Owoce z cukrem? Nigdy! Najlepiej smakują posypane tą ostro-słoną przyprawą. Spróbowalibyście?
AdobeStock
Newsy

Owoce z cukrem? Nigdy! Najlepiej smakują posypane tą ostro-słoną przyprawą. Spróbowalibyście?

Nie wpadlibyście na to! Owoce z tą przyprawą? Podobno smak jest niesamowity!

Jecie truskawki z cukrem? Meksykanie pewnie wyśmialiby Polaków. Uważają oni, że najlepiej smak owoców podkreśla przyprawa o zupełnie innym, przeciwstawnym smaku. W Meksyku nikt nie wpadłby na to, żeby owoce dodatkowo posypać cukrem. Zamiast tego jada się je w tej ciekawej posypce.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Owoce w słono-ostrej odsłonie

Mieszkańcy egzotycznych krajów, w tym szczególnie Meksyku, chwalą sobie jedzenie owoców z tą przyprawą. Robią lub kupują oni specjalną ostrą mieszankę, którą posypują owoce. Przyprawa ma swoją nawę: tajin. Ma bardzo specyficzny, mocno ostry i słony smak. Jeśli chcielibyście spróbować czegoś podobnego, zmieszajcie sproszkowaną paprykę chili z solą gruboziarnistą.

Szczypta takiej mieszanki wystarczy, by wydobyć smak owoców. Najczęściej jada się w ten sposób bardzo słodkie owoce takie jak:

  • Arbuzy
  • Świeże ananasy
  • Melony
  • Brzoskwinie

Gdybyście wybrali się do Meksyku lub niektórych krajów Azji Południowo-Wschodniej i zakupili świeże owoce na ulicy, z dużym prawdopodobieństwem podadzą je wam właśnie z dodatkiem takiej posypki.

Zobacz także
Owoce, warzywa, jajka - rolnicy sprzedają to na e-bazarku. Zamówilibyście jedzenie przez kuriera?

Owoce, warzywa, jajka - rolnicy sprzedadzą to na e-bazarku. Zamówilibyście jedzenie przez kuriera?

Genialny patent na muszki owocówki w kuchni. Działa w 1 dzień

Genialny patent na muszki owocówki w kuchni. Działa w 1 dzień

Cukier do owoców?

Owoce są naturalne słodkie, dodawanie do nich cukru mija się z celem. Żeby wytworzyć głębszy, lepszy smak, warto dodać do nich zupełnie inne aromaty. Posypka z soli i chili sprawdza się tu idealnie. Jeśli lubicie takie ciekawe smaki na pewno docenicie ten pomysł. Inne zaskakujące połączenia wykorzystujące ten trik to:

  • Czekolada z dodatkiem chili
  • Ananas w daniach na słono (np. kotlet schabowy z ananasem)
  • Słony karmel, czyli masa karmelowa z dodatkiem soli
  • Słodki popcorn
  • Mięso w miodowej glazurze

Te połączenia smakowe mają wielu fanów. Niedawno informowaliśmy was też o zaskakującym pomyśle dodania pieprzu do truskawek. Wielu z was chwaliło sobie bardzo to połączenie. Jeśli jeszcze nie próbowaliście jedzenia truskawek z pieprzem albo innych owoców ze słono-ostrą posypką, koniecznie spróbujcie. Na początku smak wydaje się dziwny, ale po jakimś czasie zrozumiecie, że wydobywa to ukryte nuty smakowe.

Szarlotka z dodatkiem
Newsy
Niektórzy dodają coś nieoczekiwanego do szarlotki. Wytrzeszczycie oczy, gdy to przeczytacie
Nie uwierzycie, że można dodawać ten składnik do szarlotki! Kreatywność ludzi nie zna granic!

