Przepis na wielkanocną kaczkę w pomarańczach
Instagram/Adobe Stock
Newsy

Pascal Brodnicki zdradził przepis na wielkanocną kaczkę. Podaje ją z pysznym dodatkiem

Na wielkanocnym stole Pascala Brodnickiego nie zabraknie kaczki. Znany kucharz postanowił zdradzić przepis na to wyjątkowe danie. Połączenie mięsa z cytrusami, brzmi nowocześnie i pysznie.

Żurek, biała kiełbaska, faszerowane jajka oraz mazurek – tego pod żadnym pozorem nie może zabraknąć na świątecznym stole. Jednak, jak wiadomo, co dom to obyczaj. Toteż Pascal Brodnicki nie wyobraża sobie Wielkanocy bez przepysznej kaczki z piekarnika. Serwuje ją w towarzystwie pomarańczy, jabłek oraz żurawiny. Wychodzi tak pyszna, że palce lizać.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na kaczkę pieczoną z pomarańczami

Choć na pierwszy rzut oka to połączenie może wydawać się dziwne, w rzeczywistości smakuje obłędnie. Okazuje się bowiem, że kaczka bardzo lubi słodkie dodatki. 

Odwzorowanie tego przepisu nie zajmie wam wiele czasu. Receptura jest naprawdę dziecinnie prosta. Wystarczy zamarynować i nafaszerować mięso, ułożyć wokół niego dodatki i upiec. 

Będziecie potrzebować:

  • 1 kaczki w całości
  • 200 gramów żurawiny (świeżej lub ze słoika)
  • 3 jabłek
  • 4 pomarańczy
  • 6 łyżek miodu
  • 3 cebul
  • 2 ząbków czosnku
  • ½ cytryny
  • 2 łyżek oleju
  • Przypraw: soli, pieprzu, majeranku, ostrej papryki

Przygotowanie:

  1. W małej miseczce umieśćcie sól, ostrą paprykę, majeranek oraz przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Całość wymieszajcie.
  2. Kaczkę opłuczcie pod bieżącą wodą, osuszcie przy pomocy ręcznika papierowego, a następnie dokładnie natrzyjcie przygotowaną wcześniej mieszanką przypraw.
  3. Jabłka opłuczcie pod wodą, obierzcie ze skórki, usuńcie gniazda nasienne oraz pestki i podzielcie na ćwiartki. Cytrynę sparzcie, obierzcie ze skóry i pokrójcie na plasterki. 
  4. Oba składniki umieśćcie w środku kaczki (jabłko włóżcie tylko jedno) dodajcie również żurawinę. Otwór zwiążcie nitką lub zepnijcie wykałaczkami.
  5. Tak przygotowaną kaczkę przełóżcie do naczynia żaroodpornego. Wokół ułóżcie resztę pokrojonych wcześniej jabłek, podzielone na części pomarańcze oraz posiekaną w piórka cebulę. Całość polejcie miodem, olejem, kilkoma łyżkami wody oraz odrobiną żurawiny.
  6. Mięso pieczcie przez 95 minut w piekarniku rozgrzanym do 170 st. C. Po upływie tego czasu jest gotowa, by wylądować na waszych wielkanocnych stołach.

Smacznego!

Anna Korcz gwiazda „Na Wspólnej” kocha gotować. Zdradziła przepis na pieczoną kaczkę
ONS.pl/AdobeStock
Newsy
Anna Korcz gwiazda „Na Wspólnej” kocha gotować. Zdradziła przepis na pieczoną kaczkę
Przygotujcie kaczkę z przepisu gwiazdy. To jej popisowe danie!

