Siostra Anastazja to najsłynniejsza gotująca zakonnica w Polsce. Skromna zakonnica z Bieszczad sprzedała jak dotąd ponad 4 miliony książek. Jej przepisy skradły serca nie tylko starszych, ale i młodszych pokoleń. I nic w tym dziwnego, ponieważ są nie tylko proste, ale też bardzo smaczne.

Siostra Anastazja nie ukrywa, że najbardziej ceni sobie tradycję i proste smaki. Jej przepisy są jednak czasami zaskakujące. Ostatnio siostra Anastazja podzieliła się przepisem na pasztet z białej fasoli. Jak sama nazwa wskazuje, jest to pasztet bezmięsny, wykonany w 100% z warzyw. 

Przepis na pasztet z białej fasoli siostry Anastazji

Przygotowanie pasztetu z białej fasoli jest bardzo proste a składniki z pewnością macie pod ręką. Pasztet z przepisu siostry Anastazji jest niezwykle kremowy i dosłownie rozpływa się w ustach. Tak przygotowany pasztet posmakuje wszystkim – nawet mięsożercom. Jak go przygotować?

Składniki:

  • 1/2 kg fasoli jasiek
  • 5 cebul
  • 2 marchewki
  • 5 jaj
  • bułka tarta
  • 2 liście laurowe
  • przyprawa do dań z fasoli
  • curry
  • gałka muszkatołowa
  • kmin rzymski (kumin)
  • ziele angielskie
  • olej
  • sól
  • pieprz

Wykonanie:

  1. Fasolę namoczcie w wodzie i zostawcie na ok. 12 godz.
  2. Odcedźcie, zalejcie ponownie wodą, dodajcie sól i ugotujcie z dodatkiem liści laurowych.
  3. Odcedźcie.
  4. Marchew ugotujcie, zmielcie razem z fasolą i dodajcie zeszkloną cebulę.
  5. Całość doprawcie do smaku przyprawami.
  6. Do przestudzonej masy dodajcie jaja i bułkę tartą.
  7. Dokładnie wymieszajcie i przełóżcie do wąskiej formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą.
  8. Pieczcie pasztet w dobrze nagrzanym piekarniku (wcześniej nagrzanym do 200 st. C) w temp. 180 st. C przez ok. 30-40 min, do czasu zarumienienia się pasztetu.
  9. Pasztet możemy uznać za upieczony, gdy jego brzegi „odchodzą” od formy.
  10. Podawajcie na zimno z ostrymi sosami, ketchupem i pieczywem.

Taki pasztet najlepiej smakuje ze świeżym i chrupiącym pieczywem. Zaskoczcie nim swoich domowników. Na pewno im posmakuje.

Zobacz także:

Źródło: siostra-anastazja.pl