Szarlotka to znane i ukochane ciasto z jabłkami. Jada się je nie tylko w Polsce, ale też na świecie. W Stanach Zjednoczonych niektórzy mają osobliwe upodobania smakowe i dodają do szarlotki jeden bardzo dziwny składnik… Dodatki do szarlotki Nikogo nie dziwi dodawanie do szarlotki: Goździków, które wzmacniają jej smak. Podawanie szarlotki na ciepło z lodami to też klasyk i wiele osób uwielbia to połączenie.  Dodawanie do szarlotki szczypty soli, by podkreślić jej słodycz także nie jest wcale szokująca. Gwarantujemy wam jednak, że będziecie zaskoczeni, jak przeczytacie w jaki sposób niektórzy jedzą szarlotkę. Szarlotka z niezwykłym dodatkiem Okazuje się, że niektórym ludziom nie wystarcza sam słodki smak szarlotki. Postanawiają wzbogacić ją oni o kaloryczny dodatek, który z pozoru zupełnie nie pasuje do tego ciasta. Dodają oni do szarlotki… ser! Nie jest to jednak ser biały, który mógłby wydawać się całkiem normalnym pomysłem. Chodzi o żółty, dojrzały ser cheddar! Osoby, które kochają to połączenie, mówią, że najsmaczniejszy jest cienki plasterek żółtego sera położony na świeżej szarlotce, która jeszcze jest gorąca. Gdy ser się topi, zmienia się też jego struktura. Podobno ser cheddar podany na szarlotce jest wtedy najlepszy. Niektórzy kładą jeszcze na wierzchu lody waniliowe. Znany amator szarlotki z serem Były prezydent Stanów Zjednoczonych Harry Truman, który uwielbiał nietypowe połączenia smakowe, najchętniej zajadał się właśnie szarlotką z serem cheddar. Był on znany ze swoich niezwykłych upodobań kulinarnych. Posiłki zamawiane przez prezydenta były zawsze złożone z wielu dań i niekiedy nawet jego kucharze przyjmujący zamówienia nie mogli uwierzyć w to, co zażyczył...

Nie tylko masło i sól. Co dodać do gotowanego bobu by był najsmaczniejszy?
AdobeStock
Newsy
Nie tylko masło i sól. Co dodać do gotowanego bobu, by był najsmaczniejszy?
To najlepsze dodatki do gotowanego bobu. Podany w ten sposób będzie najsmaczniejszy.

Rozpoczyna się sezon na młody bób. Ta roślina strączkowa jest uwielbiana przez wiele osób w Polsce. Sezon na bób jest krótki, ale przez cały rok można dostać mrożony bób, który jest równie pyszny i wartościowy. Wiele osób twierdzi, że najlepsze dodatki do bobu to masło i sól . Okazuje się jednak, że jest wiele ciekawszych sposobów na podawanie gorącego bobu. Poznajcie te ciekawe propozycje i zainspirujcie się nimi. Jak podawać gotowany bób? Najbardziej tradycyjną metodą serwowania bobu, jest jego delikatne podgotowanie w osolonej wodzie, a następnie podanie z dodatkiem masła. Wiele osób robi to jednak w inny sposób. Okazuje się, że niektóre dodatki świetnie mogą podkreślić smak bobu i go wzmocnić. Koperek do gotowanego bobu Oprócz masła i soli, posypcie gotowany bób koperkiem. Ta delikatna przyprawa spowoduje odświeżenie dania. Bób nabierze lekkości i delikatnego posmaku, jednak koperek nie zdominuje go. Gotowany bób z masłem i czosnkiem Jeśli lubicie smak czosnku i preferujecie bardziej wyraźne smaki, możecie dodać do bobu ząbek czosnku rozgnieciony za pomocą wyciskarki do czosnku. Wymieszajcie jeszcze gorący, ugotowany bób z masłem i czosnkiem, a będzie smakował wybitnie. Bób na ostro Smak bobu doskonale wzmocni też papryczka chili. Wykorzystajcie świeże chili lub sproszkowaną ostrą paprykę. Mała ilość wystarczy, a bób będzie smakował nieprzeciętnie i zachwyci wszystkich. Bób z dodatkiem... mięty To już bardziej niestandardowy dodatek. Lekki, młody bób można podkreślić smakiem świeżej mięty . Oprócz tego, skropcie bób sokiem z cytryny i oprószcie gruboziarnistą solą. To niestandardowe połączenie, w którym możecie się zakochać. Bób w...

owoce niezdrowe
AdobeStock
Newsy
Unikajcie tego jedzenia zimą. Bardzo szkodzi zdrowiu
Nawet z pozoru zdrowa żywność może być szkodliwa dla naszych organizmów zimą - sprawdźcie dlaczego!

