To warzywo jest znacznie tańsze od pietruszki, łatwiejsze w uprawie i doskonale smakuje
AdobeStock
Newsy

Pasternak zamiast pietruszki. Dlaczego warto go jeść?

Jest pyszne, tanie i ma wspaniałe właściwości. Poznajcie warzywo, które jest znakomitym zamiennikiem pietruszki.

Korzeń pietruszki jest nieodłącznym dodatkiem do rosołu i wielu zup. Niestety, jej ceny bywają bardzo wysokie! Niedawno pisaliśmy o zawrotnych cenach za pietruszkę. Czy jest jakiś sposób na uniknięcie płacenia takich kwot? Owszem – wystarczy, że zastąpicie pietruszkę… pasternakiem!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Pasternak w kuchni europejskiej

Dziś pasternak jest dość zapomnianym warzywem, choć dawniej spożywano go bardzo często. Do XVIII wieku w Polsce pasternak był niezwykle popularny, ponieważ nie znano wtedy jeszcze ziemniaków i innych jarzyn, które obecnie jada się na co dzień. Z kolei starożytni Grecy i Rzymianie używali pasternaku nie tylko do jedzenia, ale także do produkcji maści, syropów czy nalewek! Ze względu na pobudzające apetyt właściwości pasternaku, podawano go jako przystawkę przed posiłkami, by pobudzić wydzielanie soków trawiennych przez dużą ucztą. W Europie natomiast pasternak wykorzystywano do produkcji cukru.

Warzywo to zaczęło tracić popularność w momencie, gdy upowszechniła się uprawa ziemniaków i marchwi. Dziś jednak pasternak wraca do łask, ponieważ jest bardzo zdrowy, smaczny i znacznie tańszy od pietruszki, którą przypomina!

Właściwości pasternaku

Korzenie pasternaku w smaku przypominają nieco marchewkę i seler, ale są pozbawione goryczki – można wyczuć w nich charakterystyczną słodycz. W 100 g pasternaku znajduje się 75 kalorii i sporo błonnika, dlatego powinny po niego sięgać osoby dbające o linię. Ponadto, pasternak zawiera wiele witamin, np. witaminę C, tiaminę, ryboflawinę, niacynę, witaminę B6 i kwas foliowy.

Pasternak na przeziębienie

Dzięki sporej zawartości witaminy C, pasternak jest bardzo polecany na przeziębienie. Już od wieków stosuje się go do leczenia różnych infekcji – na przykład dodając do wina kilka plastrów pasternaku!

Pasternak na problemy z krążeniem

Regularne jedzenie pasternaku może wspomóc pracę układu krążeniowego. Warzywo to zawiera bowiem składniki, które mają działanie rozkurczowe i przeciwzapalne. Jedzenie pasternaku może obniżyć ciśnienie krwi, zapobiegać miażdżycy oraz nadwadze.

Pasternak na porost włosów

Co ciekawe, wyciąg z nasion pasternaku może mieć pozytywny wpływ na skórę głowy. Poprawia on bowiem ukrwienie skóry, dzięki czemu cebulki włosów są wzmocnione, a włosy mniej wypadają i szybciej rosną. Substancje znajdujące się w nasionach pasternaku można znaleźć w wielu preparatach na porost włosów. Stosuje się je także w leczeniu łysienia plackowatego.

Woda po gotowaniu ziemniaków
Flickr/radomirvesely
Zdrowie
Nigdy nie wylewaj wody po ziemniakach. Może pomóc w walce z przeziębieniem
Woda po ziemniakach jest cenniejsza niż mogłoby się wydawać. Podczas gotowania ziemniaków składniki w nich zawarte częściowo przechodzą do wody. Co więcej, mogą się wam przydać!

