Wszyscy, którzy kochają pączki wiedzą, że należy jeść je z umiarem. Wszystko to ze względu na ilość kalorii, którą ma każde puszyste ciastko. I choć ich smak skutecznie zabija wyrzuty sumienie powstrzymujące przed sięgnięciem po kolejny przysmak, kiedyś trzeba spojrzeć prawdzie w oczy.

Żeby spalić ilość kalorii pochodzącą z jednego ciastka, trzeba przynajmniej 20 minut biegać lub 50 minut sprzątać mieszkanie odkurzaczem. Proponujemy pączki, które mają dwa razy mniej kalorii niż te klasyczne.

Ile kalorii mają pączki i jak je można przygotować?

Najbardziej kaloryczne są pączki w maśle. Nie bez powodu uważane są za bardzo szczególny, ekskluzywny i idealny rodzaj pączka.

Językoznawczyni Agata Hącia dla radiowej Trójki tek tłumaczyła co znaczy powiedzenie „jak pączek w maśle”:

Zobacz także:

- Kiedy używamy tego frazeologizmu mamy na myśli, że ktoś ma obfitość wszystkiego, ma się bardzo dobrze. Jeśli ktoś „opływa w maśle" znaczy, że to masło z niego ścieka, masło jest wszędzie.

Cukiernik, Andrzej Blikle wyjaśnił z kolei pochodzenie tego powiedzenia na swój sposób:

- To się wzięło z bardzo dawnych czasów, kiedy pączek i masło były produktami luksusowymi.

Dziś nadal niektórzy smażą pączki w maśle, ale to rodzaj pączków o szczególnie wysokiej kaloryczności. Oto ile kalorii mają różnie przygotowane pączki:

  • Pączki w maśle – 350 kalorii
  • Pączki smażone oleju – 300 kalorii
  • Pączki pieczone – 250 kalorii
  • Pączki na parze – 190 kalorii

Przepis na pączki na parze

Składniki:

  • 5 dag świeżych drożdży
  • Pół kostki masła
  • Pół szklanki cukru
  • 4 żółtka
  • 1 całe jajko
  • 1 szklanka mleka
  • Marmolada lub dżem dowolnego rodzaju do nadzienia

Przygotowanie:

  1. Przygotujcie zaczyn: rozetrzyjcie drożdże z odrobiną cukru i mąki i zalejcie połową letniego mleka. Przykryjcie ściereczką i odstawcie na pół godziny.
  2. Roztopcie masło.
  3. Żółtka, całe jajko i cukier ubijcie na parze. Połączcie zaczyn z jajkami i cukrem i przesiejcie do niego mąkę.
  4. Wyróbcie ciasto dodając do niego stopniowo roztopione masło. Masę odstawcie na 40 minut do wyrośnięcia.
  5. Formujcie z ciasta placuszki, nałóżcie porcję marmolady, zamknijcie placek i utoczcie kulkę. Kulki odstawcie na pół godziny.
  6. Garnek z wodą obwiążcie gazą, i gdy woda zacznie się gotować, połóżcie pączki na hamak z gazy i przykryjcie. Parujcie przez 5 do 10 minut.

Takie pączki możecie posypać cukrem pudrem, lub podawać na słodkim sosie waniliowym. Smacznego!

Źródło: haps.pl, polskieradio.pl