Owoce i warzywa w Polsce droższe od mięsa. Już wiadomo dlaczego
Adobe Stock
Newsy

Owoce i warzywa w Polsce droższe od mięsa. Już wiadomo dlaczego

Nie od dziś wiadomo, że zimą ceny warzyw i owoców w warzywniakach, sklepach, a także na targach jest dość wysoka.

Oczywiście ma to związek z  sezonowością danych produktów na rynku. W tym roku wydaje się jednak, że wahanie cen wymknęło się spod kontroli.

Pomidory, ogórki, sałata, kalafiory, brokuły – wszystkie te warzywa w zimie dostarczają na polski rynek zagraniczni producenci.

Polscy klienci często nie są nawet świadomi, że na ich stołach w styczniu, lutym, czy marcu goszczą warzywa i owoce z różnych zakątków świata.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Dlaczego warzywa importowane są teraz tak drogie?

Jak już wspomnieliśmy, ceny tych eksportowych produktów w sezonie zimowo-wiosennym nigdy nie należały do najbardziej zachęcających.

Taki stan był jednak czymś naturalnym. Obecnie na tego typu produkty mogą pozwolić sobie tylko naprawdę dobrze sytuowani mieszkańcy naszego kraju.

Kilka tygodni temu pisaliśmy już o tym, że cena na przykład pomidorów dosłownie zwala z nóg, a do niedawna podstawowy produkt stał się niemalże towarem deficytowym.

Zobacz także
czy mięso podrożeje

Jak drożyzna, to już na całego. Szykujcie się na podwyżkę cen ulubionego mięsa Polaków

wzrost cen 2021

Eksperci nie mają wątpliwości. Niedługo czekają nas podwyżki cen 2 najpopularniejszych produktów spożywczych

Cena importowanych pomidorów dosłownie szaleje. Zwykłe pomidory średniej jakości, które nigdy nie dorównają tym z sezonu kosztują nieraz nawet 10 zł za kilogram.

Tego typu ceny w delikatesach i małych sklepach są czymś normalnym. To jednak nie wszystko. Niewiele lepiej jest nawet w supermarketach czy na bazarach.

Gdzie leży przyczyna wzrostu cen importowanych warzyw i owoców? Czy chodzi tutaj o wzrastającą w ostatnim czasie inflację?

Odpowiedź brzmi: niekoniecznie. Oczywiście inflacja ma pewne przełożenie na ceny wszystkich produktów spożywczych, ale w tym przypadku jest ono minimalne.

Przyczyn drożyzny należy szukać gdzie indziej. Po pierwsze winna jest pandemia. Zrzucanie winy na koronawirusa stało się modne niemal we wszystkich aspektach naszego życia, ale nie da się uciec od tego rodzaju odpowiedzi.

Dlaczego pomidory kosztują tyle co mięso?

COVID-19 wpłynął na przepustowość łańcuchów dostaw i zakłócił obroty świeżymi warzywami z ciepłych krajów do Polski i innych państw środkowoeuropejskich.

To jednak nie wszystko. Bardzo duży wpływ na podwyżki cen importowanych owoców i warzyw miały anomalie pogodowe, które przydarzyły się w krajach produkujących żywność na eksport.

Hiszpania, Portugalia, Maroko, Izrael, Egipt – w tych wydawałoby się ciepłych krajów nie brakowało nagłych spadków temperatur, a w niektórych przypadkach dużych opadów śniegu.

W wyniku tych wszystkich zawirowań w sklepach dochodzi do naprawdę kuriozalnych cenowych zdarzeń.

Za kilogram pomidorów, ogórków czy papryki płaci się nieraz tyle co za 2 kilogramy wieprzowej szynki czy za kilogram wołowiny. Czy świat stanął na głowie?

Czytaj także:

 

Czy pomidory z kiełkami w środku można zjeść?
Adobe Stock
Newsy
Czy pomidory z kiełkami w środku można zjeść? 
Widzieliście kiedyś kiełkujące od wewnątrz pomidory? Białe kiełki wewnątrz tego warzywa wcale nie muszą oznaczać zepsucia, ale czy można je jeść?

