W ostatnim filmie na swoim kanale na YouTube polsko-francuski kucharz Pascal Brodnicki opowiedział o błędach, jakie Polacy najczęściej popełniają w kuchni. Jeden z nich może być dla was zaskakujący - mówi o czynności, którą wykonuje chyba każdy z nas. Pascal tłumaczy jednak, dlaczego nie powinno się tego robić. 

Czego nie wolno robić w kuchni?

Przyjęło się, że surowe mięso przed dalszą obróbką należy najpierw umyć pod bieżącą wodą. Jak zaznacza Pascal Brodnicki, jest to błąd. Na mięsie znajdują się różne bakterie i jeśli myjemy je w zlewie pod strumieniem wody, wówczas bakterie te rozpryskują się po kuchni.

Stąd już krótka droga do tego, by znalazły się na innych produktach żywnościowych, a po ich spożyciu spowodowały zakażenie. Mięso i tak poddajemy później obróbce termicznej, która usuwa wszelkie bakterie. Dlatego, jak podkreśla Pascal, mycie surowego mięsa nie jest konieczne. 

Zobacz także:

Błędy, jakie Polacy popełniają w kuchni

Mycie surowego mięsa to nie jedyny błąd, jaki popełnia wiele osób. W swoim filmie na YouTube, Pascal wymienił jeszcze kilka rzeczy, które wykonujemy niepoprawnie lub niepotrzebnie:

  • Mycie rąk - sprawa pozornie oczywista, jednak nie dla każdego. Pascal przypomniał, że w kuchni dłonie należy myć bardzo dokładnie również między palcami i, oczywiście, z dodatkiem mydła.

  • Rozmrażanie - myślicie, że rozmrażanie w temperaturze pokojowej to dobry pomysł? Tak, ale tylko w przypadku ciast i pieczywa. Nie wolno tak robić z mięsem i rybami - te produkty rozmrażamy tylko w lodówce.

  • Wkładanie gorących potraw do lodówki - to prosta droga do zepsucia tego cennego urządzenia. Jedzenie wkładane do lodówki powinno mieć temperaturę pokojową. W ostateczności może być lekko ciepłe, ale absolutnie nie gorące. 

  • Czytanie przepisów - przed przystąpieniem do gotowania nowej potrawy warto zapoznać się z przepisem w całości, a nie tylko z jego początkiem. Możecie się wówczas zdziwić, gdy w trakcie przygotowania dojdziecie do punktu, który mówi o duszeniu mięsa przez 5 godzin lub dodaniu przyprawy, której nie macie w domu.