Jecie truskawki z cukrem? Meksykanie pewnie wyśmialiby Polaków. Uważają oni, że najlepiej smak owoców podkreśla przyprawa o zupełnie innym, przeciwstawnym smaku. W Meksyku nikt nie wpadłby na to, żeby owoce dodatkowo posypać cukrem. Zamiast tego jada się je w tej ciekawej posypce.
Owoce w słono-ostrej odsłonie
Mieszkańcy egzotycznych krajów, w tym szczególnie Meksyku, chwalą sobie jedzenie owoców z tą przyprawą. Robią lub kupują oni specjalną ostrą mieszankę, którą posypują owoce. Przyprawa ma swoją nawę: tajin. Ma bardzo specyficzny, mocno ostry i słony smak. Jeśli chcielibyście spróbować czegoś podobnego, zmieszajcie sproszkowaną paprykę chili z solą gruboziarnistą.
Szczypta takiej mieszanki wystarczy, by wydobyć smak owoców. Najczęściej jada się w ten sposób bardzo słodkie owoce takie jak:
- Arbuzy
- Świeże ananasy
- Melony
- Brzoskwinie
Gdybyście wybrali się do Meksyku lub niektórych krajów Azji Południowo-Wschodniej i zakupili świeże owoce na ulicy, z dużym prawdopodobieństwem podadzą je wam właśnie z dodatkiem takiej posypki.
Zobacz także:
Cukier do owoców?
Owoce są naturalne słodkie, dodawanie do nich cukru mija się z celem. Żeby wytworzyć głębszy, lepszy smak, warto dodać do nich zupełnie inne aromaty. Posypka z soli i chili sprawdza się tu idealnie. Jeśli lubicie takie ciekawe smaki na pewno docenicie ten pomysł. Inne zaskakujące połączenia wykorzystujące ten trik to:
- Czekolada z dodatkiem chili
- Ananas w daniach na słono (np. kotlet schabowy z ananasem)
- Słony karmel, czyli masa karmelowa z dodatkiem soli
- Słodki popcorn
- Mięso w miodowej glazurze
Te połączenia smakowe mają wielu fanów. Niedawno informowaliśmy was też o zaskakującym pomyśle dodania pieprzu do truskawek. Wielu z was chwaliło sobie bardzo to połączenie. Jeśli jeszcze nie próbowaliście jedzenia truskawek z pieprzem albo innych owoców ze słono-ostrą posypką, koniecznie spróbujcie. Na początku smak wydaje się dziwny, ale po jakimś czasie zrozumiecie, że wydobywa to ukryte nuty smakowe.