Pamiętacie smak rurek ze śmietaną? Wystarczy 1 tani produkt i zrobicie je sami w mig
AdobeStock
Newsy

Pamiętacie smak rurek ze śmietaną? Wystarczy 1 tani produkt i zrobicie je sami w mig

Jak zrobić rurki z kremem jak za dawnych lat? Poza śmietaną, potrzebny wam będzie ten produkt.

Podobno smak to jeden z tych zmysłów, który pozwala „cofnąć się w czasie”. Na pewno zdarzyło wam się spróbować jakiejś potrawy, która smakowała dokładnie tak samo jak to, co gotowała wam babcia i przez ułamek sekundy znów byliście dziećmi.

Dlaczego by nie robić tak częściej? Zróbcie domowe rurki z kremem, czyli przysmak, który kiedyś był dostępny w niemal każdej cukierni. Nie potrzeba do tego specjalistycznych sprzętów, a wszystkie potrzebne składniki kupicie w każdym sklepie. Polecamy wam poniższy przepis na ten klasyczny deser, który każdy pamięta ze swojego dzieciństwa. 

Przepis na domowe rurki ze śmietaną

Składniki:

  • 400 ml śmietanki 36%

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego

  • 1 saszetka cukru waniliowego

  • 1 jajko

  • olej

Dodatkowo: folia aluminiowa i rękaw cukierniczy. 

Zobacz także
Jak poprawnie zrobić bitą śmietanę? Uważajcie, bo wyjdzie wam słodkie masło

Jak zrobić bitą śmietanę, by jej nie „przebić”? I co zrobić, gdy wyjdzie wam z niej słodkie masło?

Jak uratować zwarzoną bitą śmietanę? Tym prostym trikiem naprawicie ją raz-dwa

Jak uratować zwarzoną bitą śmietanę? Tym prostym trikiem naprawicie ją raz-dwa

Przygotowanie:

  1. Zacznijcie od przygotowania ciasta francuskiego. Włączcie piekarnik i ustawcie temperaturę 200 stopni Celsjusza. Gdy urządzenie będzie się nagrzewać, wyjmijcie ciasto z opakowania i pokrójcie je w paski - każdy o szerokości około 2 centymetrów. 

  2. Z folii aluminiowej zróbcie dość grube wałeczki. Posmarujcie je olejem i każdy wałek owińcie ciastem. Posmarujcie z wierzchu rozkłóconym jajkiem. 

  3. Tak przygotowane rurki w „foremkach” ułóżcie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawcie do piekarnika, gdy już się rozgrzeje i pieczcie od 15 do 20 minut, aż się ozłocą z wierzchu.

  4. Po tym czasie wyjmijcie rurki z piekarnika. Delikatnie wyjmijcie folię aluminiową ze środka ciasta i odstawcie do ostudzenia.

  5. W tym czasie zróbcie śmietankę. Pamiętajcie, że najpierw trzeba ją schłodzić! Wlejcie śmietankę do miski i zacznijcie ubijać mikserem albo trzepaczką. W momencie, gdy zacznie się robić gęsta, wsypcie cukier waniliowy i mieszajcie dalej, aż się ubije i będzie sztywna.

  6. Przełóżcie śmietanę do rękawa cukierniczego (możecie go kupić w każdym większym supermarkecie na dziale z produktami do pieczenia lub artykułami gospodarstwa domowego). 

  7. Teraz wystarczy nadziać ostygnięte rurki śmietaną i gotowe! Od razu można się nimi zajadać. Smacznego!

Magda Gessler odpowiada na pytania

kremówki przepis
paulina57/gotujmy.pl
Newsy
Najlepszy przepis na kremówki, ulubione ciastka Jana Pawła II. Wyjdą lepsze niż te z wadowickiej cukierni
Słynne wadowickie kremówki możecie zrobić samodzielnie w domu. Podajemy sprawdzony przepis.

