Polska kuchnia słynie z pysznych dań mącznych. Najpopularniejsze są oczywiście pierogi, których obowiązkowo kosztuje każdy obcokrajowiec, chcący poznać najbardziej znane potrawy naszego kraju. Ale przecież w Polsce przyrządza się jeszcze mnóstwo innych smacznych dań!
Mowa chociażby o kluskach śląskich, pyzach, kopytkach czy pampuchach. Te ostatnie to wyjątkowy przysmak, który genialnie pasuje zarówno do mięs, jak i warzyw. Przyrządza się je też na słodko. Wypróbujcie koniecznie pampuchy z przepisu Ewy Wachowicz – wychodzą przepyszne!
Polskie pampuchy
Gotowane na parze bułki są charakterystycznym polskim daniem, które obecne jest praktycznie w każdej kuchni regionalnej, ale wszędzie nazywa się zupełnie inaczej! Znane są jako pampuchy, pyzy drożdżowe, parowańce, parzaki, parowce czy po prostu kluski parowe. To bardzo lekkie bułeczki z ciasta drożdżowego, które gotuje się na parze. Dzięki temu są wyjątkowo sprężyste i pulchne.
Przepis na pampuchy od Ewy Wachowicz
Tradycyjne pampuchy są bardzo proste w przygotowaniu. Możecie je oczywiście kupić też w sklepie, ale najlepsze są te przyrządzane samodzielnie! Będą wam potrzebne poniższe składniki:
Zobacz także:
Składniki:
- Pół kg mąki pszennej
- 1 szklanka mleka
- 30 g świeżych drożdży
- 3 łyżki roztopionego masła
- 2 jajka
- Cukier
- Sól
Przygotowanie:
- W mleku rozpuśćcie drożdże i dodajcie odrobinę mąki i cukru tak, by konsystencja zaczynu przypominała śmietanę. Odstawcie na bok do wyrośnięcia.
- Do miski wsypcie przesianą mąkę i wbijcie dwa jajka. Dodajcie zaczyn i wyrabiajcie ciasto do momentu, aż przestanie się kleić.
- Następnie wsypcie odrobinę soli i wlejcie 3 łyżki masła (musi być płynne). Wyrabiajcie ciasto jeszcze przez chwilę, przykryjcie naczynie ściereczką i odstawcie w ciepłe miejsce. Pamiętajcie o tym, że drożdże nie cierpią przeciągów! W pomieszczeniu musi panować stała temperatura, by ciasto wyrosło.
- Gdy ciasto już wyrośnie, zacznijcie formować z niego bułeczki o wielkości pączków. Ułóżcie je na oprószonej mąką stolnicy i pozostawcie na chwilę, by jeszcze trochę wyrosły.
I gotowe! Pampuchy gotujcie na parze i podawajcie z ulubionymi dodatkami. Doskonale smakują z mięsem i dużą ilością sosu albo z owocami.