Parzona surówka z czerwonej kapusty jak z knajpy. Nie straci koloru dzięki 1 rzeczy
Getty Images
Newsy

Parzona surówka z czerwonej kapusty jak z knajpy. Nie straci koloru dzięki 1 rzeczy

Nie ma to jak sałatka lub surówka podana do pysznego kotleta z ziemniakami. Jak zrobić właściwie sałatkę z czerwonej kapusty? Koniecznym krokiem może być jej sparzenie.

Dla wielu będzie to powrót do lat dziecięcych, dla innych coś zupełnie nowego. Dlaczego? Nie we wszystkich polskich domach zakorzeniło się parzenie czerwonej kapusty. Ten prosty proces ma sprawić, że zwykle nieco twarda czerwona kapusta w sałatce do obiadu będzie odrobinę miększa.

W tym celu należy zalać kapustę wodą i parzyć ją we wrzątku na gazie przez określony czas. Tutaj wiele zależy od tego, jaki efekt chcecie osiągnąć. Jeżeli lubicie bardziej chrupiące sałatki, ograniczcie czas parzenia.

Co zrobić, żeby kapusta czerwona nie straciła koloru?

Drugą ważną kwestią w przygotowaniu kapusty czerwonej do obiadu jest jej kolor. Ten rodzaj kapusty ma jak wiadomo tendencję do tracenia swojego pięknego koloru. By surówka nie miała paskudnego bladego, szaroburego koloru, skorzystajcie z soku cytryny. Ten dodatek sprawi, że kapusta będzie miała żywą, mocną barwę już na talerzu.

Zobacz także
Taką surówkę z czerwonej kapusty jadłam w knajpie. Teraz robię ją w domu raz na tydzień

Taką surówkę z czerwonej kapusty jadłam w knajpie. Teraz robię ją w domu raz na tydzień

Młoda kapusta bez zasmażania. Za kilka zł zrobicie z niej górę pyszności na obiad dla całej rodziny

Młoda kapusta bez zasmażania. Za kilka zł zrobicie z niej górę pyszności na obiad dla całej rodziny

Przepis na sałatkę z czerwonej kapusty do obiadu

Składniki:

  • Mała główka czerwonej kapusty – 1 kg
  • Duże jabłko lub dwa małe jabłka
  • 2 małe cebule czerwone lub białe
  • Kilka łyżek soku z cytryny
  • Ok. 4 łyżki oleju
  • Sól
  • Pieprz
  • Cukier

Przygotowanie:

  1. Najpierw oczyśćcie kapustę z wierzchnich liści.
  2. Drobno poszatkujcie główkę kapusty i przełóżcie do garnka.
  3. Zalejcie kapustę wodą, tak żeby kapusta była lekko przykryta.
  4. Wlejcie do środka 2-3 łyżki soku z cytryny.
  5. Wstawcie garnek na gaz i gotujcie na średnim ogniu przez ok. 10-20 minut, tak by kapusta była nieco miękka, ale nie rozgotowana. Czas gotowania warto uzależnić od swoich preferencji – jeżeli lubicie chrupiące kapuściane surówki, warto skrócić parzenie nawet do 5 minut. Jeżeli wolicie miękkie zasmażane kapustki, przedłużcie czas do wspomnianych 20 minut.
  6. Odcedźcie sparzoną kapustę i odstawcie do wystudzenia.
  7. Cebulę pokrójcie w cienkie półplasterki i dodajcie do zimnej kapusty.
  8. Obrane jabłko zetrzyjcie na tarce o grubych oczkach i dodajcie do surówki.
  9. Dodajcie kolejne 2 łyżki soku z cytryny, 2-3 łyżki oleju lub oliwy, sól, pieprz i wymieszajcie wszystko razem.
  10. Sprawdźcie smak i w razie potrzeby dodajcie odrobinę cukru lub innych przypraw, włącznie z sokiem dla wyregulowania kwasowości.
  11. Sałatkę odstawcie na około 30 minut, aby przeszła smakiem.
  12. Podawajcie sałatkę do drugiego dania.
  13. Smacznego!