Pasztet z białej fasoli z przepisu siostry Anastazji. Posmakuje nawet mięsożercom
Flickr/AdobeStock
Newsy

Pasztet z białej fasoli z przepisu siostry Anastazji. Posmakuje nawet mięsożercom

Siostra Anastazja podzieliła się przepisem na przepyszny pasztet z białej fasoli. Zaskoczcie nim swoich domowników, bo jest naprawdę smaczny.

Siostra Anastazja to najsłynniejsza gotująca zakonnica w Polsce. Skromna zakonnica z Bieszczad sprzedała jak dotąd ponad 4 miliony książek. Jej przepisy skradły serca nie tylko starszych, ale i młodszych pokoleń. I nic w tym dziwnego, ponieważ są nie tylko proste, ale też bardzo smaczne.

Siostra Anastazja nie ukrywa, że najbardziej ceni sobie tradycję i proste smaki. Jej przepisy są jednak czasami zaskakujące. Ostatnio siostra Anastazja podzieliła się przepisem na pasztet z białej fasoli. Jak sama nazwa wskazuje, jest to pasztet bezmięsny, wykonany w 100% z warzyw. 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na pasztet z białej fasoli siostry Anastazji

Przygotowanie pasztetu z białej fasoli jest bardzo proste a składniki z pewnością macie pod ręką. Pasztet z przepisu siostry Anastazji jest niezwykle kremowy i dosłownie rozpływa się w ustach. Tak przygotowany pasztet posmakuje wszystkim – nawet mięsożercom. Jak go przygotować?

Zobacz także
Jabłka na szarlotkę z przepisu siostry Anastazji. Doskonale też pasują do naleśników i deserów

Jabłka na szarlotkę z przepisu siostry Anastazji. Doskonale też pasują do naleśników i deserów

Zupa grzybowo-rybna z przepisu siostry Anastazji. Idealna na jesienne chłody

Zupa grzybowo-rybna z przepisu siostry Anastazji. Idealna na jesienne chłody

Składniki:

  • 1/2 kg fasoli jasiek
  • 5 cebul
  • 2 marchewki
  • 5 jaj
  • bułka tarta
  • 2 liście laurowe
  • przyprawa do dań z fasoli
  • curry
  • gałka muszkatołowa
  • kmin rzymski (kumin)
  • ziele angielskie
  • olej
  • sól
  • pieprz

Wykonanie:

  1. Fasolę namoczcie w wodzie i zostawcie na ok. 12 godz.
  2. Odcedźcie, zalejcie ponownie wodą, dodajcie sól i ugotujcie z dodatkiem liści laurowych.
  3. Odcedźcie.
  4. Marchew ugotujcie, zmielcie razem z fasolą i dodajcie zeszkloną cebulę.
  5. Całość doprawcie do smaku przyprawami.
  6. Do przestudzonej masy dodajcie jaja i bułkę tartą.
  7. Dokładnie wymieszajcie i przełóżcie do wąskiej formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą.
  8. Pieczcie pasztet w dobrze nagrzanym piekarniku (wcześniej nagrzanym do 200 st. C) w temp. 180 st. C przez ok. 30-40 min, do czasu zarumienienia się pasztetu.
  9. Pasztet możemy uznać za upieczony, gdy jego brzegi „odchodzą” od formy.
  10. Podawajcie na zimno z ostrymi sosami, ketchupem i pieczywem.

Taki pasztet najlepiej smakuje ze świeżym i chrupiącym pieczywem. Zaskoczcie nim swoich domowników. Na pewno im posmakuje.

Źródło: siostra-anastazja.pl

Siostra Anastazja zdradziła przepis na pierogi z kaszą gryczaną z pieczarkami.
Flickr/AdobeStock
Newsy
Siostra Anastazja zdradziła swój przepis na pierogi z kaszą gryczaną z pieczarkami. Smak nie do opisania
Siostra Anastazja podała przepis na tradycyjne dla kuchni wschodniej Polski pierogi z kaszą gryczaną. Dodaje do nich dość nietypowy składnik - podsmażane pieczarki. Wypróbujecie?

