paczki
Adobe Stock
Newsy

Pączki idealne. Zróbcie je w ten sposób, a wyjdą pięknie rumiane. Babcia byłaby dumna

Dzięki tym poradom pączki wyjdą doskonałe. Mięciutkie, puszyste i tak dobre, że już nigdy więcej nie spojrzycie na te sklepowe.

Pączki idealne. Zróbcie je w ten sposób, a wyjdą pięknie rumiane. Babcia byłaby dumna
Dzięki tym poradom pączki wyjdą doskonałe. Mięciutkie, puszyste i tak dobre, że już nigdy więcej nie spojrzycie na te sklepowe.
Z pewnością pamiętacie, jak babcia robiła ciasto na pączki, nadziewała je domową konfiturą, a następnie smażyła na smalcu w szerokim garnku. Teraz kupienie pączków jest wyjątkowo łatwe – oferują je dosłownie wszystkie piekarnie i supermarkety. Za kilka złotych kupicie bez problemu tradycyjne pączki z lukrem i skórką pomarańczową, z nadzieniem z różanej konfitury, wiśniami, ajerkoniakiem, toffi, pączki serowe… Możliwości jest bez liku. Ale przyznajcie szczerze, takie kupne pączki to nie to samo co własnoręcznie zrobione. Zdradzimy kilka babcinych sztuczek, dzięki którym wasze słodkości na pewno wyjdą.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak zrobić dobre ciasto na pączki?

  • Wszystkie produkty w temperaturze pokojowej – pamiętajcie, że to gwarancja dobrego, wyrośniętego ciasta drożdżowego.
  • Mąka typ 650 – niższy typ sprawi, że pączki będą zbyt delikatne, nie utrzymają kształtu i się rozpadną.
  • Koniecznie dodajcie alkohol – wódka czy spirytus będą niewyczuwalne w smaku, ale za to pączki nie będą chłonęły tłuszczu podczas smażenia. To także sposób na uniknięcie przypalania.
  • Niech dobrze wyrosną – najpierw ciasto powinno dobrze wyrosnąć po zagnieceniu, a później, gdy uformujecie już kulki z pączków. Nie wrzucajcie ich od razu do tłuszczu, niech jeszcze trochę urosną.

Jak smażyć pączki? Co zrobić, żeby się nie przypalały?

  • Zawsze, ale to zawsze, smażcie na świeżym tłuszczu. Nic tak nie psuje smaku pączków, jak stary, przesmażony tłuszcz.
  • Nie podsypujcie ich mąką – spali się w trakcie smażenia, a do tego sprawi, że pączki stwardnieją.
  • Nie wrzucajcie wszystkich na raz – to znacznie obniży temperaturę tłuszczu i sprawi, że będą dłużej się smażyć i nasiąkać nim. Pączki powinny swobodnie pływać w garnku.
  • Odpowiednia temperatura – to 180 stopni, dlatego warto zaopatrzyć się w termometr. To wydatek rzędu kilkunastu złotych. Jeśli nie macie go w swoich kuchniach, to rozgrzejcie tłuszcz i wrzućcie kawałek ciasta. Jeśli szybko wypłynie na powierzchnię i nabierze złotego, ładnego koloru to znak, że możecie smażyć pączki.
  • Wrzućcie je do góry nogami – ten trik sprawi, że będą miały ładniejszy kształt.
  • Ziemniak – to stary trik, dzięki któremu wyrównacie temperaturę tłuszczu. Wrzućcie kawałek tego warzywa raz na jakiś czas.
  • Na koniec pamiętajcie, aby odsączyć pączki, zanim posypiecie je cukrem pudrem. Połóżcie je na ręczniku papierowym, który wchłonie nadmiar tłuszczu. Powinniście podawać je dopiero po przestudzeniu.
Jak sprawdzić czy tłuszcz na patelni jest dobrze rozgrzany? Te triki babci zawsze działają
Adobe Stock
Newsy
Jak sprawdzić czy tłuszcz na patelni jest dobrze rozgrzany? Te triki babci zawsze działają
Zapamiętajcie te metody i stosujcie je u siebie w kuchni!

