karp filetowanie
Gotujmy.pl
Newsy

Pamiętaj o tym, zanim zaczniesz smażyć karpia na Wigilię. Ważne wskazówki

Wigilia za pasem! Już niedługo będziemy smażyć tradycyjnego karpia. Jeżeli kupujesz rybę w całości, to te wskazówki na pewno ci się przydadzą.

Karp to danie, które koniecznie musi znaleźć się na wigilijnym stole. Czy wiesz jak go przygotować, by był naprawdę smaczny? Dziś mamy dla was kilka wskazówek, dzięki którym tradycyjny karp na wigilię będzie przepyszny i rozpływający się w ustach!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Wigilijny karp

Karpia coraz częściej kupujemy w formie filetów, jednak wciąż część osób decyduje się na zakup ryby w całości lub w ogóle żywego karpia. Jeśli wybierzemy tę opcję, to czeka nas trudne zadanie podzielenia ryby, czyli filetowanie! Dowiedzcie się jak to zrobić, by dokładnie pozbyć się łusek i ości. W końcu nikt nie ma ochoty na nieprzyjemne niespodzianki podczas wigilijnej kolacji!

Czyszczenie karpia

Najpierw rybę należy dokładnie oczyścić. Róbcie to krok po kroku:

  1. Umyj karpia pod bieżącą wodą.
  2. Następnie połóż rybę na desce, złap za ogon i za pomocą noża skrob łuski przeciwnie do kierunku wzrostu – od ogona do głowy.
  3. Wypłucz karpia jeszcze raz i ostrym nożem natnij od odbytu do głowy. Rób to bardzo ostrożnie, by nie uszkodzić mięsa.
  4. Delikatnie wyjmij z karpia wnętrzności. Ostrożność jest bardzo ważna, ponieważ znajduje się tam także woreczek żółciowy, który jeśli pęknie, sprawi że mięso stanie się gorzkie.
  5. Umyj karpia jeszcze raz i osusz za pomocą kuchennych, papierowych ręczników.

Filetowanie

Czas na najważniejszą czynność, czyli filetowanie karpia!

  1. Połóż karpia na desce i za pomocą ostrego noża zrób nacięcie, zaczynając od głowy.
  2. Wsuń nóż głębiej tak, by dało się wyczuć pod spodem kręgosłup.
  3. Prowadząc ostrze w kierunku ogona zrób szybkie, proste cięcie. Pamiętaj, by cały czas ciąć wzdłuż kręgosłupa!
  4. Obróć karpia na drugi bok i powtórz.
  5. Następnie oczyść filety i usuń pozostałe w nich ości.

Gotowe! Pamiętaj o tym, by zanim przystąpisz do smażenia naciąć skórę karpia na ukos. Dzięki temu mięso nie będzie się zwijać.

smażony karp przepis
Adobe Stock
Newsy
Jak usmażyć karpia, żeby miał chrupiącą skórkę? Ten sprytny sposób znają tylko nieliczni
Mimo iż karp to z natury bardzo smaczna ryba, w trakcie przyrządzania można ją bardzo łatwo zepsuć. Sekret udanego dani tkwi przede wszystkim w złotej i chrupiącej skórce, która powstaje dzięki… panierce z mąki! Koniecznie przetestujcie ten sposób.

