Pasta z mięsa z rosołu: przepis na smarowidło do chleba
Gotujmy.pl/Edytaha
Newsy

Pasta z mięsa z rosołu: przepis na smarowidło do chleba

Nie macie pomysłu na wykorzystanie mięsa z rosołu? Zróbcie z niego tę smakowitą pastę na kanapki. Posmarujcie nią świeży chleb i posypcie szczypiorkiem. Jest tak pyszna, że będziecie oblizywać palce!

Wiele osób nie wie, co zrobić z mięsem z rosołu. Spieszymy z ciekawym pomysłem na pastę na kanapki. Przygotujcie ją, a zachwytom nie będzie końca!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Pasta na kanapki z mięsa z rosołu

Pasta na kanapki to doskonały pomysł na wykorzystanie mięsa z rosołu. A najlepsze w tym wszystkim jest to, że możecie do niej dodać wszystko, co tylko wam się podoba. W naszym przepisie do pasty dodaliśmy garść orzechów włoskich. Dzięki nim pasta nie tylko ma bogatszy i bardziej wyrazisty smak, ale jest też zdrowsza.

Przygotujcie tę prostą pastę i smarujcie nią kanapki. W połączeniu ze świeżym pieczywem i ziołami – pietruszką i szczypiorkiem lub kiełkami - smakuje wprost obłędnie!

Jak zrobić pastę na kanapki z mięsa z rosołu? 

Przygotowanie takiej pasty jest dziecinnie proste. Wystarczy, że przełożycie mięso z rosołu do oddzielnej miski, dodacie marchewkę z rosołu, garść orzechów (lub innych ulubionych dodatków) i całość zblendujecie na gładką  masę z dodatkiem majonezu i ulubionych przypraw. 

Nie ma lepszego pomysłu na śniadanie lub kolację. Ta pasta jest naprawdę pyszna!

Zobacz także
Zapiekanka po wiejsku z ziemniakami i boczkiem. Przepis na treściwy obiad

Zapiekanka po wiejsku z ziemniakami i boczkiem. Przepis na treściwy obiad

Szybkie placki ziemniaczane z gulaszem. Przepis na obiad

Szybkie placki ziemniaczane z gulaszem. Przepis na obiad

Składniki:

  • 15 dag mięsa z rosołu 
  • 5 dag orzechów włoskich
  • 1 marchewka z rosołu
  • łyżka posiekanej natki pietruszki (może być mrożona)
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz
  • duża szczypta sproszkowanego imbiru
  • solidna łyżka majonezu
  • opcjonalnie 1-2 łyżki rosołu

Przygotowanie:

  1. Orzechy wsypać do blendera i rozdrobnić.
  2. Dodać obrane ze skóry i kości mięso z rosołu, przez chwilę miksować z orzechami.
  3. Dodać ugotowaną marchewkę, natkę pietruszki, majonez i przyprawy do smaku.
  4. Zmiksować do uzyskania pożądanej konsystencji.
  5. W razie potrzeby, jeśli masa jest zbyt gęsta, dodać 1-2 łyżki rosołu.
  6. Ewentualnie jeszcze doprawić do smaku.

Źródło: Gotujmy.pl

Czytaj także: 

Pyszna pasta do kanapek dla znudzonych pastą jajeczną. Banalna do zrobienia
Gotujmy.pl/gosia56
Newsy
Pyszna pasta do kanapek dla znudzonych pastą jajeczną. Banalna do zrobienia
Wypróbujcie ten przepis na pastę kanapkową! Jest przepyszna!

