Owoce z cukrem? Nigdy! Najlepiej smakują posypane tą ostro-słoną przyprawą. Spróbowalibyście?
AdobeStock
Newsy

Owoce z cukrem? Nigdy! Najlepiej smakują posypane tą ostro-słoną przyprawą. Spróbowalibyście?

Nie wpadlibyście na to! Owoce z tą przyprawą? Podobno smak jest niesamowity!

Jecie truskawki z cukrem? Meksykanie pewnie wyśmialiby Polaków. Uważają oni, że najlepiej smak owoców podkreśla przyprawa o zupełnie innym, przeciwstawnym smaku. W Meksyku nikt nie wpadłby na to, żeby owoce dodatkowo posypać cukrem. Zamiast tego jada się je w tej ciekawej posypce.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Owoce w słono-ostrej odsłonie

Mieszkańcy egzotycznych krajów, w tym szczególnie Meksyku, chwalą sobie jedzenie owoców z tą przyprawą. Robią lub kupują oni specjalną ostrą mieszankę, którą posypują owoce. Przyprawa ma swoją nawę: tajin. Ma bardzo specyficzny, mocno ostry i słony smak. Jeśli chcielibyście spróbować czegoś podobnego, zmieszajcie sproszkowaną paprykę chili z solą gruboziarnistą.

Szczypta takiej mieszanki wystarczy, by wydobyć smak owoców. Najczęściej jada się w ten sposób bardzo słodkie owoce takie jak:

  • Arbuzy
  • Świeże ananasy
  • Melony
  • Brzoskwinie

Gdybyście wybrali się do Meksyku lub niektórych krajów Azji Południowo-Wschodniej i zakupili świeże owoce na ulicy, z dużym prawdopodobieństwem podadzą je wam właśnie z dodatkiem takiej posypki.

Zobacz także
Owoce, warzywa, jajka - rolnicy sprzedają to na e-bazarku. Zamówilibyście jedzenie przez kuriera?

Owoce, warzywa, jajka - rolnicy sprzedadzą to na e-bazarku. Zamówilibyście jedzenie przez kuriera?

Genialny patent na muszki owocówki w kuchni. Działa w 1 dzień

Genialny patent na muszki owocówki w kuchni. Działa w 1 dzień

Cukier do owoców?

Owoce są naturalne słodkie, dodawanie do nich cukru mija się z celem. Żeby wytworzyć głębszy, lepszy smak, warto dodać do nich zupełnie inne aromaty. Posypka z soli i chili sprawdza się tu idealnie. Jeśli lubicie takie ciekawe smaki na pewno docenicie ten pomysł. Inne zaskakujące połączenia wykorzystujące ten trik to:

  • Czekolada z dodatkiem chili
  • Ananas w daniach na słono (np. kotlet schabowy z ananasem)
  • Słony karmel, czyli masa karmelowa z dodatkiem soli
  • Słodki popcorn
  • Mięso w miodowej glazurze

Te połączenia smakowe mają wielu fanów. Niedawno informowaliśmy was też o zaskakującym pomyśle dodania pieprzu do truskawek. Wielu z was chwaliło sobie bardzo to połączenie. Jeśli jeszcze nie próbowaliście jedzenia truskawek z pieprzem albo innych owoców ze słono-ostrą posypką, koniecznie spróbujcie. Na początku smak wydaje się dziwny, ale po jakimś czasie zrozumiecie, że wydobywa to ukryte nuty smakowe.

Szarlotka z dodatkiem
Newsy
Niektórzy dodają coś nieoczekiwanego do szarlotki. Wytrzeszczycie oczy, gdy to przeczytacie
Nie uwierzycie, że można dodawać ten składnik do szarlotki! Kreatywność ludzi nie zna granic!

Szarlotka to znane i ukochane ciasto z jabłkami. Jada się je nie tylko w Polsce, ale też na świecie. W Stanach Zjednoczonych niektórzy mają osobliwe upodobania smakowe i dodają do szarlotki jeden bardzo dziwny składnik… Dodatki do szarlotki Nikogo nie dziwi dodawanie do szarlotki: Goździków, które wzmacniają jej smak. Podawanie szarlotki na ciepło z lodami to też klasyk i wiele osób uwielbia to połączenie.  Dodawanie do szarlotki szczypty soli, by podkreślić jej słodycz także nie jest wcale szokująca. Gwarantujemy wam jednak, że będziecie zaskoczeni, jak przeczytacie w jaki sposób niektórzy jedzą szarlotkę. Szarlotka z niezwykłym dodatkiem Okazuje się, że niektórym ludziom nie wystarcza sam słodki smak szarlotki. Postanawiają wzbogacić ją oni o kaloryczny dodatek, który z pozoru zupełnie nie pasuje do tego ciasta. Dodają oni do szarlotki… ser! Nie jest to jednak ser biały, który mógłby wydawać się całkiem normalnym pomysłem. Chodzi o żółty, dojrzały ser cheddar! Osoby, które kochają to połączenie, mówią, że najsmaczniejszy jest cienki plasterek żółtego sera położony na świeżej szarlotce, która jeszcze jest gorąca. Gdy ser się topi, zmienia się też jego struktura. Podobno ser cheddar podany na szarlotce jest wtedy najlepszy. Niektórzy kładą jeszcze na wierzchu lody waniliowe. Znany amator szarlotki z serem Były prezydent Stanów Zjednoczonych Harry Truman, który uwielbiał nietypowe połączenia smakowe, najchętniej zajadał się właśnie szarlotką z serem cheddar. Był on znany ze swoich niezwykłych upodobań kulinarnych. Posiłki zamawiane przez prezydenta były zawsze złożone z wielu dań i niekiedy nawet jego kucharze przyjmujący zamówienia nie mogli uwierzyć w to, co zażyczył...

Nie tylko masło i sól. Co dodać do gotowanego bobu by był najsmaczniejszy?
AdobeStock
Newsy
Nie tylko masło i sól. Co dodać do gotowanego bobu, by był najsmaczniejszy?
To najlepsze dodatki do gotowanego bobu. Podany w ten sposób będzie najsmaczniejszy.

Rozpoczyna się sezon na młody bób. Ta roślina strączkowa jest uwielbiana przez wiele osób w Polsce. Sezon na bób jest krótki, ale przez cały rok można dostać mrożony bób, który jest równie pyszny i wartościowy. Wiele osób twierdzi, że najlepsze dodatki do bobu to masło i sól . Okazuje się jednak, że jest wiele ciekawszych sposobów na podawanie gorącego bobu. Poznajcie te ciekawe propozycje i zainspirujcie się nimi. Jak podawać gotowany bób? Najbardziej tradycyjną metodą serwowania bobu, jest jego delikatne podgotowanie w osolonej wodzie, a następnie podanie z dodatkiem masła. Wiele osób robi to jednak w inny sposób. Okazuje się, że niektóre dodatki świetnie mogą podkreślić smak bobu i go wzmocnić. Koperek do gotowanego bobu Oprócz masła i soli, posypcie gotowany bób koperkiem. Ta delikatna przyprawa spowoduje odświeżenie dania. Bób nabierze lekkości i delikatnego posmaku, jednak koperek nie zdominuje go. Gotowany bób z masłem i czosnkiem Jeśli lubicie smak czosnku i preferujecie bardziej wyraźne smaki, możecie dodać do bobu ząbek czosnku rozgnieciony za pomocą wyciskarki do czosnku. Wymieszajcie jeszcze gorący, ugotowany bób z masłem i czosnkiem, a będzie smakował wybitnie. Bób na ostro Smak bobu doskonale wzmocni też papryczka chili. Wykorzystajcie świeże chili lub sproszkowaną ostrą paprykę. Mała ilość wystarczy, a bób będzie smakował nieprzeciętnie i zachwyci wszystkich. Bób z dodatkiem... mięty To już bardziej niestandardowy dodatek. Lekki, młody bób można podkreślić smakiem świeżej mięty . Oprócz tego, skropcie bób sokiem z cytryny i oprószcie gruboziarnistą solą. To niestandardowe połączenie, w którym możecie się zakochać. Bób w...

owoce niezdrowe
AdobeStock
Newsy
Unikajcie tego jedzenia zimą. Bardzo szkodzi zdrowiu
Nawet z pozoru zdrowa żywność może być szkodliwa dla naszych organizmów zimą - sprawdźcie dlaczego!

