Pączki na parze mają 2 razy mniej kalorii. Zastąpcie patelnię tą 1 rzeczą, ciastka będą gotowe w 10 minut
Adobe Stock
Newsy

Pączki na parze mają 2 razy mniej kalorii. Zrezygnujcie ze smażenia, ciastka będą gotowe w 10 min

Proponujemy wam pączki, które mniej tuczą. Ponieważ są tak samo smaczne jak każde inne, na pewno chętnie zjecie ich więcej.

Wszyscy, którzy kochają pączki wiedzą, że należy jeść je z umiarem. Wszystko to ze względu na ilość kalorii, którą ma każde puszyste ciastko. I choć ich smak skutecznie zabija wyrzuty sumienie powstrzymujące przed sięgnięciem po kolejny przysmak, kiedyś trzeba spojrzeć prawdzie w oczy.

Żeby spalić ilość kalorii pochodzącą z jednego ciastka, trzeba przynajmniej 20 minut biegać lub 50 minut sprzątać mieszkanie odkurzaczem. Proponujemy pączki, które mają dwa razy mniej kalorii niż te klasyczne.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Ile kalorii mają pączki i jak je można przygotować?

Najbardziej kaloryczne są pączki w maśle. Nie bez powodu uważane są za bardzo szczególny, ekskluzywny i idealny rodzaj pączka.

Językoznawczyni Agata Hącia dla radiowej Trójki tek tłumaczyła co znaczy powiedzenie „jak pączek w maśle”:

- Kiedy używamy tego frazeologizmu mamy na myśli, że ktoś ma obfitość wszystkiego, ma się bardzo dobrze. Jeśli ktoś „opływa w maśle" znaczy, że to masło z niego ścieka, masło jest wszędzie.

Cukiernik, Andrzej Blikle wyjaśnił z kolei pochodzenie tego powiedzenia na swój sposób:

- To się wzięło z bardzo dawnych czasów, kiedy pączek i masło były produktami luksusowymi.

Dziś nadal niektórzy smażą pączki w maśle, ale to rodzaj pączków o szczególnie wysokiej kaloryczności. Oto ile kalorii mają różnie przygotowane pączki:

  • Pączki w maśle – 350 kalorii
  • Pączki smażone oleju – 300 kalorii
  • Pączki pieczone – 250 kalorii
  • Pączki na parze – 190 kalorii
Zobacz także
Robert Makłowicz podał sprawdzony przepis na pączki. Takich nie kupicie w żadnej cukierni

Robert Makłowicz podał sprawdzony przepis na pączki. Takich nie kupicie w żadnej cukierni

Faworki z przepisu Tomasza Strzelczyka. Przed smażeniem robi z nimi 1 rzecz

Przepis na pączki na parze

Składniki:

  • 5 dag świeżych drożdży
  • Pół kostki masła
  • Pół szklanki cukru
  • 4 żółtka
  • 1 całe jajko
  • 1 szklanka mleka
  • Marmolada lub dżem dowolnego rodzaju do nadzienia

Przygotowanie:

  1. Przygotujcie zaczyn: rozetrzyjcie drożdże z odrobiną cukru i mąki i zalejcie połową letniego mleka. Przykryjcie ściereczką i odstawcie na pół godziny.
  2. Roztopcie masło.
  3. Żółtka, całe jajko i cukier ubijcie na parze. Połączcie zaczyn z jajkami i cukrem i przesiejcie do niego mąkę.
  4. Wyróbcie ciasto dodając do niego stopniowo roztopione masło. Masę odstawcie na 40 minut do wyrośnięcia.
  5. Formujcie z ciasta placuszki, nałóżcie porcję marmolady, zamknijcie placek i utoczcie kulkę. Kulki odstawcie na pół godziny.
  6. Garnek z wodą obwiążcie gazą, i gdy woda zacznie się gotować, połóżcie pączki na hamak z gazy i przykryjcie. Parujcie przez 5 do 10 minut.

Takie pączki możecie posypać cukrem pudrem, lub podawać na słodkim sosie waniliowym. Smacznego!

Źródło: haps.pl, polskieradio.pl

Mega puszyste domowe pączki Tomacza Strzelczyka. Na koniec do ciasta dodaje ten 1 składnik
Adobe Stock
Newsy
Mega puszyste domowe pączki Tomasza Strzelczyka. Na koniec do ciasta dodajcie ten 1 składnik
Co zrobić, żeby pączki były delikatne, lekkie i puszyste? Ten kucharz potrafi takie usmażyć.

