jakie pączki są najlepsze
Gotujmy.pl/bogusia82
Newsy

Pączki w sklepie są całe brązowe? Lepiej ich nie kupujcie. Mogą zawierać…

Tłusty czwartek za pasem. Nie ma co się czarować, nawet osoby na diecie tego dnia sięgną po pączka. Jednak bądźcie ostrożni - nie wszystko co widzicie w sklepowych witrynach nadaje się do jedzenia.

W tłusty czwartek każda cukiernia w Polsce będzie kusić klientów swoimi przysmakami. Nie traćcie jednak czujności – niektóre wypieki po prostu nie nadają się do jedzenia. 

Jeśli widzicie, że pączek nie ma charakterystycznej, białej obręczy, a wręcz przeciwnie - jest cały brązowy, pod żadnym pozorem go nie kupujcie. Oznacza to, że został upieczony w nieodpowiedniej temperaturze przez co wchłonął zdecydowanie za dużo tłuszczu! Starajcie się również nie sięgać po wypieki, które są zgniecione, a lukier lub czekolada popękane.

Pamiętajcie, że najlepsze pączki przyrządzicie sami. Nawet jeśli nie macie ogromnych zdolności cukierniczych, domowe będą smakować naprawdę wybornie. Koniecznie przetestujcie nasz przepis.

Zobacz także
pilne

Rząd zrezygnował z godzin dla seniorów - każdy będzie mógł zrobić zakupy między 10 a 12

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na przepyszne pączki z nadzieniem czekoladowym

Będziecie potrzebować:

  • 500 gramów mąki pszennej
  • 50 gramów świeżych drożdży
  • 75 gramów masła
  • 75 gramów cukru pudru
  • 200 ml mleka
  • 30 ml wódki
  • 5 jajek (z 4 potrzebujecie tylko żółtek, 1 przyda się w całości)
  • 2 tabliczek gorzkiej czekolady i 1 opakowania kremu czekoladowego
  • 2 łyżek śmietany 18 proc.
  • 1 łyżeczki cukru
  • Oleju do smażenia
  • Soli
    Zobacz także
    Dlaczego ogórki pakowane są szczelnie w folię? Powód was totalnie zaskoczy

    Dlaczego ogórki szklarniowe pakowane są szczelnie w folię? Powód zupełnie was zaskoczy

     

Przygotowanie:

  1. W dużej misce umieśćcie roztarte drożdże, 1 łyżeczkę cukru, 150 gramów mąki i 100 ml mleka w temperaturze pokojowej. Całość dokładnie wymieszajcie, przykryjcie ścierką kuchenną i odstawcie do wyrośnięcia na ok. godzinę.
  2. W kolejnej misce umieśćcie żółtka i cukier puder - zmiksujcie. Następnie dodajcie 350 gramów mąki, 100 ml mleka, sól, wódkę oraz wyrośnięty zaczyn z drożdży. Masę dokładnie wyróbcie przy pomocy dłoni. 
  3. Kiedy ciasto zacznie odchodzić od dłoni, a na jego powierzchni zaczną pojawiać się pęcherzyki powietrza – to znak, że jest gotowe. Przykryjcie je ścierką kuchenną i odstawcie do wyrośnięcia na kolejne ok. 40 minut.
  4. Po upływie tego czasu wyłóżcie ciasto na stolnicę i rozwałkujcie na grubość ok. 0,5 cm, a następnie podzielcie na kawałki przy pomocy szklanki lub krążka cukierniczego. Na środku wykrojonego kawałka ciasta umieśćcie łyżkę kremu czekoladowego (przygotowanego wcześniej według zaleceń producenta), a następnie przykryjcie je drugim kawałkiem i zlepcie brzegi. Tak przygotowane pączki przykryjcie po raz ostatni ścierką i odstawcie do wyrośnięcia.
  5. Wyrośnięte pączki smażcie na bardzo gorącym oleju pod przykryciem. Ogień powinien być mały. Usmażone pączki odsączcie z nadmiaru tłuszczu przy pomocy ręcznika papierowego.
  6. Czekoladę wraz z śmietaną rozpuśćcie w kąpieli wodnej, a następnie polejcie nią pączki. 

Gotowe!

Źródło: gotujmy

kajzerki przepis
Gotujmy.pl/Di bloguje
Newsy
Jecie kajzerki? Z łatwością zrobicie je sami w domu. Wyjdą puszyste i chrupiące
Z domowymi wypiekami nic nie może się równać. W końcu sklepowe bułki nigdy nie będą smakować tak dobrze, jak te przyrządzone samodzielnie. Pozbawione ulepszaczy też mogą być puszyste i chrupiące. Ich przygotowanie jest dziecinnie proste. Wasze rodziny będą zachwycone!

