Pani Walewska to ciasto, które wiele osób może kojarzyć pod drugą nazwą. Pychotka, bo tak właśnie jest nazywane, to nic innego jak warstwowe ciasto przełożone dżemem i masą maślano-budyniową. Zwieńczeniem jest lekka jak obłoczek bezowa pianka, którą można udekorować płatkami migdałowymi.
Wbrew pozorom nie jest to czaso- i pracochłonne ciasto. Warto zaserwować je gościom, na których z pewnością zrobi ogromne wrażenie. Pani Walewska prezentuje się niezwykle pięknie, a do tego smakuje niebiańsko. 

Przepis na ciasto Pani Walewska (Pychotka)

Składniki na kruche ciasto

  • 220 g zimnego masła
  • Pół kg mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1-2 łyżki kwaśnej śmietany 18 %
  • 6 żółtek
  • Pół szklanki cukru pudru
  • 1 łyżka cukru waniliowego

Składniki na bezę

  • 6 białek w temperaturze pokojowej
  • 1,5 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Składniki na krem maślano-budyniowy

  • Pół litra mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 2 czubate łyżki mąki pszennej
  • 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 żółtka
  • Kostka masła w temperaturze pokojowej

Dodatkowo

  • Słoik dżemy z czarnej porzeczki lub powideł śliwkowych
  • Opcjonalnie: płatki migdałowe

Przygotowanie

  1. Składniki na ciasto dokładnie zagnieść, uformować w kulę, przeciąć na pół i każdą połówkę zawinąć w folię. Włożyć do lodówki na godzinę (lub do zamrażarki na 30 minut, jeśli chcemy przyśpieszyć cały proces).
  2. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier puder. Następnie przesiać mąkę ziemniaczaną i delikatnie wymieszać z pianą, najlepiej trzepaczką.
  3. Dwie prostokątne formy 25x35cm wyłożyć papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto rozwałkować i przełożyć do blaszek. Jeśli mamy tylko jedną lub w naszym piekarniku nie możemy piec dwóch blatów jednocześnie to należy przygotować tylko jeden oraz bezę z połowy porcji (beza powinna być przygotowywana na świeżo przed włożeniem do piekarnika). Ciasto smarujemy dokładnie dżemem lub powidłami, a następnie wykładamy bezę.
  4. Bezę posypujemy płatkami migdałowymi i wkładamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni.
  5. Pieczemy je przez około 40 minut, wyjmujemy i studzimy.
  6. Po wystudzeniu możemy przygotować krem maślano-budyniowy. 100ml mleka łączymy z żółtkami oraz mąkami. W rondelku należy zagotować pozostałe mleko i dodać do niego cukier i cukier waniliowy. Mniejszą porcje mleka wlewamy do garnka i dokładnie mieszamy, aż zgęstnieje. Odstawiamy do ostygnięcia.
  7. Masło w temperaturze pokojowej miksujemy  i stopniowo dodajemy wystudzony budyń dokładnie miksując.
  8. Składamy ciasto – na jeden z blatów wykładamy masę maślano-budyniową i przykrywamy ją drugim blatem.
  9. Całość schłodzić w lodówce.

Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl