żeby był pyszny i idealnie kremowy.

Sezon na cukinię trwa w najlepsze. Czy przygotowywaliście już z niej przetwory? A może robiliście placki lub przepyszny wegetariański pasztet?

Jeżeli planujecie upiec pasztet z cukinii, koniecznie zastosujcie się do naszych wskazówek. Dzięki nim wasz pasztet będzie wilgotny, kremowy i po prostu pyszny!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak zrobić smaczny pasztet z cukinii?

Cukinia zawiera sporą ilość wody. To dlatego przygotowując z niej pasztet musimy pamiętać o kilku prostych zasadach. Przede wszystkim powinniśmy dobrze odsączyć z tego warzywa wodę. W przeciwnym razie nasz pasztet wyjdzie wodnisty, niesmaczny i będzie się rozpadać. Ten prosty błąd sprawia, że wiele osób nie może cieszyć się z idealnego pasztetu z cukinii. Zastanawiacie się, co jeszcze zrobić, by wyszedł tak jak trzeba? Podpowiadamy!

Przepis na pasztet z cukinii

Jeżeli chcecie upiec przepyszny pasztet z cukinii, przygotujcie następujące składniki.

Zobacz także
Ogórki kiszone w panierce to świetna przekąska na przyjęcie. Są pyszne

Ogórki kiszone smażone w panierce to świetna przekąska na przyjęcie. Goście przysiądą z wrażenia

Jajka kiszone po rosyjsku. Jak je zrobić?

Jajka kiszone po rosyjsku. Przepis, który zaskoczy nawet największych znawców kuchni

Składniki:

Przygotowanie:

  1. Piekarnik rozgrzewamy do 180℃. Formę smarujemy tłuszczem lub wykładamy pergaminem.
  2. Na patelni smażymy pieczarki, aż wyparuje z nich cały płyn, po czym zdejmujemy je z ognia.
  3. Ścieramy na tarce cukinię i dobrze odsądzamy z niej wodę.
  4. Pozostawiamy ją jeszcze na chwilę, by wypuściła kolejne soki i ponownie ją odsączamy.
  5. Ścieramy na tarce ser, siekamy cebulę i natkę pietruszki.
  6. Czosnek wyciskamy przez praskę.
  7. Łączymy ze sobą cukinię, pieczarki, bułkę tartą, ser, olej, cebulę, żółtka (należy oddzielić je od białek), czosnek, majeranek, pietruszkę, sól i pieprz.
  8. Całość dokładnie mieszamy. Jeśli pasztet jest z byt wodnisty, dodajemy bułkę tartą.
  9. Ubijamy białka na sztywną pianę i dodajemy do masy.
  10. Pasztet wykładamy do formy i wygładzamy jego powierzchnię.
  11. Pieczemy przez godzinę.
  12. Studzimy przed jedzeniem.

Wskazówka!

Podczas wyboru cukinii zwróćcie uwagę na jej skórkę – powinna być cienka, ponieważ to właśnie ona sprawia, że pasztet ma wspaniały smak. Jak już wspominaliśmy, należy również pamiętać o solidnym odciśnięcie nadmiaru płynu. Jeśli tego nie zrobicie to wasz pasztet będzie wodnisty i rozpadnie się.

Pasztet z cukinii to świetna alternatywa dla tradycyjnego pasztetu. Jest ceniony przez wegetarian za swój wspaniały, kremowy smak. Przygotujecie pasztet z cukinii czy wolicie tradycyjny mięsny pasztet?

Źródło: weganon.pl, zdrowie.wprost.pl

Kotleciki z cukinią. Przepis na smaczny i tani obiad
Gotujmy.pl/Jaga85
Newsy
Kotleciki z cukinią. Przepis na smaczny i tani obiad
Szukacie pomysłu na prosty i smaczny obiad? Przygotujcie kotleciki z cukinią. Z dodatkiem tego warzywa smakują wprost obłędnie!