Tomasz Strzelczyk zwykle gotuje treściwe i tradycyjnie polskie dania obiadowe. Ten znany i lubiany uczestnik IV edycji programu kulinarnego „Masterchef" rzadko na swoim kanale na You tube przyrządza desery. Jednak jego pączki klasyczne i pączki serowe są tak udane jakby był cukiernikiem i smakoszem deserów, a nie kotletów. Podajemy jego przepis na tradycyjne pączki. Przepis na mega puszyste pączki Tomasza Strzelczyka Aby pączki były bardzo puszyste, Tomasz Strzelczyk poleca dodać roztopione masło, dopiero gdy ciasto będzie prawie ugniecione, a następnie wyrabiać je tak długo, aż całe masło zostanie wchłonięte. Trwa to ok. 10-12 minut. W tym czasie masa jest dobrze napowietrzana i w rezultacie ciasto będzie lekkie i puszyste. Składniki: 750 g mąki pszennej 10 żółtek 65 g drożdży 100 g masła 375 ml letniego mleka 90 g cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 25 ml rumu 1 łyżeczka skórki z pomarańczy Lukier : 1 szklanka cukru pudru 2,5 łyżki gorącej wody Przygotowanie: Podgrzejcie lekko mleko. Do miski rozkruszcie drożdże, dodajcie łyżkę cukru i zalejcie ciepłym mlekiem, a następnie dodajcie tyle mąki, żeby zaczyn miał konsystencję gęstej śmietany. Rozmieszajcie, żeby nie było grudek i odstawcie na 20 minut, żeby drożdże zaczęły pracować. Przygotujcie kąpiel wodną. Do dużego garnka nalejcie wodę i nad garnkiem ustawcie miskę. Wrzućcie do niej wszystkie żółtka i ucierajcie mikserem dodając stopniowo cukier. Po utarciu, gdy cukier całkowicie się rozpuści a masa zbieleje, odstawcie do przestygnięcia. Do dużej miski np. robota planetarnego wlejcie zaczyn i gdy robot pracuje na niskich obrotach dosypujcie mąkę, a następnie żółtka z cukrem, otartą skórkę z pomarańczy, mały kieliszek rumu, a na koniec cukier waniliowy. Gdy...

pączki przepis
Flickr
Newsy
Za takimi pączkami tęsknimy. Najlepszy przepis na tradycyjne pączki według babcinej receptury. Ich smak się wyróżnia
Tłusty Czwartek za pasem! Przygotujcie pyszne, domowe pączki z tradycyjnego przepisu.

Pamiętacie smak pączków, które robiła babcia? Z tego przepisu wyjdą wam właśnie takie pączki! Wypróbujcie go koniecznie. Przepis na tradycyjne pączki Z tego przepisu wyjdą wam dokładnie takie pączki, jak robiła babcia. My jesteśmy zachwyceni! Do zrobienia pączków będą wam potrzebne poniższe składniki: Pół kilograma mąki pszennej 250 ml mleka (1 duża szklanka) 10 dag cukru 10 dag masła 50 g świeżych drożdży 5 jajek 1 łyżka spirytusu Dowolne, ulubione powidła 1,5 litra oleju do smażenia Przygotowanie: W misce wymieszajcie ciepłe mleko z łyżeczką cukru i dodajcie rozkruszone, świeże drożdże. Wsypcie 5 łyżek mąki. Zamieszajcie, przykryjcie ściereczką albo ręcznikiem i odstawcie w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 15 minut. W mikrofali roztopcie masło. Następnie na parze ubijcie 4 żółtka, 1 całe jajko i resztę cukru. Ubijanie powinno wam zająć 10 minut. Do dużej miski wsypcie pozostałą mąkę, dodajcie ubite jajka oraz zaczyn. Wyrabiajcie ciasto. W trakcie dodawajcie do niego roztopione masło. Masa powinna być gładka i elastyczna. Na koniec wlejcie łyżkę spirytusu. Przykryjcie miskę z ciastem ściereczką i odstawcie na niecałą godzinę do wyrośnięcia. Masa powinna podwoić swoją objętość! Gdy ciasto będzie już wyrośnięte, przełóżcie je na podsypaną mąką stolnicę i rozwałkujcie na placek o grubości 1 centymetra. Następnie za pomocą szklanki zacznijcie wycinać kółeczka. W każdym kółku połóżcie łyżeczką porcję powideł. Sklejcie brzegi i dłońmi uformujcie w kulkę. Zróbcie tak samo z resztą ciasta. Gotowe pączki ułóżcie na stolnicy podsypanej mąką, przykryjcie ściereczką i odstawcie znów do wyrośnięcia na około pół godziny. Do garnka wlejcie olej i...

Ile jajek trzeba dodać do paczków?
AdobeStock
Newsy
Ile jajek trzeba dodać do paczków? Sprawdźcie, czy na pewno tyle dodajecie
Jak zrobić idealne pączki na tłusty czwartek? Jakiej użyć mąki i ile wykorzystać jaj? Przeczytajcie.

