Czy zdarzyło wam się kiedyś zapakować kanapki w folię aluminiową? Lepiej tego nie róbcie, ponieważ w ten sposób bardzo szkodzicie swojemu zdrowiu. Dlaczego?

Dlaczego lepiej nie pakować kanapek w folię aluminiową?

Na pewno zdarzyło wam się kiedyś zapakować do szkoły lub pracy, kanapki lub inną przekąskę w folię aluminiową. Po co to robimy? Z dwóch powodów. Po 1 - dzięki temu możemy z łatwością przewieźć jedzenie w dowolne miejsce. Po 2 – jest ono zabezpieczone przed czynnikami zewnętrznymi i dłużej może zachować świeżość. Niestety, mało kto wie, że pakując kanapki czy inne jedzenie w popularną srebrną folię, narażamy na szwank swoje zdrowie. Dlaczego? Ponieważ zawarte w takiej folii cząsteczki glinu mogą przenikać do naszego pożywienia.

Czym grozi spożycie glinu?

Glin, powszechnie obecny w folii aluminiowej, jest bardzo szkodliwy dla zdrowia, szczególnie jeśli przekroczymy określoną dawkę.

Eksperci obliczyli, że tygodniowa dawka przyjętego glinu nie powinna przekraczać 280 mg. Pierwiastek ten jest szczególnie niebezpieczny dla osób, które mają problemy z nerkami i prawidłowym wydalaniem moczu. W ich przypadku glin nie może być usunięty z organizmu wraz z moczem i zaczyna atakować komórki całego organizmu. To z kolei może doprowadzić do wielu groźnych chorób, m.in. do Alzheimera, problemów z układem rozrodczym, hormonalnym, a nawet do osteoporozy i zaburzeń pamięci.

Zobacz także:

Użyjcie zwykłego papieru

Jeżeli chcecie zabrać ze sobą w podróż kanapki, owińcie je w zwykły papier śniadaniowy. To o wiele bardziej bezpieczna opcja niż użycie srebrnej, naszpikowanej aluminium folii.

Wiecie, do czego służą poszczególne strony folii aluminiowej? Sprawdźcie.

Źródło: dziecisawazne.pl