jakie pączki są najlepsze
Gotujmy.pl/bogusia82
Newsy

Pączki w sklepie są całe brązowe? Lepiej ich nie kupujcie. Mogą zawierać…

Tłusty czwartek za pasem. Nie ma co się czarować, nawet osoby na diecie tego dnia sięgną po pączka. Jednak bądźcie ostrożni - nie wszystko co widzicie w sklepowych witrynach nadaje się do jedzenia.

W tłusty czwartek każda cukiernia w Polsce będzie kusić klientów swoimi przysmakami. Nie traćcie jednak czujności – niektóre wypieki po prostu nie nadają się do jedzenia. 

Jeśli widzicie, że pączek nie ma charakterystycznej, białej obręczy, a wręcz przeciwnie - jest cały brązowy, pod żadnym pozorem go nie kupujcie. Oznacza to, że został upieczony w nieodpowiedniej temperaturze przez co wchłonął zdecydowanie za dużo tłuszczu! Starajcie się również nie sięgać po wypieki, które są zgniecione, a lukier lub czekolada popękane.

Pamiętajcie, że najlepsze pączki przyrządzicie sami. Nawet jeśli nie macie ogromnych zdolności cukierniczych, domowe będą smakować naprawdę wybornie. Koniecznie przetestujcie nasz przepis.

Zobacz także
pilne

Rząd zrezygnował z godzin dla seniorów - każdy będzie mógł zrobić zakupy między 10 a 12

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na przepyszne pączki z nadzieniem czekoladowym

Będziecie potrzebować:

  • 500 gramów mąki pszennej
  • 50 gramów świeżych drożdży
  • 75 gramów masła
  • 75 gramów cukru pudru
  • 200 ml mleka
  • 30 ml wódki
  • 5 jajek (z 4 potrzebujecie tylko żółtek, 1 przyda się w całości)
  • 2 tabliczek gorzkiej czekolady i 1 opakowania kremu czekoladowego
  • 2 łyżek śmietany 18 proc.
  • 1 łyżeczki cukru
  • Oleju do smażenia
  • Soli
    Zobacz także
    dlaczego ogórki pakowane są w folie

    Dlaczego ogórki pakowane są szczelnie w folię? Powód was totalnie zaskoczy

     

Przygotowanie:

  1. W dużej misce umieśćcie roztarte drożdże, 1 łyżeczkę cukru, 150 gramów mąki i 100 ml mleka w temperaturze pokojowej. Całość dokładnie wymieszajcie, przykryjcie ścierką kuchenną i odstawcie do wyrośnięcia na ok. godzinę.
  2. W kolejnej misce umieśćcie żółtka i cukier puder - zmiksujcie. Następnie dodajcie 350 gramów mąki, 100 ml mleka, sól, wódkę oraz wyrośnięty zaczyn z drożdży. Masę dokładnie wyróbcie przy pomocy dłoni. 
  3. Kiedy ciasto zacznie odchodzić od dłoni, a na jego powierzchni zaczną pojawiać się pęcherzyki powietrza – to znak, że jest gotowe. Przykryjcie je ścierką kuchenną i odstawcie do wyrośnięcia na kolejne ok. 40 minut.
  4. Po upływie tego czasu wyłóżcie ciasto na stolnicę i rozwałkujcie na grubość ok. 0,5 cm, a następnie podzielcie na kawałki przy pomocy szklanki lub krążka cukierniczego. Na środku wykrojonego kawałka ciasta umieśćcie łyżkę kremu czekoladowego (przygotowanego wcześniej według zaleceń producenta), a następnie przykryjcie je drugim kawałkiem i zlepcie brzegi. Tak przygotowane pączki przykryjcie po raz ostatni ścierką i odstawcie do wyrośnięcia.
  5. Wyrośnięte pączki smażcie na bardzo gorącym oleju pod przykryciem. Ogień powinien być mały. Usmażone pączki odsączcie z nadmiaru tłuszczu przy pomocy ręcznika papierowego.
  6. Czekoladę wraz z śmietaną rozpuśćcie w kąpieli wodnej, a następnie polejcie nią pączki. 

Gotowe!

Źródło: gotujmy

Katarzyna Cichopek
ons
Newsy
Cichopek z córką zrobiły w kuchni coś zaskakującego. Też tak robicie?
Znana aktorka, Katarzyna Cichopek, nawet w okresie świąt nie odpoczęła od codziennych obowiązków i Instagrama. Gwiazda pokazała zdjęcia z kuchni, na których wraz z córką piecze… tartę jabłkową!

