Pamiętacie jeszcze pampuchy? Zróbcie je z przepisu Ewy Wachowicz. Ich smak was zachwyci
Wikipedia commons
Newsy

Macie ochotę na pampuchy? Z tym sprawdzonym przepisem wyjdą wam puszyste jak chmurka 

Macie ochotę na lekki obiad? Przygotujcie smaczne domowe pampuchy z przepisu Ewy Wachowicz.

Polska kuchnia słynie z pysznych dań mącznych. Najpopularniejsze są oczywiście pierogi, których obowiązkowo kosztuje każdy obcokrajowiec, chcący poznać najbardziej znane potrawy naszego kraju. Ale przecież w Polsce przyrządza się jeszcze mnóstwo innych smacznych dań!

Mowa chociażby o kluskach śląskich, pyzach, kopytkach czy pampuchach. Te ostatnie to wyjątkowy przysmak, który genialnie pasuje zarówno do mięs, jak i warzyw. Przyrządza się je też na słodko. Wypróbujcie koniecznie pampuchy z przepisu Ewy Wachowicz – wychodzą przepyszne!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Polskie pampuchy

Gotowane na parze bułki są charakterystycznym polskim daniem, które obecne jest praktycznie w każdej kuchni regionalnej, ale wszędzie nazywa się zupełnie inaczej! Znane są jako pampuchy, pyzy drożdżowe, parowańce, parzaki, parowce czy po prostu kluski parowe. To bardzo lekkie bułeczki z ciasta drożdżowego, które gotuje się na parze. Dzięki temu są wyjątkowo sprężyste i pulchne.

Przepis na pampuchy od Ewy Wachowicz

Tradycyjne pampuchy są bardzo proste w przygotowaniu. Możecie je oczywiście kupić też w sklepie, ale najlepsze są te przyrządzane samodzielnie! Będą wam potrzebne poniższe składniki:

Składniki:

  • Pół kg mąki pszennej
  • 1 szklanka mleka
  • 30 g świeżych drożdży
  • 3 łyżki roztopionego masła
  • 2 jajka
  • Cukier
  • Sól
Zobacz także
Oto dokładne proporcje na idealnie miękkie kluski śląskie. Wyjdą wam zawsze pod 1 warunkiem

Oto dokładne proporcje na idealnie miękkie kluski śląskie. Wyjdą wam zawsze pod 1 warunkiem

Pączki na parze mają 2 razy mniej kalorii. Zastąpcie patelnię tą 1 rzeczą, ciastka będą gotowe w 10 minut

Pączki na parze mają 2 razy mniej kalorii. Zrezygnujcie ze smażenia, ciastka będą gotowe w 10 min

Przygotowanie:

  1. W mleku rozpuśćcie drożdże i dodajcie odrobinę mąki i cukru tak, by konsystencja zaczynu przypominała śmietanę. Odstawcie na bok do wyrośnięcia.
  2. Do miski wsypcie przesianą mąkę i wbijcie dwa jajka. Dodajcie zaczyn i wyrabiajcie ciasto do momentu, aż przestanie się kleić.
  3. Następnie wsypcie odrobinę soli i wlejcie 3 łyżki masła (musi być płynne). Wyrabiajcie ciasto jeszcze przez chwilę, przykryjcie naczynie ściereczką i odstawcie w ciepłe miejsce. Pamiętajcie o tym, że drożdże nie cierpią przeciągów! W pomieszczeniu musi panować stała temperatura, by ciasto wyrosło.
  4. Gdy ciasto już wyrośnie, zacznijcie formować z niego bułeczki o wielkości pączków. Ułóżcie je na oprószonej mąką stolnicy i pozostawcie na chwilę, by jeszcze trochę wyrosły.

I gotowe! Pampuchy gotujcie na parze i podawajcie z ulubionymi dodatkami. Doskonale smakują z mięsem i dużą ilością sosu albo z owocami.

Przepis na domowe drożdżówki z marmoladą. Będą idealne do porannej kawy lub herbaty
Gotujmy.pl
Newsy
Przepis na domowe drożdżówki z marmoladą. Będą idealne do porannej kawy lub herbaty
Na pewno pamiętacie zapach pieczonych drożdżówek z domu swojej babci. Jaka szkoda, że ten piękny zwyczaj pieczenia swoich łakoci powoli u nas zanika…