Z racji, że ryba jest z natury tłusta, panierowanie jej w jajku i bułce tartej to niekoniecznie dobry pomysł. Zdjęta z patelni staje się ciężka, przesiąknięta tłuszczem i niesmaczna. Jeśli chcecie, aby wyszła idealnie i miała chrupiącą skórkę, ograniczcie ten proces do obtoczenia karpia w samej mące! Przepis na karpia w chrupiącej skórce Będziecie potrzebować 1 karpia 1 cytryna 2 łyżki masła 60 gramów mąki pszennej 1 natka pietruszki Olej do smażenia Przyprawy: sól, pieprz Przygotowanie Zacznijcie od sprawienia karpia. Rybę umieśćcie na dużej desce i natnijcie jej brzuch tuż za linią głowy, a następnie przeciągnijcie nóż w kierunku ogona.  Przy pomocy łyżki wyjmijcie wszystkie wnętrzności uważając na woreczek żółciowy (jeśli pęknie ryba będzie gorzka i niedobra). Na sam koniec odetnijcie głowę (tuż za pokrywami skrzeli) i zeskrobcie łuski. Rybę dokładnie umyjcie pod bieżącą, zimną wodą. Tak przygotowanego karpia osuszcie przy pomocy ręcznika papierowego, a następnie pokrójcie w tak zwane dzwonki. Pokrojoną rybę natrzyjcie solą i pieprzem. Na płaskim talerzu umieśćcie mąkę i obtoczcie w niej przyprawioną rybę. Na patelni rozgrzejcie olej i rozpuśćcie masło. Na tak przygotowanej mieszance tłuszczu umieśćcie obtoczone w mące dzwonki. Smażcie z obu stron przez ok. 6 minut, na złoty kolor. Po upływie tego czasu zdejmijcie rybę z patelni i odsączcie nadmiar tłuszczu przy pomocy ręcznika papierowego. Natkę pietruszki posiekajcie drobno, z kolei cytrynę pokrójcie na cienkie plasterki. Rybę podawajcie w towarzystwie tych dwóch dodatków. Możecie dodatkowo skropić karpia sokiem z cytryny. To z pewnością doda mu smaku i aromatu.  Gotowe!

Karp
Ag.Zetka/gotujmy.pl
Newsy
Fenomenalna marynata do wigilijnego karpia. Błyskawicznie zlikwiduje mulisty, nieprzyjemny posmak ryby
Wigilijny karp wcale nie musi stać się „zakałą” wigilijnego stołu. Dzięki temu sposobowi, wasi domownicy przestaną narzekać na mulisty posmak!

Z karpiem wielu z nas ma poważny ból głowy. Z jednej strony długoletnia tradycja i charakterystyczny smak, z drugiej cała masa ości i często mulisty zapach. Mimo tego, że na rynku dostępnych jest wiele innych ryb, wielu z nas woli zakupić tradycyjnego żywego karpia i poradzić sobie z nim na własną rękę. Karp na terapii Pół biedy z patroszeniem i filetowaniem – gorzej gdy za nic w świecie nie możemy pozbyć się nieprzyjemnego posmaku mułu w naszej rybie. Na pewno przeżywaliście to już na własnej skórze. Tyle pracy, tyle czasu poświęconego na przygotowanie tej ryby, a na koniec niewybredne komentarze wigilijnych gości. Czas z tym skończyć. Rozwiązaniem będzie użycie nietypowej marynaty. Chodzi nam po prostu o kąpiel karpia w mleku! Taka „terapia” może przynieść tylko pozytywne efekty dla smaku naszej ryby. W ten sposób nie tylko sprawimy, że karp pozbędzie się zapachu mułu, ale także nadamy mu nieco więcej delikatności. Przygotowanie „mlecznej kuracji” dla karpia będzie niezwykle proste. Jedyne o czym musimy pamiętać, to dodanie do marynaty 2 łyżeczek soli na pół litra mleka. Wszechstronna marynata Karpia należy zanurzyć w mleku tłustym, najlepiej takim o zawartości tłuszczu 3,2%.  Zanurzamy rybę w mleku w całości, najlepiej w jakimś głębokim naczyniu z pokrywką. Karp powinien spoczywać w tego rodzaju marynacie przez całą noc, a przynajmniej parę godzin. Od długości marynowania będą zależały efekty i stopień „odmulenia” ryby. Do jakiej obróbki termicznej nada się tak przygotowany karp? Tutaj mamy dla was świetną odpowiedź. Nasz delikatny karp zamarynowany w mleku będzie nadawał się: do smażenia do pieczenia a nawet do obgotowania przed podaniem go w galarecie!

Galareta do karpia
gotujmy.pl/mysza75
Newsy
Chcecie zrobić karpia w dobrze sklarowanej galarecie? Jej sekretem jest ten 1 składnik
Polacy mają w swoich kajetach z przepisami dziesiątki wersji karpia. My proponujemy wam dziś tę przepyszną rybę w przejrzystej i klarownej galarecie. Przygotujcie ją razem z nami!

