babka piernikowa przepis
Adobe Stock
Newsy

Ozdobna babka piernikowa. Stół wigilijny będzie wyglądać wyjątkowo

Choć babka wielu kojarzy się głównie z Wielkanocą, przyrządzona z dodatkiem przyprawy do piernika i cynamonu sprawi, że nikt nie będzie miał wątpliwości co do okazji. Ten przepyszny deser, posypany cukrem pudrem i przystrojony gałązką świerku, z pewnością zachwyci twoich gości!

Babka piernikowa to nie tylko przepyszny deser, ale również wyjątkowo piękna ozdoba dla twojego stołu. Przyrządzona na wigilijną kolację z pewnością przykuje uwagę gości. Przepis jest banalnie prosty, naprawdę warto po niego sięgnąć.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na babkę piernikową

Będziesz potrzebować

  • 200 gramów masła
  • 4 średnie jajka
  • 370 gramów mąki pszennej
  • 50 gramów mąki ziemniaczanej
  • 200 gramów cukru do wypieków
  • 30 gramów orzechów włoskich
  • 2 łyżki miodu
  • 20 gramów przyprawy do piernika
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cynamonu

Przygotowanie

  1. Miękkie masło wraz z cukrem umieść w misie miksera i utrzyj na puszystą masę. 
  2. Do miski wbijaj po jednym jajku, za każdym razem miksując. 
  3. Dodaj miód, przyprawę do piernika oraz cynamon. Całość ponownie zmiksuj.
  4. Do powstałej masy przesiej mąkę pszenną oraz mąkę ziemniaczaną, a także proszek do pieczenia. Zmiksuj.
  5. Orzechy włoskie posiekaj lub rozdrobnij przy pomocy meleksera, a następnie umieść w misce z pozostałymi składnikami. Całość wymieszaj delikatnie szpatułką. 
  6. Foremkę na babkę posmaruj cienką warstwą masła. Do tak przygotowanego naczynia przełóż gotową masę na ciasto.
  7. Piekarnik nagrzej do 180 st. C. Deser piecz przez ok. 50 minut. Po upływie tego czasu sprawdź, czy ciasto jest już gotowe przy pomocy wykałaczki lub patyczka. Jeśli ten po wyjęciu jest suchy oznacza to, że czas wyłączyć piekarnik.
  8. Smakołyk pozostaw jeszcze na kilka minut w piekarniku, aby mógł odpocząć, a następnie wyjmij w celu wystudzenia. 

Gotowe!

świąteczne ciastka owsiane przepis
Adobe Stock
Newsy
Chrupiące ciasteczka owsiane z żurawiną i pomarańczą. Gdy ich skosztujesz od razu poczujesz klimat świąt
W świecie kulinarnym istnieją produkty, które od razu przywodzą na myśl święta. Oprócz mandarynek i cynamonu, zalicza się do nich również żurawinę i pomarańczę. Z ich dodatkiem możesz upichcić przepyszne ciasteczka, które z pewnością umilą ci przygotowania do Wigilii.

Choć przepis zawiera dużo składników, w rzeczywistości jest bardzo prosty i szybki. Wystarczy, że zmieszasz ze sobą wszystkie wymienione produkty. W efekcie otrzymasz niesamowicie smaczne i chrupiące ciasteczka świąteczne. Musisz jednak pamiętać o odpowiedniej kolejności! Powodzenia! Przepis na ciasteczka owsiane z żurawiną i pomarańczą Będziesz potrzebować 250 gramów mąki pszennej 200 gramów miękkiego masła 200 gramów cukru brązowego 50 gramów cukru pudru 1 jajko w temperaturze pokojowej 350 gramów płatków owsianych 50 gramów suszonej żurawiny 50 gramów orzechów pekan Przyprawy i dodatki: szczypta soli, 1 łyżeczka cynamonu, 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego, ½ łyżeczki sody oczyszczonej, skórka z jednej pomarańczy Przygotowanie Do dużej miski przesiej mąkę pszenną, cynamon, sodę i szczyptę soli. Całość wymieszaj i odstaw. W misie miksera umieść miękkie masło oraz brązowy cukier. Składniki utrzyj na gładką masę, a następnie dodaj cukier puder, jajko, ekstrakt z wanilii i skórkę startą z jednej pomarańczy. Całość ponownie zmiksuj. Do tak przygotowanej masy dodaj płatki owsiane, suszoną żurawinę oraz posiekane orzechy pekan. Składniki wmieszaj przy pomocy drewnianej łyżki.  Na koniec do masy dodaj suche składniki, przesiane na samym początku pichcenia. Całość zmiksuj. Blachę od piekarnika wyłóż papierem do pieczenia.  Z przygotowanej masy zacznij formować niewielkie kuleczki. Najlepiej będzie jeśli do tej czynności użyjesz łyżki do nakładania lodów. Piekarnik nagrzej do 220 st. C. Ciasteczka piecz przez ok. 12 minut, aż do ładnego zarumienienia brzegów. Po wyjęciu pozostaw do wystudzenia. Gotowe! Ciasteczka możesz przechowywać w hermetycznym pojemniku, w...