Śniadanie bez kajzerek? Wiele osób nawet nie bierze pod uwagę takiego scenariusza. W końcu pieczywo stanowi nieodłączną część jadłospisu większości Polaków. Zamiast jednak serwować to ze sklepu, spróbujcie przyrządzić je samodzielnie. To naprawdę nic trudnego! Przepis na kajzerki Będziecie potrzebować 450 gramów mąki pszennej 200 ml wody 20 gramów drożdży 1 jajko 2 łyżki masła 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli Przygotowanie W dużej misce umieśćcie 1 łyżkę mąki, cukier, pokruszone drożdże i 100 ml letniej wody. Całość dokładnie wymieszajcie i odstawcie na ok. 40 minut w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Po upływie tego czasu w kolejnej misce umieśćcie resztę mąki i wody, miękkie masło, jajko, sól oraz wyrośnięty zaczyn. Całość dokładnie wyróbcie przy pomocy dłoni, a następnie odstawcie na ok. 10 minut (na tym etapie ciasto powinno ładnie odchodzić od miski). Po upływie tego czasu przełóżcie ciasto do miski wysmarowanej olejem i przykryjcie je ściereczką kuchenną. Tak przygotowane odstawcie na ok. 1 godziną. W tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość. Masę podzielcie na 8 równych części (jeśli chcecie mniejsze bułeczki to podzielcie na więcej części) i uformujcie. Blachę wyłóżcie papierem do pieczenia i zacznijcie układać na nim uformowane kajzerki w równych odstępach. Tak przygotowane bułeczki ponownie nakryjcie ścierką kuchenną i odstawcie na ok. 40 minut (jeśli chcecie by wyglądały jak te sklepowe, możecie dodatkowo naciąć je delikatnie wzdłuż i wszerz). Piekarnik nagrzejcie do 190 st. C. Kajzerki pieczcie przez ok. 20 minut. Smacznego! Źródło: gotujmy.pl

chleb paprykowy przepis
Gotujmy.pl/Di bloguje
Newsy
Lubicie smakowe chlebki? Zróbcie chleb… paprykowy. Smakuje bajecznie
Mówi się, że chleb nigdzie nie smakuje tak dobrze, jak w Polsce. Przyrządzony własnoręcznie, bez zbędnych ulepszaczy, nie ma sobie równych. Jeśli jeszcze nie próbowaliście go w wersji z dodatkiem mielonej papryki, koniecznie nadróbcie kulinarne zaległości.

Jeśli wciąż wydajecie pieniądze na sklepowy chleb, popełniacie duży błąd. W końcu w tego typu produktach nie brakuje substancji konserwujących, ulepszaczy, sztucznych barwników i cukru. W nowym roku postarajcie się zadbać o zdrowie i zmieńcie nawyki żywieniowe. Zacznijcie od upieczenia domowego chleba. Przyrządzanie tego typu produktów samodzielnie ma wiele zalet. Jedną z nich jest to, że możecie do nich dodać cokolwiek chcecie i lubicie. Nie bójcie się więc chlebowych eksperymentów. Ciasto z dodatkiem mielonej papryki, po upieczeniu będzie smakować naprawdę wybornie! Przepis na chleb paprykowy Będziecie potrzebować 500 gramów mąki pszennej 15 gramów świeżych drożdży 400 ml wody 1 łyżka oleju rzepakowego Przypraw: soli, słodkiej papryki i cukru Przygotowanie W średniej wielkości misce umieśćcie drożdże i 1 łyżeczkę cukru. Odstawcie na kilkanaście minut, aż do momentu, w którym powstanie płynna masa. Do drugiej, czystej miski przesiejcie mąkę. Dodajcie również olej, ciepłą wodę, 3 łyżeczki papryki oraz 1 łyżeczkę soli. Całość wymieszajcie i przełóżcie do miski z płynnymi drożdżami. Wszystkie składniki dokładnie wyróbcie przy pomocy dłoni. Powstałe ciasto przykryjcie ściereczką kuchenną i odstawcie do wyrośnięcia na ok. 2 godziny. Formę o wymiarach 28x10 wyłóżcie papierem do pieczenia i umieśćcie w niej wyrośnięte ciasto. Chlebek pieczcie przez ok. 1 godzinę w temperaturze 180 st. C. Gotowe! Źródło: gotujmy

Jak wyrabiać ciasto drożdżowe?
Adobe Stock
Newsy
Jak wyrabiać ciasto drożdżowe? Ten trik znają tylko wasze babcie. Nie zastąpi tego żaden robot kuchenny
Idealne ciasto drożdżowe to przede wszystkim takie zrobione własnoręcznie, bez robota kuchennego. Jego wyrabianie do perfekcji opanowali tylko nieliczni.