Nie ma wątpliwości – nasze mamy i babcie miały naprawdę sporo fantazji w wymyślaniu coraz to nowych słodkich smakowitości. Przepyszne, lekkie jak chmurka amoniaczki , skromne ale idealne do kawy czy herbaty baletki albo jedyne w swoim rodzaju pączki ... Żeby tradycji stała się zadość, warto od czasu do czasu próbować swoich sił w pieczeniu smacznych przekąsek w sam raz do kawy. Takich jak choćby te proste i szybkie drożdżówki z marmoladą. Ich szczególną zaletą będzie fantazyjny wygląd, który zachęci do konsumpcji niejednego wygłodniałego łasucha! Przepis na domowe drożdżówki z marmoladą Składniki na zaczyn: 15 g świeżych drożdży 2 łyżki mleka 1 łyżeczka cukru Składniki na ciasto: 50 dag mąki pszennej 250 ml mleka 60 g masła 50 g cukru 2 małe jajka Cukier waniliowy Szczypta soli Dodatkowo – ulubiona marmolada Przygotowanie: Zacznijcie od zaczynu. Wymieszajcie drożdże cukier i mleko i odstawcie do momentu, aż drożdże zaczną „rosnąć”. Przesiejcie mąkę pszenną do miski. Dodajcie do niej cukier, cukier waniliowy, sól, jajka, a także przygotowane drożdże. Wyrabiajcie ciasto dolewając do środka ciepłe mleko z dodatkiem masła. Ciasto powinno być gładki i elastyczne. Owińcie ciasto folią lub przykryjcie szmatką i odstawcie do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Wyrośnięte ciasto wyrabiajcie na stolnicy jeszcze przez chwilę, a następnie rozwałkujcie na prostokąt. Rozsmarujcie na cieście marmoladę i zwińcie w formę rolady. Pokrójcie nożem roladę na plastry o szerokości ok. 3 cm. Ułóżcie drożdżówki na blasze, odstawcie na chwilę do podrośnięcia i pieczcie potem w temp. 180 st. C przez ok. 20 min. Drożdżówki przed pieczeniem można...

Bułeczki wytrawne z kapustą
Gotujmy.pl/KasiaJulcia
Newsy
Bułeczki drożdżowe z farszem z kapusty kiszonej. Smakują wyjątkowo wspaniale dzięki 1 składnikowi
Szukacie pomysłu na obiad lub świetną przekąskę? Wypróbujcie ten przepis, smakuje pysznie!

Brakuje wam czasami inspiracji na obiad bez mięsa? Macie ochotę na wytrawną przekąskę lub chcecie zaskoczyć domowników albo gości? Przygotujcie te pyszne bułeczki drożdżowe z niezwykle aromatycznym farszem z kiszonej kapusty. Są rozpływające się w ustach. Kapuściany farsz o wyraźnym, kwaskowym smaku idealnie sprawdza się jako nadzienie. Jest on niebywale smacznie przyprawiony. Bułeczki drożdżowe z farszem z kapusty kiszonej Składniki na ciasto: 4 szklanki mąki tortowej 5 g świeżych drożdży Szklanka mleka Pół kostki masła 2 jajka Płaska łyżeczka cukru Pół płaskiej łyżeczki soli Składniki na farsz: O,5 kg kapusty kiszonej Łyżka kminku Łyżka przyprawy do dań z kapusty i bigosu Szczypta papryki mielonej ostrej Szczypta pieprzu ziołowego Szczypta pieprzu czarnego Sól Kilka łyżek oleju do smażenia Przygotowanie bułeczek drożdżowych z kapustą kiszoną Drożdże rozkruszcie na mniejsze kawałki, posypcie solą i cukrem. Zostawcie do rozpuszczenia. Mleko podgrzejcie lekko do temperatury ok. 40 stopni. Jeśli drożdże nie rozpuszczą się pod wpływem cukru i soli, dodajcie do nich odrobinę mleka. Odstawcie drożdże na chwilę. Do rozpuszczonych drożdży dodajcie pozostałe składniki. Wróbcie ciasto drożdżowe tak, by spokojnie odklejało się od ręki. Regulujcie jego konsystencję za pomocą wody i mąki. Ciasto przykryjcie ściereczką i odstawcie w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W tym czasie przygotujcie farsz z kiszonej kapusty. Jeśli kapusta jest zbyt kwaśna, zagotujcie ją w wodzie i odlejcie wodę z gotowania. Możecie też opłukać kapustę pod bieżącą wodą. Kapustę o pożądanej kwasowości drobno poszatkujcie. Na rozgrzanej patelni podsmażcie poszatkowaną kapustę. Dodajcie do niej przyprawy i duście przez...

Cynamonki przepis
Gotujmy.pl/Marta1986
Newsy
Najlepszy przepis na cynamonki. Niebywale pyszne bułeczki drożdżowe
Palce lizać! Rozpieśćcie się i przygotujcie je z tego przepisu.

