Już niedługo tłusty czwartek - najpiękniejszy dzień w roku dla każdego łasucha. To właśnie wtedy można się objadać pączkami, faworkami i innymi łakociami bez żadnych nieprzyjemnych oceniających spojrzeń. Numerem jeden są naturalnie pączki z różą lub konfiturami.
Kto nie zamierza wydawać na nie fortuny w sklepie, ten przyrządzi je samodzielnie, choć zajmuje to sporo czasu. Jeżeli nie macie cierpliwości do wyrabiania ciasta i czekania, aż wyrośnie, zróbcie pączki ekspresowe.
Do ich przygotowania wystarczy zaledwie kilka składników i niewiele czasu. Robi się je błyskawicznie, nie chłoną tłuszczu i są tak smaczne, że po prostu nie można im się oprzeć. Wypróbujcie nasz przepis na te pyszności, a nie pożałujecie.
Zobacz także:
Przepis na pączki express
Składniki:
-
pół kilograma serka homogenizowanego o smaku waniliowym lub brzoskwiniowym
-
400 g mąki
-
2 jajka
-
1 łyżeczka proszku do pieczenia
-
olej do smażenia
Do tego domowe konfitury lub powidła oraz cukier puder do posypania (opcjonalnie).
Przygotowanie:
-
Wymieszajcie mąkę z proszkiem do pieczenia.
-
Następnie przesiejcie sypkie produkty do miski.
-
Dodajcie jajka oraz cały serek waniliowy. Wymieszajcie dokładnie trzepaczką lub mikserem.
-
Kiedy składniki już się połączą, formujcie z ciasta duże kule - w kształcie klasycznych pączków.
-
Rozgrzejcie w garnku lub w głębokiej patelni olej. Gdy będzie już gorący, wkładajcie pączki i smażcie z obu stron na złoto.
-
Po usmażeniu odkładajcie pączki na ręczniki kuchenne, by odsączyć je z tłuszczu.
-
Następnie włóżcie do rękawa cukierniczego wybrane konfitury, powidła albo marmoladę. Wybierzcie wąską końcówkę i wbijcie ją w bok pączka. Wtłoczcie nadzienie.
I gotowe! Tak przygotowane pączki można od razu zjeść lub jeszcze dodatkowo udekorować je z wierzchu cukrem pudrem albo lukrem. Smacznego!
Uwaga - te pączki nie chłoną tłuszczu tak, jak tradycyjne, dlatego dodatek alkoholu w postaci spirytusu nie jest konieczny. Możecie oczywiście go użyć, jeśli chcecie, ale o wiele mniej, niż do zwykłych pączków. Wystarczy 1 łyżka.