Pączki nie są bardzo trudne do zrobienia, ale dobre wyrobienie ciasta, a następnie jego wyrośnięcie jest dość czasochłonne. Smażone w głębokim tłuszczu są bardzo kaloryczne i nawet odsączanie ich na papierowym ręczniku niewiele pomaga. Z przepisu najczęściej wychodzi ich około 20 sztuk. Co zrobić, gdy mamy ochotę na jednego pączka, ale cukiernie są zamknięte, a my nie mamy czasu i ochoty na tak pracochłonne ciastko? Z pomocą przychodzi nam mikrofalówka! Czy rzeczywiście można zrobić w niej wypieki? Zdecydowanie tak, a co więcej, nie odbiegają one smakowo od tych „prawdziwych” pieczonych w piekarniku.
Ciasta z kubeczka
Ten typ „wypieków” od lat cieszy się niesłabnącą popularnością. Wcale nas to nie dziwi. Są niezwykle łatwe do wykonaniu, w porównaniu z tradycyjnymi ciastami robi się je tylko w kilka minut, a niezbędne składniki zazwyczaj mamy pod ręką. Dodatkowo nie trzeba piec całej blachy sernika czy biszkoptu, można zrobić tylko jedną porcję.
Co jeszcze można przyrządzić w mikrofali? Najpopularniejszym przepisem jest zdecydowanie czekoladowa babeczka z kubeczka przypominająca murzynka, którą można przyrządzić również w wersji waniliowej. Równie pyszny wyjdzie nam sernik. Ciasta można przełożyć dżemem, konfiturą lub świeżymi owocami. Należy pamiętać o dwóch rzeczach: wybierajmy większe miseczki czy kubki, ponieważ ciasto dość mocno rośnie oraz przez to, że pieczemy na najwyższej mocy wypiek szybko się robi, dlatego warto w trakcie sprawdzić, czy jest już gotowy.
Przepis na pączka z mikrofalówki
Składniki
- 45 g masła
- Jajko
- 2 łyżki mleka
- 4 łyżki mąki pszennej, najlepiej tortowej
- 1 płaska łyżka cukru
- Pół łyżeczki proszku do pieczenia
- Cukier-puder
Przygotowanie
- Roztop masło i daj mu chwilę przestygnąć.
- Sypkie składniki wsyp do miseczki i wymieszaj.
- Dodaj mleko, jajko i masło i dokładnie wymieszaj.
- Masę przełóż do kokilki lub filiżanki
- Włóż pączka do mikrofalówki na 2 minuty na najwyższą moc.
- Drewnianym patyczkiem sprawdź, czy pączek jest suchy w środku – jeśli nie to trzeba go jeszcze chwilę dopiec.
- Posyp wierzch cukrem-pudrem.
Smacznego!
Zobacz także:
Źródło: gotujmy.pl