Owsianka przyspieszy trawienie i wyreguluje jelita. Warunek? Zagotujcie, a potem potraktujcie ją w ten sposób
Getty/iStock
Newsy

Owsianka przyspieszy trawienie i wyreguluje jelita. Warunek? Potraktujcie ją w ten sposób

Warto zawsze mieć w kuchennej szafce zapas płatków owsianych. Zrobicie z nich ciasteczka, owsiankę, można je dodać do jogurtu lub wykorzystać do zrobienia chrupiącej panierki. Płatki mają jeszcze jedno ciekawe, choć mało popularne zastosowanie.

Właściwości płatków owsianych są raczej powszechnie znane - doskonale działają na trawienie, są sycące i przede wszystkim można z nich zrobić błyskawiczne, smaczne śniadanie, które doda wam energii z samego rana.

Ale czy wiedzieliście, że można wykorzystać płatki w jeszcze inny sposób? Tym razem nie chodzi o „mleko” owsiane i inne tego rodzaju wynalazki. Zobaczcie, co trzeba zrobić z płatkami, by skuteczniej, w inny sposób, skorzystać z ich dobroczynnego działania. 

Co można zrobić z płatków zamiast owsianki?

Na myśl o płatkach, pierwszym skojarzeniem, jakie się pojawia, jest oczywiście owsianka. Płatki wykorzystuje się też jako dodatek do jogurtu, by stał się bardziej treściwy i sycący, czy do koktajlu albo smoothie. Stanowią też ciekawą alternatywę dla zwykłej bułki tartej i można panierować nimi kotlety. Jednak takiego wykorzystania płatków owsianych jeszcze nie znaliście.

Mogą wam one bowiem posłużyć także do zrobienia herbatki owsianej. Jest bogata w składniki, które znajdują się w samych płatkach, czyli witaminę B, E i K, błonnik oraz żelazo, potas, magnez, miedź, fosfor, cynk i sód. Ponadto, taka „herbatka” delikatnie uspokaja i łagodzi ból brzucha czy niestrawność. 

Zobacz także
Kubek płatków owsianych i 2 proste dodatki. Tyle wystarczy, by usmażyć ekspresowe placuszki

Kubek płatków owsianych i 2 proste dodatki. Tyle wystarczy, by usmażyć ekspresowe placuszki

Ta turboowsianka da wam kopa do działania z samego rana. Wystarczy pół szklaneczki tego składnika

Ta turboowsianka da wam kopa do działania z samego rana. Wystarczy pół szklaneczki tego składnika

Jak działa napar z płatków owsianych?

Herbatka z płatków kosztuje dosłownie grosze, a ma wspaniałe właściwości. Jej dobroczynne działanie to między innymi:

  • poprawa trawienia

  • redukcja stresu i poczucia niepokoju

  • lepsza praca jelit

  • podkręcenie metabolizmu

Picie naparu z płatków owsianych może też nieco złagodzić objawy związane z niestrawnością, takie jak zaparcia czy wzdęcia. Herbatka jest pomocna także przy zrzucaniu wagi ze względu na to, że wspomaga pracę jelit i przyspiesza wydalanie produktów przemiany materii z organizmu. 

Jak zrobić herbatkę z płatków owsianych?

Przygotowanie naparu z płatków jest bardzo proste. Do rondelka wsypcie pół szklanki płatków owsianych, a następnie zalejcie je 500 ml wody. Doprowadźcie do wrzenia, a następnie gotujcie płatki na małym ogniu przez 30 minut. Po tym czasie przykryjcie garnek i odstawcie go na godzinę. 

Teraz należy przecedzić herbatkę na sitku albo gazie i przelać do szklanek. Napar najlepiej jest pić raz dziennie na kwadrans przed posiłkiem, po 3 razy w tygodniu. 

Kotlety mielone

Co się z stanie z organizmem, gdy codziennie będziecie jeść owsiankę? Wystarczy 10 dag dziennie
flickr
Newsy
Co się z stanie z organizmem, gdy codziennie będziecie jeść owsiankę? Wystarczy 10 dag dziennie
Płatki owsiane mają tyle wartości, że aż szkoda jeść na śniadanie zwykłe kanapki. Przekonajcie się sami.