Cukiernia Karola Hagenhubera mieściła się w Wadowicach, rodzinnym mieście Karola Wojtyły. Jak na niewielkie, prowincjonalne miasteczko była dużym, luksusowym lokalem. Cukiernik, miał syna, który nie tylko nazywał się tak jak przyszły papież – Karol, ale stał się jego bliskim przyjacielem. Chłopcy bywali częstymi gośćmi w cukierni, słynącej z pysznych kremówek. Jak smakowały te lubiane ciastka? Przekonanie się o tym z naszego przepisu. Historia kremówek papieskich Podczas ostatniej wizyty w Wadowicach w 1999 roku papież wypowiedział słynne słowa: „Tam była cukiernia, a po maturze chodziliśmy na kremówki”. Stały się one symbolem swobodnego kontaktu papieża Jana Pawła II z wiernymi. Od tego czasu wiele cukierni zaczęło sprzedawać „papieskie kremówki”, które stały się absolutnym hitem. O tych ciastkach krążą już legendy. Jedna z nich mówi, że podobno młody Karol Wojtyła założył się kiedyś z kolegami o to, ile kremówek uda mu się zjeść i zjadł aż 18! Wiele lat później, wspominając papieskie kremówki, jeden z klasowych kolegów Karola Wojtyły opowiedział o tym jak wyglądały przedwojenne słodycze. Nie były ciastkami tak dużymi jak te, które kupujemy w cukierniach dzisiaj. Ciastko kosztowało 10 groszy i było całkiem małe. To może wyjaśniać jak to możliwe, że Wojtyle udało się zjeść ich tak dużo. Przepis na kremówki papieskie Słynne ciasteczka możecie łatwo zrobić sami w domu z poniższego przepisu. Smakują jeszcze lepiej niż z cukierni! Będą wam potrzebne poniższe składniki: Składniki: 2 opakowania gotowego ciasta francuskiego (możecie je kupić np. w Lidlu) 2 litry mleka 400 g masła Pół szklanki cukru 1 saszetka cukru wanilinowego 4 opakowania budyniu śmietankowego 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej Cukier puder Przygotowanie:...

Ciasto Marcinek to podlaski hit. Połączcie kwaśną śmietanę ze słodką w tej proporcji. Wyjdzie genialnie
AdobeStock
Newsy
Ciasto marcinek to podlaski hit. Połączcie kwaśną śmietanę ze słodką w tej proporcji. Wyjdzie genialnie
To smakowite ciasto będzie hitem na każdych urodzinach, imieninach i innych imprezach, gdzie chcecie zrobić wrażenie na swoich gościach. Wypiek prosto z podlaskiej Hajnówki to kulinarne dzieło sztuki!

W polskiej kuchni znajduje się wiele perełek - z myślą o niektórych z nich powstała Lista Produktów Tradycyjnych. Znajduje się na niej m.in. ciasto marcinek, czyli podlaski wypiek pochodzący z Hajnówki, miasta leżącego bezpośrednio przy Puszczy Białowieskiej. Przygotowanie marcinka zajmuje trochę czasu, ale uwierzcie, że warto - na widok takiego ciacha wszystkim opadną szczęki! Zobaczcie, jak je zrobić.  Zwróćcie uwagę na nietypową masę śmietanową. Nie wystarczy do niej sama tłusta kremówka. Wymieszajcie ją w umiejętny sposób z kwaśną śmietaną, a otrzymacie oryginalny krem jak od doświadczonej podlaskiej gospodyni. Przepis na ciasto marcinek Do przygotowania tego ciasta będziecie potrzebowali składników z poniższej listy: Składniki na ciasto: 400 g mąki pszennej pół kostki masła pół szklanki cukru pół szklanki kwaśnej śmietany 18% 2 jajka 1 łyżka cukru waniliowego pół łyżeczki sody oczyszczonej szczypta soli  Potrzebna wam też będzie tortownica o średnicy około 23 centymetrów. Wszystkie podane składniki muszą być w temperaturze pokojowej.  Składniki na krem: 1,2 l śmietanki kremówki 30% 1 duże opakowanie kwaśnej śmietany 18% (400 g) 1 szklanka cukru pudru 1 łyżka cukru waniliowego sok z 1 cytryny Przygotowanie: W miseczce wymieszajcie pół szklanki kwaśnej śmietany z sodą oczyszczoną. Dzięki temu objętość śmietany znacznie się zwiększy! W naczyniu umieśćcie pół kostki masła, wsypcie pół szklanki cukru i łyżkę cukru waniliowego. Utrzyjcie za pomocą miksera. Ważne - masło musi być w temperaturze pokojowej.  W trakcie ucierania dodajcie jedno całe jajko oraz jedno żółtko. Po chwili wlejcie...

Malinowa pianka z galaretką. Orzeźwiające ciasto na upały
alaaa/gotujmy.pl
Newsy
Malinowa pianka z galaretką. Orzeźwiające ciasto na upały
W gorący dzień nie ma nic lepszego, niż wyjęte prosto z lodówki ciasto z soczystymi owocami. Wypróbujcie ten przepis!

