Pani Walewska to ciasto, które wiele osób może kojarzyć pod drugą nazwą. Pychotka, bo tak właśnie jest nazywane, to nic innego jak warstwowe ciasto przełożone dżemem i masą maślano-budyniową. Zwieńczeniem jest lekka jak obłoczek bezowa pianka, którą można udekorować płatkami migdałowymi.
Wbrew pozorom nie jest to czaso- i pracochłonne ciasto. Warto zaserwować je gościom, na których z pewnością zrobi ogromne wrażenie. Pani Walewska prezentuje się niezwykle pięknie, a do tego smakuje niebiańsko.
Przepis na ciasto Pani Walewska (Pychotka)
Składniki na kruche ciasto
- 220 g zimnego masła
- Pół kg mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1-2 łyżki kwaśnej śmietany 18 %
- 6 żółtek
- Pół szklanki cukru pudru
- 1 łyżka cukru waniliowego
Składniki na bezę
- 6 białek w temperaturze pokojowej
- 1,5 szklanki cukru pudru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Składniki na krem maślano-budyniowy
- Pół litra mleka
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 2 czubate łyżki mąki pszennej
- 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 żółtka
- Kostka masła w temperaturze pokojowej
Dodatkowo
- Słoik dżemy z czarnej porzeczki lub powideł śliwkowych
- Opcjonalnie: płatki migdałowe
Przygotowanie
- Składniki na ciasto dokładnie zagnieść, uformować w kulę, przeciąć na pół i każdą połówkę zawinąć w folię. Włożyć do lodówki na godzinę (lub do zamrażarki na 30 minut, jeśli chcemy przyśpieszyć cały proces).
- Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier puder. Następnie przesiać mąkę ziemniaczaną i delikatnie wymieszać z pianą, najlepiej trzepaczką.
- Dwie prostokątne formy 25x35cm wyłożyć papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto rozwałkować i przełożyć do blaszek. Jeśli mamy tylko jedną lub w naszym piekarniku nie możemy piec dwóch blatów jednocześnie to należy przygotować tylko jeden oraz bezę z połowy porcji (beza powinna być przygotowywana na świeżo przed włożeniem do piekarnika). Ciasto smarujemy dokładnie dżemem lub powidłami, a następnie wykładamy bezę.
- Bezę posypujemy płatkami migdałowymi i wkładamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni.
- Pieczemy je przez około 40 minut, wyjmujemy i studzimy.
- Po wystudzeniu możemy przygotować krem maślano-budyniowy. 100ml mleka łączymy z żółtkami oraz mąkami. W rondelku należy zagotować pozostałe mleko i dodać do niego cukier i cukier waniliowy. Mniejszą porcje mleka wlewamy do garnka i dokładnie mieszamy, aż zgęstnieje. Odstawiamy do ostygnięcia.
- Masło w temperaturze pokojowej miksujemy i stopniowo dodajemy wystudzony budyń dokładnie miksując.
- Składamy ciasto – na jeden z blatów wykładamy masę maślano-budyniową i przykrywamy ją drugim blatem.
- Całość schłodzić w lodówce.
Smacznego!