To warzywo jest znacznie tańsze od pietruszki, łatwiejsze w uprawie i doskonale smakuje
AdobeStock
Newsy

Pasternak zamiast pietruszki. Dlaczego warto go jeść?

Jest pyszne, tanie i ma wspaniałe właściwości. Poznajcie warzywo, które jest znakomitym zamiennikiem pietruszki.

Korzeń pietruszki jest nieodłącznym dodatkiem do rosołu i wielu zup. Niestety, jej ceny bywają bardzo wysokie! Niedawno pisaliśmy o zawrotnych cenach za pietruszkę. Czy jest jakiś sposób na uniknięcie płacenia takich kwot? Owszem – wystarczy, że zastąpicie pietruszkę… pasternakiem!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Pasternak w kuchni europejskiej

Dziś pasternak jest dość zapomnianym warzywem, choć dawniej spożywano go bardzo często. Do XVIII wieku w Polsce pasternak był niezwykle popularny, ponieważ nie znano wtedy jeszcze ziemniaków i innych jarzyn, które obecnie jada się na co dzień. Z kolei starożytni Grecy i Rzymianie używali pasternaku nie tylko do jedzenia, ale także do produkcji maści, syropów czy nalewek! Ze względu na pobudzające apetyt właściwości pasternaku, podawano go jako przystawkę przed posiłkami, by pobudzić wydzielanie soków trawiennych przez dużą ucztą. W Europie natomiast pasternak wykorzystywano do produkcji cukru.

Warzywo to zaczęło tracić popularność w momencie, gdy upowszechniła się uprawa ziemniaków i marchwi. Dziś jednak pasternak wraca do łask, ponieważ jest bardzo zdrowy, smaczny i znacznie tańszy od pietruszki, którą przypomina!

Właściwości pasternaku

Korzenie pasternaku w smaku przypominają nieco marchewkę i seler, ale są pozbawione goryczki – można wyczuć w nich charakterystyczną słodycz. W 100 g pasternaku znajduje się 75 kalorii i sporo błonnika, dlatego powinny po niego sięgać osoby dbające o linię. Ponadto, pasternak zawiera wiele witamin, np. witaminę C, tiaminę, ryboflawinę, niacynę, witaminę B6 i kwas foliowy.

Zobacz także
Ta popularna przekąska wykańcza wasz organizm. To źródło wielu poważnych chorób

To popularne jedzenie wykańcza wasz organizm. To źródło wielu poważnych chorób

Naturalny odstraszasz kleszczy macie w swojej kuchni. Jedna czynność i problem z głowy

Naturalny odstraszacz kleszczy macie w swojej kuchni. Jedna czynność i problem z głowy

Pasternak na przeziębienie

Dzięki sporej zawartości witaminy C, pasternak jest bardzo polecany na przeziębienie. Już od wieków stosuje się go do leczenia różnych infekcji – na przykład dodając do wina kilka plastrów pasternaku!

Pasternak na problemy z krążeniem

Regularne jedzenie pasternaku może wspomóc pracę układu krążeniowego. Warzywo to zawiera bowiem składniki, które mają działanie rozkurczowe i przeciwzapalne. Jedzenie pasternaku może obniżyć ciśnienie krwi, zapobiegać miażdżycy oraz nadwadze.

Pasternak na porost włosów

Co ciekawe, wyciąg z nasion pasternaku może mieć pozytywny wpływ na skórę głowy. Poprawia on bowiem ukrwienie skóry, dzięki czemu cebulki włosów są wzmocnione, a włosy mniej wypadają i szybciej rosną. Substancje znajdujące się w nasionach pasternaku można znaleźć w wielu preparatach na porost włosów. Stosuje się je także w leczeniu łysienia plackowatego.

Która marchewka jest zdrowsza? Ugotowana czy surowa? Odpowiedz zna tylko 1% Polaków
Pixabay
Newsy
Która marchewka jest zdrowsza? Ugotowana czy surowa? Odpowiedz zna tylko 1% Polaków
Zastanawialiście się kiedyś, która marchewka jest zdrowsza – surowa czy ugotowana? Odpowiedź może was zaskoczyć!