Jaki deser przygotować, gdy za oknem upał? Świetnym pomysłem jest lekkie, piankowe ciasto owocowe! Poniższy przepis zawiera maliny, ale możecie użyć dowolnych, ulubionych owoców. Świetnie sprawdzą się także truskawki , porzeczki albo czereśnie . Wykorzystajcie wspaniały przepis autorstwa jednej z użytkowniczek portalu Gotujmy.pl. Przepis na ciasto malinowa pianka Do przygotowania letniego ciasta z malinową pianką potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: Na biszkopt: 3 łyżki cukru 3 jaja 3 łyżki mąki pszennej Łyżeczka proszku do pieczenia Szczypta soli Pianka: 700 ml wody 500 ml śmietanki kremówki 2 galaretki malinowe Galaretka: 1 galaretka malinowa 1,5 szklanki malin Przygotowanie: Zacznijcie od przygotowania biszkoptu. Ubijcie na sztywno białka z cukrem oraz szczyptą soli. Następnie dodawajcie bo jednym żółtku, cały czas mieszając. Miksujcie masę tak długo, aż zrobi się sztywna. Przesiejcie mąkę z proszkiem do pieczenia i dodawajcie do masy jajecznej po jednej łyżce. Wymieszajcie mikserem na wolnych obrotach lub łyżką. Wyłóżcie papierem do pieczenia blachę 24x24cm, wylejcie masę i wstawcie do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na około 15 minut. Po upieczeniu wyjmijcie z piekarnika i ostudźcie. Teraz zajmijcie się pianką. W 700 ml gorącej wody rozpuśćcie dwie galaretki i odstawcie, by stężały. Śmietankę kremówkę ubijcie na sztywno. Ustawcie mikser na wolne obroty i powoli wlewajcie tężejącą galaretkę. Na upieczony biszkopt wylejcie 1/3 pianki, wysypcie równomiernie 1,5 szklanki malin i na to wylejcie resztę pianki. Wstawcie ciasto do lodówki. W 500 ml rozpuśćcie ostatnią galaretkę i gdy zacznie tężeć, wylejcie ją na ciasto. Odstawcie do lodówki na kilka godzin do...

Pizza na spodzie z ciasta francuskiego? Tak robi je Ewa Wachowicz
ONS.pl, AdobeStock
Newsy
Pizza na szybko na spodzie z ciasta francuskiego. Tak piecze ją Ewa Wachowicz
Próbowaliście kiedyś takiej pizzy? Jej przygotowanie jest banalnie proste. Wystarczy wykorzystać gotowy płat ciasta francuskiego.

Uwielbiana przez Polaków Miss Polonia, dziennikarka i pasjonatka gotowania Ewa Wachowicz nieustannie zachwyca nas autorskimi przepisami na przeróżne dania, desery i przekąski. Okraszone dużą dozą uśmiechu i optymizmu sprawiają, że wiele osób chętnie po nie sięga i korzysta z rad Ewy na temat tego jak gotować, by było pysznie i smacznie. Część receptur Ewy Wachowicz to dania, które mogą nie wydawać się specjalnie odkrywcze, ale cała ich istota polega na odpowiednich składnikach. Wiedzieliście na przykład, że ciasto francuskie nadaje się także do upieczenia pizzy?  Przepis na pizzę na cieście francuskim według Ewy Wachowicz Do przygotowania takiej pizzy potrzebne wam będzie przede wszystkim ciasto francuskie. Możecie spróbować podjąć się wyzwania przyrządzenia tego rodzaju ciasta samodzielnie, choć ostrzegamy - jest to dość trudne i ogromnie czasochłonne. Jeśli nie macie czasu ani cierpliwości do ciasta francuskiego, nic straconego! Dziś można je kupić w każdym supermarkecie. Takie gotowe ciasto nadaje się od razu do upieczenia.  Składniki: 1 rulon gotowego ciasta francuskiego cebula papryka ser mozzarella salami szynka Na sos: 1 słoiczek koncentratu pomidorowego 2-3 ząbki czosnku oregano bazylia sól pieprz odrobina cukru Przygotowanie: Na patelnię wylejcie koncentrat pomidorowy. Dodajcie przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, doprawcie oregano, bazylią, cukrem, solą i pieprzem i wymieszajcie. Podgrzewajcie chwilę na małym ogniu. Połóżcie na blasze papier do pieczenia i na nim rozwińcie ciasto francuskie. Ponakłuwajcie je widelcem i posmarujcie sosem, który przygotowaliście na patelni. Pora na dodatki! Możecie użyć podanych...