Ciepłe lody do niedawna były jeszcze hitem sprzedaży. Zajadały się nimi dzieci na szkolnych przerwach, lubili je także i dorośli.

Dzisiaj o tych smakołykach wielu już zapomniało. Dlaczego? Wybór słodkich specjałów jest dzisiaj przeogromny. Półki sklepowe uginają się wręcz od ciężaru różnych czekolad, cukierków i żelek.

Kiedyś o żelkach nie było mowy, na wagę można było dostać kilka gatunków słodkości. Ciepłe lody w dawnych czasach należały do ulubionych słodyczy Polaków.

Co tu dużo mówić. Siłą tego lekkiego deseru jest przede wszystkim nasz sentyment. Od czasu do czasu można sobie pozwolić na powrót do przeszłości – przygotowanie ciepłych lodów we własnym zakresie wcale nie jest trudne.

Zobacz także:

Wystarczy nabyć w sklepie wafelki lub zastąpić je kubeczkami (oczywiście niejadalnymi). Do tego śmietanka, serek mascarpone i żelatyna – i do dzieła!

Jak zrobić ciepłe lody?

Składniki:

  • Ok. 8-10 wafelków w kształcie rożka lub innych
  • 20 dag słodkiej śmietanki do ubijania (30% lub 36%)
  • 1-2 łyżki serka mascarpone
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • Opcjonalnie – owoce sezonowe lub takie jakimi dysponujemy w zamrażarce

Przygotowanie:

  1. Rozpuszczamy żelatynę w bardzo małej ilości wody (kilka łyżek).
  2. Ubijamy śmietanę mikserem i na końcu dodajemy do niej cukier puder i serek mascarpone.
  3. Delikatnym, małym strumieniem dodajemy do śmietanowej masy wystudzoną żelatynę i mieszamy składniki dokładnie.
  4. W razie możliwości dodajemy do masy śmietanowej pokrojone truskawki.
  5. Nakładamy masę do waflowych rożków i zostawiamy do stężenia.
  6. Dekorujemy świeżą miętą, melisą, truskawkami lub polewą czekoladową (najlepiej wykonaną z roztopionej mlecznej czekolady).

Źródło: gotujmy.pl