Pasztet z białej fasoli z przepisu siostry Anastazji. Posmakuje nawet mięsożercom
Flickr/AdobeStock
Newsy

Pasztet z białej fasoli z przepisu siostry Anastazji. Posmakuje nawet mięsożercom

Siostra Anastazja podzieliła się przepisem na przepyszny pasztet z białej fasoli. Zaskoczcie nim swoich domowników, bo jest naprawdę smaczny.

Siostra Anastazja to najsłynniejsza gotująca zakonnica w Polsce. Skromna zakonnica z Bieszczad sprzedała jak dotąd ponad 4 miliony książek. Jej przepisy skradły serca nie tylko starszych, ale i młodszych pokoleń. I nic w tym dziwnego, ponieważ są nie tylko proste, ale też bardzo smaczne.

Siostra Anastazja nie ukrywa, że najbardziej ceni sobie tradycję i proste smaki. Jej przepisy są jednak czasami zaskakujące. Ostatnio siostra Anastazja podzieliła się przepisem na pasztet z białej fasoli. Jak sama nazwa wskazuje, jest to pasztet bezmięsny, wykonany w 100% z warzyw. 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na pasztet z białej fasoli siostry Anastazji

Przygotowanie pasztetu z białej fasoli jest bardzo proste a składniki z pewnością macie pod ręką. Pasztet z przepisu siostry Anastazji jest niezwykle kremowy i dosłownie rozpływa się w ustach. Tak przygotowany pasztet posmakuje wszystkim – nawet mięsożercom. Jak go przygotować?

Zobacz także
Jabłka na szarlotkę z przepisu siostry Anastazji. Doskonale też pasują do naleśników i deserów

Jabłka na szarlotkę z przepisu siostry Anastazji. Doskonale też pasują do naleśników i deserów

Zupa grzybowo-rybna z przepisu siostry Anastazji. Idealna na jesienne chłody

Zupa grzybowo-rybna z przepisu siostry Anastazji. Idealna na jesienne chłody

Składniki:

  • 1/2 kg fasoli jasiek
  • 5 cebul
  • 2 marchewki
  • 5 jaj
  • bułka tarta
  • 2 liście laurowe
  • przyprawa do dań z fasoli
  • curry
  • gałka muszkatołowa
  • kmin rzymski (kumin)
  • ziele angielskie
  • olej
  • sól
  • pieprz

Wykonanie:

  1. Fasolę namoczcie w wodzie i zostawcie na ok. 12 godz.
  2. Odcedźcie, zalejcie ponownie wodą, dodajcie sól i ugotujcie z dodatkiem liści laurowych.
  3. Odcedźcie.
  4. Marchew ugotujcie, zmielcie razem z fasolą i dodajcie zeszkloną cebulę.
  5. Całość doprawcie do smaku przyprawami.
  6. Do przestudzonej masy dodajcie jaja i bułkę tartą.
  7. Dokładnie wymieszajcie i przełóżcie do wąskiej formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą.
  8. Pieczcie pasztet w dobrze nagrzanym piekarniku (wcześniej nagrzanym do 200 st. C) w temp. 180 st. C przez ok. 30-40 min, do czasu zarumienienia się pasztetu.
  9. Pasztet możemy uznać za upieczony, gdy jego brzegi „odchodzą” od formy.
  10. Podawajcie na zimno z ostrymi sosami, ketchupem i pieczywem.

Taki pasztet najlepiej smakuje ze świeżym i chrupiącym pieczywem. Zaskoczcie nim swoich domowników. Na pewno im posmakuje.

Źródło: siostra-anastazja.pl

Ryba po grecku
robert6666/Adobe Stock
Newsy
Ryba po grecku z przepisu siostry Anastazji. Lepszego przepisu nie znajdziecie
Święta Bożego Narodzenia tuż, tuż. Czas testować potrawy, które trafią na wigilijny stół. Dziś polecamy wam przepis siostry Anastazji na rybę po grecku.

