Właściwości płatków owsianych są raczej powszechnie znane - doskonale działają na trawienie, są sycące i przede wszystkim można z nich zrobić błyskawiczne, smaczne śniadanie, które doda wam energii z samego rana.

Ale czy wiedzieliście, że można wykorzystać płatki w jeszcze inny sposób? Tym razem nie chodzi o „mleko” owsiane i inne tego rodzaju wynalazki. Zobaczcie, co trzeba zrobić z płatkami, by skuteczniej, w inny sposób, skorzystać z ich dobroczynnego działania. 

Co można zrobić z płatków zamiast owsianki?

Na myśl o płatkach, pierwszym skojarzeniem, jakie się pojawia, jest oczywiście owsianka. Płatki wykorzystuje się też jako dodatek do jogurtu, by stał się bardziej treściwy i sycący, czy do koktajlu albo smoothie. Stanowią też ciekawą alternatywę dla zwykłej bułki tartej i można panierować nimi kotlety. Jednak takiego wykorzystania płatków owsianych jeszcze nie znaliście.

Zobacz także:

Mogą wam one bowiem posłużyć także do zrobienia herbatki owsianej. Jest bogata w składniki, które znajdują się w samych płatkach, czyli witaminę B, E i K, błonnik oraz żelazo, potas, magnez, miedź, fosfor, cynk i sód. Ponadto, taka „herbatka” delikatnie uspokaja i łagodzi ból brzucha czy niestrawność. 

Jak działa napar z płatków owsianych?

Herbatka z płatków kosztuje dosłownie grosze, a ma wspaniałe właściwości. Jej dobroczynne działanie to między innymi:

  • poprawa trawienia

  • redukcja stresu i poczucia niepokoju

  • lepsza praca jelit

  • podkręcenie metabolizmu

Picie naparu z płatków owsianych może też nieco złagodzić objawy związane z niestrawnością, takie jak zaparcia czy wzdęcia. Herbatka jest pomocna także przy zrzucaniu wagi ze względu na to, że wspomaga pracę jelit i przyspiesza wydalanie produktów przemiany materii z organizmu. 

Jak zrobić herbatkę z płatków owsianych?

Przygotowanie naparu z płatków jest bardzo proste. Do rondelka wsypcie pół szklanki płatków owsianych, a następnie zalejcie je 500 ml wody. Doprowadźcie do wrzenia, a następnie gotujcie płatki na małym ogniu przez 30 minut. Po tym czasie przykryjcie garnek i odstawcie go na godzinę. 

Teraz należy przecedzić herbatkę na sitku albo gazie i przelać do szklanek. Napar najlepiej jest pić raz dziennie na kwadrans przed posiłkiem, po 3 razy w tygodniu.