Siostra Anastazja to najsłynniejsza polska zakonnica, autorka licznych książek kulinarnych i wielu wspaniałych przepisów. Gotowaniem zajmuje się już od nastoletnich lat. Gdy zmarła jej mama, to właśnie Anastazja przejęła kulinarne obowiązki i zaczęła gotować dla członków swojej rodziny. Przepisy siostry Anastazji pokochały miliony o czym świadczy chociażby fakt, że jak dotąd udało jej się sprzedać ponad 4 miliony książek o gotowaniu. Książki z jej przepisami możecie kupić m.in. na Poczcie Polskiej oraz w internecie. Siostra Anastazja wydała jak dotąd prawie 20 publikacji o gotowaniu, w których znalazły się przepisy na dania jarskie, mięsne i ciasta. Przepis na pierogi z kaszą gryczaną siostry Anastazji Ostatnio siostra Anastazja podzieliła się ciekawym przepisem na pierogi z kaszą gryczaną z pieczarkami. Składniki na ciasto: 1/2 kg mąki pszennej 1-2 jaja Około 1/2 szklanki letniej wody  sól Wykonanie: Mąkę przesiejcie, dodajcie pozostałe składniki i wyrabiajcie ciasto do uzyskania jednolitej, miękkiej i lśniącej masy. Następnie rozwałkujcie i wykrawajcie krążki. Na środek każdego nałóżcie farsz, złóżcie na pół i dobrze sklejcie brzegi. Gotowe pierogi wrzucajcie partiami do wrzącej, osolonej wody. Delikatnie zamieszajcie drewnianą łyżką, by nie przywarły do dna. Przykryjcie i wolno gotujcie. Gdy wypłyną, odkryjcie i gotujcie jeszcze przez ok. 3 min. Odcedźcie lub pojedynczo wyciągajcie łyżką cedzakową. Gorące układajcie na półmisku. Składniki na farsz: 20 dag kaszy gryczanej 25 dag pieczarek 1 średnia cebula masło klarowane sól pieprz Wykonanie: Kaszę ugotujcie na sypko. Pieczarki...

Jabłka na szarlotkę z przepisu siostry Anastazji. Doskonale też pasują do naleśników i deserów
AdobeStock/Flickr
Newsy
Jabłka na szarlotkę z przepisu siostry Anastazji. Doskonale też pasują do naleśników i deserów
Planujecie upiec szarlotkę? Zróbcie wcześniej jabłka z przepisu siostry Anastazji. Będą świetnie pasowały do waszego ciasta.

Jesień to czas, gdy w polskich domach często przygotowuje się szarlotkę . A jeśli szarlotka, to oczywiście pyszne polskie jabłka . Jak przygotować jabłka do szarlotki, by miała ona idealny, lekko kwaskowaty smak? Poznajcie unikalny przepis na jabłka do szarlotki siostry Anastazji . Kim jest siostra Anastazja? Anastazja Pustelnik urodziła się w 1950 roku w Dylągowej. To polska zakonnica ze Zgromadzenia Córek Bożej Miłości, autorka książek kulinarnych, znana jako siostra Anastazja. Zakonnica osiągnęła niewyobrażalny sukces na polu wydawniczym. Jak dotąd sprzedała ok. 4 mln książek o gotowaniu. Jak narodziła się w niej pasja do kulinariów? Na początku nie była to pasja, a konieczność, bowiem gdy Anastazja miała 17 lat, zmarła jej mama. Przyszła zakonnica musiała przejść przyspieszony kurs gotowania. To właśnie wtedy zaczęła przygotowywać smaczne posiłki dla całej rodziny. Jabłka z przepisu siostry Anastazji Jesień to czas, gdy chętnie przygotowujemy szarlotkę. Zróbcie ją na bazie jabłek z przepisu siostry Anastazji a na pewno wam posmakuje. Przepis na jabłka pyszne jabłka do szarlotki Składniki: 3 kg jabłek (np. antonówek) sok z 1 cytryny ¼ szklanki wody cukier (wg gustu) Przygotowanie: Jabłka myjemy, obieramy i kroimy w cienkie plasterki, po czym skrapiamy sokiem z cytryny. Jabłka przekładamy do garnka z wodą i prażymy chwilę pod przykryciem. Dodajemy cukier i chwilę smażymy bez przykrycia. Gorące jabłka przekładamy do słoików. Pasteryzujemy przez około 15 minut. Jabłka z przepisu siostry Anastazji sprawdza się nie tylko jako dodatek do szarlotki, ale też doskonale będą komponowały się z zapiekanką z ryżu, jabłkową tartą a nawet naleśnikami czy omletami. Jak długo można...

Przepis na gruszki w delikatnej zalewie octowej siostry Anastazji. Doskonałe do pieczonych mięs i wędlin
Flickr/Adobetock
Newsy
Przepis na gruszki w delikatnej zalewie octowej siostry Anastazji. Doskonałe do pieczonych mięs i wędlin
Robiliście kiedyś gruszki w octowej zalewie? Te z przepisu siostry Anastazji smakują wyśmienicie i będą doskonałym dodatkiem do wędlin i obiadu.

