W czasach PRL-u, kiedy sklepowe półki zazwyczaj świeciły pustkami i dostęp do różnych produktów spożywczych był utrudniony, gospodynie domowe miały nie lada wyzwanie, by przygotować coś wyjątkowego do jedzenia. Mięso niestety w tamtych czasach nie należało do codzienności, a jedzenie cały czas tych samych dań, w końcu się nudziło. Komuna to okres niezwykłej kreatywności, jaką wykazywały się kobiety. By urozmaicić kanapki, stworzyły pastę awanturkę. 

Klasyczna pasta rodem z PRL-u 

Pomysłowość gospodyń domowych odnośnie tworzenia nowych dań, przechodziła wszelkie wyobrażenia. Mimo braku wielu produktów, kobiety chciały nie tylko nakarmić swoich bliskich, ale i urozmaicić te posiłki, co było wówczas niebywałym wyzwaniem. Właśnie tak narodziła się pasta awanturka.

Jest szybka, prosta, a przede wszystkim bardzo smaczna. Przygotowuje się ją z białego twarogu oraz wędzonej ryby, choć tradycyjnie były to szprotki w oleju. Wszelkie dodatki bądź przyprawy, leżą w kwestii każdej gospodyni. Co dom to inny przepis, jednak bazą każdego jest ser i ryba.

Mimo upływu lat, a także większej dostępności do różnych artykułów spożywczych, wciąż wiele osób wraca smakiem do tamtych czasów i przygotowuje tego rodzaju posiłki. Awanturka była podawana razem ze świeżym pieczywem do śniadania, bądź jako przekąska z krakersami na imprezie.

Zobacz także:

Przepis na pastę awanturkę

Składniki:

  • 250 g półtłustego twarogu
  • 1 puszka szprotek w oleju
  • natka pietruszki
  • 1 łyżka musztardy
  • słodka mielona papryka 
  • pieprz
  • sól

Przygotowanie:

  1. Twaróg przełóżcie do miski i rozdrobnijcie go za pomocą widelca.
  2. Szprotki oczyśćcie z głów, odsączcie z nadmiaru oleju, a później dodajecie do naczynia z białym serem.
  3. Wszystko razem dokładnie rozetrzyjcie. Jeśli pasta będzie zbyt sucha to możecie dolać odrobiny tłuszczu z ryb.
  4. Natkę pietruszki przepłuczcie pod ciepłą wodą i drobno ją posiekajcie.
  5. Pietruszkę oraz łyżkę musztardy dodajcie do miski ze składnikami.
  6. Całość przyprawcie do smaku słodką mieloną papryką, pieprzem i solą. Wszystko dokładnie wymieszajcie.
  7. Tak przygotowana pasta awanturka najlepiej smakuje razem ze świeżym pieczywem.