Pampuszki z czosnkiem i pietruszką do barszczu. Tak jedzą we Lwowie i w okolicach
Wikipedia commons
Newsy

Pampuszki z czosnkiem i koperkiem do barszczu. Tak jedzą we Lwowie i w okolicach

Barszcz ukraiński to danie znane i lubiane. Wiecie jednak, że za naszą wschodnią granicą je się go wraz z tym pysznym dodatkiem, czyli pampuszkami z czosnkiem i koperkiem?

Lata „współpracy” PRL z ZSRR w ramach Rady Wzajemnej Pomocy Gospodarczej i Układu Warszawskiego skutecznie zniechęciły Polaków do niemal wszystkiego, co pochodzi zza wschodniej granicy.

Tymczasem w Rosji, na Białorusi i na Ukrainie można znaleźć naprawdę wiele ciekawych kulinarnych inspiracji. Kuchnia naszych wschodnich, słowiańskich sąsiadów jest na tyle podobna do kuchni polskiej, że tamtejsze smaki bez oporów przyjmą się także na polskich stołach.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak za wschodnią granicą je się barszcz ukraiński?

Dzisiaj przybliżymy wam jeden z kulinarnych zwyczajów kuchni ukraińskiej. O barszczu ukraińskim słyszeli niemal wszyscy, większa część Polaków także na pewno go próbowała. Warto jednak w tym miejscu dodać, że za wschodnią granicą ta zupa jest jeszcze gęstsza niż w polskim wariancie.

Tym, co różni podawanie barszczu ukraińskiego w Polsce i za Bugiem różni jeden szczegół. Ukraińcy (ale także Rosjanie i Białorusini) do barszczu starają się podawać zamiast chleba wypieczone na drożdżach pampuszki.

To nie wszystko. Te mięciutkie bułeczki przypominające nieco nasze drożdżówki podaje się obowiązkowo z omastą w postaci masła lub innego tłuszczu z posiekanym drobniutko czosnkiem. To jednak nie wszystko. Pampuszki do barszczu nie obędą się bez świeżego koperku, która wieńczy całe dzieło.

Przepis na pampuszki z czosnkiem i koperkiem do barszczu ukraińskiego

Składniki:

  • 60 dag mąki pszennej
  • 300 ml mleka
  • 2 jajka
  • 3-4 łyżki oleju
  • 2 łyżki cukru
  • 50 g drożdży świeżych (lub ok. 15 g drożdży instant)
  • Łyżeczka soli
  • 3-4 ząbki czosnku
  • Świeży koperek
  • 2-3 łyżki masła
Zobacz także
Barszcz ukriański

Przepis na najlepszy barszcz ukraiński. Nie może w nim zabraknąć ważnego składnika

Pamiętacie jeszcze pampuchy? Zróbcie je z przepisu Ewy Wachowicz. Ich smak was zachwyci

Macie ochotę na pampuchy? Z tym sprawdzonym przepisem wyjdą wam puszyste jak chmurka 

Przygotowanie:

  1. Przed przystąpieniem do wyrabiania ciasta wyciągnijcie mleko i jajka z lodówki, by nabrały temperatury pokojowej.
  2. Oddzielcie żółtka od białek.
  3. Wymieszajcie żółtko z mlekiem.
  4. Do naczynia, w którym wyrabiacie ciasto wsypcie przesianą mąkę.
  5. Drożdże wymieszajcie z cukrem i rozpuśćcie.
  6. Wymieszajcie razem mąkę, mleko z jajkiem, drożdże, cukier i sól i wyrabiajcie gładkie ciasto.
  7. Odstawcie ciasto do wyrośnięcia pod ścierką na ok. 40 min.
  8. Przygotujcie formę – pampuszki możecie upiec zarówno w podłużnej, jak i okrągłej blasze.
  9. Wysmarujcie blachę i układajcie na niej dość blisko siebie kulki uformowane z wyrośniętego ciasta o wielkości piłki tenisowej.
  10. Wysmarujcie pampuszki białkiem i pieczcie ok. 30 min w piekarniku rozgrzanym do temp. 200 st. C.
  11. Rozpuście masło, pokrójcie drobno koperek  i czosnek, wymieszajcie i posólcie.
  12. Upieczone pampuszki smarujcie powstałym sosem.
  13. Smacznego!

Czytaj także:

ciasto drożdżowe z aromatem
Flickr
Newsy
1 składnik całkowicie odmieni ciasto drożdżowe. Dodajcie go na początku a nie pożałujecie
Zastanawialiście się jak nadać waszemu ciastu drożdżowemu nieco inny smak? Charakter nada mu jeden dodatek.

