Przepis na pączki express z 4 składników. Bez drożdży i wyrabiania
Adobe Stock
Newsy

Przepis na pączki express z 4 składników. Bez drożdży i wyrabiania

Mamy dla was przepis na pączki idealne - proste, szybkie i składające się z niewielkiej ilości składników. Nawet największy amator sobie z nimi poradzi.

Już niedługo tłusty czwartek - najpiękniejszy dzień w roku dla każdego łasucha. To właśnie wtedy można się objadać pączkami, faworkami i innymi łakociami bez żadnych nieprzyjemnych oceniających spojrzeń. Numerem jeden są naturalnie pączki z różą lub konfiturami.

Kto nie zamierza wydawać na nie fortuny w sklepie, ten przyrządzi je samodzielnie, choć zajmuje to sporo czasu. Jeżeli nie macie cierpliwości do wyrabiania ciasta i czekania, aż wyrośnie, zróbcie pączki ekspresowe.

Do ich przygotowania wystarczy zaledwie kilka składników i niewiele czasu. Robi się je błyskawicznie, nie chłoną tłuszczu i są tak smaczne, że po prostu nie można im się oprzeć. Wypróbujcie nasz przepis na te pyszności, a nie pożałujecie. 

Przepis na pączki express

Składniki:

  • pół kilograma serka homogenizowanego o smaku waniliowym lub brzoskwiniowym

  • 400 g mąki

  • 2 jajka

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • olej do smażenia

Do tego domowe konfitury lub powidła oraz cukier puder do posypania (opcjonalnie). 

Zobacz także
Ile w tym roku kosztuje 1 pączek u Magdy Gessler? Lepiej usiądźcie. Tak drogo jeszcze nie było

Ile w tym roku kosztuje 1 pączek u Magdy Gessler? Lepiej usiądźcie. Tak drogo jeszcze nie było

Usmażcie pączki i faworki na takim tłuszczu. Nie wchłoną go ani się nie przypalą

Usmażcie pączki i faworki na takim tłuszczu. Nie wchłoną go ani się nie przypalą

Przygotowanie:

  1. Wymieszajcie mąkę z proszkiem do pieczenia.

  2. Następnie przesiejcie sypkie produkty do miski.

  3. Dodajcie jajka oraz cały serek waniliowy. Wymieszajcie dokładnie trzepaczką lub mikserem.

  4. Kiedy składniki już się połączą, formujcie z ciasta duże kule - w kształcie klasycznych pączków. 

  5. Rozgrzejcie w garnku lub w głębokiej patelni olej. Gdy będzie już gorący, wkładajcie pączki i smażcie z obu stron na złoto.

  6. Po usmażeniu odkładajcie pączki na ręczniki kuchenne, by odsączyć je z tłuszczu. 

  7. Następnie włóżcie do rękawa cukierniczego wybrane konfitury, powidła albo marmoladę. Wybierzcie wąską końcówkę i wbijcie ją w bok pączka. Wtłoczcie nadzienie.

I gotowe! Tak przygotowane pączki można od razu zjeść lub jeszcze dodatkowo udekorować je z wierzchu cukrem pudrem albo lukrem. Smacznego!

Uwaga - te pączki nie chłoną tłuszczu tak, jak tradycyjne, dlatego dodatek alkoholu w postaci spirytusu nie jest konieczny. Możecie oczywiście go użyć, jeśli chcecie, ale o wiele mniej, niż do zwykłych pączków. Wystarczy 1 łyżka. 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Pączuszki z serem
Gotujmy.pl/mariwanna
Newsy
Serowe mini-pączki zaskoczą was swoim smakiem. Zrobicie je w 30 minut bez długiego wyrastania ciasta
Pączki z dodatkiem twarogu to inna, ciekawa odsłona tych tradycyjnych polskich słodkości. Trochę roboty i smaczny deser gotowy.

