Panierka wcale nie musi być tłusta. Oto garść pomysłów na zdrowe i smaczne panierki
Flickr
Newsy

Panierka wcale nie musi być tłusta. Oto garść pomysłów na zdrowe i smaczne panierki

Jesteście na diecie i nie chcecie używać panierki? Mamy kilka świetnych pomysłów na panierki, które są smaczne, zdrowe, a do tego nie tuczą.

Wielu z nas nie wyobraża sobie polskiej kuchni bez panierki. Panierka z bułki towarzyszy nam niemal na każdym kroku. Obtaczamy nią kotlety schabowe i mielone, ryby czy nuggetsy, aby przyjemnie smakowały i były chrupiące. Niestety, taka panierka jest bardzo kaloryczna i zupełnie pozbawiona składników odżywczych. Czy da się ją czymś zastąpić?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jaką wybrać zdrową panierkę?

Istnieje wiele ciekawych pomysłów na zdrowe i smaczne panierki do kotletów. Do wyboru mamy panierki z płatków owsianych lub kukurydzianych, orzechów czy pestek. Oto przegląd najzdrowszych panierek. Korzystajcie z nich do woli, bo nie tylko wspaniale smakują, ale też mogą korzystnie wpłynąć na wasze zdrowie.

Panierka z chleba pełnoziarnistego

Kto powiedział, że panierka nie może być wykonana z chleba? Wykorzystajcie w tym celu zdrowy, pełnoziarnisty chleb (lub po prostu bułki). Wystarczy, że ususzycie taki chleb a następnie zetrzecie go na tarce. Panierka do dań gotowa!

Zobacz także
Niezwykła panierka do sznycli z kurczaka Jaśka Kuronia. Zdziwilibyście się, co dodaje do bułki tartej

Niezwykła panierka do sznycli z kurczaka Jaśka Kuronia. Zdziwilibyście się, co dodaje do bułki tartej

Co zrobić, żeby panierka do schabowego była bardziej chrupiąca? Na to byście nie wpadli

Co zrobić, żeby panierka do schabowych była bardziej chrupiąca? Na to byście nie wpadli

Panierka z orzechów

Panierka ze zmielonych orzechów to świetna alternatywa dla pozbawionej wartości odżywczych panierki z bułki tartej. Z uwagi na obecność korzystnych dla naszego zdrowa kwasów tłuszczowych, błonnika i witamin, panierka z orzechów będzie doskonałym wyborem dla osób, które chcą się odżywiać smacznie i zarazem zdrowo.

Do zrobienia takiej panierki możecie wykorzystać każde orzechy, ale najlepiej się sprawdzą migdały, orzechy włoskie, pistacje i orzechy laskowe, które wystarczy zmielić w blenderze.

Panierka z płatków owsianych

Panierka z płatków owsianych to świetna alternatywa dla niezdrowej panierki z bułki tartej. Płatki owsiane nie tylko dostarczają nam energii, ale też zawierają mnóstwo witamin m.in. witaminy z grupy B, magnez, mangan, witaminy z grupy B czy kwas foliowy.

Z czego jeszcze można przyrządzić panierkę?

Do sporządzenia panierki doskonale nadadzą się zamiast bułki tartej takie produkty jak choćby:

  • nasiona chia
  • ziarna sezamu
  • pestki słonecznika
  • pestki dyni
  • krakersy
  • parmezan
  • wiórki kokosowe 
  • ryż
  • komosa ryżowa
  • niesłodzone płatki kukurydziane
  • mąka ziemniaczana
  • otręby
  • siemię lniane

Źródło: msn.com.pl

Co zamiast bułki tartej? Pomysły na panierkę do schabowego
AdobeStock
Newsy
Co zamiast bułki tartej? Pomysły na panierkę do schabowego
Używacie do panierowania schabowych jajek, mąki i bułki tartej? Poznajcie inne sposoby na zrobienie panierki do kotletów!

