karp filetowanie
Gotujmy.pl
Newsy

Pamiętaj o tym, zanim zaczniesz smażyć karpia na Wigilię. Ważne wskazówki

Wigilia za pasem! Już niedługo będziemy smażyć tradycyjnego karpia. Jeżeli kupujesz rybę w całości, to te wskazówki na pewno ci się przydadzą.
Katarzyna Wyborska
grudzień 03, 2020

Karp to danie, które koniecznie musi znaleźć się na wigilijnym stole. Czy wiesz jak go przygotować, by był naprawdę smaczny? Dziś mamy dla was kilka wskazówek, dzięki którym tradycyjny karp na wigilię będzie przepyszny i rozpływający się w ustach!

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Wigilijny karp

Karpia coraz częściej kupujemy w formie filetów, jednak wciąż część osób decyduje się na zakup ryby w całości lub w ogóle żywego karpia. Jeśli wybierzemy tę opcję, to czeka nas trudne zadanie podzielenia ryby, czyli filetowanie! Dowiedzcie się jak to zrobić, by dokładnie pozbyć się łusek i ości. W końcu nikt nie ma ochoty na nieprzyjemne niespodzianki podczas wigilijnej kolacji!

Czyszczenie karpia

Najpierw rybę należy dokładnie oczyścić. Róbcie to krok po kroku:

  1. Umyj karpia pod bieżącą wodą.
  2. Następnie połóż rybę na desce, złap za ogon i za pomocą noża skrob łuski przeciwnie do kierunku wzrostu – od ogona do głowy.
  3. Wypłucz karpia jeszcze raz i ostrym nożem natnij od odbytu do głowy. Rób to bardzo ostrożnie, by nie uszkodzić mięsa.
  4. Delikatnie wyjmij z karpia wnętrzności. Ostrożność jest bardzo ważna, ponieważ znajduje się tam także woreczek żółciowy, który jeśli pęknie, sprawi że mięso stanie się gorzkie.
  5. Umyj karpia jeszcze raz i osusz za pomocą kuchennych, papierowych ręczników.

Filetowanie

Czas na najważniejszą czynność, czyli filetowanie karpia!

  1. Połóż karpia na desce i za pomocą ostrego noża zrób nacięcie, zaczynając od głowy.
  2. Wsuń nóż głębiej tak, by dało się wyczuć pod spodem kręgosłup.
  3. Prowadząc ostrze w kierunku ogona zrób szybkie, proste cięcie. Pamiętaj, by cały czas ciąć wzdłuż kręgosłupa!
  4. Obróć karpia na drugi bok i powtórz.
  5. Następnie oczyść filety i usuń pozostałe w nich ości.

Gotowe! Pamiętaj o tym, by zanim przystąpisz do smażenia naciąć skórę karpia na ukos. Dzięki temu mięso nie będzie się zwijać.

Komentarze
gessler barszcz
ONS/Adobe Stock
Newsy Poznaj tajemnicę idealnego wigilijnego barszczu. Ten od Magdy Gessler nie ma sobie równych
Już za trzy tygodnie Wigilia! Warto w tym czasie zapoznać się z ciekawymi przepisami na wigilijne potrawy - takie, jak barszcz Magdy Gessler!
Katarzyna Wyborska
grudzień 03, 2020

Uwielbiamy przepisy Magdy Gessler! Są niepowtarzalne i wychodzą z nich naprawdę pyszne i wyjątkowe dania. Do tego ciekawie jest wypróbować przepisy osoby, która jest prawdziwym ekspertem w kwestii gotowania i prowadzenia restauracji. Gessler posiada ogromne doświadczenie kulinarne, dlatego warto zaufać jej recepturom. Może w tym roku przygotujecie barszcz na Wigilię z przepisu znanej restauratorki? Tradycja barszczu wigilijnego Wiecie, czym różni się barszcz przygotowywany na wigilię od tego, który podaje się przez cały rok? Wigilijny barszcz z uszkami to zupa postna – oznacza to, że gotowana jest jedynie na bazie włoszczyzny, suszonych grzybów i buraków. Nie ma w niej w ogóle mięsa! Barszcz podaje się z uszkami, czyli małymi pierożkami wypełnionymi farszem z grzybów. Przepis na wigilijny barszcz Magdy Gessler 3 kg buraków Mały seler 2 pietruszki (korzeń) 2 cebule 4 jabłka kwaśne 1 por 75 ml octu 2 ząbki czosnku Suszone borowiki Ziele angielskie Liść laurowy Cukier Goździki Sól Pieprz Przygotowanie Połowę z trzech kilogramów buraków zawijamy w aluminiową folię i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220 stopni. Resztę kroimy lub trzemy na tarce. Do garnka dodajemy buraki oraz pokrojony na ćwiartki seler, dwie cebule i korzenie pietruszki. Lejemy tyle wody, by przykryła warzywa. Gdy wywar się zagotuje, dodajemy ocet, ziele angielskie, pieprz, cukier i goździki. Kiedy warzywa już zmiękną, przelewamy wywar do startych buraków upieczonych wcześniej w piekarniku. Gotujemy na małym ogniu tak, by zupa się nie zagotowała. Wlewamy wywar z prawdziwków. Na koniec dodajemy czosnek, pieczone w piecu cebule i skórki z kwaśnych jabłek. Odstawiamy barszcz na całą noc.

Przeczytaj