Kotleciki z cukinią to doskonała propozycja na prosty i bardzo smaczny obiad dla całej rodziny. Danie jest niskokaloryczne, bardzo zdrowe i powstaje w mig. Na pewno przypadnie do gustu waszym bliskim. Jak przygotować tę potrawę? Kotleciki z cukinią Przygotowanie kotlecików z cukinią jest dziecinnie proste. Wszystko, czego potrzebujecie to 1 młoda cukinia, 2 cebule, 2 jajka, zioła, przyprawy oraz 1,5 szklanki ciecierzycy, która dodatkowo wzbogaca walory smakowe tego dania. Kotleciki z cukinii robią się błyskawicznie. Usmażcie je na rozgrzanym oleju i podajcie ze świeżymi ziołami i pomidorkami. To danie zasmakuje każdemu bez wyjątku! Składniki:  1,5 szklanki ciecierzycy, 1 młoda cukinia, 1 cebula, 2 jajka, Mały pęczek natki pietruszki, 1 łyżka bułki tartej, 1 łyżka mąki pszennej, Sól do smaku, Pieprz do smaku, Olej do smażenia, Przygotowanie kotlecików z cukinii:  Ciecierzycę namaczamy na noc w zimnej wodzie. Następnego dnia gotujemy ją do miękkości w lekko osolonej wodzie. Ugotowaną odcedzamy i studzimy. Cukinię myjemy i ścieramy na tarte o grubych oczkach. Startą delikatnie nasalamy i pozostawiamy na około 15 minut, by puściła sok. Po tym czasie dokładnie ją odciskamy z powstałego płynu. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Natkę pietruszki drobno siekamy. Przestudzoną ciecierzycę umieszczamy w misce. Za pomocą drewnianej pałki delikatnie ją rozgniatamy. Do rozgniecionej dodajemy przygotowaną cukinię, cebulę, natkę pietruszki oraz jajka, bułkę tartą, mąkę i przyprawy do smaku. Całość dokładnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej. Na rozgrzany wykładamy porcje przygotowanego ciasta, formując zgrabne placuszki. Placuszki smażymy do zrumienienia z dwóch stron. Gotowe odsączamy z nadmiaru oleju na papierowym ręczniku....

Pasztet z białej fasoli z przepisu siostry Anastazji. Posmakuje nawet mięsożercom
Flickr/AdobeStock
Newsy
Pasztet z białej fasoli z przepisu siostry Anastazji. Posmakuje nawet mięsożercom
Siostra Anastazja podzieliła się przepisem na przepyszny pasztet z białej fasoli. Zaskoczcie nim swoich domowników, bo jest naprawdę smaczny.

Siostra Anastazja to najsłynniejsza gotująca zakonnica w Polsce. Skromna zakonnica z Bieszczad sprzedała jak dotąd ponad 4 miliony książek. Jej przepisy skradły serca nie tylko starszych, ale i młodszych pokoleń. I nic w tym dziwnego, ponieważ są nie tylko proste, ale też bardzo smaczne. Siostra Anastazja nie ukrywa, że najbardziej ceni sobie tradycję i proste smaki. Jej przepisy są jednak czasami zaskakujące. Ostatnio siostra Anastazja podzieliła się przepisem na pasztet z białej fasoli. Jak sama nazwa wskazuje, jest to pasztet bezmięsny, wykonany w 100% z warzyw.  Przepis na pasztet z białej fasoli siostry Anastazji Przygotowanie pasztetu z białej fasoli jest bardzo proste a składniki z pewnością macie pod ręką. Pasztet z przepisu siostry Anastazji jest niezwykle kremowy i dosłownie rozpływa się w ustach. Tak przygotowany pasztet posmakuje wszystkim – nawet mięsożercom. Jak go przygotować? Składniki: 1/2 kg fasoli jasiek 5 cebul 2 marchewki 5 jaj bułka tarta 2 liście laurowe przyprawa do dań z fasoli curry gałka muszkatołowa kmin rzymski (kumin) ziele angielskie olej sól pieprz Wykonanie: Fasolę namoczcie w wodzie i zostawcie na ok. 12 godz. Odcedźcie, zalejcie ponownie wodą, dodajcie sól i ugotujcie z dodatkiem liści laurowych. Odcedźcie. Marchew ugotujcie, zmielcie razem z fasolą i dodajcie zeszkloną cebulę. Całość doprawcie do smaku przyprawami. Do przestudzonej masy dodajcie jaja i bułkę tartą. Dokładnie wymieszajcie i przełóżcie do wąskiej formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Pieczcie pasztet w dobrze nagrzanym piekarniku (wcześniej nagrzanym do 200 st. C) w temp. 180 st. C przez ok. 30-40 min, do czasu zarumienienia się pasztetu. Pasztet możemy uznać za upieczony, gdy...

Przepis na pasztet z jajkiem
Gotujmy.pl/WWWiola
Newsy
Pasztet z jajkiem to absolutny numer 1 na Wielkanoc. 1 trik jeszcze bardziej podkręci jego smak
Przyrządzenie idealnego pasztetu, spędza sen z powiek niejednej pani domu. Zbliżające się święta dodatkowo potęgują stres związany z tym wyrobem. Na szczęście wiemy, jak sprawić, by wyszedł perfekcyjnie.