Jak Polska długa i szeroka, tak Polacy zajadają się pączkami z różnego rodzaju nadzieniami. Dżem truskawkowy, powidła śliwkowe, nadzienie różane. Takie są nasze gusta i guściki. Mniej znanym przepisem jest receptura na mini-pączuszki z dodatkiem twarogu. Cała ich idea sprowadza się do tego, że ser biały dodaje się do ciasta, a nie jako nadzienie. Twaróg nadaje pączkom lekkiej kwaskowości i bardziej wyrafinowanego smaku. Co więcej - nie ma żadnych szans, że takie ciasto wam nie wyjdzie. Dlaczego? W tym przepisie nie użyjecie do pączków drożdży. W przeciwieństwie do tradycyjnego ciasta drożdżowego, rośnięcie zapewni wam po prostu proszek do pieczenia i soda. Taki patent pozwoli na osiągnięcie wspaniałej miękkości i puszystości ciasta. Po drugie, to też spora oszczędność czasu. Krótko mówiąc – mini-pączuszki to świetne rozwiązanie na szybki deser! Przepis na serowe mini-pączuszki Składniki: 40 dag sera białego półtłustego lub tłustego 2 jajka Pół szklanki cukru 2-3 łyżeczki cukru waniliowego 2 łyżki spirytusu 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia Łyżeczka sody oczyszczonej Olej Cukier puder Przygotowanie: Twaróg rozgniećcie widelcem lub przekręćcie w maszynce. Wymieszajcie go z jajkiem, cukrem, cukrem waniliowym i spirytusem. Do masy serowej dodawajcie powoli mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą. Wyrabiajcie gładkie ciasto. Wyrobione ciasto pozostawcie na 15 min, by lekko „odpoczęło”. Formujemy pączki o wielkości orzecha włoskiego lub odrobinę większe. Smażymy na głębokim tłuszczu do uzyskania złotego koloru. Pączki powinny same obracać się na gorącym oleju. W tym celu, nie wkładajcie na olej zbyt wielu sztuk na raz! Składajcie pączki na talerzu wyłożonym papierem kuchennym dla odsączenia nadmiaru...

pączki przepis
Flickr
Newsy
Za takimi pączkami tęsknimy. Najlepszy przepis na tradycyjne pączki według babcinej receptury. Ich smak się wyróżnia
Tłusty Czwartek za pasem! Przygotujcie pyszne, domowe pączki z tradycyjnego przepisu.

Pamiętacie smak pączków, które robiła babcia? Z tego przepisu wyjdą wam właśnie takie pączki! Wypróbujcie go koniecznie. Przepis na tradycyjne pączki Z tego przepisu wyjdą wam dokładnie takie pączki, jak robiła babcia. My jesteśmy zachwyceni! Do zrobienia pączków będą wam potrzebne poniższe składniki: Pół kilograma mąki pszennej 250 ml mleka (1 duża szklanka) 10 dag cukru 10 dag masła 50 g świeżych drożdży 5 jajek 1 łyżka spirytusu Dowolne, ulubione powidła 1,5 litra oleju do smażenia Przygotowanie: W misce wymieszajcie ciepłe mleko z łyżeczką cukru i dodajcie rozkruszone, świeże drożdże. Wsypcie 5 łyżek mąki. Zamieszajcie, przykryjcie ściereczką albo ręcznikiem i odstawcie w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 15 minut. W mikrofali roztopcie masło. Następnie na parze ubijcie 4 żółtka, 1 całe jajko i resztę cukru. Ubijanie powinno wam zająć 10 minut. Do dużej miski wsypcie pozostałą mąkę, dodajcie ubite jajka oraz zaczyn. Wyrabiajcie ciasto. W trakcie dodawajcie do niego roztopione masło. Masa powinna być gładka i elastyczna. Na koniec wlejcie łyżkę spirytusu. Przykryjcie miskę z ciastem ściereczką i odstawcie na niecałą godzinę do wyrośnięcia. Masa powinna podwoić swoją objętość! Gdy ciasto będzie już wyrośnięte, przełóżcie je na podsypaną mąką stolnicę i rozwałkujcie na placek o grubości 1 centymetra. Następnie za pomocą szklanki zacznijcie wycinać kółeczka. W każdym kółku połóżcie łyżeczką porcję powideł. Sklejcie brzegi i dłońmi uformujcie w kulkę. Zróbcie tak samo z resztą ciasta. Gotowe pączki ułóżcie na stolnicy podsypanej mąką, przykryjcie ściereczką i odstawcie znów do wyrośnięcia na około pół godziny. Do garnka wlejcie olej i...

Racuchy nasiąkają tłuszczem podczas smażenia? Dodajcie ten składnik do oleju, a przestaną go pić
własne
Newsy
Racuchy nasiąkają tłuszczem podczas smażenia? Dodajcie ten składnik do oleju, a przestaną go pić
Jak słodkie śniadanie w starym stylu, to tylko z te z racuchami. Wspaniałe, puszyste i delikatne placuszki nie zawsze się jednak udają. Czasami potrafią pić ogromne ilości oleju, przez co stają się niesmaczne, tłuste i ciężkostrawne. Zobaczcie, jak temu zapobiec. 