Jakkolwiek absurdalnie brzmi pomysł na zostawianie wody po ziemniakach, warto żebyście wiedzieli co za tym stoi. Pozostałość gotowania ma kilka cennych zastosowań. Dlaczego woda po ziemniakach jest tak cenna? Zadziwiające właściwości Do czego można wykorzystać wodę po ugotowaniu ziemniaków? Odpowiedzi na to pytanie jest co najmniej kilka. Witaminy, minerały czy skrobia, częściowo przechodzą po ugotowaniu do wody. Dzięki temu w garnku znajdziemy m.in. witaminę A, E, K, potas, fosfor, żelazo, wapń, magnez oraz skrobię. Takie połączenie w znaczący sposób wzbogaca wodę, nadając jej nowych właściwości. Skład ziemniaków, który przenika do płynu podczas gotowania pozwala na jego powtórne wykorzystanie. Witamina A i E jest szalenie przydatna w kosmetyce. Ma nawilżający wpływ na nasze włosy. Woda może posłużyć jako ich płukanka! O witaminach słów kilka Potrzeby witamin w organizmie człowieka nie trzeba nikomu tłumaczyć. Prześledźmy te, które znajdziemy w wodzie po ugotowanych ziemniakach. Działanie niektórych z nich, może wprawić was w osłupienie! Witamina B₁ (tiamina) - przeciwdziała uporczywemu łojotokowi i przetłuszczaniu się włosów. Witamina B₂ (ryboflawina) - zapobiega wypadaniu włosów. Witamina B₆ (pirydoksyna) - nadaje włosom blasku. Witamina B₃ (niacyna) - jest składnikiem szamponów, czy odżywek do włosów. Beta-karoten  – przyspiesza cykl odnowy komórek, pobudza do wzrostu mieszki włosowe. Na wypadanie włosów Płukanka z wody po ziemniakach może z pewnością zastąpić niejeden kosmetyczny specyfik. Włosy wystarczy polać przestudzoną wodą. Płukanka spowoduje, że włosy będą błyszczące i nawilżone. Pielęgnacja skóry ...

cebula dymka właściwości
Adobe Stock
Zdrowie
Niezwykłe korzyści zdrowotne cebuli dymki. Mało kto wie, że to naturalny środek na...
Dymka jest przede wszystkim o wiele słodsza i delikatniejsza od zwykłej cebuli. Na tym jednak nie koniec jej zalet. Warzywo to ma również wiele cennych właściwości zdrowotnych. Przy jego pomocy możesz między innymi wyleczyć przeziębienie.

Zielona cebula lub inaczej dymka, to nic innego jak odmiana zwykłej cebuli, którą na co dzień wykorzystujesz do przyrządzania wielu dań. Zazwyczaj ma ona biały lub jasnokremowy kolor i jest zakończona pysznym szczypiorkiem.  Jej rozmiar różni się nieco od standardowej cebuli. Dymka jest bowiem o wiele mniejsza, ale również słodsza i delikatniejsza w smaku. Dlatego tak wiele osób chętnie wykorzystuje ją w swojej kuchni. Na tym jednak nie koniec. Niewielu wie, że zawarte w warzywie składniki odżywcze potrafią zdziałać cuda w ludzkim organizmie! Eliminuje każde przeziębienie Dymka znana jest ze swoich cennych właściwości przeciwwirusowych i przeciwbakteryjnych. Jej częste spożywanie, szczególnie w okresie jesienno-zimowym, może uchronić cię przed przeziębieniem, a nawet grypą.  Dba o wzrok Zielona cebulka jest niezwykle cenna szczególnie dla osób o słabym wzroku. Bowiem zawarta w niej witamina A, karotenoidy oraz luteina, chronią przed stanami zapalnymi oraz utrzymują wzrok w dobrej formie. Częste spożywanie tego warzywa może zminimalizować ryzyko jego utraty w przyszłości. Pozytywnie wpływa na pracę serca Zawarte w dymce przeciwutleniacze oraz witamina C kontrolują poziom cholesterolu oraz ciśnienie krwi, utrzymując je w granicach normy. Osoby często spożywające zieloną cebulkę są więc mniej podatne na choroby serca oraz zawał. Wzmacnia kości Oprócz witaminy C, zielona cebulka zawiera również witaminę K. Te w połączeniu sprawiają, że twoje kości są grube i mocne. Co w praktyce oznacza mniejsze ryzyko różnego rodzaju złamań. Dba o piękno Sekretem pięknej i młodej skóry jest kolagen wytwarzany naturalnie w organizmie. Proces ten jest stymulowany właśnie poprzez spożywanie cebuli dymki. Dzięki niej twoja skóra nabierze zdrowego blasku.

Obieranie cebuli
Pixabay/Positive_Images
Newsy
Za każdym razem płaczesz przy obieraniu cebuli? Koniec z tym - wystarczy, że...
Sposobów na cebulowe odpady jest cała masa. Znamy proste i skuteczne!