Siostra Anastazja Pustelnik ze Zgromadzenia Córek Bożej Miłości to człowiek-instytucja. Jest związana z zakonem od 1973 roku. Żyje w habicie od niemal 50 lat, ale przez ten cały czas łączy modlitwę z gotowaniem. A w tym fachu jest prawdziwą ekspertką! Gotowała dla niepełnosprawnych dzieci, dla krakowskich jezuitów, a przede wszystkim napisała aż 17 książek z przepisami, które sprzedały się w oszałamiającym nakładzie 4 milionów egzemplarzy! Liczby liczbami, ale siostra Anastazja oferuje przede wszystkim szeroką wiedzę kulinarną. Zwłaszcza jeśli chodzi o tradycyjne polskie dania, które goszczą na naszych świątecznych stołach. Takich jak choćby ryba po grecku. Oto przepis na rybę po grecku według siostry Anastazji Pustelnik. Składniki: 0,5 kg ryby (np. filet z mintaja) 5 małych cebul 1 marchewka 1 korzeń pietruszki 1 opakowanie przecieru pomidorowego (ok. 20 dag) 1 jajko 1 łyżka mąki pszennej Bułka tarta Ziele angielskie i liść laurowy Olej Woda Opcjonalnie: przyprawa do ryb Przygotowanie: Cebulę kroimy w drobną kostkę. Marchewkę i pietruszkę ścieramy na tarce. Podsmażamy na oleju najpierw samą cebulę, potem resztę startych warzyw. Dusimy. Doprawiamy pieprzem, solą, liściem laurowym i zielem angielskim. Następnie dodajemy przecier pomidorowy i dusimy do miękkości. Posoloną i popieprzoną rybę panierujemy najpierw mąką, potem w jajku, a następnie w bułce tartej. Smażymy rybę na rozgrzanym oleju. Usmażoną rybę przykrywamy przygotowanymi warzywami. Dekorujemy potrawę natką pietruszki. A tutaj zobaczycie jak siostra Anastazja przyrządza rybę po grecku we własnej osobie:  

sernik z rodzynkami przepis
AdobeStock
Newsy
Siostra Anastazja gotuje tak, że palce lizać. Podała przepis na swój sekretny sernik świąteczny
Pieczecie sernik na święta? Wypróbujcie recepturę Siostry Anastazji na niezwykle lekki i aksamitny sernik z rodzynkami!

Gdy wydano pierwszą książkę z przepisami Siostry Anastazji, sprzedało się ledwie kilka tysięcy egzemplarzy. Jednak kiedy czytelnicy zaczęli przygotowywać dania z jej receptur, stały się one absolutnym hitem! Do dziś sprzedano niemal 4 miliony egzemplarzy książek z przepisami Siostry Anastazji. Robią prawdziwą furorę w polskich domach i nic dziwnego – potrawy wychodzą naprawdę przepyszne! Sernika nie może zabraknąć na świątecznym stole. Każdy ma własną recepturę, którą przekazuje się w jego rodzinie od pokoleń. Inni robią doskonałe ciasto z przepisu, który podała im przyjaciółka lub znaleźli go po prostu w książce kucharskiej. Jeżeli chodzi o gotowanie, to warto mieć otwarty umysł, ponieważ doskonałe receptury są dosłownie wszędzie! Dlatego serdecznie wam polecamy, byście w tym roku spróbowali upiec sernik z przepisu Siostry Anastazji. Jest aksamitny, delikatny i smakuje po prostu obłędnie. Przepis na sernik z rodzynkami Siostry Anastazji Do przygotowania tego wyjątkowego sernika potrzebne wam będą poniższe składniki: Do ciasta: 100 g margaryny 100 g mąki pszennej 100 g cukru pudru 4 żółtka Pół łyżeczki proszku do pieczenia Do masy serowej: 1,5 kg zmielonego tłustego twarogu 12 jaj 450 g cukru 300 g margaryny 3 opakowania budyniu waniliowego bez cukru 0,5 l mleka 200 g rodzynek Przygotowanie Za pomocą miksera zmiksujcie margarynę z cukrem na puszystą masę. Następnie powoli, cały czas miksując, dodajcie po jednym żółtku i dosypcie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Jeden suchy budyń dodajcie do zmielonego twarogu i bardzo dokładnie wymieszajcie. Następnie w garnku zagotujcie pozostałe dwa budynie i gdy ostygną, dodajcie je do twarogu. W mikserze zmieszajcie margarynę z cukrem, żółtkami, a następnie dodajcie...

sałatka warstwowa przepis
Gotujmy.pl/MałaMi89
Newsy
Ta sałatka jest hitem każdej imprezy. Banalna do zrobienia, a efekt powala na kolana
Żadna impreza nie mogłaby istnieć bez… sałatki oczywiście! W tym dziale kompozycji może być naprawdę mnóstwo, jednak najlepiej sprawdzają się te, które nie tylko dobrze smakują, ale również wyglądają. Nie inaczej jest w przypadku sałatki warstwowej. Sami się przekonajcie!

Szynka, warzywa i majonez – te składniki kochają wszyscy Polacy. Ich połączenie jest wprost idealne na długie, imprezowe noce. Z racji tego, że jedna z nich właśnie się zbliża, będziecie mieli okazję przetestować poniższy przepis. Przepis na sałatkę warstwową Składniki 250 gramów ulubionej szynki 250 gramów żółtego sera 6 ogórków konserwowych 5 jajek 3 marchewki 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka kukurydzy 1 słoik cebuli konserwowej Majonez  Przygotowanie Marchewki umieśćcie w garnku z wodą doprawioną szczyptą soli i ugotujcie. Po lekkim wystudzeniu obierzcie warzywo ze skórki i pokrójcie w kosteczkę (możecie też użyć marchewek z rosołu, wtedy wystarczy tylko je pokroić). Jajka umieśćcie w rondelku z wodą i ugotujcie na twardo (w zależności od wielkości jajek powinny być gotowe po ok. 8-10 minutach od pojawienia się bąbelków). Tak przygotowane jajka odstawcie do lekkiego wystudzenia, a następnie również pokrójcie w kosteczkę. Ulubioną szynkę pokrójcie w paseczki o szerokości ok. 1 cm. Jeśli ma skórkę, najlepiej ją odkroić. Cebulę, kukurydzę i czerwoną fasolę odcedźcie z zalewy. Z kolei ogórki konserwowe pokrójcie w niewielką kostkę. Ser żółty zetrzyjcie na tarce o grubych oczach, chyba że używacie sypanej mozzarelli, wtedy już nic nie musicie robić. W wysokim, szklanym naczyniu zacznijcie umieszczać składniki warstwami. Możecie to zrobić w dowolny sposób, wedle upodobań. Jednak najładniej zaprezentuje się tak: cebulka konserwowa, marchewka, kukurydza, szynka, czerwona fasola, ogórek konserwowy, jajka, majonez, ser żółty. Tak przygotowaną umieśćcie w lodówce do lekkiego schłodzenia. Gotowe, smacznego! Źródło: gotujmy.pl

coleslaw przepis
AdobeStock
Newsy
Colesław lepszy z KFC? Prosta formuła i niepowtarzalny smak gwarantowany
Jeśli uwielbiacie jedzenie z KFC, to na pewno znacie ich wersję popularnej surówki. Teraz możecie przyrządzić ją sami w domu - przepis jest bardzo prosty!

Choć większość z nas robi surówkę coleslaw według własnego przepisu w domu lub kupuje od sprawdzonego sprzedawcy, to warto poznać nowe receptury na ten znany przysmak. Spodoba się szczególnie miłośnikom jedzenia z restauracji KFC!   Sieć KFC znana jest z tego, że przepisy na jej kultowe przekąski są trzymane w ścisłej tajemnicy. W internecie krąży wiele przepisów na słynne smażone kurczaki w chrupiącej, pikantnej panierce, jednak nikomu jeszcze nie udało się idealnie skopiować smaku tych sprzedawanych w KFC. Wiele dań w tej restauracji podaje się z klasyczną surówką coleslaw. Jest ona dużo łatwiejsza do przyrządzenia niż legendarne kurczaki, dlatego zachęcamy, byście sami wypróbowali ten przepis! Przepis na coleslaw z KFC Przygotowanie tej surówki jest naprawdę proste i nie wymaga wielu składników. Jeżeli macie w domu miłośnika fast-foodów lub sami lubicie od czasu do czasu zjeść coś w KFC, to ten przepis będzie dla was jak znalazł! Spodoba się także osobom dbającym o linię, ponieważ mimo tego, że zawiera majonez, coleslaw jest zdecydowanie mniej kaloryczny niż panierowane skrzydełka kurczaka smażone w głębokim tłuszczu. Do przygotowania tej sałatki potrzebne wam będą poniższe składniki: Pół główki białej kapusty 2 średnie marchewki 1 duża cebula 50 ml mleka 20 dag majonezu 2 łyżki octu jabłkowego 3 łyżki soku z cytryny 2 łyżki cukru pudru Sól Pieprz Przygotowanie Kapustę i marchewkę ścieramy na tarce. Jeżeli macie maszynkę z funkcją szatkowania warzyw, to warto jej użyć do kapusty! Cebulę siekamy bardzo drobno. Wrzucamy do miski, dodajemy kapustę i marchew. W osobnej miseczce wymieszaj majonez, cukier, mleko, ocet, sok z cytryny oraz sól i pieprz do smaku. Dodajemy sos do miski z poszatkowanymi...