Macie ochotę na tradycyjny, wielkanocny pasztet? Spróbujcie go zrobić z przepisu Magdy Gessler – w końcu kto, jak nie ona wie najlepiej jak przyrządzić świąteczne potrawy w starym stylu!
Przepis na pasztet wielkanocny od Magdy Gessler
Do przygotowania pysznego, domowego pasztetu według receptury Magdy Gessler, potrzebne wam będą składniki z poniższej listy:
Składniki:
- Pół kilograma mięsa wieprzowego z łopatki
- Pół kilograma pręgi wołowej
- 300 g mięsa wieprzowego z podgardla
- 300 g wątróbki wieprzowej
- 100 g grzybów suszonych
- 100 g smalcu
- 5 jaj
- 2 cebule
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- Ćwierć selera
- 2 bułki
- Bułka tarta
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 3 liście laurowe
- Pieprz ziarnisty
- Ziarna jałowca
- Gałka muszkatołowa
- Sól
Przygotowanie:
- Namoczcie wcześniej suszone grzyby, żeby zmiękły.
- Mięso umyjcie i osuszcie.
- Obierzcie i umyjcie warzywa.
- Rozgrzejcie na dużej patelni nieco tłuszczu i podsmażcie na dużym ogniu wszystkie kawałki mięsa poza wątróbką.
- Podsmażone mięso włóżcie do garnka. Dodajcie marchewki, pietruszkę i selera oraz przyprawy: ziele angielskie, liście laurowe, pieprz i jałowiec, a także grzyby.
- Zalejcie składniki zimną wodą tak, by wszystkie były ledwo przykryte.
- Duście na małym ogniu do momentu, aż mięso całkiem zmięknie i będzie się rozpadać.
- Po tym czasie dodajcie do garnka oczyszczoną wątróbkę i gotujcie przez 15 minut.
- Obraną cebulę usmażcie na patelni na złoty kolor.
- Dwie bułki zalejcie mlekiem i odstawcie na chwilę.
- Oddzielcie żółtka od białek i ubijcie białka na sztywną pianę.
- W maszynce do mięsa trzy razy zmielcie mięso, namoczone bułki, wątróbkę, grzyby, warzywa i usmażoną cebulę.
- Do zmielonej masy wlejcie żółtka i bardzo dokładnie wyróbcie.
- Na sam koniec dodajcie białka z jajek oraz przyprawy i wymieszajcie.
- Do posmarowanych tłuszczem i posypanych bułką tartą foremek przełóżcie mięsną masę. Wierzch posypcie bułką tartą i kminkiem.
- Pasztet wstawcie do rozgrzanego do 160 stopni piekarnika i pieczcie przez około 1,5 godziny. Sprawdźcie patyczkiem, czy pasztet jest już upieczony. Smacznego!