starszy mezczyzna
unsplash.com/@elsbethcat
Newsy

Partner je to codziennie? Ostrzegamy, może bardzo ciężko zachorować

Mówi się, że bycie we dwoje powoduje skutki uboczne. Mamy na myśli dodatkowe kilogramy i skłonność do podjadania wspólnie słodyczy. Czy tylko?

Partnerstwo wymaga wysiłku i zaangażowania, również w budowę zdrowych nawyków żywieniowych. Jednym z nich może być zwrócenie uwagi ukochanemu na to, co spożywa w nadmiarze. 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Dietetycy biją na alarm

Nie od dziś wiadomo, że spożycie cukru na świecie jest niepokojąco wysokie. Do tego dochodzą jeszcze duże ilości soli, sztucznych barwników i żywności z niewiadomych źródeł. W nadmiarze spożywane są także puste kalorie, a słabość do fast food'ów często wygrywa ze zdrowym rozsądkiem.

Ograniczenia w spożywaniu produktów

Pomóc w zgubieniu wagi mogą już same wykluczenia produktowe. Jak wiadomo, co za dużo, to nie zdrowo. Nie chodzi jedynie o tę zasadę. Przetworzona żywność nie należy do najzdrowszych. Nie szkodzi tyle w nadmiarze, co najlepiej nie sięgać po nią w ogóle.

Chcąc uchronić się przed problemami układu pokarmowego, ale i otyłością, dobrze zrezygnować z cukrów prostych, które znajdziecie w większości przekąsek na sklepowych półkach. Nadmierny cukier szkodzi całemu organizmowi, ale i powoduje, że możliwość zachorowania n cukrzycę robi się całkiem realna.

Lekarze ostrzegają. Niektóre produkty mogą powodować raka prostaty

Jak donoszą portale internetowe, naukowcy z USA odkryli zależność między spożywaniem dużej liczby produktów mlecznych a rozwojem raka prostaty. Mężczyzn ostrzegano już wcześniej, że od czerwonego mięsa mogą być groźniejsze tylko mleko i ser. 

Skutki nadmiaru nabiału w diecie

Jak się okazuje, na raka prostaty znacznie częściej chorują mężczyźni w krajach zachodnich. Badacze skupieni na ich diecie, odkryli ciekawą zależność pomiędzy spożywaniem nabiału a rozwojem tego typu nowotworu. Podejrzenia dotyczące tej zależności są zresztą całkowicie zasadne.

Mieszkańcy krajów zachodnich prawie każdego dnia sięgają po mleko i ser, a właśnie w tych krajach notuje się najwięcej przypadków zachorowalności na raka prostaty. Odwrotny skutek obserwuje się w przypadku przewagi produktów roślinnych. Dieta oparta na warzywach jest znacznie zdrowsza! 

Produkty, z których warto zrezygnować w pierwszej kolejności:

  • mleko

  • jogurt

  • sery

  • maślanka

  • śmietana

  • kefir

  • masło

  • jajka

Powiedzcie o tym swoim partnerom!

Półki sklepowe
Pixabay/Peggy cci
Newsy
Lekarze ostrzegają. Nadmiar tych produktów w diecie może powodować raka
Naukowcy odkryli, które produkty mogą się przyczyniać do powstawania raka prostaty!

