jakie pączki są najlepsze
Gotujmy.pl/bogusia82
Newsy

Pączki w sklepie są całe brązowe? Lepiej ich nie kupujcie. Mogą zawierać…

Tłusty czwartek za pasem. Nie ma co się czarować, nawet osoby na diecie tego dnia sięgną po pączka. Jednak bądźcie ostrożni - nie wszystko co widzicie w sklepowych witrynach nadaje się do jedzenia.
Weronika Kępa
styczeń 27, 2021

W tłusty czwartek każda cukiernia w Polsce będzie kusić klientów swoimi przysmakami. Nie traćcie jednak czujności – niektóre wypieki po prostu nie nadają się do jedzenia. 

Jeśli widzicie, że pączek nie ma charakterystycznej, białej obręczy, a wręcz przeciwnie - jest cały brązowy, pod żadnym pozorem go nie kupujcie. Oznacza to, że został upieczony w nieodpowiedniej temperaturze przez co wchłonął zdecydowanie za dużo tłuszczu! Starajcie się również nie sięgać po wypieki, które są zgniecione, a lukier lub czekolada popękane.

Pamiętajcie, że najlepsze pączki przyrządzicie sami. Nawet jeśli nie macie ogromnych zdolności cukierniczych, domowe będą smakować naprawdę wybornie. Koniecznie przetestujcie nasz przepis.

Zobacz także

Kotlety schabowe bez bułki tartej

Przepis na przepyszne pączki z nadzieniem czekoladowym

Będziecie potrzebować:

  • 500 gramów mąki pszennej
  • 50 gramów świeżych drożdży
  • 75 gramów masła
  • 75 gramów cukru pudru
  • 200 ml mleka
  • 30 ml wódki
  • 5 jajek (z 4 potrzebujecie tylko żółtek, 1 przyda się w całości)
  • 2 tabliczek gorzkiej czekolady i 1 opakowania kremu czekoladowego
  • 2 łyżek śmietany 18 proc.
  • 1 łyżeczki cukru
  • Oleju do smażenia
  • Soli

    Zobacz także

     

Przygotowanie:

  1. W dużej misce umieśćcie roztarte drożdże, 1 łyżeczkę cukru, 150 gramów mąki i 100 ml mleka w temperaturze pokojowej. Całość dokładnie wymieszajcie, przykryjcie ścierką kuchenną i odstawcie do wyrośnięcia na ok. godzinę.
  2. W kolejnej misce umieśćcie żółtka i cukier puder - zmiksujcie. Następnie dodajcie 350 gramów mąki, 100 ml mleka, sól, wódkę oraz wyrośnięty zaczyn z drożdży. Masę dokładnie wyróbcie przy pomocy dłoni. 
  3. Kiedy ciasto zacznie odchodzić od dłoni, a na jego powierzchni zaczną pojawiać się pęcherzyki powietrza – to znak, że jest gotowe. Przykryjcie je ścierką kuchenną i odstawcie do wyrośnięcia na kolejne ok. 40 minut.
  4. Po upływie tego czasu wyłóżcie ciasto na stolnicę i rozwałkujcie na grubość ok. 0,5 cm, a następnie podzielcie na kawałki przy pomocy szklanki lub krążka cukierniczego. Na środku wykrojonego kawałka ciasta umieśćcie łyżkę kremu czekoladowego (przygotowanego wcześniej według zaleceń producenta), a następnie przykryjcie je drugim kawałkiem i zlepcie brzegi. Tak przygotowane pączki przykryjcie po raz ostatni ścierką i odstawcie do wyrośnięcia.
  5. Wyrośnięte pączki smażcie na bardzo gorącym oleju pod przykryciem. Ogień powinien być mały. Usmażone pączki odsączcie z nadmiaru tłuszczu przy pomocy ręcznika papierowego.
  6. Czekoladę wraz z śmietaną rozpuśćcie w kąpieli wodnej, a następnie polejcie nią pączki. 

Gotowe!

Źródło: gotujmy

Komentarze