pasta awanturka
Adobe Stock
Newsy

Pasta awanturka zachwyci was swoją prostotą i smakiem. Chwila roboty

Pasta awanturka to klasyka kuchni PRL-u. Mimo upływu lat, wiele osób wciąż wraca do tego przepisu. Nie tylko ze względu na sentyment, ale przede wszystkim z uwagi na wyjątkowy smak i prostotę w przygotowaniu tego dania.

W czasach PRL-u, kiedy sklepowe półki zazwyczaj świeciły pustkami i dostęp do różnych produktów spożywczych był utrudniony, gospodynie domowe miały nie lada wyzwanie, by przygotować coś wyjątkowego do jedzenia. Mięso niestety w tamtych czasach nie należało do codzienności, a jedzenie cały czas tych samych dań, w końcu się nudziło. Komuna to okres niezwykłej kreatywności, jaką wykazywały się kobiety. By urozmaicić kanapki, stworzyły pastę awanturkę. 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Klasyczna pasta rodem z PRL-u 

Pomysłowość gospodyń domowych odnośnie tworzenia nowych dań, przechodziła wszelkie wyobrażenia. Mimo braku wielu produktów, kobiety chciały nie tylko nakarmić swoich bliskich, ale i urozmaicić te posiłki, co było wówczas niebywałym wyzwaniem. Właśnie tak narodziła się pasta awanturka.

Jest szybka, prosta, a przede wszystkim bardzo smaczna. Przygotowuje się ją z białego twarogu oraz wędzonej ryby, choć tradycyjnie były to szprotki w oleju. Wszelkie dodatki bądź przyprawy, leżą w kwestii każdej gospodyni. Co dom to inny przepis, jednak bazą każdego jest ser i ryba.

Mimo upływu lat, a także większej dostępności do różnych artykułów spożywczych, wciąż wiele osób wraca smakiem do tamtych czasów i przygotowuje tego rodzaju posiłki. Awanturka była podawana razem ze świeżym pieczywem do śniadania, bądź jako przekąska z krakersami na imprezie.

Przepis na pastę awanturkę

Składniki:

  • 250 g półtłustego twarogu
  • 1 puszka szprotek w oleju
  • natka pietruszki
  • 1 łyżka musztardy
  • słodka mielona papryka 
  • pieprz
  • sól

Przygotowanie:

  1. Twaróg przełóżcie do miski i rozdrobnijcie go za pomocą widelca.
  2. Szprotki oczyśćcie z głów, odsączcie z nadmiaru oleju, a później dodajecie do naczynia z białym serem.
  3. Wszystko razem dokładnie rozetrzyjcie. Jeśli pasta będzie zbyt sucha to możecie dolać odrobiny tłuszczu z ryb.
  4. Natkę pietruszki przepłuczcie pod ciepłą wodą i drobno ją posiekajcie.
  5. Pietruszkę oraz łyżkę musztardy dodajcie do miski ze składnikami.
  6. Całość przyprawcie do smaku słodką mieloną papryką, pieprzem i solą. Wszystko dokładnie wymieszajcie.
  7. Tak przygotowana pasta awanturka najlepiej smakuje razem ze świeżym pieczywem.
Pasta z mięsa z rosołu: przepis na smarowidło do chleba
Gotujmy.pl/Edytaha
Newsy
Pasta z mięsa z rosołu: przepis na smarowidło do chleba
Nie macie pomysłu na wykorzystanie mięsa z rosołu? Zróbcie z niego tę smakowitą pastę na kanapki. Posmarujcie nią świeży chleb i posypcie szczypiorkiem. Jest tak pyszna, że będziecie oblizywać palce!