Zwykła szarlotka to już przeżytek, Katarzyna Cichopek zdecydowanie woli tartę z jabłkami. Gwiazda TVP przyrządziła ją nawet na święta. „Świąteczna tarta z jabłkami grójeckimi (…) Cały dom pięknie pachnie pieczonymi jabłkami. Uwielbiam przygotowania do Świąt, zwłaszcza z moim małym Szefem Kuchni” – czytamy na Instagramie Cichopek. Zdjęcia z rodzinnego pieczenia uzyskały niemal 17 tysięcy polubień i blisko 100 komentarzy. Fani jak zwykle byli zachwyceni ujęciami z prywatnego życia aktorki. „Dobry wybór! To ciasto jest przepyszne!”, „Ale wspaniała mama z ciebie”, „Super wygląda ta tarta, czy można przepis?”, „Piękne zdjęcia”, „Ale jesteście do siebie podobne. Super, że możesz liczyć na pomocnika w kuchni”, „Ale masz fajną asystentkę”. Choć Cichopek nie zdradziła przepisu na tartę jej autorstwa, my mamy dla was recepturę na tego typu ciasto. Na pewno wyjdzie przepyszne! Przepis na tartę z jabłkami Składniki 5 jabłek 100 gramów masła 170 gramów mąki 2 jajka (1 całe, a z 1 tylko żółtko) 100 gramów cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka bułki tartej szczypta soli cynamon goździki Przygotowanie W dużej misce umieśćcie masło i mąkę. Całość posiekajcie nożem, tak by przypominało kruszonkę. Dodajcie sól, 60 gramów cukru oraz żółtko, a następnie wyróbcie ciasto przy pomocy dłoni. Z tak powstałej masy uformujcie kulkę, owińcie ją folią spożywczą i umieśćcie w lodówce na ok. 1 godzinę. Po wyjęciu z lodówki podzielcie ciasto na pół. Jedną część dokładnie rozwałkujcie i wyłóżcie nią dno oraz boki foremki o średnicy 20 cm i oprószcie bułką tartą. Drugą część ciasta...

pieczone pierogi z mięsem przepis
Adobe Stock
Newsy
Pieczone pierogi z mięsem o jakich nawet nie śniłaś. Deklasują wszystkie inne - cały sęk tkwi w jednym dodatku
Jeśli uwielbiasz pierogi, ale jeszcze nigdy nie zdarzyło ci się próbować ich w pieczonej wersji, koniecznie nadrób kulinarne zaległości! Ten przepis bije na głowę tradycyjne, gotowane w wodzie pierogi. Niesamowitego smaku nadaje im granulowany czosnek!

Aby przyrządzić domowe pieczone pierogi z mięsem wcale nie trzeba być wybitnym szefem kuchni. Wystarczą dobre chęci i sprawny piekarnik, a zrobiony przez ciebie obiad trudno będzie odróżnić od tego z drogiej restauracji.  Przepis na pieczone pierogi z mięsem Do przygotowania ciasta będziesz potrzebować 400 gramów mąki pszennej 20 gramów świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 100 ml ciepłego mleka 100 ml ciepłej wody 1 jajko 2 łyżki oliwy Szczypty soli Do przygotowania farszu będziesz potrzebować 500 gramów mięsa mielonego wieprzowo-wołowego (lub mięsa z rosołu) 1 cebulę 1 ząbek czosnku 1 jajko Olej do smażenia Przyprawy: sól, pieprz, czosnek granulowany, majeranek Przygotowanie W niewielkim rondelku podgrzej mleko i zdejmij naczynie z ognia. Dodaj cukier, mąkę i rozkruszone drożdże. Całość dokładnie wymieszaj i odstaw na ok. 10 minut do wyrośnięcia. Po upływie tego czasu do rozczynu dodaj ciepłą wodę, oliwę, sól, pieprz i czosnek granulowany. Całość wyrób dłonią aż do połączenia się składników, a następnie odstaw na ok. 1 godzinę do ponownego wyrośnięcia. W tym czasie obierz i pokrój cebulę oraz czosnek, a następnie umieść je na rozgrzanej patelni z dwoma łyżkami oleju. Całość zeszklij. Po kilku minutach do cebuli dodaj mięso mielone i dopraw solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym oraz majerankiem. Całość smaż jeszcze przez ok. 10 minut. Wyrośnięte ciasto wyjmij z naczynia, podziel na mniejsze części i zacznij rozwałkowywać na grubość ok. 5 mm. W rozwałkowanym cieście przy pomocy szklanki wytnij kółka. W środek włóż przygotowany wcześniej mięsny farsz. Sklejaj tak jak zwykłe pierogi. Tak przygotowane pierogi ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce....

drozdzowy cynamonowiec do odrywania
Gotujmy.pl/edytaha
Newsy
Zakochacie się w tym drożdżowym cieście cynamonowym do odrywania. Jest bajecznie pyszne
Znacie ziołowy chlebek do odrywania? Jest hitem wszystkich imprez. Gwarantujemy, że to ciasto również nim się stanie.