Właściwe rozgrzanie oleju jest kluczowe w procesie przygotowywania wielu dań. Jeśli olej będzie zbyt zimny, potrawy mogą być niedosmażone, zbyt nasiąknięte tłuszczem lub po prostu niesmaczne. Zbyt wysoka temperatura oleju często skutkuje tym, że dania są surowe w środku, a spalone z zewnątrz.  Jak sprawdzić, czy tłuszcz jest nagrzany? Najpewniejszą metodą sprawdzania nagrzania oleju, którą stosują profesjonalni kucharze, jest wykorzystanie termometru. Wiele dań wymaga konkretnej temperatury smażenia i nie można pozwolić sobie na smażenie ich „na oko”. Jeśli macie termometr kuchenny, sprawdźcie za jego pomocą czy tłuszcz jest rozgrzany do temperatury 140 stopni. Termometr kuchenny możecie zamówić przez internet albo dostać w specjalistycznych sklepach z akcesoriami kuchennymi. Jeśli gotujecie  siebie w domu, nie macie może specjalnego termometru do oleju, nic dziwnego. Możecie równie dobrze posłużyć się babcinymi sposobami na sprawdzenie, czy tłuszcz nagrzał się już wystarczająco. Domowe sposoby na sprawdzenie, czy olej jest gorący Metoda ziemniaka do sprawdzania nagrzania oleju Wrzućcie do tłuszczu kawałek surowego i obranego ziemniaka, żeby sprawdzić temperaturę oleju. Jeśli ziemniak zaraz po wrzuceniu zaczyna się smażyć, powstają bąbelki powietrza, tłuszcz jest już rozgrzany.  Jeśli nic się nie dzieje, albo dzieje się zbyt wolno, musicie poczekać by osiągnąć właściwą temperaturę smażenia. Metoda ciasta Jeśli nie macie ziemniaka albo jeśli chcecie smażyć pączki, możecie wrzucić na olej małą kulkę surowego ciasta drożdżowego albo kruchego. Jak ciasto zacznie się od razu smażyć, olej jest gotowy i dobrze rozgrzany. Jeśli nie zaobserwujecie objawów, nie jest jeszcze dobrze nagrzany. Metoda wody Musicie bardzo uważać korzystając z tej metody. Możecie...

pączki przepis
Flickr
Newsy
Za takimi pączkami tęsknimy. Najlepszy przepis na tradycyjne pączki według babcinej receptury. Ich smak się wyróżnia
Tłusty Czwartek za pasem! Przygotujcie pyszne, domowe pączki z tradycyjnego przepisu.

Pamiętacie smak pączków, które robiła babcia? Z tego przepisu wyjdą wam właśnie takie pączki! Wypróbujcie go koniecznie. Przepis na tradycyjne pączki Z tego przepisu wyjdą wam dokładnie takie pączki, jak robiła babcia. My jesteśmy zachwyceni! Do zrobienia pączków będą wam potrzebne poniższe składniki: Pół kilograma mąki pszennej 250 ml mleka (1 duża szklanka) 10 dag cukru 10 dag masła 50 g świeżych drożdży 5 jajek 1 łyżka spirytusu Dowolne, ulubione powidła 1,5 litra oleju do smażenia Przygotowanie: W misce wymieszajcie ciepłe mleko z łyżeczką cukru i dodajcie rozkruszone, świeże drożdże. Wsypcie 5 łyżek mąki. Zamieszajcie, przykryjcie ściereczką albo ręcznikiem i odstawcie w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 15 minut. W mikrofali roztopcie masło. Następnie na parze ubijcie 4 żółtka, 1 całe jajko i resztę cukru. Ubijanie powinno wam zająć 10 minut. Do dużej miski wsypcie pozostałą mąkę, dodajcie ubite jajka oraz zaczyn. Wyrabiajcie ciasto. W trakcie dodawajcie do niego roztopione masło. Masa powinna być gładka i elastyczna. Na koniec wlejcie łyżkę spirytusu. Przykryjcie miskę z ciastem ściereczką i odstawcie na niecałą godzinę do wyrośnięcia. Masa powinna podwoić swoją objętość! Gdy ciasto będzie już wyrośnięte, przełóżcie je na podsypaną mąką stolnicę i rozwałkujcie na placek o grubości 1 centymetra. Następnie za pomocą szklanki zacznijcie wycinać kółeczka. W każdym kółku połóżcie łyżeczką porcję powideł. Sklejcie brzegi i dłońmi uformujcie w kulkę. Zróbcie tak samo z resztą ciasta. Gotowe pączki ułóżcie na stolnicy podsypanej mąką, przykryjcie ściereczką i odstawcie znów do wyrośnięcia na około pół godziny. Do garnka wlejcie olej i...

Przepis na słodkie pączki z… ziemniaków. Doskonały sposób na wykorzystanie resztek z obiadu
AdobeStock
Newsy
Przepis na słodkie pączki z… ziemniaków. Doskonały sposób na wykorzystanie resztek z obiadu
Nie macie pomysłu na wykorzystanie resztek ziemniaków z obiadu? Ten przepis z pewnością przypadnie wam do gustu.

Ugotowaliście za dużo ziemniaków na obiad dla całej rodziny? Nie wyrzucajcie niezjedzonych resztek. Możecie zrobić z nich naprawdę pyszne danie, a właściwie wartościowy i oryginalny deser. Jak wykorzystać resztki ziemniaków z obiadu? Kluski śląskie, pyzy, kopytka, kotlety ziemniaczane lub placki. Pomysłów na wykorzystanie resztek ziemniaków z obiadu jest naprawdę mnóstwo. Ale czy słyszeliście kiedyś o słodkich pączkach, które powstają z resztek ziemniaków? Podajemy wam ten niezwykły i raczej nieznany przepis.  Przepis na pączki z ziemniaków Składniki: 200 g ugotowanych i utłuczonych ziemniaków (nie powinny być bardzo kleiste i żółte, najlepsze są mączyste) 1/2 kg mąki pszennej (warto użyć tej specjalnej do pączków - jest bardzo delikatna i lekka, dzięki czemu pączki też takie będą) 80 g roztopionego masła 50 ml mleka siedem gramów drożdży instant lub 25 drożdży świeżych trzy duże jajka (w temperaturze pokojowej) ok. 60 g drobnego cukru (można dać nieco mniej lub więcej, w zależności od tego, jak bardzo słodkie pączki lubimy i jak słodkie będzie nadzienie) laska wanilii (w oryginale: skórka starta z pomarańczy lub cytryny) łyżka wódki lub ekstraktu waniliowego domowej roboty Dodatkowo: tłuszcz do smażenia (najlepiej olej rzepakowy lub smalec) cukier puder do oprószenia dowolny farsz do nadziewania pączków (u nas konfitura wiśniowa) Sposób przygotowania: Mąkę przesiejcie i odstawcie. Masło zmieszajcie z mlekiem i ziarenkami z laski wanilii lub skórką startą z owoców cytrusowych. Do ciepłego (nie gorącego płynu) dodajcie świeże drożdże i pół łyżeczki cukru. Zamieszajcie i odczekajcie, aż się roztopią, a...

olej do frytek
Justyna92/gotujmy.pl
Newsy
Ile razy można smażyć frytki na tym samym oleju? Niemal wszyscy robią to źle
Czy po smażeniu frytek wyrzucacie od razu olej, czy używacie go jeszcze kilka razy? Dowiedzcie się, czy to zdrowe!

Frytki, panierowane skrzydełka kurczaka i pączki. Co te wszystkie potrawy mają ze sobą wspólnego? Oczywiście sposób przygotowania! Ich wspólnym mianownikiem jest smażenie w głębokim oleju. Tłuszcz niestety nie jest bardzo tani, dlatego jeśli często przyrządzacie coś, co wymaga takiego sposobu smażenia, pewnie zastanawiacie się, ile razy można użyć tego samego oleju. Zewsząd dochodzą sprzeczne opinie na temat wielokrotnego użycia tłuszczu. Jedni grzmią, że taki „recykling” zabija i można użyć jednego oleju do smażenia tylko raz, a inni przekonują, że takie postępowanie jest bezpieczne, ale pod kilkoma warunkami. Kto ma rację? Czy smażenie jest bezpieczne? Smażenie we fryturze lub garnku wypełnionym olejem jest dość popularną formą przyrządzania jedzenia. Wszystko dlatego, że żywność przygotowana w ten sposób jest bardzo smaczna – w końcu to tłuszcz niesie smak! A do tego smażenie w głębokim tłuszczu sprawia, że jedzenie jest niezwykle chrupiące. Można się jednak zastanawiać, czy na pewno jedzenie tak przyrządzonych potraw jest zdrowe. Okazało się, że nie są one aż tak szkodliwe dla zdrowia, jak wcześniej przypuszczano, ale tylko pod warunkiem, że stosuje się do poniższych zasad! #1 Odpowiednia temperatura Bardzo ważne jest, by zwracać uwagę na temperaturę w trakcie smażenia. Powinna ona wynosić około 170-185 stopni Celsjusza w przypadku frytek, 185-190 dla pączków i nieco mniej, bo 165-175, jeśli przyrządzacie kurczaka. Trzeba też koniecznie zwracać uwagę na temperaturę w trakcie smażenia! Jeśli będzie zbyt wysoka, tłuszcz zacznie się dymić. Nie dość, że wydziela wówczas trudny do usunięcia zapach, to jeszcze staje się wówczas bardzo kancerogenny. #2 Dobry tłuszcz Podstawą bezpiecznego smażenia w głębokim tłuszczu jest jego jakość. Koniecznie używajcie oleju...