W tłusty czwartek każda cukiernia w Polsce będzie kusić klientów swoimi przysmakami. Nie traćcie jednak czujności – niektóre wypieki po prostu nie nadają się do jedzenia. 

Jeśli widzicie, że pączek nie ma charakterystycznej, białej obręczy, a wręcz przeciwnie - jest cały brązowy, pod żadnym pozorem go nie kupujcie. Oznacza to, że został upieczony w nieodpowiedniej temperaturze przez co wchłonął zdecydowanie za dużo tłuszczu! Starajcie się również nie sięgać po wypieki, które są zgniecione, a lukier lub czekolada popękane.

Pamiętajcie, że najlepsze pączki przyrządzicie sami. Nawet jeśli nie macie ogromnych zdolności cukierniczych, domowe będą smakować naprawdę wybornie. Koniecznie przetestujcie nasz przepis.

Przepis na przepyszne pączki z nadzieniem czekoladowym

Będziecie potrzebować:

  • 500 gramów mąki pszennej
  • 50 gramów świeżych drożdży
  • 75 gramów masła
  • 75 gramów cukru pudru
  • 200 ml mleka
  • 30 ml wódki
  • 5 jajek (z 4 potrzebujecie tylko żółtek, 1 przyda się w całości)
  • 2 tabliczek gorzkiej czekolady i 1 opakowania kremu czekoladowego
  • 2 łyżek śmietany 18 proc.
  • 1 łyżeczki cukru
  • Oleju do smażenia
  • Soli

     

Przygotowanie:

  1. W dużej misce umieśćcie roztarte drożdże, 1 łyżeczkę cukru, 150 gramów mąki i 100 ml mleka w temperaturze pokojowej. Całość dokładnie wymieszajcie, przykryjcie ścierką kuchenną i odstawcie do wyrośnięcia na ok. godzinę.
  2. W kolejnej misce umieśćcie żółtka i cukier puder - zmiksujcie. Następnie dodajcie 350 gramów mąki, 100 ml mleka, sól, wódkę oraz wyrośnięty zaczyn z drożdży. Masę dokładnie wyróbcie przy pomocy dłoni. 
  3. Kiedy ciasto zacznie odchodzić od dłoni, a na jego powierzchni zaczną pojawiać się pęcherzyki powietrza – to znak, że jest gotowe. Przykryjcie je ścierką kuchenną i odstawcie do wyrośnięcia na kolejne ok. 40 minut.
  4. Po upływie tego czasu wyłóżcie ciasto na stolnicę i rozwałkujcie na grubość ok. 0,5 cm, a następnie podzielcie na kawałki przy pomocy szklanki lub krążka cukierniczego. Na środku wykrojonego kawałka ciasta umieśćcie łyżkę kremu czekoladowego (przygotowanego wcześniej według zaleceń producenta), a następnie przykryjcie je drugim kawałkiem i zlepcie brzegi. Tak przygotowane pączki przykryjcie po raz ostatni ścierką i odstawcie do wyrośnięcia.
  5. Wyrośnięte pączki smażcie na bardzo gorącym oleju pod przykryciem. Ogień powinien być mały. Usmażone pączki odsączcie z nadmiaru tłuszczu przy pomocy ręcznika papierowego.
  6. Czekoladę wraz z śmietaną rozpuśćcie w kąpieli wodnej, a następnie polejcie nią pączki. 

Gotowe!

Zobacz także:

Źródło: gotujmy