Uwielbiają ją zarówno dorośli, jak i dzieci. Marchewka, bo o niej mowa, nie tylko przyjemnie chrupie i ma słodki smak, ale też skrywa w sobie wiele cennych minerałów, przeciwutleniaczy i witamin - sprawdźcie przepis na przepyszne mielone z marchewką . Dlaczego warto jeść marchewkę? Która marchewka jest zdrowsza? Ugotowana czy surowa? Czy zadaliście sobie kiedyś pytanie, która marchewka jest zdrowsza – ta ugotowana czy może surowa? Spieszymy z wyjaśnieniem. Być może was to zaskoczy, gotowana marchewka jest bardziej pożywna od tej surowej, mimo że surowa marchew wciąż dostarcza naszemu organizmowi wielu składników odżywczych. Gotowanie, zwłaszcza długotrwałe, zmniejsza zawartość witamin w warzywach. Ale karotenoidy, takie jak beta-karoten w marchwi, są łatwiej dostępne, gdy warzywa są gotowane lub przetwarzane. Gotowanie i przetwarzanie pomaga uwolnić karotenoidy, które są związane z „macierzą” ściany komórkowej warzyw. To samo dotyczy pomidorów - przetworzone pomidory są zdrowsze od surowych . Badania wykazały, że ludzie spożywający ok. 60 gramów koncentratu pomidorowego , dostarczają swojemu organizmowi ponad dwa razy więcej likopenu (innego karotenoidu), niż gdy jedzą większe ilości świeżych pomidorów. Korzyści zdrowotne marchewki Marchewka jest bardzo zdrowa . To słodkie, soczyste i przyjemnie chrupiące warzywo jest pełne beta-karotenu, witamin, minerałów oraz przeciwutleniaczy. Dlaczego warto włączyć marchewkę do swojej codziennej diety? Powodów jest naprawdę wiele! Dobra dla zdrowia oczu Jedzenie marchewek jest dobre dla naszych oczu, ponieważ warzywa te zawierają karotenoidy (lub witaminę A), które nie tylko pomagają w poprawie zdrowia oczu, ale także w zapobieganiu chorobom, takim jak ślepota nocna oraz zwyrodnienie plamki związane z...

Połóżcie to warzywo na brwi. Co za efekt. Nawet kosmetyczka powie „wow”
Adobe Stock
Newsy
Połóżcie to warzywo na brwi. Co za efekt. Nawet kosmetyczka powie „wow”
Nie lubicie swoich rzadkich brwi? Możecie przyspieszyć ich porost dzięki pewnemu warzywu, które na pewno macie w swojej kuchni.

Na pewno kroiliście kiedyś cebulę i znacie jej właściwości łzawiące. Wyobraź sobie więc pocieranie pokrojoną cebulą okolic oka, a konkretnie brwi. Czemu miałoby to właściwie służyć? Okazuje się, że to świetny sposób na to, żeby zagęścić rzadkie brwi. Cebula jako skuteczny środek na porost brwi Macie rzadkie brwi i chcecie je w naturalny sposób pogrubić? Wykorzystajcie do tego cebulę. Sok cebulowy zawiera siarkę, która przyspiesza wzrost włosów i sprawia, że stają się one grubsze. Jak to zrobić? Wystarczy pocierać brwi sokiem z cebuli przez 5 minut (możecie nasączyć nim wacik, żeby płyn nie dostał się do waszych oczu) a następnie pozostawić do wyschnięcia i zmyć sok. Zabieg ten powtarzajcie codziennie. Po kilku tygodniach na pewno zauważycie, że wasze brwi są o wiele gęstsze. Uważajcie na opary z cebuli Jeżeli zdecydujecie się na ten zabieg, wykonujcie go bardzo ostrożnie, ponieważ cebula zawiera enzymy, które mogą powodować łzawienie, stan zapalny i pieczenie oczu, więc umieszczenie soku z cebuli w pobliżu oczu może prowadzić do tych objawów, ponieważ enzymy zawarte w cebuli mogą przemieszczać się w powietrzu i nie muszą pozostawać w bezpośrednim kontakcie z oczami. To z kolei może powodować ból i dyskomfort. Sok z cebuli pomoże też na porost włosów? Sok z cebuli może być również skutecznym sposobem na porost włosów na naszej głowie, a nawet jest uznawany za dobry środek na łysienie. Wszystko to dzięki zawartej w nim siarce. Siarka może faktycznie pomóc w stymulowaniu wzrostu włosów, jednak stosowanie soku z cebuli nie oznacza, że siarka zostanie od razu wbudowana w pasmo naszych włosów. Siarka działa raczej jako naturalny środek przeciwzapalny. Zdaniem ekspertów, sok z cebuli ma bardzo korzystne działanie...

Jecie czosnek na przeziębienie? Uważajcie, bo może wam też zaszkodzić
Flickr
Newsy
Jecie czosnek na przeziębienie? Uważajcie, bo może wam też zaszkodzić
Czosnek jest smaczny i zdrowy, ale nie zawsze. Kiedy należy na niego uważać? Sprawdźcie, bo w pewnych sytuacjach może on wam zaszkodzić.