Przepisy siostry Anastazji biją rekordy popularności w sieci. Słynna zakonnica z Bieszczad świetnie sobie radzi również na rynku wydawniczym. Jak dotąd siostra Anastazja wypuściła ok. 20 książek o gotowaniu, które sprzedały się w ponad 4 milionach egzemplarzy. Przepisy siostry Anastazji słyną z prostoty wykonania i niepowtarzalnego smaku. Jak sama przyznaje, najbardziej ceni sobie tradycję i to z niej głównie czerpie inspirację do swoich przepisów. Wśród przepisów siostry Anastazji najwięcej miejsca zajmują dania na dania jarskie, mięsne i ciasta.  Książki z jej recepturami możecie kupić m.in. na Poczcie Polskiej oraz w internecie. Siostra Anastazja podzieliła się ostatnio przepisem na gruszki w delikatnej zalewie octowej. Jak je przygotowuje? Przepis na gruszki w zalewie octowej siostry Anastazji Do przygotowania gruszek w delikatnej octowej zalewie potrzebujecie tylko kilku prostych składników. Składniki: 1 kg gruszek sok z 1 cytryny Wykonanie: Gruszki obierzcie, przekrójcie na pół, wydrążcie gniazda nasienne i na chwilę zanurzcie w wodzie z sokiem z cytryny. Zagotujcie wodę z cukrem, goździkami i cynamonem. Przełóżcie gruszki do wrzącego syropu i gotujcie przez ok. 3 min do momentu, aż będą „szkliste”. Następnie wyjmijcie gruszki z syropu i przełóżcie do słoików. Do syropu dodajcie ocet i ponownie zagotujcie. Zalejcie zalewą owoce. Zakręcone słoiki gotujcie przez ok. 20 min. Przechowujcie w suchym i chłodnym miejscu. Zalewa: Składniki: ½ l wody 30 dag cukru kilka goździków 1 laska cynamonowa ½ l octu winnego 6% Z czym podawać gruszki w zalewie? Gruszki w zalewie octowej będą idealnie pasowały do...

Farsz ziemniaczany do gołąbków z przepisu Siostry Anastazji. Niebo w gębie
AdobeStock
Newsy
Przepis na farsz ziemniaczany do gołąbków z przepisu siostry Anastazji. Niebo w gębie
Przepadacie za prostymi, sprawdzonymi przepisami? Wypróbujcie farsz do gołąbków od siostry Anastazji!

Okrzyknięta przez Gościa Niedzielnego „Pierwszą Kucharką Rzeczpospolitej” siostra Anastazja od wielu lat dzieli się z Polakami swoimi fantastycznymi przepisami na różne dania. Dziś polecamy wam wyjątkowy farsz do gołąbków z ziemniaków. Skusicie się? Jak gotuje siostra Anastazja? Autorka kilkunastu książek z przepisami zawsze podkreśla, że jej dania są zasadniczo bardzo proste, ponieważ inspirację czerpie z tradycji. A polska kuchnia pełna jest nieskomplikowanych przepisów na bardzo smaczne dania. — Kuchnia, jak można się domyślać, była bardzo uboga. Gospodynie nie znały tylu przepisów, co dziś, ani nie miały dostępu do tak wielu produktów. Niemniej pewne dania pamiętam doskonale: barszcz biały, gołąbki z ziemniakami, pierogi — pisze siostra Anastazja o swoich kulinarnych inspiracjach z przeszlości w książce „Siostra Anastazja. Życie pełne smaku”.  Kariera siostry Anastazji A jak zrodził się pomysł napisania pierwszej książki kucharskiej? Okazuje się, że do wydania swoich przepisów siostrę Anastazję przekonali ojcowie jezuici. Zakonnica od zawsze lubiła eksperymentować w kuchni, próbować nowych rozwiązań i wymyślać własne dania. Ojcowie jezuici stwierdzili, że jej talent nie może się zmarnować i namówili siostrę Anastazję do wydania książki kucharskiej z autorskimi przepisami, by więcej osób mogło je poznać. Tak powstała pierwsza książka „103 ciasta siostry Anastazji”, a dziś Anastazja Pustelnik ma na swoim koncie już kilkanaście książek z przepisami.  Przepis na farsz ziemniaczany do gołąbków od siostry Anastazji Farsz z tego przepisu jest prosty zarówno pod względem składników, jak i wykonania. Siostra Anastazja wspomina to danie ze swojego dzieciństwa i przekonuje, że gołąbki z...