W naszym kraju coraz powszechniej sięga się po płatki owsiane. Dodajecie do nich mleko lub jogurt, choć niektórzy bardziej cenią sobie gotowane w wodzie. Jadane są z miodem czy innym słodkim syropem i koniecznie z owocami. To danie, które możecie jeść przez okrągły rok i nadal nie mieć go dość. To dzięki dodawaniu sezonowych owoców, które zmieniają owsiankę o każdej porze roku, w całkiem inne danie. Oto dlaczego warto codziennie jeść owsiankę. Działanie zdrowotne płatków owsianych Płatki owsiane mają tak dużo korzystnych właściwości, że po prostu nie warto zastępować ich innym posiłkiem, np. zwykłymi kanapkami. Sami zobaczcie, jakie plusy przynosi regularne jedzenie płatków: Dostarczają antyoksydantów i zwalcza stany zapalne. To dzięki awentramidom występujących wyłącznie w płatkach owsianych. Wykryli je w owsiance naukowcy z Uniwersytetu Tufts. Rozszerzają naczynia krwionośne, poprawiają przepływ krwi. Poprawiają metabolizm. Płatki zawierają dużo błonnika, który poprawia przemianę materii i przyspiesza trawienie. Ugotowane płatki pęcznieją w brzuchu, dają uczucie sytości i powstrzymują przed podjadaniem. Poprawiają prace jelit. Płatki zawierają dużo beta-glukanu, który nadaje im żelowej konsystencji wyściełającej jelita, usprawniającej trawienie, ale też chroniącej przed chorobami jelit, w tym nowotworami. Obniżają poziom cholesterolu. Błonnik rozpuszczalny znajdujący się w płatkach owsianych, obniża poziom złego cholesterolu oraz zmniejsza jego wchłanianie do krwiobiegu. Aby walka z wysokim cholesterolem była skuteczna, codziennie trzeba dostarczyć sonie 10 g błonnika. Taką porcję znajdziecie już w 100 g płatków owsianych. Obniżają poziom cukru we krwi. To dzięki niskiemu indeksowi glikemicznemu, jaki mają płatki owsiane. Ale uwaga - czas gotowania wpływa na podniesienie indeksu, dlatego diabetycy najlepiej, gdy...

Herbata z kwiatów tego krzewu oczyszcza wątrobę i regule ciśnienie. Kwiatostany zbierajcie wieczorem
Adobe Stock
Newsy
Herbata z kwiatów tego krzewu oczyszcza wątrobę i reguluje przepływ krwi. Zbierajcie je wieczorem
Lilak pospolity, czyli po prostu bez, rośnie dziko i jest uprawiany w ogródkach. Nie czekajcie aż przekwitnie, tylko zbierzcie go by zrobić zdrową herbatkę.

Poznajecie te kwiaty? Mogą występować w kilku kolorach, ale to co przyciąga uwagę przechodniów, to nie tylko piękne kwiaty, tworzące ogromne kwiatostany, ale oszałamiający zapach. Jeśli komuś nie kwitną wiosną koło domu, to chętnie zrywa dziko rosnące gałązki i stawia w wazonie na stole. Na te kwiaty nie warto jednak tylko patrzeć, warto także je… pić. Podpowiadamy jak zrobić napar, kluczowy jest czas zbiorów. Przepis na przygotowanie naparu z bzu Lilak pospolity to oczywiście popularny w naszym kraju bez. Zanim przygotujecie z niego zdrowotną herbatkę, musicie odpowiednio zebrać i spreparować płatki. W tym celu na zbiory udajcie się o określonej porze dnia, a kwiaty suszcie w podany sposób: Zbiory kwiatostanów zaplanujcie na późne popołudnie lub wieczór. Poobrywajcie kwiaty z gałązek i włóżcie do słoika same kwiaty, upychając je ciasno. Słoiki zakręćcie i włóżcie do piekarnika rozgrzanego do 50 stopni Celsjusza na 3 godziny. Zbrązowiałe kwiaty wyjmijcie ze słoika, rozłóżcie jedną warstwą na papierze do pieczenia i pozostawcie do całkowitego wyschnięcia. Przygotowanie naparu i dawkowanie: 1 łyżeczkę suszonych kwiatów bzu zalejcie szklanka gorącej, ale nie wrzącej wody. Pozostawcie do zaparzenia na 5-7 minut, po tym czasie odcedźcie i pijcie. Herbatkę można pic nawet 2-3 razy dziennie. Na co stosować napar z bzu? Herbatkę z bzu można pić dla przyjemności lub przyjmować w przypadku nadciśnienia, biegunki,  problemów z wątrobą czy w obliczu ataku kaszlu. Jak widać działanie jest bardzo szerokie i tak stosowano go w medycynie ludowej. A na co poleca się do dziś? Kwiaty bzu zawierają syringinę – aktywny składnik biochemiczny, o leczniczych właściwościach, który pomaga w oczyszczaniu wątroby. Stosuje się go wspomagając leczenie zapalenia, stłuszczenia czy...

Herbata sułtana na odporność. Zrobicie ją ze składników, które macie w kuchni
Adobe Stock
Newsy
Herbata sułtana na odporność. Bez problemu zrobicie ją ze składników, które macie w kuchni
Kilka składników, kilkanaście minut pracy i otrzymacie specyfik, który poprawia odporność i obniża cholesterol. Niektórzy nawet twierdzą, że chroni przez Covid-19.