Klasyczne, panierowane kotlety schabowe z ziemniakami i zasmażaną kapustą to jedno z typowych polskich dań. Smakują każdemu i zawsze sprawdzają się na obiad! Jednak panierka z bułki tartej nie jest niestety zbyt dietetyczna i częste jedzenie takich kotletów może sprawić, że będzie wam ciężej za jakiś czas zmieścić się w ulubione spodnie. Rozwiązaniem jest robienie schabowych bez panierki lub zastąpienie bułki tartej innymi składnikami! Dowiedzcie się, czego można użyć do panierowania schabowych. Płatki kukurydziane zamiast bułki tartej do schabowych Świetnym pomysłem na zastąpienie bułki tartej jest użycie płatków kukurydzianych . Taka propozycja spodoba się szczególnie osobom, które z różnych powodów ograniczają gluten w diecie lub w ogóle nie mogą go jeść. Wystarczy, że pokruszycie płatki ręcznie lub np. za pomocą wałka do ciasta. Później trzeba obtoczyć w nich zamoczone wcześniej w jajku kotlety i usmażyć na patelni tak, jak zwykle. Pamiętajcie, by po smażeniu odkładać je na papierowe ręczniki, które wchłoną nadmiar tłuszczu! Panierka z płatków owsianych do schabowych Płatki owsiane zamiast bułki tartej sprawdzą się zwłaszcza u osób, które dbają o linię. Te płatki nie wchłaniają bowiem tak dużo oleju jak bułka tarta i nie przypalają się, dlatego kotlety w panierce z płatków owsianych są znacznie zdrowsze. Najlepiej użyjcie płatków błyskawicznych, które już są rozdrobnione. Jeśli macie płatki górskie, wystarczy, że zmielicie je np. w blenderze przed przystąpieniem do panierowania. Po zmieleniu płatki będą tak sypkie, jak bułka tarta. Wiórki kokosowe zamiast bułki tartej Ciekawym pomysłem jest użycie wiórków kokosowych do panierowania kotletów schabowych. Należy użyć bardzo drobno...

Kotlety schabowe
Gotujmy.pl/celi1
Newsy
Panierka odpada od schabowych? Jeden trik i już zawsze będzie idealnie przylegać do kotletów
Kotlet schabowy to nie tylko mięso. Smaczny „schaboszczak” nie ma prawa udać się bez dobrze przyrządzonej panierki.

Zastanawialiście się kiedyś, po co tak naprawdę robi się do kotletów schabowych  panierkę? Odpowiedź znaleźć można patrząc na inne danie. Bitki schabowe nie różnią się tak naprawdę za wiele od zwykłych kotletów schabowych. Jedyna różnica to brak wspomnianej panierki. Jednak bitki należy koniecznie podawać z jakimkolwiek sosem. To oczywiście spowodowane jest tym, że bez niego wychodzą suche. Po co panieruje się kotlety schabowe? Panierka została obmyślona wiele lat temu przez zmyślnych szefów kuchni i kucharzy właśnie w celu utrzymania wilgoci mięsa schabowego. Pod cienką warstwą mąki, jajka i bułki zbity na płasko schab wcale nie wysuszy się podczas smażenia. Mało tego, wciąż będzie soczysty w środku. Stanie się tak oczywiście pod warunkiem, że wasza panierka zostanie przyrządzona, jak należy i nie popełnicie przy niej błędów. Z pewnością próbowaliście w swoim życiu różnego rodzaju panierek. Niektóre gospodynie lubią przyrządzić je z płatków owsianych czy kukurydzianych zamiast mąki i bułki. Jak smażyć schabowe, żeby były chrupiące? Ciekawym pomysłem jest także zastosowanie ziaren sezamu. Eksperymenty zostawmy jednak na później i wróćmy do podstaw. A podstawy to oczywiście bułka, mąka i jajko. Utłuczony schab należy przyprawić, obtoczyć dokładnie w mące. Następny krok to oczywiście zanurzenie w rozkłóconym jajku. Potem szybkie przerzucenie kotleta na talerz z bułką tartą i od razu na rozgrzaną patelnię. I tu właśnie leży sekret dobrego kotleta z dobrą panierką. Jeśli pozwolicie kotletom na krótki „odpoczynek” przed smażeniem, przygotujcie się na to, że panierka może się nie udać. Odpadanie mączno-bułkowej skórki od mięsa jest spowodowane pochłonięciem wilgoci mięsa przez panierkę. Tak dzieje...

karol okrasa kotlety mielone
ONS.pl/Adobe Stock
Newsy
Karol Okrasa używa nietypowej panierki do kotletów mielonych. Dzięki niej są wyjątkowo pyszne i chrupiące
Na hasło tradycyjne polskie danie, pierwsze co przychodzi na myśl to kotlet mielony. Jest znany i uwielbiany przez wszystkich. Karol Okrasa proponuje użycie innej panierki, która zdecydowanie poprawi smak dania oraz sprawi, że mielone będą jeszcze bardziej soczyste i chrupiące. Sprawdźcie ten patent!

