paczek z mikrofalowki
Gotujmy.pl/Babeczka35
Newsy

Pączek z mikrofalówki w 2 minuty - banalny w wykonaniu, ale smakuje jak z cukierni. Rewelacja

Smakuje tak samo dobrze jak ten z cukierni!

Pączki nie są bardzo trudne do zrobienia, ale dobre wyrobienie ciasta, a następnie jego wyrośnięcie jest dość czasochłonne. Smażone w głębokim tłuszczu są bardzo kaloryczne i nawet odsączanie ich na papierowym ręczniku niewiele pomaga. Z przepisu najczęściej wychodzi ich około 20 sztuk. Co zrobić, gdy mamy ochotę na jednego pączka, ale cukiernie są zamknięte, a my nie mamy czasu i ochoty na tak pracochłonne ciastko? Z pomocą przychodzi nam mikrofalówka! Czy rzeczywiście można zrobić w niej wypieki? Zdecydowanie tak, a co więcej, nie odbiegają one smakowo od tych „prawdziwych” pieczonych w piekarniku.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Ciasta z kubeczka

Ten typ „wypieków” od lat cieszy się niesłabnącą popularnością. Wcale nas to nie dziwi. Są niezwykle łatwe do wykonaniu, w porównaniu z tradycyjnymi ciastami robi się je tylko w kilka minut, a niezbędne składniki zazwyczaj mamy pod ręką. Dodatkowo nie trzeba piec całej blachy sernika czy biszkoptu, można zrobić tylko jedną porcję.

Co jeszcze można przyrządzić w mikrofali? Najpopularniejszym przepisem jest zdecydowanie czekoladowa babeczka z kubeczka przypominająca murzynka, którą można przyrządzić również w wersji waniliowej. Równie pyszny wyjdzie nam sernik. Ciasta można przełożyć dżemem, konfiturą lub świeżymi owocami. Należy pamiętać o dwóch rzeczach: wybierajmy większe miseczki czy kubki, ponieważ ciasto dość mocno rośnie oraz przez to, że pieczemy na najwyższej mocy wypiek szybko się robi, dlatego warto w trakcie sprawdzić, czy jest już gotowy.

Przepis na pączka z mikrofalówki

Składniki

  • 45 g masła
  • Jajko
  • 2 łyżki mleka
  • 4 łyżki mąki pszennej, najlepiej tortowej
  • 1 płaska łyżka cukru
  • Pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • Cukier-puder

Przygotowanie

  1. Roztop masło i daj mu chwilę przestygnąć.
  2. Sypkie składniki wsyp do miseczki  i wymieszaj.
  3. Dodaj mleko, jajko i masło i dokładnie wymieszaj.
  4. Masę przełóż do kokilki lub filiżanki
  5. Włóż pączka do mikrofalówki na 2 minuty na najwyższą moc.
  6. Drewnianym patyczkiem sprawdź, czy pączek jest suchy w środku – jeśli nie to trzeba go jeszcze chwilę dopiec.
  7. Posyp wierzch cukrem-pudrem.

Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl

kopiec kreta przepis
VioletoweKucharzenie/gotujmy.pl
Przepisy
Idealny na wizytę naszej teściowej. Kultowy kopiec kreta. Deser, który zachwyca smakiem
Chcesz naprawdę zachwycić swoją teściową? Przygotuj to klasyczne ciasto, a wszyscy będą prosili o dokładkę!

