pani walewska
Gotujmy.pl/akrobatka2
Newsy

Pani Walewska: efektowne ciasto, które na wszystkich robi wrażenie

Przepyszne kruche blaty z dżemem i bezą przełożone maślano-budyniowym kremem... Każdy będzie chciał drugi kawałek!
Magda Borucińska
grudzień 03, 2020

Pani Walewska to ciasto, które wiele osób może kojarzyć pod drugą nazwą. Pychotka, bo tak właśnie jest nazywane, to nic innego jak warstwowe ciasto przełożone dżemem i masą maślano-budyniową. Zwieńczeniem jest lekka jak obłoczek bezowa pianka, którą można udekorować płatkami migdałowymi.
Wbrew pozorom nie jest to czaso- i pracochłonne ciasto. Warto zaserwować je gościom, na których z pewnością zrobi ogromne wrażenie. Pani Walewska prezentuje się niezwykle pięknie, a do tego smakuje niebiańsko. 

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Przepis na ciasto Pani Walewska (Pychotka)

Składniki na kruche ciasto

  • 220 g zimnego masła
  • Pół kg mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1-2 łyżki kwaśnej śmietany 18 %
  • 6 żółtek
  • Pół szklanki cukru pudru
  • 1 łyżka cukru waniliowego

Składniki na bezę

  • 6 białek w temperaturze pokojowej
  • 1,5 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Składniki na krem maślano-budyniowy

  • Pół litra mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 2 czubate łyżki mąki pszennej
  • 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 żółtka
  • Kostka masła w temperaturze pokojowej

Dodatkowo

  • Słoik dżemy z czarnej porzeczki lub powideł śliwkowych
  • Opcjonalnie: płatki migdałowe

Przygotowanie

  1. Składniki na ciasto dokładnie zagnieść, uformować w kulę, przeciąć na pół i każdą połówkę zawinąć w folię. Włożyć do lodówki na godzinę (lub do zamrażarki na 30 minut, jeśli chcemy przyśpieszyć cały proces).
  2. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier puder. Następnie przesiać mąkę ziemniaczaną i delikatnie wymieszać z pianą, najlepiej trzepaczką.
  3. Dwie prostokątne formy 25x35cm wyłożyć papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto rozwałkować i przełożyć do blaszek. Jeśli mamy tylko jedną lub w naszym piekarniku nie możemy piec dwóch blatów jednocześnie to należy przygotować tylko jeden oraz bezę z połowy porcji (beza powinna być przygotowywana na świeżo przed włożeniem do piekarnika). Ciasto smarujemy dokładnie dżemem lub powidłami, a następnie wykładamy bezę.
  4. Bezę posypujemy płatkami migdałowymi i wkładamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni.
  5. Pieczemy je przez około 40 minut, wyjmujemy i studzimy.
  6. Po wystudzeniu możemy przygotować krem maślano-budyniowy. 100ml mleka łączymy z żółtkami oraz mąkami. W rondelku należy zagotować pozostałe mleko i dodać do niego cukier i cukier waniliowy. Mniejszą porcje mleka wlewamy do garnka i dokładnie mieszamy, aż zgęstnieje. Odstawiamy do ostygnięcia.
  7. Masło w temperaturze pokojowej miksujemy  i stopniowo dodajemy wystudzony budyń dokładnie miksując.
  8. Składamy ciasto – na jeden z blatów wykładamy masę maślano-budyniową i przykrywamy ją drugim blatem.
  9. Całość schłodzić w lodówce.

Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl 

Komentarze
sernik bez spodu przepis
AdobeStock
Newsy Pieczesz w ten sposób sernik? Nic dziwnego, że nie wychodzi. Oto najlepszy przepis
Ciasta mogą stanowić duże wyzwanie - wie o tym każdy, komu choć raz wyszedł zakalec! Dowiedzcie się, jakich błędów nie popełniać, by sernik wyszedł idealny!
Katarzyna Wyborska
grudzień 03, 2020

