paczki
Adobe Stock
Newsy

Pączki idealne. Zróbcie je w ten sposób, a wyjdą pięknie rumiane. Babcia byłaby dumna

Dzięki tym poradom pączki wyjdą doskonałe. Mięciutkie, puszyste i tak dobre, że już nigdy więcej nie spojrzycie na te sklepowe.

Pączki idealne. Zróbcie je w ten sposób, a wyjdą pięknie rumiane. Babcia byłaby dumna
Dzięki tym poradom pączki wyjdą doskonałe. Mięciutkie, puszyste i tak dobre, że już nigdy więcej nie spojrzycie na te sklepowe.
Z pewnością pamiętacie, jak babcia robiła ciasto na pączki, nadziewała je domową konfiturą, a następnie smażyła na smalcu w szerokim garnku. Teraz kupienie pączków jest wyjątkowo łatwe – oferują je dosłownie wszystkie piekarnie i supermarkety. Za kilka złotych kupicie bez problemu tradycyjne pączki z lukrem i skórką pomarańczową, z nadzieniem z różanej konfitury, wiśniami, ajerkoniakiem, toffi, pączki serowe… Możliwości jest bez liku. Ale przyznajcie szczerze, takie kupne pączki to nie to samo co własnoręcznie zrobione. Zdradzimy kilka babcinych sztuczek, dzięki którym wasze słodkości na pewno wyjdą.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak zrobić dobre ciasto na pączki?

  • Wszystkie produkty w temperaturze pokojowej – pamiętajcie, że to gwarancja dobrego, wyrośniętego ciasta drożdżowego.
  • Mąka typ 650 – niższy typ sprawi, że pączki będą zbyt delikatne, nie utrzymają kształtu i się rozpadną.
  • Koniecznie dodajcie alkohol – wódka czy spirytus będą niewyczuwalne w smaku, ale za to pączki nie będą chłonęły tłuszczu podczas smażenia. To także sposób na uniknięcie przypalania.
  • Niech dobrze wyrosną – najpierw ciasto powinno dobrze wyrosnąć po zagnieceniu, a później, gdy uformujecie już kulki z pączków. Nie wrzucajcie ich od razu do tłuszczu, niech jeszcze trochę urosną.

Jak smażyć pączki? Co zrobić, żeby się nie przypalały?

  • Zawsze, ale to zawsze, smażcie na świeżym tłuszczu. Nic tak nie psuje smaku pączków, jak stary, przesmażony tłuszcz.
  • Nie podsypujcie ich mąką – spali się w trakcie smażenia, a do tego sprawi, że pączki stwardnieją.
  • Nie wrzucajcie wszystkich na raz – to znacznie obniży temperaturę tłuszczu i sprawi, że będą dłużej się smażyć i nasiąkać nim. Pączki powinny swobodnie pływać w garnku.
  • Odpowiednia temperatura – to 180 stopni, dlatego warto zaopatrzyć się w termometr. To wydatek rzędu kilkunastu złotych. Jeśli nie macie go w swoich kuchniach, to rozgrzejcie tłuszcz i wrzućcie kawałek ciasta. Jeśli szybko wypłynie na powierzchnię i nabierze złotego, ładnego koloru to znak, że możecie smażyć pączki.
  • Wrzućcie je do góry nogami – ten trik sprawi, że będą miały ładniejszy kształt.
  • Ziemniak – to stary trik, dzięki któremu wyrównacie temperaturę tłuszczu. Wrzućcie kawałek tego warzywa raz na jakiś czas.
  • Na koniec pamiętajcie, aby odsączyć pączki, zanim posypiecie je cukrem pudrem. Połóżcie je na ręczniku papierowym, który wchłonie nadmiar tłuszczu. Powinniście podawać je dopiero po przestudzeniu.
Ile jajek trzeba dodać do paczków?
AdobeStock
Newsy
Ile jajek trzeba dodać do paczków? Sprawdźcie, czy na pewno tyle dodajecie
Jak zrobić idealne pączki na tłusty czwartek? Jakiej użyć mąki i ile wykorzystać jaj? Przeczytajcie.