Racuchy kojarzą się z dzieciństwem i pysznymi, pieczołowicie przygotowywanymi przez babcię posiłkami. Oprószone cukrem pudrem i nadziane szczodrze jabłkami mogą być wymarzonym śniadaniem, wspaniałym deserem, a nawet zastąpić z powodzeniem cały obiad.  Z czym podawać racuchy?  Racuszki zawdzięczają swoją puchatość spulchniaczom, które się do nich dodaje. Są to zazwyczaj drożdże, chociaż można wykorzystać do nich również proszek do pieczenia. Takie smakowite i pulchne obłoczki wprost proszą się o słodką okrasę.  Wersja z jabłkami nie wymaga specjalnych dodatków, wystarczy cukier puder i smakołyk może powędrować prosto do ust. Jednak pozostałe drożdżowe racuszki lubią nieco większe towarzystwo ozdobników. Jeżeli podacie je z dżemem, wówczas będą smakowały prawie jak pączki. Konfitury, śmietana i cukier, jogurt naturalny i owoce, albo też sos czekoladowy sprawią, że te niepozorne placuszki będą iście królewskim deserem.  Jak zapobiec piciu oleju przez racuchy?  Jednak, by przygotować taki spektakularny posiłek, trzeba go najpierw dobrze usmażyć. I tu zaczyna się cały ambaras, ponieważ racuchy mają tendencję do nasiąkania tłuszczem. Sprawia on, że stają się zbite i za bardzo czuć w ich smaku olej. To z kolei prosta droga to nieznośnej ciężkostrawności tego dania, która odstraszy od ich przygotowania. Mamy na to jednak radę. Do zimnego oleju dodajcie odrobinę octu, a następnie rozgrzejcie dobrze patelnię i smażcie racuchy. Nie bójcie się, nie będzie czuć w nich octu. Jego dodatek jedynie skutecznie zablokuje przenikanie oleju do placuszków. Dzięki temu zabiegowi pozostaną puszyste, delikatne i smakowite.   Przepis na puszyste, „beztłuszczowe” racuchy z jabłkiem   Składniki:  150 g mąki pszennej   200 ml mleka  1...

Pączki serowe
Gotujmy.pl/Igraszki Losu
Newsy
Unikalny przepis na pączki. Bije na głowę ten od Magdy Gessler i siostry Anastazji. Dodajcie ten składnik, a wyjdą bajecznie pyszne
Jedno z najbardziej tradycyjnych ciast polskich – czyli pączki, przeszły w swojej historii ciekawą ewolucję. Wy też możecie lekko zmodyfikować klasyczny przepis.

Zapusty, czyli dawny polski karnawał, był okresem,  w którym ludność mogła sobie odrobinę pofolgować. Czas między Bożym Narodzeniem a Wielkim Postem, był momentem, w którym lubiano jeść tłuste potrawy. Tak samo zresztą jak i dzisiaj, w przededniu Tłustego Czwartku, kiedy testujemy wszelkiego rodzaju przepisy na faworki i pączki. Nie zgadlibyście jednak, czym Polacy niegdyś nadziewali swoje smażone ciasto. Podobno na początku pączki nadziewano słoniną! Ciekawe czy taki „frykas” przeszedłby wielu osobom przez gardło… Zostawmy jednak słoninę i inne dziwnego rodzaju pomysły. A zamiast nadzienia dodajcie… Smaczne pączki to oczywiście smaczne nadzienie. Konfitury różane, różnego rodzaju dżemy, a nawet w ostatnim czasie czekoladowe kremy czy toffi. Wszystko to brzmi fenomenalnie, ale mamy jeszcze lepszy pomysł. Taki, który pobije na głowę przepisy Magdy Gessler i siostry Anastazji. Chcecie delikatnej odmiany? Przygotujcie pączki z dodatkiem twarogu! Taki dodatek sprawi, że karnawałowe pączki będą smakowały zupełnie inaczej. Uważajcie jednak podczas wyboru sera. Jeśli twaróg będzie zbyt kwaśny, przełoży się to na smak pączków. Lepiej poszukać słodkiego sera białego, który sprawi, że pączki będą rozpływały się w ustach. Warto dodać, że takie pączki powinno się kształtować w nieco mniejsze kulki. Wszystko to przez brak nadzienia. Małe kulki pozwolą na dokładne dosmażenie ciasta wewnątrz pączka. Przepis na pączki z twarogiem Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 30 dag twarogu tłustego (upewnijcie się, że jest delikatny i słodki w smaku) 2 jajka 10-15 dag cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego lub nieco przetartej laski wanilii 2 łyżki spirytusu Łyżeczka proszku do pieczenia Łyżeczka sody...