Starasz się jak tylko najlepiej potrafisz, a i tak wychodzą ci zakalce? Być może popełniasz jeden z częstych błędów podczas pieczenia. Ciasta mogą się wydawać pozornie łatwe w przygotowaniu, ale kto skończył z niedopieczonym zakalcem ten dobrze wie, że to wcale nie jest takie proste! Dziś mamy dla was listę często popełnianych błędów przy pieczeniu sernika oraz przepis, dzięki któremu ciasto wyjdzie idealne! Nie czytasz dokładnie przepisów Wierzymy, że zabierając się za przygotowywanie ciasta trzymasz się pilnie przepisu. Ale przyznaj się z ręką na sercu – czy odmierzasz składniki tak dokładnie, jak jest to podane w recepturze? Czy może dosypujesz na oko? Ilości podane w przepisie nie są przypadkowe! Ktoś, kto go pisał podał dokładnie takie proporcje, z jakich jemu wychodzi najlepsze ciasto, więc gdy zaczniesz eksperymentować lub nie będziesz dokładnie odmierzać, to nie dziw się, że ciasto nie wychodzi. Za mała forma Ten błąd zwykle jest spowodowany między innymi nieprzykładaniem odpowiedniej uwagi do przepisu. Zdarzy się, że „przedobrzysz” i masz za dużo ciasta. Nie chcesz go wyrzucić, więc wszystko wylewasz na blachę do pieczenia i cieszysz się, że wszystko się zmieściło. Ledwo, ledwo, ale przynajmniej nie wypływa na zewnątrz! Zadowoleni wsadzacie ciasto do piekarnika i ze zgrozą patrzycie, jak zwiększa swoją objętość. Czyżbyście zapomnieli, że będzie rosło podczas pieczenia? W efekcie wasze ciasto nie tylko będzie ogromne, ale przede wszystkim niedopieczone. A czy ktoś ma ochotę na nieupieczonego w środku zakalca? Przepis na sernik bez spodu Tym razem dokładnie odmierzaj podane składniki, a na pewno ciasto się uda! 1 kg twarogu w wiaderku 10 dag mąki ziemniaczanej Szklanka cukru (ok. 20 dag) 5 jaj Płaska łyżeczka sody Kilkanaście rodzynek Cukier wanilinowy Aromat...

Przeczytaj
Ciasto z patelni
windwardnorth/Adobe Stock
Newsy Ciasto z patelni? O dziwo smakuje równie dobrze, jak to z piekarnika, a do tego szybko się robi
Goście już w progu, a wy nie macie nic do kawy? To ciasto wyratuje z opresji niejedną zabieganą gospodynię!
Hubert Rój
listopad 27, 2020

To będzie prawdziwa bomba! Pyszne ciasto a’la biszkopt prosto z patelni? Dlaczego nie! Robi je się w mgnieniu oka. Równie szybko znika ze stołu! Wszystkie składniki na pewno macie w swojej kuchni. Nasz biszkopt z patelni możemy wzbogacić w prosty sposób. Wystarczy nam po prostu jedno soczyste jabłko. Sezon na ten owoc właśnie się skończył, ale ze znalezieniem ładnego, dorodnego okazu nie będziecie mieli na pewno żadnych problemów. Wystarczy jedna sztuka. Do przygotowanie ciasta niezbędna będzie dobra patelnia z pokrywką . Jeżeli wasz sprzęt ma już swoje lata, a usmażenie na nim jajek sadzonych to duże wyzwanie – lepiej pomyślcie o nowej patelni. Ciasto będziemy musieli w końcu przerzucić na drugą stronę… Oprócz patelni, zastosujemy jeden trik. Do ciasta dodamy łyżkę octu. Tak, to nie żart. Być może nie wszyscy znają ten cukierniczy patent. Nie ma jednak powodów do obaw. Ocet dzięki swoim właściwościom pozwoli nam na użycie zaledwie jednego jajka. Dzięki niemu biszkopt będzie miękki, delikatny i trochę wilgotny. Spróbujcie, a na pewno nie pożałujecie Składniki: Jedno spore, dojrzałe jabłko 3 duże łyżki cukru Nieco masła do posmarowania patelni (można użyć także oleju) 1 jajko Ok. 60 ml oleju roślinnego (ok. 1/5 szklanki) – tutaj możemy postąpić analogicznie jak z masłem. Jeżeli chcemy, użyjmy właśnie tego tłuszczu zamiast oleju. 150 ml mleka 15 dag mąki Łyżeczka proszku do pieczenia Szczypta soli Łyżka octu spirytusowego lub jabłkowego Przygotowanie: Zacznijmy od jabłka. Kroimy je na plastry bez usuwania gniazd nasiennych – te usuniemy w plasterkach później, tworząc „jabłkowe obwarzanki”. Patelnię smarujemy masłem i wsypujemy na nią równomiernie łyżeczkę cukru. Następnie wykładamy...

Przeczytaj