Kanapki to bardzo ważne danie w kuchni polskiej. Chyba żaden inny naród tak chętnie nie jada chleba z dodatkami. Najczęściej kanapki jada się chyba z serem lub wędliną, ale bardzo popularne są też różnorodne pasty kanapkowe. Pewnie znacie dobrze pastę z twarożku, pastę z tuńczyka lub pastę jajeczną. Czy jedliście jednak kiedyś pastę z ciecierzycy? Jest przepyszna! Kanapkowa pasta z ciecierzycy Ciecierzyca, która jest głównym składnikiem tej pasty, jest jeszcze niedoceniana w polskiej kuchni. Ciecierzyca jest niezwykle zdrowa i tania. Zawiera dużo białka, wiele minerałów i bardzo łatwo ją przyrządzić. Spróbujcie tej pasty kanapkowej z ciecierzycy, a może przekonacie się, by wykorzystywać ją też w innych daniach. Składniki na pastę kanapkową z ciecierzycy Szklanka ciecierzycy Cebula szalotka Kawałek pora 3-4 plastry pomidorów suszonych z oleju Pęczek koperku Sól Pieprz Pół łyżki majonezu Przygotowanie pasty kanapkowej z ciecierzycy Ciecierzycę zalejcie wodą i odstawcie na noc.  Następnego dnia opłuczcie ją, zalejcie wymienioną wodą i gotujcie przez ok. 60 minut, by była miękka. Odsączcie ją. Możecie też od razu wykorzystać ciecierzycę z puszki, która jest już ugotowana. Suszone pomidory pokrójcie na mniejsze kawałki.  Posiekajcie koperek na mniejsze kawałki. Do ciecierzycy dodajcie pomidory i siekany koperek. Zmiksujcie ciecierzycę w ręcznym blenderze. Dodajcie siekaną cebulę i posiekany na mniejsze kawałki por.  Miksujcie pastę ponownie, aż będzie gładka. Możecie dodać do niej odrobinę wody. Doprawcie pastę solą i pieprzem. Wymieszajcie pastę z majonezem, możecie dodać też do niej trochę olej z suszonych pomidorów. Pastę podawajcie z chlebem. Dodatki do pasty z...

Przepis na pastę z makreli ze szczypiorkiem. Palce lizać
Ag.Zetka/gotujmy.pl
Newsy
Przepis na pastę z makreli ze szczypiorkiem. Palce lizać, lepszej nie ma!
Pasta z makreli z poniższego przepisu to po prostu niebo w gębie. Błyskawicznie znika z talerzy!

Pyszna pasta z makreli z dodatkiem jajka i szczypiorku to doskonały pomysł zarówno na kolację, jak i na śniadanie – o ile jesteście wystarczająco odważni, ponieważ wędzona makrela znana jest z intensywnego zapachu! Taka przekąska jest nie tylko pyszna, ale i bardzo zdrowa. Poznajcie przepis na pastę z makreli autorstwa jednej z użytkowniczek portalu Gotujmy.pl. Dlaczego warto jeść makrelę? Makrela to ryba, która jest bardzo popularna w Polsce. Trudno się dziwić – jest bogata w zdrowe tłuszcze oraz białko i wiele witamin, w tym potas, magnez, fosfor, a przede wszystkim selen, którego w makrelach jest bardzo dużo. Nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, które znajdują się w makreli, koniecznie powinny spożywać osoby dbające o właściwy poziom cholesterolu oraz ciśnienie krwi. Ponadto regularne jedzenie makreli zwiększa odporność. Pomysły na makrelę Wędzoną makrelę z powodzeniem wykorzystacie do przygotowania różnych smacznych dań. Przyda się do zupy pomidorowej , faszerowanych jajek i oczywiście uwielbianego przez wszystkich paprykarza ! Przepis na pastę z makreli ze szczypiorkiem Do przygotowania pasty z makreli potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 1 makrela wędzona 1 nieduża cebula Pęczek świeżego szczypiorku 3 jajka Kilka łyżek majonezu Sól Pieprz Przygotowanie: Ugotujcie jajka na twardo. Po ostudzeniu obierzcie je ze skorupek i pokrójcie drobno w kostkę. Makrelę dokładnie obierzcie ze skóry i ości, a mięso rozdrobnijcie – na przykład widelcem. Obierzcie cebulę i pokrójcie w kostkę, a umyty szczypiorek posiekajcie. Do miski dodajcie mięso z makreli, pokrojone jajka, cebulę i szczypiorek. Wszystko dokładnie wymieszajcie, dodajcie 2-3 łyżki majonezu oraz sól i pieprz do smaku....

pasta jajeczna przepis
slodkokwasnakuchnia1 / gotujmy.pl
Newsy
Uwielbiają ją zarówno dzieci, jak i dorośli. Jak zrobić przepyszną domową pastę jajeczną?
Co powiecie na pyszną, domową pastę jajeczną? Sprawdźcie ten przepis!

Jajka są bardzo zdrowe – wie o tym każda mama. Niestety, część dzieci trudno jest przekonać do jedzenia jajek. Rodzice więc starają się przemycić je w różny sposób i często z marnym skutkiem. Zapach gotowanych jajek może być odrzucający dla wrażliwego węchu dziecka, dlatego warto przygotować je tak, by ich charakterystyczny zapach był jak najmniej wyczuwalny. Dobrze w tym przypadku sprawdza się klasyczna pasta jajeczna. Przepis na pastę jajeczną Jeśli przygotowujecie pastę z myślą o dzieciach, to najlepiej zdecydujcie się na najbardziej klasyczną i prostą wersję przepisu, bez ostrych i kwaśnych dodatków. Można je osobno dodać na kanapkę, według własnego uznania. Do przygotowania pasty jajecznej będą wam potrzebne poniższe składniki: 3 jajka rozmiar L 2 łyżki majonezu 1 łyżeczka musztardy Świeży szczypiorek Sól Pieprz Przygotowanie Jajka ugotujcie na twardo pilnując czasu gotowania. Jeśli będą się gotowały zbyt długo, to wyjdą za twarde i pasta nie będzie smaczna, a do tego żółtka zrobią się lekko sine – nie wygląda to apetycznie! Jajka powinny być we wrzątku około 10 minut od momentu zagotowania. Zawsze wkładajcie je do zimnej wody! Ugotowane jajka obierzcie ze skorupek i pokrójcie bardzo drobno w kosteczkę. Możecie też rozgnieść je widelcem albo zblendować za pomocą blendera. Następnie jajka przełóżcie do miski i dodajcie dwie łyżki majonezu, łyżeczkę musztardy, posiekany świeży szczypiorek oraz sól i pieprz do smaku. Dokładnie wymieszajcie do połączenia się wszystkich składników. I gotowe! Tak przygotowana pasta będzie pyszna do kanapek. Jeżeli chcecie, możecie posypać ją dodatkowo cebulką, dodać pomidory albo ogórki kiszone lub konserwowe.

pasta
Gotujmy.pl/slodkokwasnakuchnia1
Newsy
Do jajecznej pasty dodajcie sekretny składnik, a zyska zupełnie nowy smak. Paluszki lizać
Szybki pomysł na śniadanie bądź kolację? Pasta jajeczna z dodatkiem żółtego sera. Jest pyszna i delikatnie pikantna. Koniecznie wypróbujcie ten przepis!

Różnego rodzaju pasty są idealną opcją na szybki posiłek. Przygotowanie takiego dania nie zajmuje zbyt wiele czasu, a jest dosyć sycące, a przede wszystkim bardzo smakowite. Można ją przygotować nawet dzień wcześniej. Właściwości jajek Głównym składnikiem pasty są oczywiście jajka. To produkt, który ma wiele zalet. Są przede wszystkim doskonałym źródłem łatwo przyswajalnego białka, przy czym są również niskokaloryczne. Idealnie sprawdzają się w jadłospisie u osób dbających o sylwetkę. Poza tym zawierają wiele witamin, takich jak A, E, D, B12, potasu, wapnia i żelaza, które korzystnie wpływają na organizm. Warto dodać, iż żółtko jaja zawierające luteinę poprawia widzenie oraz chroni gałkę oczną przez nieodpowiednim promieniowaniem. Pasta jajeczna z żółtym serem - przepis Pasty kanapkowe są uniwersalne w wykorzystaniu. Jak sama nazwa wskazuje, idealnie sprawdzą  się jako dodatek do pieczywa, ale nie tylko. Mogą być również zaserwowane  jako dip do nachosów czy innych przekąsek. Taka pasta jajeczna nada się także jako farsz do jajek wielkanocnych bądź do roladek z tortilli. Koniecznie wypróbujcie ten przepis! Składniki: 200 g żółtego sera 4 jajka 1 łyżka musztardy 1 ząbek czosnku 2-3 łyżki majonezu koperek, natka pietruszki lub szczypiorek sól pieprz Wykonanie: Jajka ugotujcie na twardo. Gdy będą gotowe i ostudzone, obierzcie je ze skorupek. Żółty ser oraz obrane jaja zetrzyjcie na tarce na małych oczkach. Dodajcie do nich przeciśnięty przez praskę czosnek, musztardę oraz majonez. Całość dokładnie wymieszajcie. Posiekajcie wybraną zieleninę, część odłóżcie na bok do posypania z wierzchu, natomiast większą część dodajcie do środka pasty. Całość...