Pomidory z kiełkami w środku nie należą do najczęściej spotykanych widoków w kuchni, ale wraz ze wzrastającą temperaturą w mieszkaniach i domach, po rozkrojeniu warzywa możecie natknąć się na taki obrazek. Ma to oczywiście związek z przyspieszeniem procesów wzrastania nasion pomidora przy zachowanej odpowiedniej wilgoci miąższu i zapewnieniu większego ciepła. Czy zjedzenie takiego pomidora grozi nieprzyjemnymi skutkami ubocznymi? Czy można zjeść pomidory z kiełkami w środku? Odpowiedź na pytanie, czy zjedzenie kiełkujących od wewnątrz pomidorów jest niebezpieczne dla zdrowia jest w sama w sobie prosta i krótka – nie. Jeżeli przydarzy wam się takie „nietypowe zachowanie” przejrzałego pomidora, jego zjedzenie nie powinno zagrozić waszemu zdrowiu. Inną sprawą jest to, że tego rodzaju pomidor z pewnością nie będzie należał do najsmaczniejszych. Jeżeli jednak postanowicie go zjeść, wcześniej dokładnie przyjrzyjcie się jego powierzchni. Dokładnie sprawdźcie, czy na pomidorze nie ma śladów pleśni, zepsucia, gnicia – wszystkie te przesłanki kategorycznie wykluczają możliwość jego spożycia. Zjedzenie spleśniałego, zepsutego lub zgniłego pomidora jest najprostszą drogą do tego, by przyprawić własny organizm o niepotrzebne sensacje żołądkowe, a nawet groźne w skutkach zatrucie. Dlaczego pomidory kiełkują od wewnątrz? Jak już wspomnieliśmy, kiełkowanie pomidora od środka nie zdarza się zbyt często. Eksperci twierdzą, że zanim pomidor zdążyłby zakiełkować w warunkach domowych, wcześniej raczej pokryłby się pleśnią i zacząłby gnić. Skąd więc zjawisko kiełkowania? Niektórzy twierdzą, że wiąże się to z użyciem dużych ilości pestycydów i całej masy innych środków ochrony rośliny przez rolników. Dotyczy to zwłaszcza importowanych pomidorów z...

Jest w każdym warzywniaku. Stosowany regularnie ratuje wasze zdrowie
Pixabay
Newsy
Ceny na bazarach rządzą się swoimi prawami. Co dostaniecie drożej niż w sklepie, a co taniej?
Ceny warzyw i owoców na bazarach potrafią znacząco różnić się od tych w sklepach, zwłaszcza tych sieciowych. Dlaczego tak się dzieje i które ceny najbardziej od siebie odbiegają?

Zaopatrzanie się sprzedawców w warzywa i owoce jest zupełnie inne w zależności od tego, czy sprzedaż prowadzona będzie w sklepie, supermarkecie czy na bazarze. Wpływa to znacząco na ceny. Niektórzy twierdzą, że na bazarach zawsze jest drożej, a inni – odwrotnie. Jak twierdzą sprzedawcy – właściwie jedni i drudzy się nie mylą. Ceny zależne są od dnia, momentu sezonu, a także od gatunku owocu czy warzywa. Największym czynnikiem wpływającym na cenę jest tu jednak pogoda. Warzywa i owoce na bazarze: skąd ich ceny? Rynek, zwłaszcza ten bazarowy, jest wyjątkowo nieprzewidywalny. Jeszcze niedawno owoce i warzywa w Polsce były droższe od mięsa . W czerwcu zeszłego roku internauci rozpisywali się o cenach pietruszki, która sprzedawana była prawie za 30 zł kilogram. Jak podkreślają handlarze, gdyby taka cena się utrzymywała, każdy rolnik chętnie zająłby się jej uprawą. Było to jednak uwarunkowane chwilowym brakiem dostępności tego warzywa. – Gdyby ktoś z dużym wyprzedzeniem wiedział, jaka będzie pogoda, co urośnie, czego będzie brakować na bazarze, byłby bardzo bogatym człowiekiem – opowiada wrocławski sprzedawca warzyw, który podkreśla, że każdy sezon potrafi być zupełnie inny.  Sprzedawca przytacza także przykład jabłek: – Teraz średnia ich cena w detalu jest w okolicach 3,90 za kilogram. Rok temu o tej porze kosztowały nawet 9-10 zł. To też było wywołane poprzednimi zbiorami i kłopotami ze zmagazynowaniem plonów – tłumaczy. Co jest teraz tańsze, a co droższe na bazarach? Na samym początku sezonu informowaliśmy ile kosztują polskie szparagi . Niektóre ceny były naprawdę horrendalne. Pora na to warzywo zbliża się jednak ku końcowi, dlatego i ceny spadły do 8-9 zł za pęczek. Jeszcze niedawno można było dostać także...