Cynamonki , zwane czasami cinnamon rolls , to pyszne i bardzo apetycznie wyglądające bułeczki z ciasta drożdżowego. Są miękki i puszyste, a dodatkowo mają przyjemny cynamonowy smak. Zachwycą każdego wielbiciela tej przyprawy. Kiedy będziecie je piec, w domu rozniesie się bardzo apetyczny cynamonowy zapach. Zróbcie od razu dwie porcje, bo te pyszne bułeczki znikają w mgnieniu oka! Przepis na bułeczki cynamonowe Składniki na bułeczki cynamonowe 2 szklanki mąki tortowej Pół szklanki mleka 1 jajko 8 g suchych drożdży lub 25 g świeżych 2 łyżki rozpuszczonego masła 2 łyżki cukru Szczypta soli Nadzienie cynamonowe Duża łyżka rozpuszczonego masła 3 łyżki cukru (może być brązowy lub trzcinowy) 3 łyżeczki cynamonu Jajko Przygotowanie bułeczek cynamonowych W małej misce umieśćcie drożdże i cukier. Rozetrzyjcie je razem do rozpuszczenia. Odstawcie drożdże na bok, w tym czasie przesiejcie mąkę do dużej miski lub na stolnicę. Do mąki dodajcie jajko, szczyptę soli i lekko ciepłe mleko. Zmieszajcie delikatnie. Do mąki wlejcie rozpuszczone drożdże i wyrabiajcie ciasto, aż nie będzie miało grudek. Gdy ciasto będzie już gładkie, dodajcie do niego rozpuszczone masło i wyrabiajcie ponownie. Ciasto powinno wchłonąć tłuszcz, ale pozostać błyszczące. Odstawcie ciasto do wyrośnięcia na ok. 40 minut w ciepłe miejsce. Jeśli macie czas, możecie odstawić je na noc do lodówki i przygotować rano. Po wyrośnięciu zagniećcie ciasto krótko, by pozbyć się nadmiaru gazów. Rozwałkujcie je na prostokąt.  Posmarujcie ciasto roztopionym masłem, posypcie cukrem i cynamonem na całej powierzchni Możecie dodać więcej cynamonu. Zwińcie ciasto w roladę. Pokrójcie roladę z ciasta ostrym nożem na plastry o grubości ok. 2 cm. Cynamonki...

Ewa Wachowicz kapuśniaczki
ONS.pl/Adobe Stock
Newsy
Pyszne kapuśniaczki z ciasta drożdżowego z przepisu Ewy Wachowicz. Gwarantujemy, że lepszych nie jedliście
Ewa Wachowicz lubi zaskakiwać. Tym razem podzieliła się przepisem na przepyszne kapuśniaczki, którym nikt nie będzie w stanie się oprzeć. Koniecznie musicie ich spróbować!

Kapuśniaczki czy paszteciki, to mini bułeczki z ciasta drożdżowego z nadzieniem z kapusty kiszonej, bądź w wersji z grzybami czy pieczarkami. Idealne nie tylko od święta. Świetnie się sprawdzą również na niedzielny obiad lub w formie przekąski. Mini bułeczki z farszem z kiszonej kapusty podawane z czerwonym barszczem najczęściej są kojarzone i serwowane podczas Wigilii czy świąt Bożego Narodzenia. Jednak idealnie zdadzą egzamin również podczas obiadu. Posypane kminkiem są niezwykle aromatyczne, a ich niewielka forma sprawdzi się podczas różnych uroczystości w formie przekąski. Ewa Wachowicz prezentuje przepis na kapuśniaczki z kiszoną kapustą na delikatnym cieście drożdżowym, które wręcz rozpływa się w ustach. Przepis na drożdżowe kapuśniaczki według Ewy Wachowicz Składniki: Ciasto: 1 kg mąki ½ litra ciepłego mleka 40 g roztopionego masła 2 żółtka Rozczyn: 20 g świeżych drożdży 1 szczypta cukru 1 szczypta soli 1 łyżka ciepłego mleka 1 łyżeczka mąki Farsz: 1 kg kiszonej kapusty 1 łyżka masła 1 cebula sól pieprz Dodatkowo: 1 roztrzepane jajko kminek Wykonanie: Przygotowanie kapuśniaczków rozpocznijcie od przygotowania rozczynu. Świeże drożdże wymieszajcie razem z łyżką ciepłego mleka, szczyptą cukru, solą oraz łyżeczką mąki. Odstawcie je do wyrośnięcia. Do większej miski wsypcie kilogram mąki. Dodajcie do niej żółtka, cukier, mleko oraz wyrośnięte drożdże. Całość wyróbcie na gładkie, sprężyste ciasto. Gdyby było zbyt gęste, możecie dodać 1 lub 2 łyżki mleka. W międzyczasie roztopcie masło, ale pamiętajcie żeby nie było zbyt gorące. Później dodajcie je do ciasta i ponownie je wyróbcie. Tak przygotowane ciasto przykryjcie...