Przepis na wielkanocną kaczkę w pomarańczach
Instagram/Adobe Stock
Newsy

Pascal Brodnicki zdradził przepis na wielkanocną kaczkę. Podaje ją z pysznym dodatkiem

Na wielkanocnym stole Pascala Brodnickiego nie zabraknie kaczki. Znany kucharz postanowił zdradzić przepis na to wyjątkowe danie. Połączenie mięsa z cytrusami, brzmi nowocześnie i pysznie.
Weronika Kępa
marzec 21, 2021

Żurek, biała kiełbaska, faszerowane jajka oraz mazurek – tego pod żadnym pozorem nie może zabraknąć na świątecznym stole. Jednak, jak wiadomo, co dom to obyczaj. Toteż Pascal Brodnicki nie wyobraża sobie Wielkanocy bez przepysznej kaczki z piekarnika. Serwuje ją w towarzystwie pomarańczy, jabłek oraz żurawiny. Wychodzi tak pyszna, że palce lizać.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na kaczkę pieczoną z pomarańczami

Choć na pierwszy rzut oka to połączenie może wydawać się dziwne, w rzeczywistości smakuje obłędnie. Okazuje się bowiem, że kaczka bardzo lubi słodkie dodatki. 

Odwzorowanie tego przepisu nie zajmie wam wiele czasu. Receptura jest naprawdę dziecinnie prosta. Wystarczy zamarynować i nafaszerować mięso, ułożyć wokół niego dodatki i upiec. 

Będziecie potrzebować:

  • 1 kaczki w całości
  • 200 gramów żurawiny (świeżej lub ze słoika)
  • 3 jabłek
  • 4 pomarańczy
  • 6 łyżek miodu
  • 3 cebul
  • 2 ząbków czosnku
  • ½ cytryny
  • 2 łyżek oleju
  • Przypraw: soli, pieprzu, majeranku, ostrej papryki

Przygotowanie:

  1. W małej miseczce umieśćcie sól, ostrą paprykę, majeranek oraz przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Całość wymieszajcie.
  2. Kaczkę opłuczcie pod bieżącą wodą, osuszcie przy pomocy ręcznika papierowego, a następnie dokładnie natrzyjcie przygotowaną wcześniej mieszanką przypraw.
  3. Jabłka opłuczcie pod wodą, obierzcie ze skórki, usuńcie gniazda nasienne oraz pestki i podzielcie na ćwiartki. Cytrynę sparzcie, obierzcie ze skóry i pokrójcie na plasterki. 
  4. Oba składniki umieśćcie w środku kaczki (jabłko włóżcie tylko jedno) dodajcie również żurawinę. Otwór zwiążcie nitką lub zepnijcie wykałaczkami.
  5. Tak przygotowaną kaczkę przełóżcie do naczynia żaroodpornego. Wokół ułóżcie resztę pokrojonych wcześniej jabłek, podzielone na części pomarańcze oraz posiekaną w piórka cebulę. Całość polejcie miodem, olejem, kilkoma łyżkami wody oraz odrobiną żurawiny.
  6. Mięso pieczcie przez 95 minut w piekarniku rozgrzanym do 170 st. C. Po upływie tego czasu jest gotowa, by wylądować na waszych wielkanocnych stołach.

Smacznego!

pieczone kacze udka
pixabay.com/RitaE
Przepisy Poezja smaku. Łatwy przepis na soczyste i chrupiące kacze udka. Wyjątkowo prosty sposób na obiad!
Czy w waszym domu piekło się kaczkę z jabłkami? To danie na wyjątkowe okazje, najczęściej święta. Przedstawiamy o wiele łatwiejszy przepis. Chodzi o kacze udka. Pycha!
Aleksandra Jaworska
listopad 26, 2020