Mleko wciąż drożeje. Takich wzrostów cen nie było od lat. Też to zauważyliście?
Adobe Stock
Newsy
Mleko będzie coraz droższe. Już teraz ma rekordowo wysokie ceny. Ostatnio tak drogo było 7 lat temu
Główny Urząd Statystyczny porównał wzrosty cen mleka na przestrzeni ostatnich lat. Jak się okazuje, bardzo wiele się zmieniło. i nie jest to, niestety, powód do radości

W kwietniu tego roku cena mleka wzrosła zaledwie o 0,5 proc. w stosunku do poprzedniego miesiąca. Jednak kiedy spojrzy się na wyniki sprzed roku, kwiecień 2021 wypada prawie o 15 proc. drożej w stosunku do kwietnia 2020! Dlaczego tak się dzieje? Ceny mleka rosną Obecne ceny mleka sięgnęły już niemalże poziomu historycznego rekordu z grudnia 2013. To właśnie wtedy odnotowano najwyższe ceny w porównaniu do poprzednich lat. Dzisiaj kwoty, które trzeba zapłacić za mleko, są jedynie o 1 proc. niższe od tych sprzed 8 lat. Ceny żywności stale idą do góry i dotyczy to wielu gałęzi rynku spożywczego. Ostatnie analizy wykazują, że faktycznie obecne ceny w sklepach są najwyższymi od 10 lat . Skąd takie podwyżki cen mleka? Producenci tłumaczą, że znacząco wzrosły koszty produkcji obejmujące pasze dla zwierząt, nawozy, a także części do maszyn. Ich ceny skoczyły nawet o 50 proc. Jeśli producent zatrudnia pracowników, jego koszty wzrosły jeszcze bardziej, gdyż także płaca minimalna poszła w górę . Sytuację tę zauważa także dyrektor Polskiej Izby Mleka – Agnieszka Maliszewska. „Trend wzrostowy w cenach mleka widzimy już od jakiegoś czasu i faktycznie ceny te uznać można za historycznie wysokie. Ale widzimy także ogromnie rosnące koszty produkcji. Można tu w zasadzie wymienić wzrost cen w każdym obszarze produkcji i przetwórstwa mleka. Po pierwsze ceny nawozów i produkcji roślinnej i zwierzęcej poszybowały bardzo wysoko i o tym już od kilku miesięcy wyraźnie mówią producenci mleka” – wyjaśniła Maliszewska. Eksperci rynku zaznaczają jednak, że w najtrudniejszej sytuacji mogą być małe zakłady produkcyjne, które będą musiały bardzo podnieść ceny swoich produktów, a co za tym idzie – zapewne stracić wielu klientów. „O ile...

Jak gotować bób, żeby nie wzdymał? Do wody musicie dodać ten składnik
Flickr
Newsy
Ponad 40 zł za kilogram bobu. Skąd te kosmiczne ceny?
Ceny sezonowych warzyw są w tym roku przerażające! Eksperci wyjaśniają, dlaczego hodowcy są zmuszeni je podnosić.

Bób to warzywo sezonowe, które zaczyna być dostępne na lokalnych targowiskach w sezonie wakacyjnym. Także w tym roku sprzedawcy zaczynają oferować już bób – jednak trzeba za niego słono zapłacić. Eksperci są zgodni: ceny warzyw i owoców w 2021 są wyjątkowo wysokie. Dlaczego podrożał także bób? Drogi bób w 2021 Na giełdzie warzyw i owoców w Broniszach ceny bobu sięgają w tym roku nawet 42 zł za kilogram! Średnią ceną jest 40 zł. Jak informują sprzedawcy, jeszcze w 2018 roku o tej samej porze, bób można było kupić zaledwie za kilka złotych. Skąd taka cena? Sprzedaż bobu to nie jedyny aspekt sektora warzywnego, który w tym roku notuje gigantyczne podwyżki cen. Rekordowo drogie były także pierwsze truskawki czy szparagi . Do sytuacji tej w dużej mierze przyczyniły się pandemia koronawirusa, przedłużające się przymrozki, wzrost kosztów maszyn rolniczych, a także brak ludzi do pracy.  Najbardziej bezpośrednim czynnikiem jest tu jednak pogoda: wyjątkowo zimne noce, które utrzymywały się aż do końca maja, nie pozwoliły roślinom nadrobić strat po zimie. Zbiorowy koszt krajowych warzyw wzrósł w hurcie aż o 13 proc. w porównaniu z zeszłym rokiem. Bób – wartości odżywcze To warzywo jest źródłem bardzo wielu witamin i minerałów: kwasu foliowego (szczególnie ważnego dla kobiet w wieku rozrodczym), witamin A, K, C i B6 oraz ryboflawiny, niacyna, fosforu, żelaza, potasu i wapnia. Bób bogaty jest w białko i błonnik, może niwelować ryzyko chorób sercowo-naczyniowych, a także anemii, ale powinny na niego uważać osoby z pewnymi chorobami m.in. z cukrzycą. Gotowany bób zawiera 110 kcal w 100 g – nie jest to bardzo dużo, chociaż warzywo to jest niezwykle sycące i na długo zaspokaja chęć podjadania....