Cebula ma swoich sympatyków głównie ze względu na bogactwo właściwości. Warzywo pomoże w okresie jesienno-zimowym, kiedy dopada nas pierwsza sezonowa infekcja. Jak jeszcze wykorzystać cebulę? Właściwości lecznicze Cebula to prawdziwie skuteczny, naturalny lek. Bogata w substancje bakteriobójcze i witaminę C, dzięki czemu jest dobra na przeziębienie i wzmocnienie odporności. Ponadto cebuli używa się jako środka na kaca, wrzody i blizny. Masz rozstępy? Skorzystaj z bogactwa zamkniętego w cebuli.  Znana w medycynie ludowej Właściwości cebuli znamy nie od dziś. Pradawnie wywar z cebuli zalecany był w chorobach reumatycznych, syrop z cebuli przy przeziębieniach, zaś wąchanie surowej cebuli odkażało nos gdy dopadał uciążliwy katar. Cebula od wieków sprawdzała się jako dostarczyciel witaminy C. Dzięki temu leczyła między innymi szkorbut. Marynarze, kupcy i wielorybnicy mieli ich na swoich pokładach pod dostatkiem. Jej dostępność i potwierdzona skuteczność sprawiały, że należała do stałego zaopatrzenia kuchennego wielu domostw. Ma w swoim składzie silne, bakteriobójcze substancje, które potrafią zniszczyć bakterie, oporne na działanie antybiotyków. Ponadto pod łuskami cebuli kryje się fosfor, magnez, siarka, cynk oraz krzem, a wiec minerały wzmacniające ogólną odporność organizmu na różne, popularne choroby.  Do łezki łezka O ile dobrodziejstwa cebuli są w zasadzie nieskończone, o tyle jej krojenie nie należy do najprzyjemniejszych czynności. Zazwyczaj towarzyszy temu nieprzyjemny zapach i łzawienie oczu. Nie musi tak być. Jest jeden trik, który w znaczący sposób ułatwi ci pracę z cebulą. Krąży opinia, że płacz powoduje sam zapach cebuli. Całkiem nieprawdziwa! Łzy lecą nam pod wpływem gazu, który uwalnia się z warzywa...

barbara kurdej szatan
ONS
Newsy
Barbara Kurdej-Szatan zdradziła niezawodny sposób na kaca. Aż trudno uwierzyć, że pomaga jej zwykła...
Zbliżający się Sylwester i karnawał oznaczają naprawdę intensywne świętowanie i potężnego kaca na drugi dzień. Jak sobie z nim poradzić? Znana aktorka wyjawiła swoją sprawdzoną metodę!

Nadchodzący Sylwester to dla wielu osób okazja do naprawdę hucznej zabawy – niestety, później trzeba ją odchorować. Jeśli w trakcie świętowania pijemy dużo alkoholu, to następny dzień nie należy do najlepszych. Znana aktorka podzieliła się swoim sposobem na to, by jak najłagodniej przejść „dzień po” i lepiej się czuć. Kac po imprezie Kac to w istocie wpływ trucizny na organizm. Pewnie niewielu z was zdaje sobie sprawę, że alkohol jest najsilniejszym miękkim narkotykiem. Skutki picia są bardzo nieprzyjemne, ponieważ organizm musi usunąć podaną mu truciznę. Sposobów na zmniejszenie kaca jest mnóstwo. Jedni polecają mocną, czarną kawę następnego dnia, inni tłustą jajecznicę. Aktorka Barbara Kurdej-Szatan w popularnej gazecie wyznała, jaka jest jej metoda na poradzenie sobie ze złym samopoczuciem po zakrapianej imprezie. Twierdzi, że jest bardzo skuteczna! Sposób na kaca Sposób aktorki jest prosty i stary jak świat – Barbara przyznała, że pije bardzo dużo wody, stosuje witaminę C oraz… zjada kebab i hamburgera. Wszystkie te metody mogą być pomocne! Witaminę C poleca się na kaca, ponieważ jest w stanie zminimalizować jego skutki, a woda pomaga nawodnić organizm (nie zapominajmy, że alkohol bardzo ją wypłukuje). Natomiast tłusty i kaloryczny posiłek doda nam energii. Jednak kebab na kaca może być zdradliwy! Jeśli nasz organizm szczególnie źle toleruje alkohol, to ciężkie jedzenie z pewnością nie zostanie dobrze przyjęte przez podrażniony żołądek. Ale jeśli jesteśmy w stanie coś zjeść, to lepiej sięgnąć właśnie po coś tłustego, ponieważ duża dawka kalorii szybko postawi nas na nogi. Dobrze sprawdzi się np. szklanka domowego rosołu. Innym sposobem jest picie soku pomidorowego, który zawiera dużo potasu – a ten wypłukiwany jest z organizmu przez alkohol, dlatego jeżeli...