Czosnek jest jednym z najpopularniejszych warzyw świata. Wykorzystujemy go nie tylko do nadawania smaku wielu potrawom, ale również jako naturalny i skuteczny środek na grypę i przeziębienie. Czosnek od wieków stosowany jako produkt leczniczy. Warzywo to może jednak wywoływać zarówno pożądane, jak i niepożądane skutki dla organizmu. Jakie? Dlaczego warto jeść czosnek? Czosnek ma wiele dobroczynnych właściwości zdrowotnych. Dlaczego warto go jeść? Czosnek jest dobry dla mózgu. Zawiera witaminy i minerały, w tym witaminę B6, mangan, selen, witaminę C, żelazo, potas i miedź. Ta kombinacja jest szczególnie dobra dla funkcji poznawczych: witamina B6 i magnez są powiązane z poprawą nastroju i poprawą zdrowia mózgu. Wspiera zdrowy układ odpornościowy. Wszystko to dzięki witaminie C zawartej w surowym czosnku. Działa przeciwzapalnie. Czosnek zawiera siarczki allilu. Jest to przeciwzapalny związek, który, jak wykazały badania, spowalnia tempo wzrostu komórek rakowych. Ponieważ ma działanie przeciwzapalne, oznacza to również, że pomaga chronić organizm przed wolnymi rodnikami. Jest dobry dla wątroby. Badania wykazały , że może chronić wątrobę przed niektórymi toksynami i pomóc obniżyć poziom cukru we krwi. Czosnek jest dobry dla serca. Regularne spożywanie czosnku jest bezpośrednio związane z korzystnym wpływem na układ krążenia. Obniża poziom cholesterolu i normalizuje ciśnienie krwi. Może pomóc w ochronie przed osteoporozą. Chociaż czosnek jest zdrowym dodatkiem do zbilansowanej diety, nadmierne jedzenie tego warzywa może powodować szereg skutków ubocznych. Jakich? Skutki uboczne spożywania czosnku Zwiększone ryzyko krwawienia. To jeden z najpoważniejszych skutków ubocznych spożywania zbyt dużej ilości czosnku. Robiąc...

Czosnkowy oddech? Zjedzcie to tanie warzywo i o nim zapomnijcie
AdobeStock
Newsy
Czosnkowy oddech? Zjedzcie to tanie warzywo i o nim zapomnijcie
To świetny sposób na pozbycie się nieprzyjemnego zapachu z ust. Spróbujcie!

Czosnek jest pysznym składnikiem, który poprawia smak niemal każdego dania. Dodatkowo jest też tani i niezwykle zdrowy. Czosnek ma mimo wszystko jedną wadę. Ma bardzo ostry smak i zapach, który utrzymuje się dość długo po zjedzeniu dania z czosnkiem. W praktyce nie jest polecane więc jedzenie dań z czosnkiem rano, przed wizytą w pracy lub ogólnie w trakcie interakcji społecznych. Ciekawostką jest, że królowa Elżbieta II nie pozwala, żeby w trakcie bankietów lub innych uroczystości kucharze stosowali tę przyprawę . Ma to zapobiec niekomfortowym sytuacjom. Jak zminimalizować czosnkowy oddech? Kochacie czosnek i nie chcecie rezygnować z niego z tego błahego powodu? Mamy dla was świetną wskazówkę. Wystarczy, że do potrawy zawierającej czosnek dodacie też jedno warzywo, które świetnie maskuje przykry zapach czosnku. Tanie warzywo, które odświeża oddech Chodzi o natkę pietruszki. Posypcie nią danie, które zawiera czosnek, na przykład makaron lub zupę z dodatkiem czosnku , a mniej będzie doskwierał wam przykry zapach po spożyciu danego dania. Natka pietruszki ma właściwości odświeżające oddech. Żucie liści pietruszki poleca się palaczom by zmniejszyć charakterystyczny zapach i smak pozostający w buzi po paleniu, ale może też wspomóc przy czosnkowym oddechu. Właściwości natki pietruszki Zwiększenie spożycia natki pietruszki ma też inne korzyści. Niewiele osób wie, że to warzywo o ogromnej zawartości witaminy C . Ma jej więcej niż pomidory, cytryna, a nawet papryka! Warto ja jeść z kilku powodów: Jest nieocenionym źródłem żelaza, które odpowiada za transport tlenu we krwi Pietruszka ma dużo wapnia, który wzmacnia kości i zapobiega osteoporozie Jest bardzo niskokaloryczna, a jednocześnie ma dużo składników odżywczych, jest...