Kotlet mielony zna każdy. Jest uwielbiany zarówno przez Polaków, jak i przez turystów odwiedzających Polskę. Swoją wyjątkowość zawdzięcza prostym składnikom, które idealnie łączą się i tworzą niezwykle aromatyczne danie. Karol Okrasa nieco modyfikuje tradycyjny przepis, proponując zamianę składników panierki. Dzięki temu zabiegowi kotlety będą jeszcze delikatniejsze w środku i bardziej chrupiące z wierzchu. Okrasa modyfikuje klasyczne przepisy Karol Okrasa jest jednym ze słynniejszych kucharzy w Polsce. Znany jest ze swoich autorskich programów kulinarnych, a w ostatnim czasie jako ekspert Kuchni Lidla. Uwielbia polskie dania, które często przyrządza na kanale internetowym dyskontu spożywczego. Charakteryzuje się skłonnością do modyfikacji tradycyjnych polskich dań, jak i w tym przypadku nie mogło być inaczej. Modyfikacja tradycyjnego kotleta mielonego Okrasa mimo iż ceni polską kuchnię, to często również stara się wprowadzać swoje urozmaicenia w klasycznych potrawach. Ostatnio postanowił zrewolucjonizować popularnego kotleta mielonego. Polegała ona konkretnie na zmianie jednego ze składników panierki, a dokładniej bułki tartej. Kucharz postanowił wymienić ją na płatki owsiane. Dzięki nim mielone po smażeniu będą jeszcze bardziej soczyste w środku, a panierka złocista i bardziej chrupiąca. To być może niewielka zmiana, ale mająca spory wpływ na ostateczny smak dania. Przepis na kotlety mielone w panierce z płatków owsianych Składniki: 500 g mięsa mielonego 1 jajko 1 cebula 1 szklanka płatków owsianych sól  pieprz olej do smażenia Przygotowanie: Mięso mielone przełóżcie do miski.  Cebulę obierzcie, pokrójcie w niewielką kostkę i podsmażcie do zeszklenia się. Później dodajcie ją do mięsa wraz...

chleb bez mąki przepis
paulina57/gotujmy.pl
Newsy
Jedliście chleb zmieniający życie? Ten od Ani Starmach smakuje wyjątkowo i jest niezwykle zdrowy
Czy da się zrobić chleb bez mąki? Oczywiście, że tak! A do tego jaki jest pyszny! Zróbcie go sami z tego świetnego przepisu.

Specjalistka od gotowania i jurorka w programie Masterchef Ania Starmach doskonale zna się na zdrowym i smacznym gotowaniu! Niedawno na swoim profilu na Instagramie pochwaliła się pomysłem na wyjątkowy chleb, do którego nie potrzeba ani grama mąki! Czy to w ogóle możliwe? Okazuje się, że można przygotować doskonały chlebek z samych płatków owsianych, ziaren, oleju i wody. Nie jest szczególnie dietetyczny, ponieważ ziarna i orzechy zawierają bardzo dużo tłuszczu. Ale za to jest bardzo zdrowy! Zawarte w składnikach tłuszcze to tłuszcze nienasycone – właśnie takie powinno się jeść. Spróbujcie sami zrobić ten pyszny chleb w domu – wykonanie jest bardzo proste! Nie wymaga dużo czasu, a do tego praktycznie sam się robi. Przepis Ani Starmach na chleb bez ziaren Do przygotowania tego wyjątkowego chleba potrzebne wam będą poniższe składniki: 400 ml wody 75 dag płatków owsianych 20 dag siemienia lnianego 25 dag nasion słonecznika 25 dag orzechów (dowolna mieszanka, byle nie były solone) 75 g błonnika witalnego 30 g pestek dyni 30 g nasion chia Pół łyżki cukru kokosowego Pół łyżeczki soli 2 łyżki oleju Przygotowanie Dokładnie posiekajcie wszystkie orzechy na drobno. Następnie do dużej miski wsypcie płatki owsiane, siemię lniane, nasiona słonecznika, orzechy, pestki dyni, nasiona chia, błonnik oraz cukier kokosowy i sól. Wlejcie dwie łyżki oleju, wymieszajcie i odstawcie na pół godziny. Podłużną formę do pieczenia (inaczej „keksówkę”) wyłóżcie papierem, umieśćcie w niej namoczone orzechy i ziarna i odstawcie na dwie godziny. Następnie rozgrzejcie piekarnik do 180 stopni i pieczcie w nim chlebek przez 25 minut. Po 25 minutach wyjmijcie chleb z foremki i pieczcie jeszcze przez 40 minut. Po upieczeniu...