Podobno smak to jeden z tych zmysłów, który pozwala „cofnąć się w czasie”. Na pewno zdarzyło wam się spróbować jakiejś potrawy, która smakowała dokładnie tak samo jak to, co gotowała wam babcia i przez ułamek sekundy znów byliście dziećmi.

Dlaczego by nie robić tak częściej? Zróbcie domowe rurki z kremem, czyli przysmak, który kiedyś był dostępny w niemal każdej cukierni. Nie potrzeba do tego specjalistycznych sprzętów, a wszystkie potrzebne składniki kupicie w każdym sklepie. Polecamy wam poniższy przepis na ten klasyczny deser, który każdy pamięta ze swojego dzieciństwa. 

Przepis na domowe rurki ze śmietaną

Składniki:

  • 400 ml śmietanki 36%

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego

  • 1 saszetka cukru waniliowego

  • 1 jajko

  • olej

Dodatkowo: folia aluminiowa i rękaw cukierniczy. 

Zobacz także:

Przygotowanie:

  1. Zacznijcie od przygotowania ciasta francuskiego. Włączcie piekarnik i ustawcie temperaturę 200 stopni Celsjusza. Gdy urządzenie będzie się nagrzewać, wyjmijcie ciasto z opakowania i pokrójcie je w paski - każdy o szerokości około 2 centymetrów. 

  2. Z folii aluminiowej zróbcie dość grube wałeczki. Posmarujcie je olejem i każdy wałek owińcie ciastem. Posmarujcie z wierzchu rozkłóconym jajkiem. 

  3. Tak przygotowane rurki w „foremkach” ułóżcie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawcie do piekarnika, gdy już się rozgrzeje i pieczcie od 15 do 20 minut, aż się ozłocą z wierzchu.

  4. Po tym czasie wyjmijcie rurki z piekarnika. Delikatnie wyjmijcie folię aluminiową ze środka ciasta i odstawcie do ostudzenia.

  5. W tym czasie zróbcie śmietankę. Pamiętajcie, że najpierw trzeba ją schłodzić! Wlejcie śmietankę do miski i zacznijcie ubijać mikserem albo trzepaczką. W momencie, gdy zacznie się robić gęsta, wsypcie cukier waniliowy i mieszajcie dalej, aż się ubije i będzie sztywna.

  6. Przełóżcie śmietanę do rękawa cukierniczego (możecie go kupić w każdym większym supermarkecie na dziale z produktami do pieczenia lub artykułami gospodarstwa domowego). 

  7. Teraz wystarczy nadziać ostygnięte rurki śmietaną i gotowe! Od razu można się nimi zajadać. Smacznego!