Lata „współpracy” PRL z ZSRR w ramach Rady Wzajemnej Pomocy Gospodarczej i Układu Warszawskiego skutecznie zniechęciły Polaków do niemal wszystkiego, co pochodzi zza wschodniej granicy.

Tymczasem w Rosji, na Białorusi i na Ukrainie można znaleźć naprawdę wiele ciekawych kulinarnych inspiracji. Kuchnia naszych wschodnich, słowiańskich sąsiadów jest na tyle podobna do kuchni polskiej, że tamtejsze smaki bez oporów przyjmą się także na polskich stołach.

Jak za wschodnią granicą je się barszcz ukraiński?

Dzisiaj przybliżymy wam jeden z kulinarnych zwyczajów kuchni ukraińskiej. O barszczu ukraińskim słyszeli niemal wszyscy, większa część Polaków także na pewno go próbowała. Warto jednak w tym miejscu dodać, że za wschodnią granicą ta zupa jest jeszcze gęstsza niż w polskim wariancie.

Tym, co różni podawanie barszczu ukraińskiego w Polsce i za Bugiem różni jeden szczegół. Ukraińcy (ale także Rosjanie i Białorusini) do barszczu starają się podawać zamiast chleba wypieczone na drożdżach pampuszki.

Zobacz także:

To nie wszystko. Te mięciutkie bułeczki przypominające nieco nasze drożdżówki podaje się obowiązkowo z omastą w postaci masła lub innego tłuszczu z posiekanym drobniutko czosnkiem. To jednak nie wszystko. Pampuszki do barszczu nie obędą się bez świeżego koperku, która wieńczy całe dzieło.

Przepis na pampuszki z czosnkiem i koperkiem do barszczu ukraińskiego

Składniki:

  • 60 dag mąki pszennej
  • 300 ml mleka
  • 2 jajka
  • 3-4 łyżki oleju
  • 2 łyżki cukru
  • 50 g drożdży świeżych (lub ok. 15 g drożdży instant)
  • Łyżeczka soli
  • 3-4 ząbki czosnku
  • Świeży koperek
  • 2-3 łyżki masła

Przygotowanie:

  1. Przed przystąpieniem do wyrabiania ciasta wyciągnijcie mleko i jajka z lodówki, by nabrały temperatury pokojowej.
  2. Oddzielcie żółtka od białek.
  3. Wymieszajcie żółtko z mlekiem.
  4. Do naczynia, w którym wyrabiacie ciasto wsypcie przesianą mąkę.
  5. Drożdże wymieszajcie z cukrem i rozpuśćcie.
  6. Wymieszajcie razem mąkę, mleko z jajkiem, drożdże, cukier i sól i wyrabiajcie gładkie ciasto.
  7. Odstawcie ciasto do wyrośnięcia pod ścierką na ok. 40 min.
  8. Przygotujcie formę – pampuszki możecie upiec zarówno w podłużnej, jak i okrągłej blasze.
  9. Wysmarujcie blachę i układajcie na niej dość blisko siebie kulki uformowane z wyrośniętego ciasta o wielkości piłki tenisowej.
  10. Wysmarujcie pampuszki białkiem i pieczcie ok. 30 min w piekarniku rozgrzanym do temp. 200 st. C.
  11. Rozpuście masło, pokrójcie drobno koperek  i czosnek, wymieszajcie i posólcie.
  12. Upieczone pampuszki smarujcie powstałym sosem.
  13. Smacznego!

Czytaj także: