paczki
Adobe Stock
Newsy

Pączki idealne. Zróbcie je w ten sposób, a wyjdą pięknie rumiane. Babcia byłaby dumna

Dzięki tym poradom pączki wyjdą doskonałe. Mięciutkie, puszyste i tak dobre, że już nigdy więcej nie spojrzycie na te sklepowe.
Magda Borucińska
styczeń 26, 2021

Pączki idealne. Zróbcie je w ten sposób, a wyjdą pięknie rumiane. Babcia byłaby dumna
Dzięki tym poradom pączki wyjdą doskonałe. Mięciutkie, puszyste i tak dobre, że już nigdy więcej nie spojrzycie na te sklepowe.
Z pewnością pamiętacie, jak babcia robiła ciasto na pączki, nadziewała je domową konfiturą, a następnie smażyła na smalcu w szerokim garnku. Teraz kupienie pączków jest wyjątkowo łatwe – oferują je dosłownie wszystkie piekarnie i supermarkety. Za kilka złotych kupicie bez problemu tradycyjne pączki z lukrem i skórką pomarańczową, z nadzieniem z różanej konfitury, wiśniami, ajerkoniakiem, toffi, pączki serowe… Możliwości jest bez liku. Ale przyznajcie szczerze, takie kupne pączki to nie to samo co własnoręcznie zrobione. Zdradzimy kilka babcinych sztuczek, dzięki którym wasze słodkości na pewno wyjdą.

Kotlety schabowe bez bułki tartej

Jak zrobić dobre ciasto na pączki?

  • Wszystkie produkty w temperaturze pokojowej – pamiętajcie, że to gwarancja dobrego, wyrośniętego ciasta drożdżowego.
  • Mąka typ 650 – niższy typ sprawi, że pączki będą zbyt delikatne, nie utrzymają kształtu i się rozpadną.
  • Koniecznie dodajcie alkohol – wódka czy spirytus będą niewyczuwalne w smaku, ale za to pączki nie będą chłonęły tłuszczu podczas smażenia. To także sposób na uniknięcie przypalania.
  • Niech dobrze wyrosną – najpierw ciasto powinno dobrze wyrosnąć po zagnieceniu, a później, gdy uformujecie już kulki z pączków. Nie wrzucajcie ich od razu do tłuszczu, niech jeszcze trochę urosną.

Jak smażyć pączki? Co zrobić, żeby się nie przypalały?

  • Zawsze, ale to zawsze, smażcie na świeżym tłuszczu. Nic tak nie psuje smaku pączków, jak stary, przesmażony tłuszcz.
  • Nie podsypujcie ich mąką – spali się w trakcie smażenia, a do tego sprawi, że pączki stwardnieją.
  • Nie wrzucajcie wszystkich na raz – to znacznie obniży temperaturę tłuszczu i sprawi, że będą dłużej się smażyć i nasiąkać nim. Pączki powinny swobodnie pływać w garnku.
  • Odpowiednia temperatura – to 180 stopni, dlatego warto zaopatrzyć się w termometr. To wydatek rzędu kilkunastu złotych. Jeśli nie macie go w swoich kuchniach, to rozgrzejcie tłuszcz i wrzućcie kawałek ciasta. Jeśli szybko wypłynie na powierzchnię i nabierze złotego, ładnego koloru to znak, że możecie smażyć pączki.
  • Wrzućcie je do góry nogami – ten trik sprawi, że będą miały ładniejszy kształt.
  • Ziemniak – to stary trik, dzięki któremu wyrównacie temperaturę tłuszczu. Wrzućcie kawałek tego warzywa raz na jakiś czas.
  • Na koniec pamiętajcie, aby odsączyć pączki, zanim posypiecie je cukrem pudrem. Połóżcie je na ręczniku papierowym, który wchłonie nadmiar tłuszczu. Powinniście podawać je dopiero po przestudzeniu.
Komentarze