Anna Korcz to aktorka znana przede wszystkim ze swojej długoletniej roli Izabeli Brzozowskiej-Dudzik w serialu „ Na Wspólnej ”. Zyskała tą rolą dużą sympatię widzów i rozpoznawalność w całej Polsce.  Niedawno Anna Korcz odwiedziła jedną ze stacji telewizyjnych i podzieliła się swoją pasją do gotowania. Wraz z mężem zdradziła ona między innymi przepis na pyszną pieczoną kaczkę, którą podała z kluseczkami szpinakowymi. Pieczona kaczka według Anny Korcz Składniki na pieczoną kaczkę Kaczka Słoik żurawiny do mięs 2 pomarańcze 4 jabłka Sól i pieprz 100 ml czerwonego wina 50 g majeranku 4 ząbki czosnku Przygotowanie kaczki pieczonej Kaczkę umyjcie i osuszcie.  Czosnek obierzcie i pokrójcie na mniejsze cząstki lub przeciśnijcie przez praskę. Kaczkę dokładni wysmarujcie czosnkiem, solą, pieprzem i odłóżcie na kilka godzin, żeby smaki się wymieszały.  Kaczkę włóżcie do naczynia żaroodpornego. Obierzcie pomarańcze, z jabłek wydrążcie środki. Pokrójcie owoce na cząstki lub plastry. Wyłóżcie owoce wokół kaczki. Możecie część owoców włożyć do środka kaczki. Brytfannę włóżcie do rozgrzanego piekarnika. Pieczcie ok. 40 minut, po tym czasie wyciągnijcie brytfannę i obróćcie kaczkę na drugą stronę.  Pieczcie kolejne 40 minut z drugiej strony. Kaczka jest gotowa. Wymieszajcie jabłka i pomarańcze tworząc mus. Możecie podawać je też osobno. W małym rondlu zagrzejcie czerwone wino. Dodajcie do niego słoik żurawiny do mięs i wymieszajcie. Powstały sos serwujcie do kaczki razem z owocami z pieczenia. Kluseczki szpinakowe do kaczki Składniki na kluseczki szpinakowe Pół kilograma mąki typu 550 200 g świeżego szpinaku Ok....

sok wypływający z pieczonego kurczaka
Adobe Stock
Newsy
Z pieczonego kurczaka wypływa przeźroczysty sok? To ewidentny dowód na to, że mięso…
Faszerowany kurczak z piekarnika to jedno z najpyszniejszych dań, które można przyrządzić na rodzinny obiad. Jednak pieczone w całości mięso ma jeden minus – nie do końca wiadomo, kiedy jest gotowe. Na szczęście w przypadku kurczaka sprawa jest dosyć prosta.

Aby sprawdzić, czy wasz kurczak jest już gotowy, wystarczy nakłuć go wykałaczką lub szpikulcem. Jeśli z jego wnętrza zaczną wypływać soki, możecie śmiało wyjąć potrawę z piekarnika. Zaufajcie nam - mięso będzie idealne. W żadnym wypadku nie okaże się surowe czy przesuszone.  Koniecznie wypróbujcie tę sztuczkę przy okazji przyrządzania pysznego kurczaka faszerowanego ryżem, soczewicą i morelą. Na jego widok wasi goście padną z zachwytu. Przepis na pieczonego kurczaka z ryżem, soczewicą i morelą Będziecie potrzebować 1 kurczaka 200 gramów drobiowego mięsa mielonego 100 gramów ryżu (1 torebka) 70 gramów czerwonej soczewicy 100 gramów suszonych moreli 1 cebuli 2 ząbków czosnku Oleju Przypraw: pieprzu, soli, ziół prowansalskich, przyprawy do kurczaka Przygotowanie W dużym garnku zagotujcie wodę, a następnie umieśćcie w niej czerwoną soczewicę oraz ryż. Całość zamieszajcie i gotujcie przez ok. 5 minut. Po upływie tego czasu odcedźcie składniki i przełóżcie je do dużej, plastikowej lub metalowej miski. Cebulę obierzcie, posiekajcie w drobną kosteczkę, a następnie zeszklijcie na rozgrzanym oleju. Po chwili na patelni umieśćcie również przeciśnięty przez praskę czosnek. Tak przygotowane składniki połączcie z ryżem i soczewicą. W misce umieśćcie również mięso mielone, pokrojone morele, pieprz, sól oraz zioła prowansalskie. Całość dokładnie wyróbcie przy pomocy dłoni. Kurczaka opłuczcie pod bieżącą wodą zarówno z zewnątrz, jak i wewnątrz, a następnie osuszcie przy pomocy ręcznika papierowego. W kurczaku umieśćcie przygotowany wcześniej farsz. Aby nie wyleciał podczas pieczenia, zaszyjcie skórę i przełóżcie mięso do dowolnego, żaroodpornego naczynia. W małej miseczce...

Przepis na zrazy z karkówki z farszem z mięsa mielonego
Gotujmy.pl/bogusia82
Newsy
Te zrazy z karkówki nie mają sobie równych. Ich farsz zaskoczy każdego. Palce lizać
Zrazy to nieco zapomniane danie. Ten przepis przypomni wam, jakie są smaczne. Karkówka kryjąca w sobie farsz z mięsa mielonego i warzyw zaskoczy każdego łasucha.