W dzisiejszych czasach w sklepach mamy już znacznie większy wybór ryb przed świętami niż jeszcze kilkanaście lat temu. Ale tradycja zobowiązuje, a karp to karp. W związku z tym, nasze wigilijne stoły uginają się od karpi smażonych, duszonych, pieczonych, gotowanych. Gdzieniegdzie nadal żywa jest tradycja przygotowania karpia w galarecie. Dzisiaj pomożemy wam przyrządzić takiego właśnie karpia. Zapomnijcie o mętnej i nieestetycznej galarecie. Z nami na pewno się uda, a to danie stanie się pozycją obowiązkową na lata! Karpia w galarecie polecamy przede wszystkim osobom, które mają problemy z trawieniem. Karp jest sam w sobie dość tłustą rybą. Jeżeli go ugotujemy, unikniemy nasączenia go dodatkowym tłuszczem, jak miałoby to miejsce w czasie smażenia. Przepis na karpia w galarecie Nie będzie to zbytnio trudny przepis, ale warto wziąć sobie do serca kilka krótkich rad, dzięki którym  tak przyrządzona ryba zrobi furorę 24 grudnia w waszych domach. Jeden, a w zasadzie dwa składniki sprawią, że uda wam się idealnie sklarować galaretę. Składniki: 1 kg filetów z karpia bez ości 1 marchew 1 korzeń pietruszki Pół małego selera 1 cebula Kilka ziaren ziela angielskiego i parę liści laurowych 3 łyżki żelatyny Sól i pieprz Groszek zielony konserwowy (opcjonalnie) 2 białka jaja kurzego Ocet Przygotowanie: Rybę płuczemy, kroimy w kilkucentymetrowe kawałki i solimy. Warzywa obieramy, wkładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy bulion. Do gotującego się wywaru dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy na wolnym ogniu przez około pół godziny. Następnie wkładamy do bulionu nasze filety z karpia i gotujemy przez następne 25-30 min. Następnie odcedzamy wywar z warzyw i ryby za pomocą drobnego sita. Do ostudzonego wywaru...

Karp pieczony
2milutka/gotujmy.pl
Newsy
Odczarujcie karpia - ten pieczony w piekarniku smakuje wyjątkowo wybornie
Karp jest bardzo tłustą rybą. Dlatego tym razem radzimy wybór pieczenia zamiast tradycyjnego smażenia.

Tłusty, mulisty, pełen ości – historia z karpiem powtarza się na każdej Wigilii. Kilkudziesięcioletnia tradycja jedzenia karpia na dobre wprowadziła się do polskich domów i nie ma zmiłuj – karp na wigilijnym stole być musi. Dzieje się tak mimo tego, że coraz więcej w naszych sklepach wartościowych, smacznych i coraz mniej drogich dorszy czy pstrągów. Nie jesteśmy skazani na karpia, ale nie oznacza to, że i tej właśnie ryby nie można przygotować w smakowity sposób. Dobrze przyrządzony karp to także będzie wykwintne, wigilijne danie. Z racji tego, że jest dość tłustą rybą, warto pomyśleć o jego upieczeniu. Swojego rodzaju wariantem pośrednim może być przygotowanie czegoś w rodzaju panierki do pieczenia naszej ryby. Oprócz tego, wcześniej dobrze zrobi naszemu karpiowi całodobowe marynowanie w towarzystwie cebuli. Spróbujcie tego patentu, a nie pożałujecie. Przepis na pieczonego karpia Składniki: 1 karp średniej wielkości (pokrojony w dzwonki) 2 cebule Pół cytryny 4 łyżki sosu sojowego Pieprz i sól 3 ząbki czosnku 1 łyżka mąki, 1 łyżka bułki tartej, jajko. Przygotowanie: Karpia oczyszczamy, kroimy w dzwonka i obkładamy w naczyniu pokrojoną w plastry cebulą. Odkładamy karpia do lodówki. Po 12 godzinach przygotowujemy marynatę. Wyciskamy sok z cytryny, dodajemy do niego sos sojowy, przyprawiamy. Przeciskamy czosnek przez praskę i dodajemy do marynaty. Zalewamy marynatą rybę i odkładamy na kolejne 12 godzin do lodówki. Następnie panierujemy rybę kolejno w mące, jajku i bułce tartej. Pieczemy rybę ok. 15 min w temp. 180 st. C. Starajmy się nie wysuszyć ryby w piekarniku.