Wszyscy wiele razy słyszeliśmy porady dotyczące tego jakie owoce i warzywa jeść, by zachować zdrowie i wysoką odporność zimą. Ale czy wiecie, że nie wszystkie te produkty są dla nas dobre i zdrowe? Sprawdźcie, co można jeść, a czego się powinno unikać zimą. Świat pędzi do przodu. Niestety, ewolucja nie nadąża za tym szaleńczym pędem. To, co dawniej było dla nas zupełnie niedostępne, dziś możemy bez problemu przez cały rok kupić w sklepie. Czy kilka tysięcy lat temu mieszkaniec Europy jadł zimą pomidory? Oczywiście, że nie. Co więcej – nie jadł ich także latem, ponieważ te warzywa przypłynęły do nas zaledwie kilka wieków temu na statkach pierwszych zdobywców Ameryki! A czy jeszcze dwieście lat temu Polacy zajadali się zimą cytrusami? Odpowiedź wydaje się być oczywista – wtedy pomarańcze jedli jedynie mieszkańcy krajów basenu Morza Śródziemnego, a w Polsce jedzono to, co zawsze rosło w naszej części Europy. Bardzo często alergie pokarmowe spowodowane są właśnie tym, że różne owoce i warzywa są dla naszych organizmów czymś zupełnie nowym, ponieważ nasi przodkowie ich nie znali. Dlatego wbrew pozorom niektóre produkty mogą być dla nas szkodliwe – zwłaszcza zimą. Czego nie powinno się jeść zimą? Jeśli nie jesteśmy pewni, czy możemy zjeść dane warzywo lub owoc, spróbujmy sobie odpowiedzieć na pytanie: „Czy mój przodek 200 lat temu miał dostęp do tych produktów?”. Można sobie łatwo wyobrazić, że w grudniu nikt nie jadł świeżych pomidorów albo truskawek. Królowała za to kapusta, kasza i suszone owoce. Zasadniczo zimą powinno się unikać przede wszystkim egzotycznych owoców, które naturalnie nigdy w Polsce nie występowały oraz warzyw, na które nie ma aktualnie sezonu. Dlatego nie powinniście jeść: Kiwi – te...

Włoskie babcie makaron gotują tylko w taki sposób. Dzięki temu zawsze smakuje on doskonale
AdobeStock
Newsy
Włoskie babcie makaron gotują tylko w taki sposób. Dzięki temu zawsze smakuje on doskonale
Wiecie, jak zrobić smaczny makaron w włoskim stylu? Skorzystajcie z porady najbardziej doświadczonych w tym zakresie kucharzy, czyli włoskich babć.

Nie ma co ukrywać, Mistrzami świata w gotowaniu makaronu są bezapelacyjnie Włosi. Kraj ten w końcu słynie z potraw przyrządzanych na bazie makaronu i naprawdę trudno znaleźć osobę, której nie cieknie ślinka na myśl o spaghetti pachnącym świeżymi pomidorami.  W kwestii gotowania największą skarbnicą wiedzy w każdym kraju zdecydowanie są osoby starsze, które z racji doświadczenia mają ogromną wiedzę na ten temat. Jedna z użytkowniczek TikToka nagrała film ze swoją babcią Włoszką, która pokazała jak przyrządza proste spaghetti i poinstruowała widzów, w jaki sposób należy gotować makaron. Ile soli powinno się dodawać do makaronu? Kto spróbował dań z różnych stron świata ten przyzna, że polska kuchnia wypada niestety przy nich dość blado - chodzi tutaj o kwestię smaku. Polacy nie używają zbyt wielu przypraw, przez co większość naszych potraw ma dość łagodny smak. Zwłaszcza w porównaniu z bardzo ostrymi potrawami typowymi na przykład dla kuchni koreańskiej. Problem ten widać też w przypadku gotowania makaronu. Być może z ostrożności i przyzwyczajenia wielu z nas wodę na makaron soli dość symbolicznie. Zupełnie inaczej robią to Włosi! Makaron solą oni bardzo szczodrze, ponieważ wówczas całe danie nabiera charakteru i ma o wiele lepszy smak. Można się nawet spotkać z radą mówiącą o tym, że woda na makaron powinna być tak słona, jak Morze Śródziemne... Jakim sposobem Włosi sprawiają więc, że ich dania nie są przesolone i smakują wszystkim na całym świecie? Chodzi o szczególną roztropność podczas solenia całej już potrawy czy też sosu. Niektóre włoskie gospodynie w ogóle odpuszczają ten etap i pozwalają, by słony smak makaronu przeniknął do całego dania już po połączeniu z sosem. Przepis na szybkie spaghetti z pomidorkami koktajlowymi Do przygotowania tego makaronu potrzeba niewiele...