Już niedługo tłusty czwartek - najpiękniejszy dzień w roku dla każdego łasucha. To właśnie wtedy można się objadać pączkami, faworkami i innymi łakociami bez żadnych nieprzyjemnych oceniających spojrzeń. Numerem jeden są naturalnie pączki z różą lub konfiturami.

Kto nie zamierza wydawać na nie fortuny w sklepie, ten przyrządzi je samodzielnie, choć zajmuje to sporo czasu. Jeżeli nie macie cierpliwości do wyrabiania ciasta i czekania, aż wyrośnie, zróbcie pączki ekspresowe.

Do ich przygotowania wystarczy zaledwie kilka składników i niewiele czasu. Robi się je błyskawicznie, nie chłoną tłuszczu i są tak smaczne, że po prostu nie można im się oprzeć. Wypróbujcie nasz przepis na te pyszności, a nie pożałujecie. 

Zobacz także:

Przepis na pączki express

Składniki:

  • pół kilograma serka homogenizowanego o smaku waniliowym lub brzoskwiniowym

  • 400 g mąki

  • 2 jajka

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • olej do smażenia

Do tego domowe konfitury lub powidła oraz cukier puder do posypania (opcjonalnie). 

Przygotowanie:

  1. Wymieszajcie mąkę z proszkiem do pieczenia.

  2. Następnie przesiejcie sypkie produkty do miski.

  3. Dodajcie jajka oraz cały serek waniliowy. Wymieszajcie dokładnie trzepaczką lub mikserem.

  4. Kiedy składniki już się połączą, formujcie z ciasta duże kule - w kształcie klasycznych pączków. 

  5. Rozgrzejcie w garnku lub w głębokiej patelni olej. Gdy będzie już gorący, wkładajcie pączki i smażcie z obu stron na złoto.

  6. Po usmażeniu odkładajcie pączki na ręczniki kuchenne, by odsączyć je z tłuszczu. 

  7. Następnie włóżcie do rękawa cukierniczego wybrane konfitury, powidła albo marmoladę. Wybierzcie wąską końcówkę i wbijcie ją w bok pączka. Wtłoczcie nadzienie.

I gotowe! Tak przygotowane pączki można od razu zjeść lub jeszcze dodatkowo udekorować je z wierzchu cukrem pudrem albo lukrem. Smacznego!

Uwaga - te pączki nie chłoną tłuszczu tak, jak tradycyjne, dlatego dodatek alkoholu w postaci spirytusu nie jest konieczny. Możecie oczywiście go użyć, jeśli chcecie, ale o wiele mniej, niż do zwykłych pączków. Wystarczy 1 łyżka.