
Owsianka uchodzi za jedną z najzdrowszych propozycji na śniadanie, choć nie wszyscy potrafią się do niej przekonać. Argumentują, że jest nijaka i po prostu im nie smakuje. Zwykle owsiankę podaje się na słodko i wówczas rzeczywiście, gdy przesadzi się z cukrem, nie wychodzi zbyt smaczna. Dzieje się tak przez błąd, który popełniamy również w przypadku innych dań.
Co zrobić, gdy owsianka wychodzi mdła?
Potrawy są smaczne wtedy, gdy „gra” się w nich różnymi smakami. Śniadanie złożone z płatków owsianych, słodkiego jogurtu, owoców i miodu może się wydawać mdłe, bo jest po prostu za słodkie. Trzeba dodać tu coś, co przełamie słodycz i sposobem na to jest… sól. Nawet, jeśli robicie owsiankę z owocami, do gotujących się płatków zawsze wsypcie szczyptę soli. Zupełnie odmieni to charakter tej potrawy.
Dokładnie odwrotnie można postąpić przygotowując owsiankę na słono. Poza solą i pieprzem, wsypcie do niej odrobinę cukru, który urozmaici danie. Sprawdźcie, jak zrobić taką owsiankę z poniższego, prostego przepisu.
Przepis na owsiankę na słono z pomidorami
Składniki:
-
pół szklanki płatków owsianych
-
garść pomidorków koktajlowych
-
100 g sera mozzarella
-
1 łyżka oliwy z oliwek
-
kilka liści bazylii
-
szczypta cukru
-
sól
-
pieprz
Przygotowanie:
-
Wsypcie płatki do rondelka i zalejcie wodą tak, by jej poziom znajdował się około 1 cm nad płatkami. Doprawcie solą, pieprzem oraz szczyptą cukru. Zamieszajcie i zagotujcie.
-
Gdy całość zacznie już “bulgotać”, zmniejszcie ogień i mieszajcie od czasu do czasu, żeby płatki się nie przypaliły. Jeśli trzeba, dolejcie trochę wody.
-
W międzyczasie pokrójcie pomidorki na pół. Podgrzejcie oliwę na patelni, wrzućcie pomidorki i podsmażcie. Doprawcie szczyptą soli.
-
Gdy płatki się już ugotują, przełóżcie je na patelnię z pomidorami i podsmażajcie kilka chwil.
-
Przełóżcie owsiankę do miski. Z wierzchu ułóżcie kawałki mozzarelli i udekorujcie świeżą bazylią. Smacznego!