Wiele osób nie wyobraża sobie niedzielnego obiadu bez kotleta schabowego. Idealnie wysmażony schab w chrupiącej panierce to zdecydowanie jedna z lepszych polskich potraw. Zachwycają się nim nie tylko Polacy, ale i turyści przyjeżdżający z zagranicy.

Dobry schab to podstawa

Do przygotowania dobrych kotletów schabowych należy przede wszystkim zaopatrzyć się w dobrej jakości schab. Najlepiej jest go zakupić bezpośrednio u rzeźnika, gdyż wówczas będziecie mieć pewność, iż mięso będzie najlepszej jakości i świeże. Jeśli zdecydujecie się na zakup w supermarkecie, warto zwrócić uwagę na datę przydatności oraz na to, czy nie zawiera zbędnych dodatków. Dobre mięso to klucz do smacznych kotletów.

Sekretny składnik panierki

Przyprawione kotlety schabowe są panierowane w trzech etapach - mąka, jajko i bułka tarta. To klasyczne połączenie. Jednak żeby panierka była jeszcze smaczniejsza, wystarczy dodać do niej jeden sekretny składnik. Jest nim sezam. Podkręci on cały aromat potrawy, a kotlety będą jeszcze lepsze. Obok tak przyrządzonych schabowych nikt nie przejdzie obojętnie. Koniecznie przetestujcie ten patent.

Składniki:

  • 5 plastrów schabu bez kości
  • kilka łyżek mąki pszennej
  • 1 szklanka bułki tartej
  • ½ szklanki ziarna sezamowego
  • 1 jajko
  • 4-5 łyżek mleka
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

  1. Plastry schabu rozbijcie delikatnie przez folię spożywczą. Następnie posypcie je solą i pieprzem.
  2. Jajko wbijcie do miski, dodajcie 4-5 łyżek mleka i dokładnie roztrzepcie na jednolitą masę.
  3. Bułkę wymieszajcie z sezamem w głębszym naczyniu.
  4. Na patelni rozgrzejcie olej.
  5. Schab maczajcie kolejno w mące, jajku z mlekiem, a na końcu w bułce tartej z sezamem.
  6. Tak przygotowane kotlety kładźcie na dobrze rozgrzaną patelnię. Smażcie je z obu stron na złoty kolor. 
  7. Po usmażeniu ułóżcie je na ręczniku papierowym, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.
  8. Kotlety panierowane w sezamie podawajcie razem z tłuczonymi ziemniakami i świeżą surówką. Smacznego!