Żurek, biała kiełbaska, faszerowane jajka oraz mazurek – tego pod żadnym pozorem nie może zabraknąć na świątecznym stole. Jednak, jak wiadomo, co dom to obyczaj. Toteż Pascal Brodnicki nie wyobraża sobie Wielkanocy bez przepysznej kaczki z piekarnika. Serwuje ją w towarzystwie pomarańczy, jabłek oraz żurawiny. Wychodzi tak pyszna, że palce lizać.
Przepis na kaczkę pieczoną z pomarańczami
Choć na pierwszy rzut oka to połączenie może wydawać się dziwne, w rzeczywistości smakuje obłędnie. Okazuje się bowiem, że kaczka bardzo lubi słodkie dodatki.
Odwzorowanie tego przepisu nie zajmie wam wiele czasu. Receptura jest naprawdę dziecinnie prosta. Wystarczy zamarynować i nafaszerować mięso, ułożyć wokół niego dodatki i upiec.
Będziecie potrzebować:
- 1 kaczki w całości
- 200 gramów żurawiny (świeżej lub ze słoika)
- 3 jabłek
- 4 pomarańczy
- 6 łyżek miodu
- 3 cebul
- 2 ząbków czosnku
- ½ cytryny
- 2 łyżek oleju
- Przypraw: soli, pieprzu, majeranku, ostrej papryki
Przygotowanie:
- W małej miseczce umieśćcie sól, ostrą paprykę, majeranek oraz przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Całość wymieszajcie.
- Kaczkę opłuczcie pod bieżącą wodą, osuszcie przy pomocy ręcznika papierowego, a następnie dokładnie natrzyjcie przygotowaną wcześniej mieszanką przypraw.
- Jabłka opłuczcie pod wodą, obierzcie ze skórki, usuńcie gniazda nasienne oraz pestki i podzielcie na ćwiartki. Cytrynę sparzcie, obierzcie ze skóry i pokrójcie na plasterki.
- Oba składniki umieśćcie w środku kaczki (jabłko włóżcie tylko jedno) dodajcie również żurawinę. Otwór zwiążcie nitką lub zepnijcie wykałaczkami.
- Tak przygotowaną kaczkę przełóżcie do naczynia żaroodpornego. Wokół ułóżcie resztę pokrojonych wcześniej jabłek, podzielone na części pomarańcze oraz posiekaną w piórka cebulę. Całość polejcie miodem, olejem, kilkoma łyżkami wody oraz odrobiną żurawiny.
- Mięso pieczcie przez 95 minut w piekarniku rozgrzanym do 170 st. C. Po upływie tego czasu jest gotowa, by wylądować na waszych wielkanocnych stołach.
Smacznego!