Gołąbki wigilijne
własne
Newsy

Pachnące świętami pyszne gołąbki. Tajemnica smaku tkwi w tym wyjątkowym farszu

W ciągu całego roku zajadamy się gołąbkami z ryżem i z mięsem mielonym. Na wigilijnym stole królują gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami.
Hubert Rój
grudzień 20, 2020

Z niektórymi wigilijnymi potrawami sprawa jest prosta. Jemy je raz na rok, głównie ze względu na wieloletnie tradycje przekazywane z pokolenia na pokolenie w każdej rodzinie.

Kto by pomyślał, żeby w ciągu roku karpia smażyć co każdy piątek, a na deser przygotowywać  swoim dzieciom kutię?

Z gołąbkami z grzybami i kaszą gryczaną jest podobnie. Może to jednak dziwić – to danie znika z półmisków w oka mgnieniu. Dlaczego więc nie przyrządzać go także poza okresem bożonarodzeniowym?

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Wigilijny przysmak

Tę kwestię zostawmy na później. Pyszne gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami zjemy podczas zbliżającej się wigilii. Wcześniej musimy je przygotować. Zróbcie to razem z nami!

Gołąbki nie obędą się bez dobrej, miękkiej kapusty. Polecamy wybierać nieco mniejsze głowy. To właśnie z nich uda nam się przyrządzić apetyczne, niewielkie gołąbki.

Oprócz tego skupić musimy się na odpowiednim wygotowaniu (a właściwie wypieczeniu) kaszy gryczanej. Nie ma nic gorszego, niż twarde ziarenka w naszych świątecznych gołąbkach.

Do tego suszone grzyby – najlepiej borowiki. Jeżeli nie mamy takiego rarytasu w swojej kuchni, spokojnie możemy użyć pieczarek. Takie gołąbki także będą smakowały fantastycznie.

Zwłaszcza, gdy podamy je z oliwą z oliwek albo zgodnie ze staropolską tradycją z aromatycznym nierafinowanym olejem rzepakowym. Palce lizać!

Składniki:

  • 2 szklanki kaszy gryczanej
  • 2 garści suszonych grzybów lub 30 dag pieczarek
  • Średniej wielkości biała kapusta (możemy użyć także kapusty włoskiej)
  • Sól i pieprz
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • Olej rzepakowy zwykły i nierafinowany

Przygotowanie:

  1. Kaszę gryczaną zalewamy 4 szklankami wody, solimy i zagotowujemy. Przykrywamy pokrywką i gotujemy na małym ogniu do momentu aż wyparuje z garnka cała woda, a kasza stanie się miękka.
  2. Wykrajamy głąb z kapusty i gotujemy w osolonej wodzie. Zdejmujemy kolejne liście z gotującej się kapusty i odkładamy na talerz. Po ostygnięciu odcinamy grubsze elementy liści.
  3. Grzyby moczymy przez kilka godzin w wodzie, a następnie obgotowujemy je do miękkości (pieczarki ścieramy na tarce i dusimy na oleju z dodatkiem soli i pieprzu).
  4. Do ostudzonej kaszy dodajemy grzyby, pieprz i ok. 4 łyżki oleju rzepakowego. Dokładnie mieszamy.
  5. By nasz farsz był bardziej kleisty i się nie rozpadał, warto dodać do niego łyżkę mąki pszennej albo zastąpić mąkę zupą grzybową w proszku.
  6. Farsz nakładamy na liście i zawijamy gołąbki. Układamy gołąbki w zwarty sposób w brytfannie. Aby dobrze się udusiły, warto dodać do brytfanny ok. pół szklanki osolonej wody.
    Pieczemy ok. godzinę 180 st. C.
Komentarze
gołąbki z grzybami przepis
Adobe Stock
Newsy Wspaniałe gołąbki z ryżem i grzybami, które pachną świętami. Idealne na wigilijną kolację
Gołąbki z grzybami to świetna alternatywa dla ich mięsnego odpowiednika. Liście kapusty wypełnione tym smakowitym farszem z powodzeniem możesz umieścić nawet na wigilijnym stole. Z propozycji ucieszą się wszyscy wegetarianie.
Weronika Kępa
grudzień 13, 2020

Grzyby to nieodłączny składnik większości wigilijnych potraw. Z pewnością co roku umieszczasz je w barszczu oraz pierogach. Jednak, jeśli naprawdę kochasz ich smak, nic nie stoi na przeszkodzie, by dodać je do kolejnego dania, na przykład gołąbków! Ta potrawa zaskoczy i zachwyci twoich gości. Przepis nie należy do skomplikowanych! Przepis na gołąbki z grzybami Będziesz potrzebować 1 średniej wielkości główka kapusty 400 ml bulionu 300 gramów ryżu (3 torebki) 50 gramów ulubionych suszonych grzybów 2 cebule 1 łyżka masła Przyprawy: sól, pieprz Przygotowanie Suszone grzyby umieść w małej miseczce, zalej wodą i odstaw do namoczenia na całą noc.  Następnego dnia namoczone grzyby umieść w rondelku ze świeżą wodą i gotuj przez kilkanaście minut, aż do miękkości. Cebulę obierz, pokrój w niewielką kosteczkę i zeszklij na maśle. Po kilku minutach do cebuli dodaj ugotowane grzyby (nie wylewaj wody, w której się gotowały, przyda się do sosu). Całość smaż przez ok. 5 minut.  Obsmażone składniki umieść w maszynce do mielenia mięsa. Ryż ugotuj zgodnie z zaleceniami umieszczonymi na opakowaniu. Po odcedzeniu z wody wymieszaj go wraz ze zmielonymi grzybami i odstaw. W dużym garnku zagotuj wodę. Z kapusty wytnij głąb, a następnie umieść ją we wrzątku i gotuj przez ok. 20 minut, pamiętając o przewróceniu na drugą stronę. Po upływie tego czasu wyjmij kapustę z wody i odstaw do wystudzenia. Po kilkunastu minutach możesz zacząć rozbierać ją z liści. Zrób to bardzo powoli, inaczej liście się porwą. Pamiętaj, by z każdego liścia wyciąć zgrubienie. Tak przygotowaną kapustę zacznij faszerować mieszanką grzybów i ryżu, a następnie zwijać. Dno dużego garnka wyłóż najlepiej porwanymi liśćmi kapusty, a...