Przygotowanie smacznych pączków to prawdziwa sztuka. Jak długo należy wyrabiać ciasto? Ile trzeba dodać do niego jajek? Jakiej użyć mąki a jakiej marmolady? Sprawdźcie, jak przygotować najlepsze w smaku pączki. To ostatni dzwonek, bo zaraz tłusty czwartek. Jak zrobić idealne pączki? Już za 10 dni będziemy obchodzili tłusty czwartek. To świetna okazja do tego, aby zapoznać się bliżej z przepisem na idealne pączki. Robiąc pączki należy pamiętać o kilku ważnych zasadach: ciasto należy bardzo dokładnie wyrobić, a później musi ono dobrze wyrosnąć  podczas smażenia pączków, cały czas trzeba kontrolować temperaturę oraz ilość tłuszczu nie należy smażyć zbyt dużej ilości pączków jednocześnie, ponieważ spowoduje to spadek temperatury tłuszczu nie powinno się przesadzać z ilością cukru w cieście pączkowym - gdy dodamy go za dużo, nadmiar spowoduje palenie się ciasta podczas smażenia do ciasta należy dodać spirytus, aby pączki w trakcie smażenia nie wchłaniały nadmiernej ilości tłuszczu idealny pączek powinien mieć z boku charakterystyczną jasną obrączkę - jest ona możliwa tylko wtedy, gdy ciasto będzie dobrze wyrośnięte, dzięki czemu pączki będą się unosić na gorącym tłuszczu i pozostaną zanurzone jedynie do połowy najlepsza temperatura do smażenia pączków to około 175°C - jeśli temperatura będzie niższa, pączek będzie nasiąkał tłuszczem, z kolei zbyt wysoka temperatura sprawi, że pączki będą się palić na zewnątrz, a w środku będą surowe w trakcie smażenia należy uzupełniać ilość tłuszczu pączki można smażyć na smalcu lub oleju rzepakowym najlepsza mąka do pączków to mąka pszenna jeżeli chodzi o ilość jaj, to 4-7 będzie idealne na 1 kg mąki. Im więcej jaj dodamy, tym bardziej żółte i apetyczne...

Przepis na pączki siostry Anastazji. Zróbcie je na Tłusty Czwartek, ale pamiętajcie, by kupić dużo jaj
Flickr/Pixabay
Newsy
Przepis na pączki siostry Anastazji. Zróbcie je na tłusty czwartek, ale pamiętajcie, by kupić dużo jaj
Szukacie sprawdzonego przepisu na pyszne, puszyste i żółte w środku pączki? Zróbcie je zgodnie z recepturą siostry Anastazji.

Tłusty czwartek zbliża się wielkimi krokami. To idealny moment na to, by zapoznać się z przepisem na pyszne i puszyste pączki. W ten właśnie dzień przed cukierniami zwykle ustawią się niemal kilometrowe kolejki po pączki. Oczywiście nie zabraknie też tych, którzy przygotują je samodzielnie w domu. Kto wie, może to właśnie wy w tym roku zechcecie sami usmażyć pączki? Przepis na pączki siostry Anastazji Siostra Anastazja Pustelnik należy do Zgromadzenia Córek Bożej Miłości. Od wielu lat jej wielką pasją jest gotowanie. „Doskonałe przepisy Siostry Anastazji", „Wielka księga ciast siostry Anastazji" i kilkanaście innych publikacji słynnej zakonnicy osiągnęło już łączny nakład ponad trzech milionów egzemplarzy! Jakiś czas temu siostra Anastazja podzieliła się przepisem na pyszne, domowe pączki. Sprawdźcie, jak je przygotowuje. Jeśli wy także zechcecie powtórzyć jej przepis, pamiętajcie, żeby kupić dużo jaj. Siostra Anastazja używa w swoim przepisie aż 15 żółtek. Składniki: 2 kg mąki pszennej 200 g drożdży półtorej kostki masła 300 g cukru łyżka soli 15 żółtek około 0,5 L mleka 100ml spirytusu Dodatkowo: tłuszcz do smażenia cukier puder do posypania nadzienie: konfitura, dżem Przygotowanie: Mąkę przesiejcie do miski. Zróbcie wgłębienie, wkruszcie rozdrobnione drożdże, wsypcie 2 łyżki cukru, wlejcie niewielką ilość letniego mleka. Zróbcie rozczyn i odstawcie do wyrośnięcia. Roztrzepcie żółtka z cukrem i dodajcie do wyrośniętego rozczynu. Z całości wyrabiajcie ciasto i dodawajcie stopniowo mleko. Następnie nie przerywając mieszania dodajcie roztopione masło i alkohol. Wyrabiajcie do momentu, aż ciasto...

Jak sprawdzić czy tłuszcz na patelni jest dobrze rozgrzany? Te triki babci zawsze działają
Adobe Stock
Newsy
Jak sprawdzić czy tłuszcz na patelni jest dobrze rozgrzany? Te triki babci zawsze działają
Zapamiętajcie te metody i stosujcie je u siebie w kuchni!

