Babka piernikowa to nie tylko przepyszny deser, ale również wyjątkowo piękna ozdoba dla twojego stołu. Przyrządzona na wigilijną kolację z pewnością przykuje uwagę gości. Przepis jest banalnie prosty, naprawdę warto po niego sięgnąć.

Przepis na babkę piernikową

Będziesz potrzebować

  • 200 gramów masła
  • 4 średnie jajka
  • 370 gramów mąki pszennej
  • 50 gramów mąki ziemniaczanej
  • 200 gramów cukru do wypieków
  • 30 gramów orzechów włoskich
  • 2 łyżki miodu
  • 20 gramów przyprawy do piernika
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cynamonu

Przygotowanie

  1. Miękkie masło wraz z cukrem umieść w misie miksera i utrzyj na puszystą masę. 
  2. Do miski wbijaj po jednym jajku, za każdym razem miksując. 
  3. Dodaj miód, przyprawę do piernika oraz cynamon. Całość ponownie zmiksuj.
  4. Do powstałej masy przesiej mąkę pszenną oraz mąkę ziemniaczaną, a także proszek do pieczenia. Zmiksuj.
  5. Orzechy włoskie posiekaj lub rozdrobnij przy pomocy meleksera, a następnie umieść w misce z pozostałymi składnikami. Całość wymieszaj delikatnie szpatułką. 
  6. Foremkę na babkę posmaruj cienką warstwą masła. Do tak przygotowanego naczynia przełóż gotową masę na ciasto.
  7. Piekarnik nagrzej do 180 st. C. Deser piecz przez ok. 50 minut. Po upływie tego czasu sprawdź, czy ciasto jest już gotowe przy pomocy wykałaczki lub patyczka. Jeśli ten po wyjęciu jest suchy oznacza to, że czas wyłączyć piekarnik.
  8. Smakołyk pozostaw jeszcze na kilka minut w piekarniku, aby mógł odpocząć, a następnie wyjmij w celu wystudzenia. 

Gotowe!