Przeczytaj
jakie nie porwać liści kapusty
Adobe Stock
Newsy Koniec z porwanymi liśćmi kapusty. Dzięki łatwym trikom przygotujesz idealne gołąbki
Porwane liście kapusty to zmora każdej pani domu. Niewiele gospodyń ma przecież tyle cierpliwości, żeby oderwać je w całości. Na szczęście istnieje kilka trików, które z pewnością ułatwią ci tę czynność.
Weronika Kępa
grudzień 10, 2020

Gołąbki to jedno z najbardziej tradycyjnych dań polskiej kuchni. Są pyszne, aromatyczne i wprost rozpływają się w ustach. Ich przygotowanie ma w zasadzie tylko jeden mankament . Bowiem większości gospodyń niesamowitą trudność sprawia rozebranie kapusty… Zazwyczaj połowa jej liści trafia do kosza. Na szczęście istnieje kilka sposobów, by temu zaradzić! Wielkość kapusty Przede wszystkim pamiętaj, że do przyrządzenia gołąbków najlepiej sprawdzi się średniej wielkości główka. Bez względu na to czy wybierzesz kapustę białą, czerwoną, pekińską czy włoską, z łatwością powinna mieścić się w standardowym garnku. Nie prowadzisz przecież restauracji, a co za tym idzie nie masz ogromnych garnków. Zbyt dużą główkę trudno będzie sparzyć w domowych warunkach. Wytnij głąb Zanim włożysz kapustę do garnka musisz pamiętać o tym, aby wyciąć głąb, który jest zwyczajnie twardy i w tym przypadku nieużyteczny. W wielu domach wyrzuca się go do kosza. Pamiętaj jednak, że możesz go zatrzymać i upichcić z niego przepyszne placuszki. Gotuj według zasad W dużym garnku zagotuj wodę. Zanim jednak umieścisz w niej kapustę dodaj 4 łyżki oleju . To umożliwi łatwiejsze oddzielanie liści. Podczas parzenia kapusta musi być całkowicie przykryta wodą . Pamiętaj też, żeby co jakiś czas ją obracać, tak aby równomiernie się sparzyła. Po upływie 8 minut główka będzie gotowa do wyjęcia. Sparzoną kapustę odstaw na kilkanaście minut do wystudzenia. Oddziel liście i odetnij zgrubienia Nadeszła chwila prawdy. Teraz musisz rozebrać wystudzoną kapustę z liści. Zrób to tak delikatnie, jak tylko potrafisz. Prawidłowe wykonanie wcześniejszych kroków powinno sprawić, że nie będzie z tym większego problemu. Jeśli jednak widzisz, że liście wciąż się rwą, sparz...

Przeczytaj
zupa golabkowa
Gotujmy.pl/Danusia19671
Newsy Raz spróbujesz, a już zawsze będziesz przyrządzać zupę… gołąbkową
Nie gołąbki, a zupa gołąbkowa – smakuje tak samo dobrze, ale robi się o wiele szybciej!
Magda Borucińska
grudzień 07, 2020

Taka zupa jest wyjątkowo pożywna, sycąca i dobrze rozgrzewa w chłodniejsze dni. Duży talerz gołąbkowej może z powodzeniem stanowić cały obiad dla mniej głodnej osoby! Na pewno posmakuje bliskim i będą prosić, żebyś przygotowywała ją częściej. Gołąbki z ryżem Kto z nas nie kocha gołąbków. Delikatny farsz z mięsa i ryżu, miękka kapusta i ten sos… Palce lizać! A te w wykonaniu naszych mam i babć to absolutna poezja. Niestety, gołąbki są czasochłonne i pracochłonne, a kapusta często nie chce z nami współpracować. Nie chce zmięknąć, nie jest elastyczna i trudno ją zwinąć, rwie się… Dlatego jeśli nie masz cierpliwości do zawijania gołąbków przygotuj zupę gołąbkową. Jest o wiele szybsza i łatwiejsza w przygotowaniu, ale równie smaczna co tradycyjna wersja tej potrawy. To również ciekawe urozmaicenie pierwszego obiadowego dania. Zupa gołąbkowa Składniki 1,5 l bulionu 600 g mielonego mięsa 1 kapusta pekińska Woreczek białego ryżu 1 słoiczek koncentratu pomidorowego Duża cebula 2 marchewki kawałek selera kawałek pora 1 pietruszka majeranek sól i pieprz ziele angielskie 2 liście laurowe Pół łyżki mąki ziemniaczanej Opcjonalnie: posiekana natka pietruszki do dekoracji Przygotowanie Mielone mięso podsmaż na patelni. Cebulkę pokrój w drobną kostkę i dodaj do mięsa. Smaż, aż się zeszkli. Warzywa (seler, marchewka i pietruszka) obierz i umyj, a następnie zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Pora pokrój w drobne plasterki lub półplasterki. Kapustę pekińską pokrój w paski. W dużym garnku zagotuj bulion, dodaj warzywa, podsmażone mięso oraz przyprawy (majeranek, liście laurowe, ziele angielskie oraz sól i pieprz) i zagotuj. Dosyp do rondla biały ryż; gdy zmięknie...

Przeczytaj