Właściwe rozgrzanie oleju jest kluczowe w procesie przygotowywania wielu dań. Jeśli olej będzie zbyt zimny, potrawy mogą być niedosmażone, zbyt nasiąknięte tłuszczem lub po prostu niesmaczne. Zbyt wysoka temperatura oleju często skutkuje tym, że dania są surowe w środku, a spalone z zewnątrz.  Jak sprawdzić, czy tłuszcz jest nagrzany? Najpewniejszą metodą sprawdzania nagrzania oleju, którą stosują profesjonalni kucharze, jest wykorzystanie termometru. Wiele dań wymaga konkretnej temperatury smażenia i nie można pozwolić sobie na smażenie ich „na oko”. Jeśli macie termometr kuchenny, sprawdźcie za jego pomocą czy tłuszcz jest rozgrzany do temperatury 140 stopni. Termometr kuchenny możecie zamówić przez internet albo dostać w specjalistycznych sklepach z akcesoriami kuchennymi. Jeśli gotujecie  siebie w domu, nie macie może specjalnego termometru do oleju, nic dziwnego. Możecie równie dobrze posłużyć się babcinymi sposobami na sprawdzenie, czy tłuszcz nagrzał się już wystarczająco. Domowe sposoby na sprawdzenie, czy olej jest gorący Metoda ziemniaka do sprawdzania nagrzania oleju Wrzućcie do tłuszczu kawałek surowego i obranego ziemniaka, żeby sprawdzić temperaturę oleju. Jeśli ziemniak zaraz po wrzuceniu zaczyna się smażyć, powstają bąbelki powietrza, tłuszcz jest już rozgrzany.  Jeśli nic się nie dzieje, albo dzieje się zbyt wolno, musicie poczekać by osiągnąć właściwą temperaturę smażenia. Metoda ciasta Jeśli nie macie ziemniaka albo jeśli chcecie smażyć pączki, możecie wrzucić na olej małą kulkę surowego ciasta drożdżowego albo kruchego. Jak ciasto zacznie się od razu smażyć, olej jest gotowy i dobrze rozgrzany. Jeśli nie zaobserwujecie objawów, nie jest jeszcze dobrze nagrzany. Metoda wody Musicie bardzo uważać korzystając z tej metody. Możecie...

pączki przepis
Flickr
Newsy
Za takimi pączkami tęsknimy. Najlepszy przepis na tradycyjne pączki według babcinej receptury. Ich smak się wyróżnia
Tłusty Czwartek za pasem! Przygotujcie pyszne, domowe pączki z tradycyjnego przepisu.

Pamiętacie smak pączków, które robiła babcia? Z tego przepisu wyjdą wam właśnie takie pączki! Wypróbujcie go koniecznie. Przepis na tradycyjne pączki Z tego przepisu wyjdą wam dokładnie takie pączki, jak robiła babcia. My jesteśmy zachwyceni! Do zrobienia pączków będą wam potrzebne poniższe składniki: Pół kilograma mąki pszennej 250 ml mleka (1 duża szklanka) 10 dag cukru 10 dag masła 50 g świeżych drożdży 5 jajek 1 łyżka spirytusu Dowolne, ulubione powidła 1,5 litra oleju do smażenia Przygotowanie: W misce wymieszajcie ciepłe mleko z łyżeczką cukru i dodajcie rozkruszone, świeże drożdże. Wsypcie 5 łyżek mąki. Zamieszajcie, przykryjcie ściereczką albo ręcznikiem i odstawcie w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 15 minut. W mikrofali roztopcie masło. Następnie na parze ubijcie 4 żółtka, 1 całe jajko i resztę cukru. Ubijanie powinno wam zająć 10 minut. Do dużej miski wsypcie pozostałą mąkę, dodajcie ubite jajka oraz zaczyn. Wyrabiajcie ciasto. W trakcie dodawajcie do niego roztopione masło. Masa powinna być gładka i elastyczna. Na koniec wlejcie łyżkę spirytusu. Przykryjcie miskę z ciastem ściereczką i odstawcie na niecałą godzinę do wyrośnięcia. Masa powinna podwoić swoją objętość! Gdy ciasto będzie już wyrośnięte, przełóżcie je na podsypaną mąką stolnicę i rozwałkujcie na placek o grubości 1 centymetra. Następnie za pomocą szklanki zacznijcie wycinać kółeczka. W każdym kółku połóżcie łyżeczką porcję powideł. Sklejcie brzegi i dłońmi uformujcie w kulkę. Zróbcie tak samo z resztą ciasta. Gotowe pączki ułóżcie na stolnicy podsypanej mąką, przykryjcie ściereczką i odstawcie znów do wyrośnięcia na około pół godziny. Do garnka wlejcie olej i...