Jest nim olejek zapachowy. Różne krążą opinie o tym dodatku do wypieków, ale nie ulega wątpliwości, że dzięki niemu tanim kosztem nadacie ciekawego aromatu swojemu ciastu. Aromat waniliowy, aromat migdałowy, aromat cytrynowy, pomarańczowy, a nawet rumowy – wybór małych flakoników z olejkami zapachowymi jest bardzo duży. To szybki sposób na poprawę smaku wypieku i na przykład na przytłumienie zbyt intensywnego zapachu drożdży w cieście. Jak szybko zrobić drożdżowe ciasto? Jeśli jesteście zabiegani i nie macie czasu na długie i pracochłonne wyrabianie ciasta drożdżowego, wypróbujcie ten przepis. Wystarczy wyrobić ciasto i niemal natychmiast wyłożyć je do formy. Proces rośnięcia odbędzie się w rozgrzewającym się piekarniku. Niech nie wystraszy was dość duża ilość drożdży na liście składników. Jest to spowodowane dużą ilością cukru, oleju  i innych dodatków, które obciążają drożdżówkę. Ewentualny wyczuwalny w cieście aromat drożdżowy w cieście zostanie zagłuszony, tak jak już wspominaliśmy, przez olejek zapachowy. Przepis na przepyszną, szybką drożdżówkę Składniki na ciasto: 70 dag mąki 6 łyżek oleju 3 jajka 6 łyżek cukru 1 cukier waniliowy 80 g drożdży świeżych (4/5 paczki) 1 szklanka mleka Szczypta soli Olejek zapachowy waniliowy lub inny Opcjonalnie: owoce lub konfitura Składniki na kruszonkę: Ćwierć kostki masła Pół szklanki cukru Pół szklanki mąki Przygotowanie: Mleko podgrzejcie na gazie, tak by było dość ciepłe. Drożdże wymieszajcie z cukrem i dodajcie do nich mleko – w ten sposób przygotujecie zaczyn. Do miski wsypcie mąkę, zaczyn i pozostałe składniki i dobrze wymieszajcie. Nie odstawiajcie ciasta do...

Bułeczki wytrawne z kapustą
Gotujmy.pl/KasiaJulcia
Newsy
Bułeczki drożdżowe z farszem z kapusty kiszonej. Smakują wyjątkowo wspaniale dzięki 1 składnikowi
Szukacie pomysłu na obiad lub świetną przekąskę? Wypróbujcie ten przepis, smakuje pysznie!

Brakuje wam czasami inspiracji na obiad bez mięsa? Macie ochotę na wytrawną przekąskę lub chcecie zaskoczyć domowników albo gości? Przygotujcie te pyszne bułeczki drożdżowe z niezwykle aromatycznym farszem z kiszonej kapusty. Są rozpływające się w ustach. Kapuściany farsz o wyraźnym, kwaskowym smaku idealnie sprawdza się jako nadzienie. Jest on niebywale smacznie przyprawiony. Bułeczki drożdżowe z farszem z kapusty kiszonej Składniki na ciasto: 4 szklanki mąki tortowej 5 g świeżych drożdży Szklanka mleka Pół kostki masła 2 jajka Płaska łyżeczka cukru Pół płaskiej łyżeczki soli Składniki na farsz: O,5 kg kapusty kiszonej Łyżka kminku Łyżka przyprawy do dań z kapusty i bigosu Szczypta papryki mielonej ostrej Szczypta pieprzu ziołowego Szczypta pieprzu czarnego Sól Kilka łyżek oleju do smażenia Przygotowanie bułeczek drożdżowych z kapustą kiszoną Drożdże rozkruszcie na mniejsze kawałki, posypcie solą i cukrem. Zostawcie do rozpuszczenia. Mleko podgrzejcie lekko do temperatury ok. 40 stopni. Jeśli drożdże nie rozpuszczą się pod wpływem cukru i soli, dodajcie do nich odrobinę mleka. Odstawcie drożdże na chwilę. Do rozpuszczonych drożdży dodajcie pozostałe składniki. Wróbcie ciasto drożdżowe tak, by spokojnie odklejało się od ręki. Regulujcie jego konsystencję za pomocą wody i mąki. Ciasto przykryjcie ściereczką i odstawcie w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W tym czasie przygotujcie farsz z kiszonej kapusty. Jeśli kapusta jest zbyt kwaśna, zagotujcie ją w wodzie i odlejcie wodę z gotowania. Możecie też opłukać kapustę pod bieżącą wodą. Kapustę o pożądanej kwasowości drobno poszatkujcie. Na rozgrzanej patelni podsmażcie poszatkowaną kapustę. Dodajcie do niej przyprawy i duście przez...

