Siostra Anastazja to najsłynniejsza gotująca zakonnica w Polsce. Skromna zakonnica z Bieszczad sprzedała jak dotąd ponad 4 miliony książek. Jej przepisy skradły serca nie tylko starszych, ale i młodszych pokoleń. I nic w tym dziwnego, ponieważ są nie tylko proste, ale też bardzo smaczne.
Siostra Anastazja nie ukrywa, że najbardziej ceni sobie tradycję i proste smaki. Jej przepisy są jednak czasami zaskakujące. Ostatnio siostra Anastazja podzieliła się przepisem na pasztet z białej fasoli. Jak sama nazwa wskazuje, jest to pasztet bezmięsny, wykonany w 100% z warzyw.
Przepis na pasztet z białej fasoli siostry Anastazji
Przygotowanie pasztetu z białej fasoli jest bardzo proste a składniki z pewnością macie pod ręką. Pasztet z przepisu siostry Anastazji jest niezwykle kremowy i dosłownie rozpływa się w ustach. Tak przygotowany pasztet posmakuje wszystkim – nawet mięsożercom. Jak go przygotować?
Składniki:
- 1/2 kg fasoli jasiek
- 5 cebul
- 2 marchewki
- 5 jaj
- bułka tarta
- 2 liście laurowe
- przyprawa do dań z fasoli
- curry
- gałka muszkatołowa
- kmin rzymski (kumin)
- ziele angielskie
- olej
- sól
- pieprz
Wykonanie:
- Fasolę namoczcie w wodzie i zostawcie na ok. 12 godz.
- Odcedźcie, zalejcie ponownie wodą, dodajcie sól i ugotujcie z dodatkiem liści laurowych.
- Odcedźcie.
- Marchew ugotujcie, zmielcie razem z fasolą i dodajcie zeszkloną cebulę.
- Całość doprawcie do smaku przyprawami.
- Do przestudzonej masy dodajcie jaja i bułkę tartą.
- Dokładnie wymieszajcie i przełóżcie do wąskiej formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą.
- Pieczcie pasztet w dobrze nagrzanym piekarniku (wcześniej nagrzanym do 200 st. C) w temp. 180 st. C przez ok. 30-40 min, do czasu zarumienienia się pasztetu.
- Pasztet możemy uznać za upieczony, gdy jego brzegi „odchodzą” od formy.
- Podawajcie na zimno z ostrymi sosami, ketchupem i pieczywem.
Taki pasztet najlepiej smakuje ze świeżym i chrupiącym pieczywem. Zaskoczcie nim swoich domowników. Na pewno im posmakuje.
Zobacz także:
Źródło: siostra-anastazja.pl