Profilaktyka antynowotworowa jest bardzo ważna. Należy regularnie się badać, a z wiekiem częstotliwość badań powinna być coraz większa. Szczególnie w przypadku raka prostaty – mężczyźni, którzy skończyli 50 rok życia, znajdują się w grupie ryzyka i powinni się badać raz w roku! Poza badaniami niezwykle ważna jest zdrowia dieta, która pomoże ograniczyć szansę rozwinięcia się nowotworu. Najnowsze odkrycia naukowe wykazały, że rozwojowi raka prostaty sprzyjają bardzo popularne i często spożywane produkty! Na całym świecie stale prowadzone są badania nad rakiem. Naukowcy robią wszystko, co mogą by dowiedzieć się co prowadzi do pojawienia się nowotworu w organizmie i jak temu przeciwdziałać. Ostatnio doszli do zaskakujących wniosków. Okazało się, że na raka prostaty dużo częściej cierpią mężczyźni mieszkający w Stanach Zjednoczonych i Europie, natomiast o wiele rzadziej diagnozuje się go u mieszkańców Azji. Badacze zastanawiali się nad tym, skąd bierze się ta różnica. Doszli w końcu do wniosku, że to wszystko za sprawą… innej diety! Niezdrowa dieta Europejczyków Ludzie żyjący w krajach azjatyckich znani są z cieszenia się długim życiem w doskonałym zdrowiu. Zawdzięczają to przede wszystkim diecie, która składa się głównie z warzyw, ryżu i chudych ryb. Co ciekawe, mieszkańcy Azji, a zwłaszcza krajów Dalekiego Wschodu bardzo rzadko lub w ogóle nie spożywają mleka oraz przetworów mlecznych. Wszystko dlatego, że ich organizmy nie trawią w ogóle laktozy. Europejczycy nie mają takiego problemu, dlatego w Europie oraz Ameryce Północnej (w której mieszkają głównie potomkowie przybyszów z Europy) produkty mleczne są bardzo popularne. I właśnie one okazują się być jedną z przyczyn zachorowalności na raka prostaty! Badacze odkryli, że mleko i...

Dajecie dzieciom takie owoce i warzywa? Absolutnie tego nie róbcie. Zwiększają ryzyko białaczki i chłoniaka
Pixabay
Newsy
Dajecie dzieciom takie owoce i warzywa? Absolutnie tego nie róbcie. Zwiększają ryzyko białaczki i chłoniaka
Na świecie nie ma nic cenniejszego od zdrowia waszych pociech. To właśnie spożywane jedzenie ma na nie największy wpływ. Koniecznie zwróćcie więc uwagę na to, czym karmicie swoje dzieci.

Mleko prosto od krówki, świeże jaja z kurnika, robione własnoręcznie masło czy ser, to już przeszłość. W dzisiejszych czasach wartościowe, pozbawione chemii, konserwantów i sztucznych barwników produkty, to rzadkość. Szkoda, bo to właśnie ich większość rodziców pragnie dla swoich dzieci. Niestety, sprawa dotyczy również owoców i warzyw, które milusińscy tak chętnie pałaszują. Rakotwórcze produkty spożywcze Naukowcy postanowili wymienić najbardziej rakotwórcze produkty dostępne na rynku. Nie uwierzycie, wśród nich znalazły się nie tylko produkty GMO, ale również warzywa i owoce, które od lat uchodzą za najzdrowsze pożywienie w diecie dzieci i dorosłych. Brudne warzywa i owoce zwiększają ryzyko białaczki Jeśli wasze dzieci uwielbiają jeść owoce i warzywa prosto z krzaczka, koniecznie wyeliminujcie te nawyki. Eksperci udowodnili, że niemyte warzywa i owoce są zanieczyszczone pestycydami, a te z kolei wywołują wiele nowotworów – raka prostaty, jąder, trzustki, płuc oraz skóry, chłoniaka czy przewlekłą białaczkę limfatyczną. Na te dwa ostatnie najbardziej narażone są właśnie dzieci. Produkty GMO powodują raka GMO to grupa produktów spożywczych modyfikowanych genetycznie. Co to oznacza w praktyce? Do pomidorów, ogórków, a nawet mięsa, wstrzykiwane są obce łańcuchy DNA. W ten sposób farmerzy chcą z nich wydobyć „wszystko co najlepsze” – przepiękny kolor, trwałość i odporność na szkodniki czy wirusy. Niestety, badania dowodzą, że spożywanie tego typu produktów, zwiększa ryzyko zachorowania na raka, a także negatywnie wpływa na wątrobę oraz nerki. Spożywanie białego cukru szkodzi organizmowi Cukier to tak zwana „biała śmierć”. Jego nadmierne spożywanie przez dzieci oraz...

Takie jedzenie może przyczyniać się do raka przełyku. Polacy nagminnie je spożywają
Adobe Stock
Newsy
Takie jedzenie może przyczyniać się do raka przełyku. Polacy nagminnie je spożywają
Spożywacie takie jedzenie? Lepiej przestańcie, bo możecie poważnie się rozchorować - chodzi tutaj nawet o nabawienie się choroby nowotworowej.