Zrazy z karkówki z mięsem mielonym i warzywami to pomysł na przepyszny i przede wszystkim niesamowicie sycący obiad. Najlepiej smakują w towarzystwie kaszy gryczanej. Palce lizać! Przepis na zrazy z karkówki z mięsem mielonym Będziecie potrzebować 1 kilograma karkówki 500 gramów mięsa mielonego 1 słoiczka marynowanych pieczarek 1 czerstwej kajzerki 3 łyżek mąki pszennej 2 ząbków czosnku 1 cebuli 1 jajka Musztardy Oleju do smażenia Przypraw i ziół: soli, pieprzu, majeranku, liści laurowych, ziela angielskiego Przygotowanie Paprykę opłuczcie pod bieżącą wodą, osuszcie przy pomocy ręcznika papierowego, oczyśćcie z pestek i gniazd nasiennych, pokrójcie w drobną kostkę, a następnie umieśćcie w dużej misce. Cebulę obierzcie i posiekajcie w drobną kostkę. Pieczarki odsączcie z zalewy i pokrójcie w paski. Oba składniki dodajcie do papryki. W misce z warzywami i grzybami umieśćcie również mięso mielone oraz jajko. Czerstwą kajzerkę umieśćcie w małej miseczce i zalejcie wodą lub, jak kto woli, mlekiem. Odstawcie do namoczenia na ok. 15 minut. Po upływie tego czasu odsączcie ją z płynu i przełóżcie do miski z mięsem. Całość doprawcie solą i pieprzem, a następnie dokładnie wymieszajcie. Karkówkę opłuczcie pod bieżącą wodą, osuszcie przy pomocy ręcznika papierowego, pokrójcie na plastry o grubości ok. 1 cm, przykryjcie folią spożywczą i rozbijcie przy pomocy tłuczka. W miseczce zmieszajcie musztardę i majeranek. Tak przygotowaną miksturą dokładnie posmarujcie każdy kawałek mięsa (tylko od wewnętrznej strony). Na środku każdego plastra ułóżcie warzywno-mięsny farsz, zwińcie całość w rulon i zabezpieczcie wykałaczką lub sznureczkiem, tak żeby się nie rozpadło. Tak przygotowane mięso obsmażcie na...

Biała kiełbasa zapiekana w kapuście to hit na wielkanocnym stole
Gotujmy.pl/iskierka.ag
Newsy
Biała kiełbasa zapiekana w kapuście to hit na wielkanocnym stole
Biała kiełbasa to produkt, który idealnie nadaje się nie tylko do wielkanocnego żurku. Wspaniale sprawdzi się także w towarzystwie białej kapusty. Sami się przekonajcie.

Biała kiełbasa smakuje wybornie w każdym wydaniu. Nie od dziś jednak wiadomo, że najzdrowszym i najlepszym sposobem jej przyrządzania jest pieczenie w piekarniku. Ta metoda nie tylko minimalizuje ilość przyswajalnego do organizmu tłuszczu, ale również sprawia, że smak mięsa jest po prostu wyborny. W zestawieniu z liśćmi białej kapusty i warzywnym farszem zachwyci wszystkich łasuchów. Przepis na białą kiełbasę w kapuście Będziecie potrzebować: 5 sztuk białej kiełbasy 5 liści białej kapusty 3 kiszonych ogórków 2 czerwonych papryk 1 łyżki francuskiej musztardy 3 łyżek koncentratu pomidorowego 1 pęczku świeżego koperku 1 puszki pomidorów krojonych 1 ząbka czosnku 2 cebul Przypraw: soli i pieprzu Przygotowanie: W średniej wielkości garnku zagotujcie wodę. Białą kiełbasę natnijcie wzdłuż i umieśćcie we wrzątku na ok. 2 minuty. Po upływie tego czasu wyjmijcie mięso z garnka, zdejmijcie z niego skórkę i odstawcie. Ogórki pokrójcie w kosteczkę. Cebulę obierzcie, posiekajcie w pióra i zeszklijcie. Z kolei paprykę opłuczcie pod bieżącą wodą, podzielcie na niewielkie kawałki i przesmażcie. Wszystkie składniki przełóżcie do jednej, dużej miski. Do warzyw dodajcie 1 łyżkę koncentratu pomidorowego oraz musztardę. Całość bardzo dokładnie wymieszajcie. W średniej wielkości garnku zagotujcie wodę, a następnie sparzcie w niej oddzielone wcześniej od głąba liście kapusty. Tak przygotowane wyłóżcie na ręcznik papierowy albo kuchenną ściereczkę. Na brzegu każdego liścia połóżcie białą kiełbasę oraz trochę farszu. Całość zawińcie w taki sam sposób jak gołąbki i ułóżcie ciasno, jeden obok drugiego, w naczyniu żaroodpornym. Czosnek obierzcie z łupin i pokrójcie na cieniutkie...