Żurek, biała kiełbaska, faszerowane jajka oraz mazurek – tego pod żadnym pozorem nie może zabraknąć na świątecznym stole. Jednak, jak wiadomo, co dom to obyczaj. Toteż Pascal Brodnicki nie wyobraża sobie Wielkanocy bez przepysznej kaczki z piekarnika. Serwuje ją w towarzystwie pomarańczy, jabłek oraz żurawiny. Wychodzi tak pyszna, że palce lizać.

Przepis na kaczkę pieczoną z pomarańczami

Choć na pierwszy rzut oka to połączenie może wydawać się dziwne, w rzeczywistości smakuje obłędnie. Okazuje się bowiem, że kaczka bardzo lubi słodkie dodatki. 

Odwzorowanie tego przepisu nie zajmie wam wiele czasu. Receptura jest naprawdę dziecinnie prosta. Wystarczy zamarynować i nafaszerować mięso, ułożyć wokół niego dodatki i upiec. 

Będziecie potrzebować:

  • 1 kaczki w całości
  • 200 gramów żurawiny (świeżej lub ze słoika)
  • 3 jabłek
  • 4 pomarańczy
  • 6 łyżek miodu
  • 3 cebul
  • 2 ząbków czosnku
  • ½ cytryny
  • 2 łyżek oleju
  • Przypraw: soli, pieprzu, majeranku, ostrej papryki

Przygotowanie:

  1. W małej miseczce umieśćcie sól, ostrą paprykę, majeranek oraz przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Całość wymieszajcie.
  2. Kaczkę opłuczcie pod bieżącą wodą, osuszcie przy pomocy ręcznika papierowego, a następnie dokładnie natrzyjcie przygotowaną wcześniej mieszanką przypraw.
  3. Jabłka opłuczcie pod wodą, obierzcie ze skórki, usuńcie gniazda nasienne oraz pestki i podzielcie na ćwiartki. Cytrynę sparzcie, obierzcie ze skóry i pokrójcie na plasterki. 
  4. Oba składniki umieśćcie w środku kaczki (jabłko włóżcie tylko jedno) dodajcie również żurawinę. Otwór zwiążcie nitką lub zepnijcie wykałaczkami.
  5. Tak przygotowaną kaczkę przełóżcie do naczynia żaroodpornego. Wokół ułóżcie resztę pokrojonych wcześniej jabłek, podzielone na części pomarańcze oraz posiekaną w piórka cebulę. Całość polejcie miodem, olejem, kilkoma łyżkami wody oraz odrobiną żurawiny.
  6. Mięso pieczcie przez 95 minut w piekarniku rozgrzanym do 170 st. C. Po upływie tego czasu jest gotowa, by wylądować na waszych wielkanocnych stołach.

Smacznego!

Zobacz także: