Gospodynie, które radziły sobie w czasach niedoboru, zasługują na medal! W PRLu, gdy brakowało na półkach dosłownie wszystkiego, trzeba było nie lada kreatywności i inwencji twórczej, by umieć stworzyć coś z niczego. W niejednym domu leżały książki kucharskie z przedwojennymi przepisami, ale cóż z tego, skoro niektóre składniki były bardzo trudne do zdobycia albo w ogóle niedostępne? Co zmyślniejsza gospodyni musiała sama wymyślić potrawy i desery, które można było przygotować z tego, co dało się kupić w sklepie. Tak powstał pomysł na krem sułtański – fantastyczny deser składający się z zaledwie kilku składników! Podstawą była tłusta śmietanka, cukier i kakao. Ubita za pomocą miksera śmietana w połączeniu z kakao dawała pyszny, czekoladowy krem. Dodatki były kwestią gustu, choć najpopularniejsze były rodzynki i oczywiście biszkopty na spodzie. Przygotujcie własny krem sułtański z tego przepisu!
Przepis na krem sułtański jak za dawnych lat
Do zrobienia tego smacznego deseru potrzebne wam będą poniższe składniki:
- 400 ml śmietanki 30% (2 opakowania po 200 ml)
- 8 biszkoptów
- 30 g cukru pudru
- 30 g kakao
- Garść rodzynek
- 2 łyżki wiśni z kompotu
Przygotowanie
- Zimną śmietankę wlejcie do dużej miski i wsypcie 2 kopiaste łyżki cukru pudru.
- Za pomocą miksera ubijajcie śmietankę na najwyższych obrotach. Cierpliwości – śmietanka zacznie gęstnieć po kilku minutach porządnego ubijania.
- Kiedy będzie już miała prawidłową konsystencję bitej śmietany, podzielcie ją na dwie części. Do drugiej miski przełóżcie śmietankę, wsypcie dwie łyżki kakao i zmiksujcie tak, by składniki się połączyły.
- Następnie do każdego pucharka włóżcie po dwa biszkopty, a na to wiśnie z kompotu. Jako kolejną warstwę ułóżcie masę z kakao i delikatnie wyrównajcie łyżką. Posypcie rodzynkami i na sam koniec połóżcie solidną porcję śmietanki (1 dużą łyżkę).
I gotowe! Tak zrobionym deserem na pewno oczarujecie swoich gości. Palce lizać!
Źródło: gotujmy.pl