Pączki nie są bardzo trudne do zrobienia, ale dobre wyrobienie ciasta, a następnie jego wyrośnięcie jest dość czasochłonne. Smażone w głębokim tłuszczu są bardzo kaloryczne i nawet odsączanie ich na papierowym ręczniku niewiele pomaga. Z przepisu najczęściej wychodzi ich około 20 sztuk. Co zrobić, gdy mamy ochotę na jednego pączka, ale cukiernie są zamknięte, a my nie mamy czasu i ochoty na tak pracochłonne ciastko? Z pomocą przychodzi nam mikrofalówka! Czy rzeczywiście można zrobić w niej wypieki? Zdecydowanie tak, a co więcej, nie odbiegają one smakowo od tych „prawdziwych” pieczonych w piekarniku.

Ciasta z kubeczka

Ten typ „wypieków” od lat cieszy się niesłabnącą popularnością. Wcale nas to nie dziwi. Są niezwykle łatwe do wykonaniu, w porównaniu z tradycyjnymi ciastami robi się je tylko w kilka minut, a niezbędne składniki zazwyczaj mamy pod ręką. Dodatkowo nie trzeba piec całej blachy sernika czy biszkoptu, można zrobić tylko jedną porcję.

Co jeszcze można przyrządzić w mikrofali? Najpopularniejszym przepisem jest zdecydowanie czekoladowa babeczka z kubeczka przypominająca murzynka, którą można przyrządzić również w wersji waniliowej. Równie pyszny wyjdzie nam sernik. Ciasta można przełożyć dżemem, konfiturą lub świeżymi owocami. Należy pamiętać o dwóch rzeczach: wybierajmy większe miseczki czy kubki, ponieważ ciasto dość mocno rośnie oraz przez to, że pieczemy na najwyższej mocy wypiek szybko się robi, dlatego warto w trakcie sprawdzić, czy jest już gotowy.

Przepis na pączka z mikrofalówki

Składniki

  • 45 g masła
  • Jajko
  • 2 łyżki mleka
  • 4 łyżki mąki pszennej, najlepiej tortowej
  • 1 płaska łyżka cukru
  • Pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • Cukier-puder

Przygotowanie

  1. Roztop masło i daj mu chwilę przestygnąć.
  2. Sypkie składniki wsyp do miseczki  i wymieszaj.
  3. Dodaj mleko, jajko i masło i dokładnie wymieszaj.
  4. Masę przełóż do kokilki lub filiżanki
  5. Włóż pączka do mikrofalówki na 2 minuty na najwyższą moc.
  6. Drewnianym patyczkiem sprawdź, czy pączek jest suchy w środku – jeśli nie to trzeba go jeszcze chwilę dopiec.
  7. Posyp wierzch cukrem-pudrem.

Smacznego!

Zobacz także:

Źródło: gotujmy.pl