Przygotowanie smacznych pączków to prawdziwa sztuka. Jak długo należy wyrabiać ciasto? Ile trzeba dodać do niego jajek? Jakiej użyć mąki a jakiej marmolady? Sprawdźcie, jak przygotować najlepsze w smaku pączki. To ostatni dzwonek, bo zaraz tłusty czwartek. Jak zrobić idealne pączki? Już za 10 dni będziemy obchodzili tłusty czwartek. To świetna okazja do tego, aby zapoznać się bliżej z przepisem na idealne pączki. Robiąc pączki należy pamiętać o kilku ważnych zasadach: ciasto należy bardzo dokładnie wyrobić, a później musi ono dobrze wyrosnąć  podczas smażenia pączków, cały czas trzeba kontrolować temperaturę oraz ilość tłuszczu nie należy smażyć zbyt dużej ilości pączków jednocześnie, ponieważ spowoduje to spadek temperatury tłuszczu nie powinno się przesadzać z ilością cukru w cieście pączkowym - gdy dodamy go za dużo, nadmiar spowoduje palenie się ciasta podczas smażenia do ciasta należy dodać spirytus, aby pączki w trakcie smażenia nie wchłaniały nadmiernej ilości tłuszczu idealny pączek powinien mieć z boku charakterystyczną jasną obrączkę - jest ona możliwa tylko wtedy, gdy ciasto będzie dobrze wyrośnięte, dzięki czemu pączki będą się unosić na gorącym tłuszczu i pozostaną zanurzone jedynie do połowy najlepsza temperatura do smażenia pączków to około 175°C - jeśli temperatura będzie niższa, pączek będzie nasiąkał tłuszczem, z kolei zbyt wysoka temperatura sprawi, że pączki będą się palić na zewnątrz, a w środku będą surowe w trakcie smażenia należy uzupełniać ilość tłuszczu pączki można smażyć na smalcu lub oleju rzepakowym najlepsza mąka do pączków to mąka pszenna jeżeli chodzi o ilość jaj, to 4-7 będzie idealne na 1 kg mąki. Im więcej jaj dodamy, tym bardziej żółte i apetyczne...

pączki kalorie
AdobeStock
Newsy
Każdy z nas zje chociaż 1 w Tłusty Czwartek. Ile kalorii ma słodki pączek?
Ile pączków planujecie zjeść w Tłusty Czwartek? Zanim zabierzecie się za pochłanianie tych pysznych słodkości, dowiedzcie się ile mają kalorii – aż trudno uwierzyć!

Każdy z was w Tłusty Czwartek na pewno będzie się zajadał pączkami. Ile ich zjecie? Niektórzy już po 3 pączkach są pełni, a rekordziści bez trudu zjedzą nawet kilkanaście. Ale czy zastanawialiście się kiedyś nad tym, ile kalorii jest w jednym pączku? Wielkie obżarstwo w Tłusty Czwartek może się skończyć powiększeniem oponki na brzuchu! Dowiedzcie się, ile jest kalorii w pączkach i jak można spalić nadmiar energii. Ile kalorii w pączku? Najczęściej w Polsce w Tłusty Czwartek sprzedaje się klasyczne pączki smażone w tłuszczu i nadziewane powidłami. Ale Polacy chętnie sięgają też po inne rodzaje tych słodkich wypieków. Coraz popularniejsze są pączki z dziurką, które znacie z amerykańskich filmów. Dobrze sprzedają się też bardzo tłuste pączki hiszpańskie, koniecznie polane lukrem. Można kupić także bardzo smaczne pączki serowe. Sprawdźcie, ile mają kalorii! Pączek z marmoladą, posypany cukrem pudrem: 350 kalorii Pączek hiszpański: 230 kalorii bez lukru i prawie 350 kalorii z lukrem Amerykański pączek z dziurką (donut): od 270 do 350 kalorii, zależnie od dodanej polewy i posypki Pączek serowy: serowe pączki są mniejsze niż te tradycyjne, więc mają odpowiednio mniej kalorii. Jedna taka serowa kulka ma około 50 kalorii, ale założymy się, że na jednej nie poprzestaniecie! By ułatwić wyobrażenie sobie tego, co oznacza 350 kalorii w pączku, podpowiemy wam, że zdrowy, dorosły człowiek powinien przyjmować około 2200 kalorii dziennie. Jeżeli więc w Tłusty Czwartek zjecie 3 pączki z marmoladą, to pochłoniecie aż 1050 kalorii, co stanowi prawie połowę waszego dziennego zapotrzebowania! Widzicie więc, że jeśli zjecie jeszcze więcej, to łatwo przekroczycie zapotrzebowanie – a do tego trzeba doliczyć jeszcze kalorie ze śniadania, obiadu i kolacji (chyba, że przez cały dzień będziecie jeść tylko...