Całą kaczkę naciera się odpowiednio przygotowaną marynatą i odstawia na noc do lodówki, by mięso nabrało intensywnego aromatu. Następnego dnia kroi się jabłka, nadziewa nimi kaczkę, zaszywa. Układa w brytfance i rozpoczyna proces pieczenia. Proces na kilka godzin. Znamy znacznie łatwiejszy sposób na kaczkę! Tylko kacze udka Zamiast czasochłonnych przygotowań całej kaczki można wybrać równie pyszne, kacze udka. Szczególnie jeśli preferujecie przepisy szybkie, proste i tanie. Wystarczy dosłownie kilka składników i odrobina czasu. Mięso z rodziny ptaków W kuchni i gastronomii znaleźć można zarówno w słodkiej i słonej wodzie. Kaczka jest spożywana w wielu kuchniach na całym świecie. Jest to wysokotłuszczowe, wysokobiałkowe mięso bogate w żelazo.  Gatunek kaczki słodkowodnej, krzyżówki, został udomowiony i jest powszechnym ptakiem hodowlanym w wielu kulturach. Kaczkę spożywamy podczas większych i ważniejszych uroczystości. Jeśli jednak nie w głowie wam wytrawne przyjęcia, a macie na myśli szybki i pyszny obiad, proponujemy kacze udka z przepisu poniżej. Palce lizać! Składniki na kacze udka z piekarnika:  4 udka z kaczki sól, pieprz, główka czosnku, kilka gałązek rozmarynu, garść świeżej żurawiny. Jak przyrządzić kaczkę wedle przepisu? Kacze udka myjemy i delikatnie ususzamy. Następnie nacieramy je dokładnie solą i pieprzem. Odstawiamy na całą noc do lodówki. Po dobie przekładamy mięso do naczynia do zapiekania, dodajemy obrany czosnek, gałązki rozmarynu i żurawinę. Przykrywamy szczelnie i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok. 75 minut. Po tym czasie kacze udka powinny być aromatyczne i chrupiące. Możemy je podać na puree ziemniaczanym lub z dodatkiem marynowanych, sezonowych...

Przeczytaj
udka z piekarnika przepis
Gotujmy.pl/kodziro
Newsy Niedrogi pomysł na obiad? Te udka w pysznej marynacie pokochacie od pierwszego kęsa
Do przyrządzenia tych przepysznych udek z kurczaka potrzebujecie tylko czosnku, oliwy i kilku przypraw. Wszystkie produkty na pewno macie w swojej kuchni, więc śmiało – bierzcie się za gotowanie!
Weronika Kępa
grudzień 28, 2020

Proste, tanie i szybkie obiady mają wielu zwolenników. Szczególnie miłują się w nich zapracowane panie domu, które oprócz wielu obowiązków służbowych, na co dzień wychowują gromadkę dzieci. Wtedy nieocenionym przyjacielem okazuje się piekarnik. Na szczęście, mięso w nim przyrządzone kochają dosłownie wszyscy – i mali i duzi.  Przepis na udka z piekarnika Składniki 1 kilogram udek z kurczaka 6 ząbków czosnku 8 łyżek oliwy 3 łyżeczki papryki słodkiej 2 łyżeczki papryki ostrej, curry, soli i pieprzu 7 ziarenek ziela angielskiego 4 liście laurowe Woda Przygotowanie Udka z kurczaka dokładnie wypuczcie pod bieżącą wodą i umieśćcie w dużym, niewysokim, żaroodpornym naczyniu. W małej miseczce umieśćcie oliwę, wszystkie przyprawy (paprykę słodką i ostrą, sól, pieprz, curry, ziele angielskie, liście laurowe) i kilka łyżek wody. Całość dokładnie wymieszajcie. Ząbki czosnku obierzcie i przeciśnijcie przez praskę wprost do miski z marynatą, a następnie ponownie wymieszajcie. Tak przygotowaną marynatą nasmarujcie udka z kurczaka. Mięso wraz z przyprawami odstawcie do lodówki na całą noc (lub na ok. 2h, jeśli nie macie tyle czasu). Następnego dnia rozgrzejcie piekarnik do 180 st. C i pieczcie mięso pod folią aluminiową przez ok. 40 minut, a następnie bez folii przez kolejne 40 minut. Gotowe! Źródło: gotujmy.pl

Przeczytaj
kurczak pieczony w całości przepis
Gotujmy.pl/szynszyla
Przepisy Soczysty kurczak pieczony w całości to najlepsze, co możecie zrobić na obiad
Pożywny i zdrowy kurczak pieczony w całości to idealny pomysł na obiad dla całej rodziny. Jego niepowtarzalny smak i unoszący się w całym domu aromat skradnie serce niejednego smakosza!
Weronika Kępa
listopad 27, 2020