Wiele osób nie wie, co zrobić z mięsem z rosołu . Spieszymy z ciekawym pomysłem na pastę na kanapki. Przygotujcie ją, a zachwytom nie będzie końca! Pasta na kanapki z mięsa z rosołu Pasta na kanapki to doskonały pomysł na wykorzystanie mięsa z rosołu. A najlepsze w tym wszystkim jest to, że możecie do niej dodać wszystko, co tylko wam się podoba. W naszym przepisie do pasty dodaliśmy garść orzechów włoskich. Dzięki nim pasta nie tylko ma bogatszy i bardziej wyrazisty smak, ale jest też zdrowsza. Przygotujcie tę prostą pastę i smarujcie nią kanapki. W połączeniu ze świeżym pieczywem i ziołami – pietruszką i szczypiorkiem lub kiełkami - smakuje wprost obłędnie! Jak zrobić pastę na kanapki z mięsa z rosołu?  Przygotowanie takiej pasty jest dziecinnie proste. Wystarczy, że przełożycie mięso z rosołu do oddzielnej miski, dodacie marchewkę z rosołu, garść orzechów (lub innych ulubionych dodatków) i całość zblendujecie na gładką  masę z dodatkiem majonezu i ulubionych przypraw.  Nie ma lepszego pomysłu na śniadanie lub kolację. Ta pasta jest naprawdę pyszna! Składniki: 15 dag mięsa z rosołu  5 dag orzechów włoskich 1 marchewka z rosołu łyżka posiekanej natki pietruszki (może być mrożona) sól świeżo zmielony pieprz duża szczypta sproszkowanego imbiru solidna łyżka majonezu opcjonalnie 1-2 łyżki rosołu Przygotowanie: Orzechy wsypać do blendera i rozdrobnić. Dodać obrane ze skóry i kości mięso z rosołu, przez chwilę miksować z orzechami. Dodać ugotowaną marchewkę, natkę pietruszki, majonez i przyprawy do smaku. Zmiksować do uzyskania pożądanej konsystencji. W razie potrzeby, jeśli masa jest zbyt gęsta, dodać 1-2 łyżki rosołu. Ewentualnie jeszcze doprawić do...

Przepis na pastę z makreli ze szczypiorkiem. Palce lizać
Ag.Zetka/gotujmy.pl
Newsy
Przepis na pastę z makreli ze szczypiorkiem. Palce lizać, lepszej nie ma!
Pasta z makreli z poniższego przepisu to po prostu niebo w gębie. Błyskawicznie znika z talerzy!

Pyszna pasta z makreli z dodatkiem jajka i szczypiorku to doskonały pomysł zarówno na kolację, jak i na śniadanie – o ile jesteście wystarczająco odważni, ponieważ wędzona makrela znana jest z intensywnego zapachu! Taka przekąska jest nie tylko pyszna, ale i bardzo zdrowa. Poznajcie przepis na pastę z makreli autorstwa jednej z użytkowniczek portalu Gotujmy.pl. Dlaczego warto jeść makrelę? Makrela to ryba, która jest bardzo popularna w Polsce. Trudno się dziwić – jest bogata w zdrowe tłuszcze oraz białko i wiele witamin, w tym potas, magnez, fosfor, a przede wszystkim selen, którego w makrelach jest bardzo dużo. Nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, które znajdują się w makreli, koniecznie powinny spożywać osoby dbające o właściwy poziom cholesterolu oraz ciśnienie krwi. Ponadto regularne jedzenie makreli zwiększa odporność. Pomysły na makrelę Wędzoną makrelę z powodzeniem wykorzystacie do przygotowania różnych smacznych dań. Przyda się do zupy pomidorowej , faszerowanych jajek i oczywiście uwielbianego przez wszystkich paprykarza ! Przepis na pastę z makreli ze szczypiorkiem Do przygotowania pasty z makreli potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 1 makrela wędzona 1 nieduża cebula Pęczek świeżego szczypiorku 3 jajka Kilka łyżek majonezu Sól Pieprz Przygotowanie: Ugotujcie jajka na twardo. Po ostudzeniu obierzcie je ze skorupek i pokrójcie drobno w kostkę. Makrelę dokładnie obierzcie ze skóry i ości, a mięso rozdrobnijcie – na przykład widelcem. Obierzcie cebulę i pokrójcie w kostkę, a umyty szczypiorek posiekajcie. Do miski dodajcie mięso z makreli, pokrojone jajka, cebulę i szczypiorek. Wszystko dokładnie wymieszajcie, dodajcie 2-3 łyżki majonezu oraz sól i pieprz do smaku....

pasta
Gotujmy.pl/slodkokwasnakuchnia1
Newsy
Do jajecznej pasty dodajcie sekretny składnik, a zyska zupełnie nowy smak. Paluszki lizać
Szybki pomysł na śniadanie bądź kolację? Pasta jajeczna z dodatkiem żółtego sera. Jest pyszna i delikatnie pikantna. Koniecznie wypróbujcie ten przepis!

