babka piernikowa przepis
Adobe Stock
Newsy

Ozdobna babka piernikowa. Stół wigilijny będzie wyglądać wyjątkowo

Choć babka wielu kojarzy się głównie z Wielkanocą, przyrządzona z dodatkiem przyprawy do piernika i cynamonu sprawi, że nikt nie będzie miał wątpliwości co do okazji. Ten przepyszny deser, posypany cukrem pudrem i przystrojony gałązką świerku, z pewnością zachwyci twoich gości!
Weronika Kępa
grudzień 13, 2020

Babka piernikowa to nie tylko przepyszny deser, ale również wyjątkowo piękna ozdoba dla twojego stołu. Przyrządzona na wigilijną kolację z pewnością przykuje uwagę gości. Przepis jest banalnie prosty, naprawdę warto po niego sięgnąć.

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Przepis na babkę piernikową

Będziesz potrzebować

  • 200 gramów masła
  • 4 średnie jajka
  • 370 gramów mąki pszennej
  • 50 gramów mąki ziemniaczanej
  • 200 gramów cukru do wypieków
  • 30 gramów orzechów włoskich
  • 2 łyżki miodu
  • 20 gramów przyprawy do piernika
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cynamonu

Przygotowanie

  1. Miękkie masło wraz z cukrem umieść w misie miksera i utrzyj na puszystą masę. 
  2. Do miski wbijaj po jednym jajku, za każdym razem miksując. 
  3. Dodaj miód, przyprawę do piernika oraz cynamon. Całość ponownie zmiksuj.
  4. Do powstałej masy przesiej mąkę pszenną oraz mąkę ziemniaczaną, a także proszek do pieczenia. Zmiksuj.
  5. Orzechy włoskie posiekaj lub rozdrobnij przy pomocy meleksera, a następnie umieść w misce z pozostałymi składnikami. Całość wymieszaj delikatnie szpatułką. 
  6. Foremkę na babkę posmaruj cienką warstwą masła. Do tak przygotowanego naczynia przełóż gotową masę na ciasto.
  7. Piekarnik nagrzej do 180 st. C. Deser piecz przez ok. 50 minut. Po upływie tego czasu sprawdź, czy ciasto jest już gotowe przy pomocy wykałaczki lub patyczka. Jeśli ten po wyjęciu jest suchy oznacza to, że czas wyłączyć piekarnik.
  8. Smakołyk pozostaw jeszcze na kilka minut w piekarniku, aby mógł odpocząć, a następnie wyjmij w celu wystudzenia. 

Gotowe!

Komentarze
Piernik
gotujmy.pl/luna
Newsy Napełni dom cudownym zapachem. Wyśmienity piernik z bakaliami na święta Bożego Narodzenia 
Magdalena Kieblesz
grudzień 13, 2020

Nie ma wspanialszego ciasta na święta. Pachnący miodem i przyprawami korzennymi piernik. Z bakaliami i suszonymi śliwkami. Pysznie miękki i aromatyczny, z polewą czekoladową. Przy jego pieczeniu zapach rozchodzi się po całym domu, kusząc wszystkich domowników. Dzięki niemu czuć magię świat.  Staropolski piernik  Nazwa piernik wywodzi się od staropolskiego słowa "pierny", czyli pieprzny. W Polsce pojawił się już w połowie XVIII wieku i był symbolem majętności. Dziś piernik i pierniczki o pięknych wzorach kojarzą się właśnie ze świętami Bożego Narodzenia.  Wystarczy trochę czasu i serca By upiec wyśmienity piernik na święta nie potrzeba wielkich umiejętności. Wystarczy trochę czasu i serca. Przygotowanie jest łatwe i szybkie. Ogromnym plusem piernika jest to, że długo utrzymuje świeżość i z każdym kolejnym dniem jego smak jest coraz lepszy. Dlatego warto zrobić go 5 dni przed świętami. Niebezpieczne może być jedynie to, że może zostać zjedzony.    Do zrobienia piernika z bakaliami będziesz potrzebować:  Składniki na ciasto: 35 dag mąki pszennej 3 jajka 12 dag masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 2 łyżki kakao  1 łyżka przyprawy do piernika  15 dag cukru brązowego 20 dag miodu  3 dag suszonych śliwek 2 dag rodzynek 5 dag orzechów włoskich Składniki na polewę czekoladową: 10 dag czekolady gorzkiej 1 łyżeczka oleju 4 dag masła Czekoladę połamać na kawałki i razem z masłem i olejem roztopić w kąpieli wodnej. Całość dokładnie wymieszać.  Przygotowanie piernika: Oddzielamy żółtka od białek. Orzechy kruszymy na mniejsze kawałki a śliwki kroimy w małe paski. Przesianą mąkę pszenną mieszamy z proszkiem do pieczenia, szczyptą soli, kakao i...

Przeczytaj