Wszyscy wiele razy słyszeliśmy porady dotyczące tego jakie owoce i warzywa jeść, by zachować zdrowie i wysoką odporność zimą. Ale czy wiecie, że nie wszystkie te produkty są dla nas dobre i zdrowe? Sprawdźcie, co można jeść, a czego się powinno unikać zimą. Świat pędzi do przodu. Niestety, ewolucja nie nadąża za tym szaleńczym pędem. To, co dawniej było dla nas zupełnie niedostępne, dziś możemy bez problemu przez cały rok kupić w sklepie. Czy kilka tysięcy lat temu mieszkaniec Europy jadł zimą pomidory? Oczywiście, że nie. Co więcej – nie jadł ich także latem, ponieważ te warzywa przypłynęły do nas zaledwie kilka wieków temu na statkach pierwszych zdobywców Ameryki! A czy jeszcze dwieście lat temu Polacy zajadali się zimą cytrusami? Odpowiedź wydaje się być oczywista – wtedy pomarańcze jedli jedynie mieszkańcy krajów basenu Morza Śródziemnego, a w Polsce jedzono to, co zawsze rosło w naszej części Europy. Bardzo często alergie pokarmowe spowodowane są właśnie tym, że różne owoce i warzywa są dla naszych organizmów czymś zupełnie nowym, ponieważ nasi przodkowie ich nie znali. Dlatego wbrew pozorom niektóre produkty mogą być dla nas szkodliwe – zwłaszcza zimą. Czego nie powinno się jeść zimą? Jeśli nie jesteśmy pewni, czy możemy zjeść dane warzywo lub owoc, spróbujmy sobie odpowiedzieć na pytanie: „Czy mój przodek 200 lat temu miał dostęp do tych produktów?”. Można sobie łatwo wyobrazić, że w grudniu nikt nie jadł świeżych pomidorów albo truskawek. Królowała za to kapusta, kasza i suszone owoce. Zasadniczo zimą powinno się unikać przede wszystkim egzotycznych owoców, które naturalnie nigdy w Polsce nie występowały oraz warzyw, na które nie ma aktualnie sezonu. Dlatego nie powinniście jeść: Kiwi – te...

Rabarbar to owoc czy warzywo? A może żadne z powyższych? To nie takie oczywiste
Pixabay
Newsy
Rabarbar to owoc czy warzywo? A może żadne z powyższych? To nie takie oczywiste
Zastanawialiście się kiedyś nad tym? Mamy odpowiedź!

Rabarbar to popularna roślina sezonowa, którą możecie dostać w marketach, na ryneczkach, a może nawet samodzielnie hodujecie go na własnej działce. Rabarbar jest bardzo kwaśny, ale po lekkim posłodzeniu dobrze komponuje się z mięsami , smakuje wybitnie pod kruszonką i jest naprawdę smaczny w galaretce . Z rabarbaru można robić też lody i kompot. Rabarbar – warzywo czy owoc? Sezon na rabarbar w pełni. Może przy tej okazji zastanawialiście się kiedyś czy to warzywo czy owoc? Kulturowo przyjęło się, że rośliny spożywane na słodko, w deserach lub z dodatkiem cukru to owoce, a te podawane częściej w wytrawnej wersji, to warzywa. Tymczasem to nie jest poprawna klasyfikacja. Tak naprawdę owocem jest nawet… pomidor. Do jakiej grupy zaliczyć zatem rabarbar? Niby je się go na słodko, ale z drugiej strony przecież rabarbar wcale nie ma pestek, które są zazwyczaj w owocach? Okazuje się, ze rabarbar to warzywo. Inaczej rabarbar nazywa się rzewieniem. Najczęściej jada się jego łodygi. Liście i korzenie rabarbaru mogą być trujące . Czerwone łodygi rabarbaru są kwaśne i cierpkie, ale też lekko słodkie. Im bardziej intensywny kolor łodygi, tym słodszy smak rabarbaru. Mimo to, żeby wykorzystać go w kuchni najczęściej się go dosładza i dusi, lub piecze z dodatkiem cukru albo miodu. Właściwości odżywcze rabarbaru Rabarbar jest bardzo zdrowy, chociaż niektóre osoby powinny uważać i nie przesadzać z jego ilością z uwagi na zawartość kwasu szczawiowego . W rabarbarze znajdziecie: Zdrowe kwasy organiczne: kwas cytrynowy i jabłkowy Minerały: potas, magnez, żelazo i trochę jodu Witaminę A (najwięcej mają mocno dojrzałe łodygi) Witaminę c Witaminę E Kwas foliowy Błonnik regulujący pracę jelit Włączcie rabarbar do swojej diety w różnych formach, a poprawicie jej...