Różnego rodzaju pasty są idealną opcją na szybki posiłek. Przygotowanie takiego dania nie zajmuje zbyt wiele czasu, a jest dosyć sycące, a przede wszystkim bardzo smakowite. Można ją przygotować nawet dzień wcześniej. Właściwości jajek Głównym składnikiem pasty są oczywiście jajka. To produkt, który ma wiele zalet. Są przede wszystkim doskonałym źródłem łatwo przyswajalnego białka, przy czym są również niskokaloryczne. Idealnie sprawdzają się w jadłospisie u osób dbających o sylwetkę. Poza tym zawierają wiele witamin, takich jak A, E, D, B12, potasu, wapnia i żelaza, które korzystnie wpływają na organizm. Warto dodać, iż żółtko jaja zawierające luteinę poprawia widzenie oraz chroni gałkę oczną przez nieodpowiednim promieniowaniem. Pasta jajeczna z żółtym serem - przepis Pasty kanapkowe są uniwersalne w wykorzystaniu. Jak sama nazwa wskazuje, idealnie sprawdzą  się jako dodatek do pieczywa, ale nie tylko. Mogą być również zaserwowane  jako dip do nachosów czy innych przekąsek. Taka pasta jajeczna nada się także jako farsz do jajek wielkanocnych bądź do roladek z tortilli. Koniecznie wypróbujcie ten przepis! Składniki: 200 g żółtego sera 4 jajka 1 łyżka musztardy 1 ząbek czosnku 2-3 łyżki majonezu koperek, natka pietruszki lub szczypiorek sól pieprz Wykonanie: Jajka ugotujcie na twardo. Gdy będą gotowe i ostudzone, obierzcie je ze skorupek. Żółty ser oraz obrane jaja zetrzyjcie na tarce na małych oczkach. Dodajcie do nich przeciśnięty przez praskę czosnek, musztardę oraz majonez. Całość dokładnie wymieszajcie. Posiekajcie wybraną zieleninę, część odłóżcie na bok do posypania z wierzchu, natomiast większą część dodajcie do środka pasty. Całość...

jedzenie w prl
bogusia82/gotujmy.pl
Przepisy
Tak gotowano w czasach PRL! Aż łza się w oku kręci!
Jeśli tęsknicie do smaków ze swojego dzieciństwa lub młodości, to mamy dla was nie lada gratkę! Dziś wspominamy przepisy z PRL – sprawdźcie jakie!

Stare przepisy z PRLu wracają do łask i nic dziwnego! Są tanie i proste w przygotowaniu. W tamtych trudnych czasach zdobycie różnych składników graniczyło z cudem, a o stosowanych przez nas na co dzień przyprawach nikt nawet nie słyszał. Dlatego kuchnia PRL-u bogata jest w proste przepisy, z łatwo dostępnych składników. Kogel mogel Dziś pewnie mało kto by się odważył na ten deser w obawie przed chorobami, które mogą znajdować się w surowych jajkach. W końcu kogel mogel to po prostu surowe żółtka ucierane z cukrem! Mimo to, jako dzieci zajadaliśmy się tym przysmakiem. Fasolka po bretońsku Fasola z koncentratem pomidorowym to kolejne danie kuchni PRL. W wersji „na bogato” zawierało jeszcze kiełbasę lub inne mięsa. Z tego powodu część osób nie przepadała za tym daniem, ponieważ zamawiając fasolkę po bretońsku w lokalu czasami nie wiadomo było jakiego wkładu mięsnego można się spodziewać… Sałatka jarzynowa Sałatka z powodzeniem przetrwała do naszych czasów. Najczęściej przygotowywana jest na święta, choć wiele gospodyń przygotowuje sałatkę po rosole. W końcu najlepsza sałatka jarzynowa to ta z jarzyn z rosołu! Paprykarz szczeciński Paprykarz to kolejny przysmak, który dotrwał do naszych czasów i nadal można kupić go w sklepie. Ryba z ryżem, pomidorami i papryką nadal ma wielu zwolenników, choć nie wszyscy przepadają za tym daniem. Kotlety z mortadeli Gdy na sklepowych półkach brakowało dosłownie wszystkiego, ludzie łapali się czegokolwiek, by móc wyczarować obiad. Tak powstały kotlety z mortadeli, czyli plastry kiełbasy składającej się z mielonego mięsa, przypraw i tłuszczu  obtoczone w bułce tartej i smażonej na patelni, jak kotlety. Mortadela była dużo łatwiej dostępna i zdecydowanie tańsza od mięsa, dlatego takie kotleciki...