Przepis na domowe drożdżówki z marmoladą. Będą idealne do porannej kawy lub herbaty
Gotujmy.pl
Newsy
Przepis na domowe drożdżówki z marmoladą. Będą idealne do porannej kawy lub herbaty
Na pewno pamiętacie zapach pieczonych drożdżówek z domu swojej babci. Jaka szkoda, że ten piękny zwyczaj pieczenia swoich łakoci powoli u nas zanika…

Nie ma wątpliwości – nasze mamy i babcie miały naprawdę sporo fantazji w wymyślaniu coraz to nowych słodkich smakowitości. Przepyszne, lekkie jak chmurka amoniaczki , skromne ale idealne do kawy czy herbaty baletki albo jedyne w swoim rodzaju pączki ... Żeby tradycji stała się zadość, warto od czasu do czasu próbować swoich sił w pieczeniu smacznych przekąsek w sam raz do kawy. Takich jak choćby te proste i szybkie drożdżówki z marmoladą. Ich szczególną zaletą będzie fantazyjny wygląd, który zachęci do konsumpcji niejednego wygłodniałego łasucha! Przepis na domowe drożdżówki z marmoladą Składniki na zaczyn: 15 g świeżych drożdży 2 łyżki mleka 1 łyżeczka cukru Składniki na ciasto: 50 dag mąki pszennej 250 ml mleka 60 g masła 50 g cukru 2 małe jajka Cukier waniliowy Szczypta soli Dodatkowo – ulubiona marmolada Przygotowanie: Zacznijcie od zaczynu. Wymieszajcie drożdże cukier i mleko i odstawcie do momentu, aż drożdże zaczną „rosnąć”. Przesiejcie mąkę pszenną do miski. Dodajcie do niej cukier, cukier waniliowy, sól, jajka, a także przygotowane drożdże. Wyrabiajcie ciasto dolewając do środka ciepłe mleko z dodatkiem masła. Ciasto powinno być gładki i elastyczne. Owińcie ciasto folią lub przykryjcie szmatką i odstawcie do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Wyrośnięte ciasto wyrabiajcie na stolnicy jeszcze przez chwilę, a następnie rozwałkujcie na prostokąt. Rozsmarujcie na cieście marmoladę i zwińcie w formę rolady. Pokrójcie nożem roladę na plastry o szerokości ok. 3 cm. Ułóżcie drożdżówki na blasze, odstawcie na chwilę do podrośnięcia i pieczcie potem w temp. 180 st. C przez ok. 20 min. Drożdżówki przed pieczeniem można...

Cynamonki przepis
Gotujmy.pl/Marta1986
Newsy
Najlepszy przepis na cynamonki. Niebywale pyszne bułeczki drożdżowe
Palce lizać! Rozpieśćcie się i przygotujcie je z tego przepisu.

Cynamonki , zwane czasami cinnamon rolls , to pyszne i bardzo apetycznie wyglądające bułeczki z ciasta drożdżowego. Są miękki i puszyste, a dodatkowo mają przyjemny cynamonowy smak. Zachwycą każdego wielbiciela tej przyprawy. Kiedy będziecie je piec, w domu rozniesie się bardzo apetyczny cynamonowy zapach. Zróbcie od razu dwie porcje, bo te pyszne bułeczki znikają w mgnieniu oka! Przepis na bułeczki cynamonowe Składniki na bułeczki cynamonowe 2 szklanki mąki tortowej Pół szklanki mleka 1 jajko 8 g suchych drożdży lub 25 g świeżych 2 łyżki rozpuszczonego masła 2 łyżki cukru Szczypta soli Nadzienie cynamonowe Duża łyżka rozpuszczonego masła 3 łyżki cukru (może być brązowy lub trzcinowy) 3 łyżeczki cynamonu Jajko Przygotowanie bułeczek cynamonowych W małej misce umieśćcie drożdże i cukier. Rozetrzyjcie je razem do rozpuszczenia. Odstawcie drożdże na bok, w tym czasie przesiejcie mąkę do dużej miski lub na stolnicę. Do mąki dodajcie jajko, szczyptę soli i lekko ciepłe mleko. Zmieszajcie delikatnie. Do mąki wlejcie rozpuszczone drożdże i wyrabiajcie ciasto, aż nie będzie miało grudek. Gdy ciasto będzie już gładkie, dodajcie do niego rozpuszczone masło i wyrabiajcie ponownie. Ciasto powinno wchłonąć tłuszcz, ale pozostać błyszczące. Odstawcie ciasto do wyrośnięcia na ok. 40 minut w ciepłe miejsce. Jeśli macie czas, możecie odstawić je na noc do lodówki i przygotować rano. Po wyrośnięciu zagniećcie ciasto krótko, by pozbyć się nadmiaru gazów. Rozwałkujcie je na prostokąt.  Posmarujcie ciasto roztopionym masłem, posypcie cukrem i cynamonem na całej powierzchni Możecie dodać więcej cynamonu. Zwińcie ciasto w roladę. Pokrójcie roladę z ciasta ostrym nożem na plastry o grubości ok. 2 cm. Cynamonki...