pampuchy
gotujmy.pl/Bo
Newsy

Pamiętacie jeszcze pampuchy? Zróbcie je z przepisu Ewy Wachowicz. Ich smak was zachwyci 

Macie ochotę na lekki obiad? Przygotujcie smaczne domowe pampuchy z przepisu Ewy Wachowicz.
Katarzyna Wyborska
styczeń 19, 2021

Polska kuchnia słynie z pysznych dań mącznych. Najpopularniejsze są oczywiście pierogi, których obowiązkowo kosztuje każdy obcokrajowiec, chcący poznać najbardziej znane potrawy naszego kraju. Ale przecież w Polsce przyrządza się jeszcze mnóstwo innych smacznych dań! Mowa chociażby o kluskach śląskich, pyzach, kopytkach czy pampuchach. Te ostatnie to wyjątkowy przysmak, który genialnie pasuje zarówno do mięs, jak i warzyw. Przyrządza się je też na słodko. Wypróbujcie koniecznie pampuchy z przepisu Ewy Wachowicz – wychodzą przepyszne!

Kotlety schabowe bez bułki tartej

Polskie pampuchy

Gotowane na parze bułki są charakterystycznym polskim daniem, które obecne jest praktycznie w każdej kuchni regionalnej, ale wszędzie nazywa się zupełnie inaczej! Znane są jako pampuchy, pyzy drożdżowe, parowańce, parzaki, parowce czy po prostu kluski parowe. To bardzo lekkie bułeczki z ciasta drożdżowego, które gotuje się na parze. Dzięki temu są wyjątkowo sprężyste i pulchne.

Przepis na pampuchy od Ewy Wachowicz

Tradycyjne pampuchy są bardzo proste w przygotowaniu. Możecie je oczywiście kupić też w sklepie, ale najlepsze są te przyrządzane samodzielnie! Będą wam potrzebne poniższe składniki:

  • Pół kg mąki pszennej
  • 1 szklanka mleka
  • 30 g świeżych drożdży
  • 3 łyżki roztopionego masła
  • 2 jajka
  • Cukier
  • Sól

Przygotowanie:

  1. W mleku rozpuśćcie drożdże i dodajcie odrobinę mąki i cukru tak, by konsystencja zaczynu przypominała śmietanę. Odstawcie na bok do wyrośnięcia.
  2. Do miski wsypcie przesianą mąkę i wbijcie dwa jajka. Dodajcie zaczyn i wyrabiajcie ciasto do momentu, aż przestanie się kleić.
  3. Następnie wsypcie odrobinę soli i wlejcie 3 łyżki masła (musi być płynne). Wyrabiajcie ciasto jeszcze przez chwilę, przykryjcie naczynie ściereczką i odstawcie w ciepłe miejsce. Pamiętajcie o tym, że drożdże nie cierpią przeciągów! W pomieszczeniu musi panować stała temperatura, by ciasto wyrosło.
  4. Gdy ciasto już wyrośnie, zacznijcie formować z niego bułeczki o wielkości pączków. Ułóżcie je na oprószonej mąką stolnicy i pozostawcie na chwilę, by jeszcze trochę wyrosły.

I gotowe! Pampuchy gotujcie na parze i podawajcie z ulubionymi dodatkami. Doskonale smakują z mięsem i dużą ilością sosu albo z owocami.

Komentarze