Ta indonezyjska herbatka nazywa się wedang uwuh, z czego „wedang” oznacza „napój”, a „uwuh” – „śmieci”. Swoją nazwę napar wziął stąd, że nie przecedza się go przez sito, tylko wszystkie składniki pływają w dzbanku czy szklance, sprawiając wrażenie, jakby pływały w nim śmieci. Niech was jednak nie zmyli ta zniechęcająca nazwa. Herbata jest naprawdę zdrowa i smaczna. W wersji oryginalnej zawiera poza składnikami, których my używamy, także korę z drzewa sappan, dzięki której napar zyskuje czerwoną barwę. My proponujemy zrobienie tej wartościowej herbatki wyłącznie ze składników dostępnych w naszym kraju. Kolor jest inny, jednak działanie pozostaje to samo.  Wedang uwuh – zdrowa herbatka sułtana. Doskonała na grypę Ta aromatyczna herbatka, pełna korzennych, orientalnych smaków jest podawana na ciepło, a nawet na gorąco. Jest słodka, smaczna i nie tylko rozgrzewa i chroni przed przeziębieniem, ale ma też inne prozdrowotne działania. Przygotowuje się ją z cynamonu, imbiru, goździków, kardamonu i trawy cytrynowej. Można ją posłodzić cukrem, ale jeszcze lepszy będzie miód. Poprawia odporność w czasie sezonu grypowego, może obniżać poziom złego cholesterolu, korzystnie działa na krążenie, zawiera przeciwutleniacze, działa więc też przeciwzapalnie. W czasie epidemii koronawirusa Indonezyjczycy są przekoanani, że chroni także przed Covid-19 i piją ją jako panaceum na tę chorobę. Przepis na herbatkę sułtana Składniki 1 kawałek imbiru 4-5 cm 5 liści limonki 2 liście laurowe 2 laski cynamonu 5 goździków 5 ziaren kardamonu 1 gwiazdka anyżu 1 łodyga trawy cytrynowej 2 łyżki miodu (lub do smaku) woda Przygotowanie Imbir obierzcie i pokrójcie wzdłuż, na podłużne...

Pyszne naleśniki bez mąki i jajek? Te 2 składniki sprawią, że nie będą gładkie i zwarte
Flickr
Newsy
Pyszne naleśniki bez mąki i jajek? Te 2 składniki sprawią, że będą zwarte, sycące i zdrowsze od zwykłych
Ten przepis to świetny pomysł dla osób poszukujących nowych, smakowitych rozwiązań kulinarnych. Naleśniki bez mleka, mąki pszennej i jajek brzmią niewiarygodnie, jednak są pyszne i sycące. Sprawdźcie to cudo. 

Naleśniki to świetne rozwiązanie na śniadanie, podwieczorek, obiad, a także deser. Nadzienia do naleśników można przygotowywać i dobierać wedle upodobań, jednak skład samych placków pozostaje praktycznie bez zmian. Do mąki i jajek, dodaje się wodę lub mleko, czasem wzbogacając je o masło lub śmietankę. Tym razem jest jednak inaczej.  Jak zrobić naleśniki ze zmielonych płatków owsianych? Ten wariant zachwyci z pewnością wszystkich kulinarnych odkrywców o otwartych umysłach. Delikatne w smaku, zwarte, gładkie i rumiane. Ich podstawą są płatki owsiane i woda. Takie połączenie przypadnie w szczególności do gustu osobom, które unikają jedzenia produktów z dodatkiem mąki pszennej, jak również tym, którzy pozostają na diecie wegańskiej, ponieważ nie ma tu składników pochodzenia zwierzęcego, takich jak masło, jajka czy mleko krowie.  Przepis na naleśniki z płatków owsianych  Składniki:  1 szklanka płatków owsianych  1 szklanka wody  Opcjonalnie szczypta soli  Tłuszcz do smażenia Sposób przygotowania:  Zmielcie płatki owsiane za pomocą blendera lub młynka. Możecie zmielić je na mąkę lub nieco grubiej, jeżeli chcecie uzyskać interesująca teksturę. Kolejną opcją jest użycie gotowej już mąki owsianej. Do zmielonych płatków dodajcie wodę i połączcie te dwa składniki za pomocą blendera lub łyżki. Jeżeli lubicie, możecie odrobinę posolić masę.  Na natłuszczoną patelnię wylewajcie ciasto partiami. Smażcie, aż zetnie się od spodu i delikatnie zarumieni. Następnie obróćcie i smażcie z drugiej strony, aż uzyskacie podobny efekt.  Przełóżcie na talerz i trzymajcie pod przykryciem 10 minut. Po tym czasie podawajcie z ulubionym nadzieniem. Smacznego!  Z czym podawać naleśniki z płatków owsianych?  Te naleśniki pasują...