Tradycyjne, przekazywane z pokolenia na pokolenie receptury, zawsze kryją w sobie jakieś sekrety. Nie inaczej jest w przypadku przepisu na przepyszny pasztet. Jak sprawić, by był idealnie mokry, smaczny i aromatyczny? Dzięki naszym radom w końcu odetchniecie z ulgą. Jak zrobić najlepszy pasztet? Klucz do najlepszego pasztetu pod słońcem, stanowi sposób jego wyrabiania - długi i bardzo staranny, który doprowadzi do powstania nieskazitelnej, jednolitej masy.  Pamiętajcie również, że pasztetu nie wolno ugniatać, przeciwnie - należy „wpompować” w niego jak najwięcej powietrza manewrując sprawnie dłonią. A co ze smakiem? Z pewnością podkręci go dodatek gałki muszkatołowej i jajek. Przepis na pasztet z jajkiem Będziecie potrzebować: 1 kilograma łopatki wieprzowej 300 gramów podgardla 250 gramów bułki tartej 120 ml mleka 1 cebuli 7 jajek Masło do wysmarowania formy Przypraw: soli, pieprzu, gałki muszkatołowej, 3 liści laurowych, 6 ziarenek ziela angielskiego Przygotowanie: Mięso – łopatkę i podgardle opłuczcie pod bieżącą wodą. W dużym garnku zagotujcie ok. 2 litrów wody, a następnie umieśćcie w niej umyte wcześniej mięso z przyprawami - zielem angielskim oraz liśćmi laurowymi. Całość gotujcie przez ok. 2 godziny na średnim ogniu. Po upływie tego czasu odcedźcie mięso z wody (nie wylewajcie jej do zlewu, może się jeszcze przydać), wystudźcie, pokrójcie na mniejsze kawałki, a następnie przepuśćcie przez maszynkę do mielenia. Cebulę obierzcie, podzielcie na mniejsze części i również przepuśćcie przez maszynkę (możecie też zetrzeć ją na tarce o bardzo drobnych oczkach, wybór należy do was).  Do powstałej masy dodajcie 3 jajka, bułkę tartą, mleko, sól, pieprz oraz gałkę muszkatołową. Całość...

Przepis na placki z cukinii. Cudownie chrupiące i złociste
migotka28/gotujmy.pl
Newsy
Przepis na placki z cukinii. Cudownie chrupiące i złociste
Lekkie i rozpływające się w ustach placki z cukinii to świetny pomysł na letni obiad. Wypróbujcie znakomity przepis na to danie.

Pachnące i chrupiące placki na słono prosto z patelni to jeden z lepszych pomysłów na obiad. Jeżeli znudziły się wam już klasyczne placki ziemniaczane , polecamy wam wypróbować placki cukiniowe. Robi się je dokładnie tak samo, tylko zamiast ziemniaków należy użyć cukinii i wsypać więcej mąki! Do tego ser feta i nieco siemienia lnianego i placki wychodzą przepyszne. Idealny pomysł na bezmięsny obiad! Polecamy wam wspaniały przepis na to danie autorstwa użytkowniczki portalu Gotujmy.pl. Przepis na placki z cukinii Do przygotowania smakowitych placków z cukinii, potrzebne wam będą poniższe składniki: Składniki: Kilogram cukinii, najlepiej młodej 200 g sera feta 2 jajka 4-5 łyżek mąki pszennej 3 łyżki ziaren siemienia lnianego Olej do smażenia Sól Pieprz Przygotowanie: Cukinię dokładnie umyjcie i zetrzyjcie na tarce razem ze skórką na małych oczkach. Warto jednak wcześniej spróbować kawałka cukinii ze skórką – jeżeli jest gorzka, to lepiej obierzcie cukinię ze skóry. Czasami jest ona po prostu gorzka i bardzo ciężko jest się pozbyć tej goryczki. Startą cukinię posypcie solą i przełóżcie do sitka. Odstawcie na godzinę. Po tym czasie odciśnijcie cukinię z soku. Przełóżcie odciśniętą cukinię do miski i dodajcie dwa jajka, 3 łyżki siemienia lnianego , około 4-5 łyżek mąki oraz pokruszony ser feta. Wszystko bardzo dokładnie wymieszajcie do połączenia składników. Doprawcie solą i pieprzem, ale ostrożnie – pamiętajcie, że cukinia została wcześniej posolona i ser feta jest słony. Na patelni rozgrzejcie olej i gdy będzie już gorący, za pomocą chochli lub łyżki nakładajcie ciasto w kształt placka. Usmażcie tak wszystkie placki na średnim ogniu, na złoty kolor z obu stron. Po usmażeniu...