Macie ochotę na tradycyjny, wielkanocny pasztet? Spróbujcie go zrobić z przepisu Magdy Gessler – w końcu kto, jak nie ona wie najlepiej jak przyrządzić świąteczne potrawy w starym stylu!

Przepis na pasztet wielkanocny od Magdy Gessler

Do przygotowania pysznego, domowego pasztetu według receptury Magdy Gessler, potrzebne wam będą składniki z poniższej listy:

Składniki:

  • Pół kilograma mięsa wieprzowego z łopatki
  • Pół kilograma pręgi wołowej
  • 300 g mięsa wieprzowego z podgardla
  • 300 g wątróbki wieprzowej
  • 100 g grzybów suszonych
  • 100 g smalcu
  • 5 jaj
  • 2 cebule
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • Ćwierć selera
  • 2 bułki
  • Bułka tarta
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • Pieprz ziarnisty
  • Ziarna jałowca
  • Gałka muszkatołowa
  • Sól

Przygotowanie:

  1. Namoczcie wcześniej suszone grzyby, żeby zmiękły.
  2. Mięso umyjcie i osuszcie.
  3. Obierzcie i umyjcie warzywa.
  4. Rozgrzejcie na dużej patelni nieco tłuszczu i podsmażcie na dużym ogniu wszystkie kawałki mięsa poza wątróbką.
  5. Podsmażone mięso włóżcie do garnka. Dodajcie marchewki, pietruszkę i selera oraz przyprawy: ziele angielskie, liście laurowe, pieprz i jałowiec, a także grzyby.
  6. Zalejcie składniki zimną wodą tak, by wszystkie były ledwo przykryte.
  7. Duście na małym ogniu do momentu, aż mięso całkiem zmięknie i będzie się rozpadać.
  8. Po tym czasie dodajcie do garnka oczyszczoną wątróbkę i gotujcie przez 15 minut.
  9. Obraną cebulę usmażcie na patelni na złoty kolor.
  10. Dwie bułki zalejcie mlekiem i odstawcie na chwilę.
  11. Oddzielcie żółtka od białek i ubijcie białka na sztywną pianę.
  12. W maszynce do mięsa trzy razy zmielcie mięso, namoczone bułki, wątróbkę, grzyby, warzywa i usmażoną cebulę.
  13. Do zmielonej masy wlejcie żółtka i bardzo dokładnie wyróbcie.
  14. Na sam koniec dodajcie białka z jajek oraz przyprawy i wymieszajcie.
  15. Do posmarowanych tłuszczem i posypanych bułką tartą foremek przełóżcie mięsną masę. Wierzch posypcie bułką tartą i kminkiem.
  16. Pasztet wstawcie do rozgrzanego do 160 stopni piekarnika i pieczcie przez około 1,5 godziny. Sprawdźcie patyczkiem, czy pasztet jest już upieczony. Smacznego!