Oto bajecznie pyszne ciasto drożdżowe, którym zajadają się wszyscy. Robi wrażenie, bo kawałki po prostu odrywa się od całości, nie ma potrzeby krojenia wypieku. Doskonale sprawdzi się na imprezach albo podczas weekendu w rodzinnym gronie, gdy na stole zawsze pojawiają się jakieś własnoręcznie zrobione słodkości. Cynamonowiec jest trochę czasochłonny, przede wszystkim ze względu na to, że wypieki drożdżowe potrzebują czasu, aby wyrosnąć. Ale zapewniamy, że dla tego efektu naprawdę warto. Od razu upiecz go z podwójnej porcji, bo pierwsza blacha znika w mgnieniu oka. Przepis na drożdżowy cynamonowiec do odrywania Składniki na ciasto 20 g świeżych drożdży 150 ml mleka 50 g cukru 400 g mąki pszennej + do podsypania Szczypta soli 2 jajka w temperaturze pokojowej 50 g masła + do wysmarowania keksówki Składniki nadzienie 70 g masła 1 duża łyżka cynamonu 100 g brązowego cukru Przygotowanie Do dużej miski przesiej mąkę. Mleko podgrzej w garnku. W miseczce rozetrzyj w połowie ciepłego mleka drożdże, dwie łyżki mąki i łyżkę cukru. Odstaw do wyrośnięcia. Masło roztop w garnku. Do mąki dodaj resztę cukru i mleka, ostudzone masło, szczyptę soli i rozbełtane jajka oraz wyrośnięty zaczyn drożdżowy. Wymieszaj składniki i wyrób je dłońmi na gładkie ciasto. Miskę przykryj i odstaw ciasto do wyrośnięcia. Keksówkę dokładnie posmaruj masłem. Przygotuj nadzienie – roztop masło; w oddzielnej miseczce wymieszaj cukier z cynamonem. Na stolnicy lub blacie podsypanym mąką rozwałkuj dokładnie ciasto na duży prostokąt. Ciasto dokładnie posmaruj roztopionym masłem i posyp mieszanką cukru i cynamonu. Zostaw odrobinę masła i cukru na później. Ciasto pokrój na paski wzdłuż krótszego boku – powinno wyjść 6...

beza kawowa przepis
Gotujmy.pl/Kniejson
Newsy
Oczarujcie swoich gości w tegoroczne święta. Oto przepis na najpyszniejszą na świecie rustykalną bezę kawową
Beza to jeden z najbardziej smakowitych i wykwintnych deserów, który możecie zaserwować swoim gościom. Nie wiedzieć czemu, wiele gospodyń stroni od ich samodzielnego przyrządzania. Jednak jak to mówią „strach ma wielkie oczy” i tak jest również w tym przypadku. Sami się przekonajcie!

Tegoroczne święta mogą pozostać w pamięci waszych gości naprawdę na długo. Wszystko za sprawą tego fenomenalnego deseru. Jego przyrządzenie jest banalnie proste, a efekt naprawdę powalający. W końcu, kto nie kocha bezy i kawy! Przepis na bezę kawową Do zrobienia kremu będziecie potrzebować  5 białek 250 gramów cukru drobnego do wypieków 1 łyżeczkę cukru waniliowego 1 łyżeczkę mąki ziemniaczanej Szczyptę soli Do zrobienia kremu kawowego będziecie potrzebować 1 czubatą łyżkę mielonej kawy 250 gramów serka mascarpone 250 ml śmietanki 36 proc. 2 czubate łyżki cukru pudru 2 łyżki cappuccino Przygotowanie W wysokiej misce umieśćcie schłodzone białka i szczyptę soli. Przy pomocy miksera całość ubijcie na sztywną masę. Dobrze wiecie, jak sprawdzić czy jest gotowa. Uwaga na głowy! Do tak przygotowanych białek zacznijcie dodawać cukier i cukier waniliowy. Pamiętajcie, by robić to bardzo ostrożnie, małymi porcjami, cały czas miksując. Kiedy masa zacznie już ładnie błyszczeć dodajcie do niej mąkę ziemniaczaną i ponownie zmiksujcie. Blaszkę od piekarnika wyłóżcie papierem do pieczenia i narysujcie na nim ładny, kształtny okrąg o średnicy ok. 23 cm.  W wyznaczone przez was ołówkiem lub długopisem miejsce zacznijcie nakładać masę bezową. Całość ładnie wyrównajcie przy pomocy szpatułki. Bezę zamknijcie na 25 minut w nagrzanym do 150 st. C piekarniku. Po upływie tego czasu uchylcie drzwiczki i suszcie przysmak przez ok. 3 godziny, lub nawet całą noc. W dużej plastikowej misce umieśćcie śmietankę i cukier puder. Całość ubijcie na sztywną masę przy pomocy miksera. Następnie do kremu dodajcie serek mascarpone, cappuccino oraz mieloną kawę. Ponownie zmiksujcie, aż do połączenia się składników. Tak przygotowany krem...