Drożdżówki, rogaliki, pączki, placki drożdżowe - jak tu ich nie kochać? Najlepiej smakują latem - z dodatkiem świeżych, sezonowych owoców: śliwek, malin, truskawek, jagód czy borówek. Po prostu pycha!  Niestety, większość stroni od ich samodzielnego przyrządzania i decyduje się na sklepowe wypieki. Bowiem zrobienie idealnego ciasta drożdżowego w świecie cukierniczym, wciąż uważa się za sztukę. Wyrobione przy pomocy robota kuchennego, często nie nadaje się do jedzenia. Dlaczego? Robot kuchenny nie zastąpi waszych dłoni Możecie nam wierzyć lub nie, ale żaden robot kuchenny nie jest w stanie zastąpić ruchu i ciepła waszych dłoni. To właśnie te dwie kwestie są kluczowe przy wyrobie idealnego ciasta drożdżowego. Oczywiście, ważne są również składniki i ich temperatura, a także czas pieczenia. Składniki na ciasto drożdżowe Do przygotowania idealnego ciasta drożdżowego potrzebujecie świeżych drożdży, mleka, wody, jajek, mąki pszennej, oleju, cukru oraz soli. Wszystkie składniki, oprócz mleka i wody, powinny mieć temperaturę pokojową. Jest to szczególnie ważne w przypadku jajek. Pamiętajcie, by wyjąć je z lodówki przynajmniej 2 godziny przed zrobieniem ciasta. Jak zrobić idealne ciasto drożdżowe? Drożdże rozpuśćcie w ciepłym mleku, a następnie dodajcie do nich olej oraz cukier i wymieszajcie. W dużej misce umieśćcie mąkę, jajka, sól oraz wystudzone drożdże. Całość zagniećcie przy pomocy dłoni.  Rozpocznijcie od bardzo delikatnego mieszania ręką wszystkich składników. Kiedy te zaczną kleić się do dłoni to znak, że ciasto należy zacząć intensywnie wyrabiać. Jeśli tak się jednak nie dzieje, dolejcie do niego odrobinę ciepłej wody. Ruch waszych dłoni musi być naprawdę dynamiczny, tak aby nabić w ciasto jak najwięcej powietrza....

Jak zrobić idealne ciasto drożdżowe?
Adobe Stock
Newsy
Chcecie, żeby ciasto drożdżowe było lekkie, maślane i wilgotne? Nie pomińcie 1 kroku
Przygotowanie idealnego ciasta drożdżowego to sztuka, którą do perfekcji opanowali tylko nieliczni. Jeśli dopiero zaczynacie swoją przygodę z wypiekami, koniecznie zajrzyjcie do naszego przepisu – uwzględnia bardzo ważny krok.

Drożdżówki, rogaliki, pączki , placki drożdżowe - jak tu ich nie kochać? Najlepiej smakują latem, z dodatkiem świeżych, sezonowych owoców: śliwek, malin, truskawek, jagód czy borówek. Po prostu pycha. Jednak w jego przyrządzenie musicie włożyć mnóstwo serca, trochę czasu, nieco cierpliwości i szczyptę wiedzy. Jak przygotować idealne ciasto drożdżowe? Jeśli chcecie, by wasze ciasto drożdżowe było lekkie, maślane i wilgotne, czyli w skrócie idealne, koniecznie pamiętajcie, by pod koniec wyrabiania dodać do niego rozpuszczone i wystudzone masło. Ten składnik nada ciastu drożdżowemu głębszego wymiaru w przeciwieństwie do margaryny czy oleju. Ciasto musicie mieszać naprawdę bardzo powoli i delikatnie, aż do momentu, w którym wchłonie cały tłuszcz, a na jego powierzchni pojawią się małe pęcherzyki powietrza. Wówczas powinniście przykryć je ściereczką i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia . Dopiero po upływie tego czasu wstawcie je do pieca. Przepis na najlepsze ciasto drożdżowe Składniki: 30 gramów świeżych drożdży (lub 14 gramów suchych) 1 kilograma mąki pszennej 150 gramów cukru 90 gramów masła 200 ml mleka 3 jajek Szczypty soli Przygotowanie: W niewielkim rondelku podgrzejcie mleko (powinno być ciepłe, ale nie gorące), a następnie połączcie je z 200 gramami przesianej mąki pszennej. W kolejnym, czystym garnuszku umieśćcie pokruszone drożdże, zasypcie je 30 gramami (dwoma łyżkami) cukru i rozpuśćcie. Tak przygotowaną mieszankę dodajcie do mleka.  Całość dokładnie wymieszajcie, przykryjcie ściereczką i odstawcie na ok. 20 minut do wyrośnięcia (powinno dwukrotnie zwiększyć swoją objętość). Przygotujcie sobie dwie duże miski – w jednej umieśćcie żółtka i utrzyjcie je z pozostałym...