Nie ma nic lepszego niż dobrej jakości mięso przygotowywane w piekarniku . Mało tego, że robi się praktycznie samo i jest przyjazne dla żołądka , to jeszcze smakuje naprawdę wybornie!  Pełnię kulinarnego szczęścia osiągnięcie, jeśli do pieczonego powoli kurczaka dołożycie jeszcze nieco warzyw - ziemniaki , paprykę i parę dodatków. Taki obiad warto robić dla swojej rodziny nie tylko od święta! Przepis na kurczaka pieczonego w całości Składniki: 1 kurczak w całości (najlepiej zagrodowy) 2 czerwone papryki Ok. 1 kg ziemniaków 1 cebula 4 ząbki czosnku Olej Przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie, rozmaryn, ostra i słodka papryka Przygotowanie Ziemniaki obierzcie ze skórki, a następnie pokrójcie na ćwiartki i umieśćcie w naczyniu żaroodpornym. W małej miseczce umieśćcie ok. 5 łyżek oleju lub oliwy, pieprz, sól oraz rozmaryn. Całość wymieszajcie. Tak przygotowaną miksturą polejcie pokrojone ziemniaki i również wymieszajcie. Paprykę umyjcie, usuńcie pestki, a następnie pokrójcie w dużą kostkę i dodajcie do ziemniaków. Cebulę obierzcie i posiekajcie w pióra. Z kolei ząbków czosnku nie obierajcie, a jedynie zmiażdżcie nożem, tak aby nieco się rozpadły. Oba składniki dodaj do ziemniaków. W nagrzanym do 220 st. C piekarniku umieśćcie naczynie żaroodporne wypełnione warzywami i pieczcie pod przykryciem przez ok. 15 minut. W tym czasie zajmijcie się kurczakiem. Mięso dokładnie umyjcie i osuszcie przy pomocy ręcznika papierowego.  W małej miseczce umieśćcie ok. 5 łyżek oleju, pieprz, sól, zioła prowansalskie, paprykę ostrą oraz słodką. Całość dokładnie wymieszajcie. Tak przygotowaną miksturą natrzyjcie kurczaka. W piekarniku zmniejszcie temperaturę grzania do 180 st. C. Na...

Przeczytaj
Zalewa do ogórków
Flickr/berkgypsy
Newsy Zalewy do ogórków możesz użyć do marynowania mięsa. Niesamowite, jakie wychodzi pyszne
Alternatywne wykorzystanie zalewy do ogórków? Marynata do mięsa. Będziecie się nim zajadać.
Aleksandra Jaworska
grudzień 02, 2020

Ciepła woda na zalewę ma trzy zalety - szybciej rozpuszcza sól stosowaną do solanki, przyśpiesza nieco start fermentacji i co najważniejsze, taka temperatura nie niszczy cennych składników, witamin i bakterii mlekowych w kiszonych jarzynach lub owocach. Wrzątek do kiszonek Niektórzy zalewają kiszonki wrzątkiem. Nie jest to najlepszy pomysł! Unikajcie gorącej wody, ponieważ tylko w ten sposób zachowamy maksimum składników odżywczych oraz mikroflorę zawartą w produktach do kiszenia. Gorąca woda niszczy witaminy i cenne bakterie fermentacji mlekowej. Oczywiście można zagotować wodę razem z przyprawami aby wydobyć z nich aromat, ale przed zalaniem produktów do kiszenia należy ją ostudzić.  Kaczka marynowana w zalewie Nie trzeba kisić ogórków, żeby z zalewy do ich kiszenia zrobić pyszne danie. Będzie świetna do gęsiny i drobiu. Pełna składników odżywczych woda do ogórków przyda się jako marynata do mięsa. Przepis nie jest zbyt skomplikowany. Wystarczy kilka prostych produktów. Składniki:    kaczka 2 kg Marynata: 3l wody 6 łyżek soli morskiej  8 ząbków czosnku wędzonego kawałek korzenia chrzanu liść chrzanu 2 gałązki kopru z nasionami  Dodatkowo:   1 łyżka oliwa czosnkowej suszony majeranek otarty szałwia suszona świeżo mielony pieprz czarny Na początek dokładnie oczyszczamy kaczkę, płuczemy ją i osuszamy ręcznikiem kuchennym. Wodę zagotowujemy, dodajemy sól i mieszamy do rozpuszczenia. Odstawiamy do całkowitego  wystudzenia. Kaczkę wkładamy do garnka do pieczenia (gęsiarki), dodajemy opłukane i pokrojone gałązki kopru, pokrojone...

Przeczytaj