czym przełożyć piernik
Gotujmy.pl/MałaMi89
Newsy
Czym przełożyć piernik zamiast powideł? To nadzienie nada mu zupełnie nowy, oryginalny smak
W tradycyjnym wydaniu, świąteczny piernik przekładany jest powidłami. Jednak nie każdy lubi ich smak. Niektórzy rezygnują z jedzenia ciasta właśnie przez ten dodatek. Na szczęście piernik można przełożyć również innymi smakowitościami, na przykład kremem do karpatki.

Wypełniony korzennymi przyprawami piernik to podstawa Wigilijnego deseru. Większość Polaków nie wyobraża sobie świąt bez tego przysmaku. Przekazywana z pokolenia na pokolenie receptura to cenny skarb, który każdy skrzętnie chowa w swojej kuchni.  Z pewnością część tych przepisów zakłada przełożenie piernika powidłami. Jednak nie każdy lubi ich smak. Szczególnie dzieci nie przepadają za tym dodatkiem. Jeśli więc w twojej rodzinie niektóre osoby też kręcą na niego nosem zaproponuj im jedną z tych trzech wersji piernika. Krem z kaszy manny Będziesz potrzebować: 5 łyżek kaszy manny, 350 ml mleka, 2 łyżeczki cukru, cynamon. Przygotowanie: W małym rondelku umieść 250 ml mleka i zagotuj. Resztę mleka (100ml) umieść w szklance wraz z kaszą manną i wymieszaj. Kiedy mleko w rondelku zacznie już bulgotać wlej do niego zawartość szklanki i energicznie wymieszaj. Do gorącej masy dodaj cukier oraz cynamon. Całość odstaw do wystudzenia, a następnie użyj do przełożenia piernika. Krem do karpatki Będziesz potrzebować: 200 gramów masła, 500 ml mleka, ok. 60 gramów cukru, 2 opakowania budyniu waniliowego. Przygotowanie: Budyń przygotuj według przepisu na opakowaniu, wykorzystując jednak tylko 500 ml mleka i 2 łyżeczki cukru. Dzięki temu powstawała masa będzie o wiele gęstsza. Miękkie masło ubij przy pomocy miksera, a następnie cały czas mieszając dodawaj do niego porcjami wystudzony budyń. Tak przygotowaną masą możesz przełożyć piernik. Masa chałwowa Będziesz potrzebować: 1 litr mleka, 300 gramów chałwy, 200 gramów masła, ok. 60 gramów cukru, 50 gramów mąki pszennej, 50 gramów mąki ziemniaczanej, 2 żółtka. Przygotowanie: Żółtka rozkłóć, a następnie dodaj do nich mąkę i cukier. Całość dokładnie wymieszaj, aż do...

Przepis na mazurek z mleka w proszku
Adobe Stock
Newsy
Najpyszniejsza i najprostsza masa do mazurka w 5 minut. Taką robiły nasze babcie. Wspaniały smak
Już niedługo świąteczne stoły Polaków zapełnią się przepysznymi mazurkami. Jeśli nie macie pomysłu na masę koniecznie spróbujcie przyrządzić tę na bazie mleka w proszku. Jest przepyszna.