Gorące zupy, gorące dania, gorące napoje – Polacy uwielbiają jeść potrawy, które są serwowane na gorąco. Mało kto wie, że taki sposób jedzenia może powodować poważne problemy zdrowotne. Spożywanie gorącego jedzenia a rak przełyku  Jakiś czas temu naukowcy dokonali bardzo niepokojącego odkrycia. W toku badań wykazali, że jedzenie gorących dań i picie gorących napojów niszczy zewnętrzną wyściółkę przełyku, co wymaga ciągłej regeneracji komórek. Podczas tego procesu istnieje większa szansa, że coś może pójść nie tak i zamienić normalne komórki w komórki rakowe. Badanie opublikowane w czasopiśmie naukowym „International Journal of Cancer" zasugerowało, że istnieje związek między spożywaniem gorącej herbaty a rakiem płaskonabłonkowym przełyku. Jak się okazuje odkrycie to wcale nie jest nowe, ponieważ podobne wnioski wyciągnięto już kilkadziesiąt lat temu. W 1939 r. naukowiec W.L. Watson, po przejrzeniu dokumentacji klinicznej dotyczącej 771 przypadków raka przełyku, pisał: Podrażnienie termiczne jest prawdopodobnie najbardziej stałym czynnikiem predysponującym do raka przełyku. Jeśli gorące napoje rzeczywiście powodują ten typ raka, można dzięki temu wyjaśnić dużą część wszystkich przypadków w populacjach, w których picie herbaty, kawy lub mate (ziołowego naparu z Ilex paraguariensis, powszechnie spożywanego w kilku krajach Ameryki Południowej) lub spożywanie gorących potraw, jest czymś pospolitym. Częstotliwość występowania raka przełyku Rak przełyku jest ósmym najczęstszym nowotworem na świecie i zajmuje szóste miejsce wśród wszystkich nowotworów pod względem śmiertelności. Wiele badań wykazało, że nawyki żywieniowe są istotnie skorelowane z występowaniem tego typu nowotworu....

Do Polski trafiają gorsze produkty spożywcze. Tak wykazał raport Komisji Europejskiej. Wiemy, które
Adobe Stock
Newsy
Do Polski trafiają gorsze produkty spożywcze. Tak wykazał raport Komisji Europejskiej. Wiemy, które
Zlecone badania przez Komisję Europejską wykazały ciekawe zjawisko, które może wiele osób zaniepokoić. Chodzi mianowicie o produkty dostarczane do poszczególnych krajów. Ich jakość różni się w zależności od państwa, do którego są eksportowane.

Komisja Europejska zleciła przeprowadzenie badań, które wykazało iż większość tych samych produktów sprzedawanych w różnych krajach europejskich różni się składem. Według przedstawionego raportu przez organizację różnice są widoczne przede wszystkim w smaku, wyglądzie, a także konsystencji danych artykułów spożywczych. To znaczna różnica i niepokojąca, co zmusiło Komisję do uważniejszego przyjrzenia się danej sprawie. Szczególnie jest ona widoczna na polskich sklepowych półkach.  Różnice w poszczególnych produktach  W badaniu Wspólnego Centrum Badawczego działającego u boku Komisji Europejskiej, wzięli udział odpowiedni testerzy, którzy próbowali poszczególnych produktów. Wyniki przeprowadzonych testów mogą być dla większości szokujące, gdyż pokazują, jak konkretne artykuły spożywcze różnią się ze względu na kraj, w którym są sprzedawane. W przedstawionym dokumencie przez organizację, wyróżnione zostały konkretne punkty jak smak, konsystencja, a nawet kolor sprawdzanego produktu. Najbardziej poszkodowanym rynkiem sprzedażowym w Europie według dokumentu jest Polska. To na jej rynek trafiają artykuły spożywcze gorszego sortu. Wśród nich znajduje się kilka popularnych produktów, które często trafiają do koszyka podczas zakupów. Coca-cola inna na polskich półkach  Według przeprowadzonych badań, jednym z produktów, jaki wyróżnia się na europejskich półkach sklepowych, jest Coca-cola. Sprzedawany napój w Polsce jest zdecydowanie słodszy, a także ma intensywniejszy smak oraz kolor niż ta przykładowo na Łotwie. Plusem napoju sprzedawanego w polskich sklepach jest to, że jest ona mniej kaloryczna niż w innych krajach europejskich. To...