Podobno smak to jeden z tych zmysłów, który pozwala „cofnąć się w czasie”. Na pewno zdarzyło wam się spróbować jakiejś potrawy, która smakowała dokładnie tak samo jak to, co gotowała wam babcia i przez ułamek sekundy znów byliście dziećmi.
Dlaczego by nie robić tak częściej? Zróbcie domowe rurki z kremem, czyli przysmak, który kiedyś był dostępny w niemal każdej cukierni. Nie potrzeba do tego specjalistycznych sprzętów, a wszystkie potrzebne składniki kupicie w każdym sklepie. Polecamy wam poniższy przepis na ten klasyczny deser, który każdy pamięta ze swojego dzieciństwa.
Przepis na domowe rurki ze śmietaną
Składniki:
-
400 ml śmietanki 36%
-
1 opakowanie ciasta francuskiego
-
1 saszetka cukru waniliowego
-
1 jajko
-
olej
Dodatkowo: folia aluminiowa i rękaw cukierniczy.
Zobacz także:
Przygotowanie:
-
Zacznijcie od przygotowania ciasta francuskiego. Włączcie piekarnik i ustawcie temperaturę 200 stopni Celsjusza. Gdy urządzenie będzie się nagrzewać, wyjmijcie ciasto z opakowania i pokrójcie je w paski - każdy o szerokości około 2 centymetrów.
-
Z folii aluminiowej zróbcie dość grube wałeczki. Posmarujcie je olejem i każdy wałek owińcie ciastem. Posmarujcie z wierzchu rozkłóconym jajkiem.
-
Tak przygotowane rurki w „foremkach” ułóżcie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawcie do piekarnika, gdy już się rozgrzeje i pieczcie od 15 do 20 minut, aż się ozłocą z wierzchu.
-
Po tym czasie wyjmijcie rurki z piekarnika. Delikatnie wyjmijcie folię aluminiową ze środka ciasta i odstawcie do ostudzenia.
-
W tym czasie zróbcie śmietankę. Pamiętajcie, że najpierw trzeba ją schłodzić! Wlejcie śmietankę do miski i zacznijcie ubijać mikserem albo trzepaczką. W momencie, gdy zacznie się robić gęsta, wsypcie cukier waniliowy i mieszajcie dalej, aż się ubije i będzie sztywna.
-
Przełóżcie śmietanę do rękawa cukierniczego (możecie go kupić w każdym większym supermarkecie na dziale z produktami do pieczenia lub artykułami gospodarstwa domowego).
-
Teraz wystarczy nadziać ostygnięte rurki śmietaną i gotowe! Od razu można się nimi zajadać. Smacznego!