Większość z was prawdopodobnie ucieka się do przyrządzenia mazurka w najbardziej klasycznej wersji. Zazwyczaj składa się on z kruchego spodu, masy kajmakowej i ulubionych bakalii. Choć wiemy, że nic nie smakuje tak dobrze jak tradycja, dzisiaj zachęcamy was do mazurkowego szaleństwa. Spróbujcie przyrządzić masę na bazie mleka w proszku. Z pewnością nie pożałujecie. Przepis na mazurka z mleka w proszku Będziecie potrzebować: 100 gramów mąki pszennej 100 gramów mąki krupczatki 100 gramów mleka w proszku 150 gramów białego cukru 200 gramów zimnego masła  50 gramów cukru pudru 1 łyżki śmietany 18 proc. 1 opakowania cukru waniliowego ½ łyżeczki proszku do pieczenia  1 żółtka Szczypty soli Przygotowanie: Oba rodzaje mąki umieśćcie w dużej misce lub na drewnianej stolnicy. Dodajcie do nich 100 gramów masła, cukier puder, cukier waniliowy oraz sól. Całość posiekajcie na mniejsze kawałki przy pomocy noża. Tak przygotowane składniki połączcie z proszkiem do pieczenia, żółtkiem oraz śmietaną. Całość dokładnie zagniećcie przy pomocy dłoni na jednolitą masę. Z gotowego ciasta uformujcie kulkę i owińcie je folią spożywczą, a następnie umieśćcie w lodówce na ok. 2 godziny.  Po upływie tego czasu wyjmijcie ciasto z lodówki i rozwałkujcie je na grubość maksymalnie 0,5 cm. Następnie przełóżcie je do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki i ponakłuwajcie widelcem. Piekarnik rozgrzejcie do 190 st. C i umieśćcie w nim ciasto na ok. 20 minut. Gdy się zarumieni to znak, że jest gotowe. Wówczas wyjmijcie je i odstawcie do wystudzenia. Biały cukier, 1 łyżeczkę cukru waniliowego oraz mleko w proszku połączcie w dużej misce. W niewielkim rondelku rozpuśćcie pozostałe 100...

Przepis na wielkanocną babkę piaskową
Gotujmy.pl/anullka7
Newsy
Najprostsza na świecie piaskowa babka na Wielkanoc. Wyjdzie nawet początkującym
Babka piaskowa to podstawa świąt wielkanocnych. Jej przyrządzenie jest dziecinnie proste. Sami się przekonajcie.

Obok babki drożdżowej, ciasta marchewkowego i mazurka, piaskowiec to jedno z ciast, które najczęściej pojawia się na waszych świątecznych stołach. Nic dziwnego, w końcu jest smaczny, puszysty, a na dodatek nieskomplikowany. Uwielbiają go dzieci, ale również dorośli. Łatwa babka piaskowa Powstająca z jajek, mąki, cukru oraz masła babka piaskowa od lat pieści podniebienia Polaków. Z pewnością kiedyś przyrządzały je wasze babcie, jeszcze do niedawna robiły to również wasze mamy, teraz przyszła kolej na was samych.  Popiszcie się przed rodziną swoimi cukierniczymi umiejętnościami, święta to dobry moment, by to zrobić. Tym bardziej, jeśli przepis na ciasto jest dziecinnie prosty. Wyjdzie każdemu, bez względu na doświadczenie, talent czy umiejętności. Przepis na wielkanocną babkę piaskową Będziecie potrzebować: 350 gramów mąki pszennej 200 gramów mąki ziemniaczanej 250 gramów masła 200 gramów cukru drobnego do wypieków 50 gramów cukru waniliowego lub ekstraktu z wanilii 2 łyżeczek proszku do pieczenia 6 jajek Cukru pudru do posypania Przygotowanie: Do dużej miski wbijcie jajka, dodajcie do nich oba cukry (lub cukier zwykły i ekstrakt waniliowy ,jeśli taką opcję wybraliście). Całość utrzyjcie na puszystą masę przy pomocy miksera. Wprost do kolejnej miski przesiejcie obie mąki – pszenną i ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia.  Tak przygotowane składniki wymieszajcie dokładnie ze sobą, a następnie przesypcie do masy jajecznej i zmiksujcie na jednolitą masę. W niewielkim rondelku rozpuśćcie masło (dopilnujcie, by nie zaczęło wrzeć). Tak przygotowany płyn wystudźcie przez chwilę (zbyt gorący sprawi, że ciasto się zwarzy).  Kiedy masło nieco ostygnie, połączcie je z resztą masy. Prostokątną blaszkę...