Niedługo przyjdą goście, a ty nie wiesz jaki deser przygotować? Pomysłów na proste, szybkie i smaczne ciasta jest dużo, jednak co robić, gdy czekasz na najważniejszego ze wszystkich gości – swoją teściową? Zachwyć swoją teściową! Niewątpliwie nasze mamy i teściowe to niekwestionowane autorytety w kwestii kulinariów. Kto, jeśli nie one wie najlepiej jak przygotować przepyszne ciasta z rodzinnych przepisów? Lata ich doświadczeń sprawiają, że czasami drżymy w oczekiwaniu na ich wizytę i ocenę naszych wypieków. A już zwłaszcza w sytuacji, gdy mamy przygotować ciasto, które jest absolutnym klasykiem wśród deserów! Jednak możecie się przekonać, że naprawdę nie ma się czego bać – wypróbujcie ten przepis, a wasze teściowe będą zachwycone. Kopiec kreta – klasyczne ciasto Kopiec kreta to kremowe, rozpływające się w ustach czekoladowe ciasto. Od dawna większość gospodyń przygotowuje znaną wszystkim wersję kopca „z paczki”. Nie ma co się dziwić – takie ciasto robi się szybko, a dokładna instrukcja załączona do opakowania ułatwia przygotowanie. Ale warto spróbować zrobić go samodzielnie – taki kopiec jest niepowtarzalny i przepyszny! Nie jest bardzo trudny w przygotowaniu i uwierzcie, że podjęty wysiłek naprawdę się wam opłaci. Kopiec kreta – przepis Do upieczenia klasycznego kopca kreta będziecie potrzebowały: Pół kilo mąki pszennej 100 g masła 2 jaja Pół szklanki cukru 1 szklankę maślanki Łyżeczkę proszku do pieczenia 4 duże łyżki kakao Pół litra śmietany 36% Fix do śmietany (dwie sztuki) 100g czekolady 3 łyżki cukru pudru 3 duże banany Łyżka soku z cytryny Przygotowanie Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Masło rozpuść w garnuszku lub w...

Babeczka z mikrofalówki
slodkokwasnakuchnia1/gotujmy.pl
Newsy
3 minuty i gotowe - banalnie łatwa śmietankowa babeczka z kubeczka, którą zrobicie w...
Kiedy w drzwiach stoją niezapowiedziani goście, czas na szybkie decyzje. Takie jak na przykład upieczenie ekspresowego ciasta w mikrofalówce.

Gdy tylko wasi znajomi, którzy ledwie co usiedli do kawy, poczują zapach pieczonego ciasta, „efekt wow” macie jak w banku. Dla niektórych pomysł pieczenia ciasta w mikrofalówce może brzmieć dość nietypowo. Dlaczego by jednak nie spróbować? Nie ma co ukrywać. To niezwykle proste w wykonaniu ciasto, do którego nie potrzebujemy zbyt wielu składników. Wszystkie potrzebne produkty macie na pewno w swoich kuchniach. Największą zaletą babeczki śmietankowej z kubeczka będzie jej świeżość w dowolnym momencie w zaledwie kilka minut. Samo pieczenie potrwa maksymalnie 3 minuty… Teraz musimy zwrócić się do wszystkich czujnych czytelników.  Prosimy nie regulować swoich ekranów. Tak, to prawda. W tym przepisie nie ma mąki! Nasza babeczka w smaku będzie przypominała sypką babkę piaskową. Przygotujcie ją kiedy tylko chcecie – mała porcja sprawia, że ciasto nie zdąży nawet wystygnąć! Jedynym warunkiem, który musimy spełnić, by przygotować babeczkę z mikrofali jest posiadanie tejże kuchenki mikrofalowej o mocy ok. 750 W (standardowe parametry mikrofal). Przepis na banalnie łatwą śmietankową babeczkę z kubeczka Składniki 80 g budyniu o smaku śmietankowym (2 opakowania). Ewentualnie możemy zamienić budyń w torebkach swoją własną mieszanką budyniową na bazie mąki ziemniaczanej i aromatu waniliowego. 2 łyżki mleka 1 łyżka oleju 1 łyżka cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Przygotowanie W misce mieszamy suche składniki, w innym naczyniu składniki mokre. Dodajemy następnie składniki suche do mokrych i mieszamy dokładnie, najlepiej mikserem, tak by uniknąć pozostania w masie grudek z mąki ziemniaczanej. Przelewamy ciasto do kubeczka i pieczemy przez 3 min w mikrofali (duża moc, ok. 750 W) Babeczkę...

ciasto 3 bit przepis
Gotujmy.pl
Newsy
3 Bit to bardzo popularne i smaczne ciasto. A z tego przepisu udaje się za każdym razem
Szukasz inspiracji na ciasto? Mamy coś dla ciebie! Jest smaczne, puszyste, a do tego nie trzeba go piec w piekarniku!

