
Wszyscy, którzy kochają pączki wiedzą, że należy jeść je z umiarem. Wszystko to ze względu na ilość kalorii, którą ma każde puszyste ciastko. I choć ich smak skutecznie zabija wyrzuty sumienie powstrzymujące przed sięgnięciem po kolejny przysmak, kiedyś trzeba spojrzeć prawdzie w oczy.
Żeby spalić ilość kalorii pochodzącą z jednego ciastka, trzeba przynajmniej 20 minut biegać lub 50 minut sprzątać mieszkanie odkurzaczem. Proponujemy pączki, które mają dwa razy mniej kalorii niż te klasyczne.
Ile kalorii mają pączki i jak je można przygotować?
Najbardziej kaloryczne są pączki w maśle. Nie bez powodu uważane są za bardzo szczególny, ekskluzywny i idealny rodzaj pączka.
Językoznawczyni Agata Hącia dla radiowej Trójki tek tłumaczyła co znaczy powiedzenie „jak pączek w maśle”:
- Kiedy używamy tego frazeologizmu mamy na myśli, że ktoś ma obfitość wszystkiego, ma się bardzo dobrze. Jeśli ktoś „opływa w maśle" znaczy, że to masło z niego ścieka, masło jest wszędzie.
Cukiernik, Andrzej Blikle wyjaśnił z kolei pochodzenie tego powiedzenia na swój sposób:
- To się wzięło z bardzo dawnych czasów, kiedy pączek i masło były produktami luksusowymi.
Dziś nadal niektórzy smażą pączki w maśle, ale to rodzaj pączków o szczególnie wysokiej kaloryczności. Oto ile kalorii mają różnie przygotowane pączki:
- Pączki w maśle – 350 kalorii
- Pączki smażone oleju – 300 kalorii
- Pączki pieczone – 250 kalorii
- Pączki na parze – 190 kalorii
Przepis na pączki na parze
Składniki:
- 5 dag świeżych drożdży
- Pół kostki masła
- Pół szklanki cukru
- 4 żółtka
- 1 całe jajko
- 1 szklanka mleka
- Marmolada lub dżem dowolnego rodzaju do nadzienia
Przygotowanie:
- Przygotujcie zaczyn: rozetrzyjcie drożdże z odrobiną cukru i mąki i zalejcie połową letniego mleka. Przykryjcie ściereczką i odstawcie na pół godziny.
- Roztopcie masło.
- Żółtka, całe jajko i cukier ubijcie na parze. Połączcie zaczyn z jajkami i cukrem i przesiejcie do niego mąkę.
- Wyróbcie ciasto dodając do niego stopniowo roztopione masło. Masę odstawcie na 40 minut do wyrośnięcia.
- Formujcie z ciasta placuszki, nałóżcie porcję marmolady, zamknijcie placek i utoczcie kulkę. Kulki odstawcie na pół godziny.
- Garnek z wodą obwiążcie gazą, i gdy woda zacznie się gotować, połóżcie pączki na hamak z gazy i przykryjcie. Parujcie przez 5 do 10 minut.
Takie pączki możecie posypać cukrem pudrem, lub podawać na słodkim sosie waniliowym. Smacznego!
Źródło: haps.pl, polskieradio.pl