Lubicie ciasta bez pieczenia? My uwielbiamy! Są przepyszne, słodkie i kremowe, a najważniejsze, że nie trzeba mieć piekarnika żeby je zrobić! Jeśli chcecie oczarować świątecznych gości, na pewno zrobicie ogromne wrażenie takim wyjątkowym ciastem, które stanowi miłą odmianę dla tradycyjnych serników i makowców. Ciasta bez pieczenia Przepisy na słodkie ciasta, które wychodzą bez użycia piekarnika są coraz popularniejsze. Takie ciasta robi się zdecydowanie szybciej i są po prostu smaczne! Przepisów jest mnóstwo – można zrobić sernik na zimno, śmietanowca z galaretkami albo stworzyć ciasto o smaku waszych ulubionych batoników! Przekładane kremową, czekoladową masą i orzechami są może ciężkie i tłuste, ale za to jakie pyszne! Z łatwością można wyczarować ciasto bez pieczenia, smakujące jak popularne czekoladki i słodycze. Przepis na ciasto 3 Bit bez pieczenia Jednym z naszych ulubionych ciast o smaku batoników jest zdecydowanie 3 Bit! Jego przyrządzenie zajmuje zaledwie pół godziny, a jedyny sprzęt AGD jakiego wymaga do przygotowania to lodówka. Dlatego jeśli nie masz piekarnika, to spokojnie możesz zrobić to ciasto w domu! Przygotuj te składniki: 0,5 l mleka 300 ml śmietany 30% 2 opakowania budyniu (waniliowy lub śmietankowy) 1 saszetka cukru wanilinowego Kostka masła Cukier puder 1 fix śmietanowy Pół łyżki żelatyny Pół tabliczki czekolady 40-50 herbatników (zależnie od wielkości blachy) 1 puszka masy krówkowej Przygotowanie Ugotuj 250 ml mleka z cukrem wanilinowym, a drugie 250 ml wymieszaj z 2 opakowaniami budyniu i dodaj do gotującego się mleka. Dokładnie wymieszaj i gotuj przez 2 minuty. Odstaw, by się ostudziło. W miseczce utrzyj masło z dwoma łyżkami cukru pudru na gładką masę i dodaj...

Rozsmarowywanie masła
Adobe Stock
Newsy
Masło z lodówki jest zbyt twarde? Jest genialny trik, by temu zaradzić
Dyskusja o wyższości masła nad margaryną lub margaryny nad masłem jest stara jak… margaryna. Nie da się jednak ukryć, że popularny tłuszcz roślinny ma jedną przewagę nad tym zwierzęcym – łatwo się rozsmarowuje w każdych warunkach.

Z zimnym masłem idzie, no cóż, wcale nie jak po maśle. Smarowanie masła prosto z lodówki to codzienna, poranna udręka wielu osób, które nie mają czasu, by czekać aż kostka tłuszczu łaskawie się ogrzeje. Dla niecierpliwych mamy kilka dobrych rad, dzięki którym będą mogli cieszyć się miękkim masłem niemal od razu po wyjęciu z lodówki. Odmienną kategorią problemu jest masło mrożone. Wielu z nas kupuje kostki masła na zapas, a potem mrozi je w zamrażarkach. Jest to świetna metoda, by nieco oszczędzić – w sklepach często widzimy przecież akcję promocyjne dotyczące zakupu kilku kostek. Z zamrożonym masłem jest oczywiście znacznie trudniej, ale są też sposoby, które przyspieszą ich rozgrzanie do pokojowej temperatury. Sposoby na masło z lodówki i z zamrażarki: Najczęściej do głowy przychodzi nam pomysł skorzystania z kuchenki mikrofalowej . Owszem, w ten sposób szybko podgrzejemy masło. Uda się nam nawet w mig roztopić zamrożoną kostkę, ale sęk w tym, że nie zachowa ono swoich właściwości. Jeżeli wybierzemy zbyt dużą moc na pokrętle kuchenki, w maśle oddzielą się od siebie struktury tłuszczu i białka. O smaku takiej mieszanki lepiej już nawet nie wspominajmy. Jak sobie z tym poradzić? Należy ostrożnie podgrzewać kostkę w mikrofalówce i co kilkanaście sekund obracać masło na drugą stronę. Jeżeli będziemy czuwać nad całym procesem, uda nam się zmiękczyć nawet zamrożone kostki. Znacznie bezpieczniejszym sposobem na twarde masło jest sztuczka z gorącym kubkiem lub miską. Do pustego naczynia wlewamy wrzącą wodę, po czym po chwili ją wylewamy. Natychmiast wkładamy do ogrzanego naczynia kostkę masła i voilà – pozostaje poczekać chwilkę i masło będzie miękkie. Wada tej metody jest jedna – nie będzie nam zbytnio...