Owoce i warzywa szybko się psują? Uważajcie na te częste błędy
AdobeStock
Newsy

Owoce i warzywa szybko się psują? Uważajcie na te częste błędy

Przez nieodpowiednie przechowywanie, wiele produktów spożywczych psuje się o wiele szybciej – zwłaszcza owoce i warzywa.

Coraz wyższe ceny warzyw i owoców zdecydowanie zachęcają do tego, by minimalizować ilość zepsutej i wyrzucanej z kuchni żywności. Czasami jednak mimo wszelkich starań okazuje się, że zakupione owoce i warzywa zdążyły się zepsuć, zanim w ogóle mieliście okazję je zjeść! Często przyczyną jest nieprawidłowe ich przechowywanie – sprawdźcie, jak powinno się to robić, by zachować świeżość warzyw i owoców na dłużej.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Lodówka to nie miejsce dla pomidorów

Ilu z was po przyjściu ze sklepu wkłada od razu pomidory do lodówki? Nigdy tak nie róbcie! Może się wam wydawać, że dzięki temu będą dłużej świeże. Jednak taka praktyka sprawi jedynie, że jakość pomidorów znacznie się pogorszy. Przez trzymanie ich w niskiej temperaturze konsystencja tych warzyw staje się wodnista, a pomidory tracą smak i zapach. W dodatku są twarde i mało soczyste, ponieważ nie dojrzewają w lodówce tak, jak pomidory pozostawione w temperaturze pokojowej.

Trzymajcie cukinię osobno – nigdy z innymi warzywami

Wiedzieliście, że nie można przechowywać cukinii razem z innymi warzywami? Etylen sprawia, że cukinia zaczyna bardzo szybko więdnąć i tracić świeżość i z tego powodu nie powinno się jej trzymać w towarzystwie innych owoców i warzyw. Najlepiej będzie, gdy położycie ją w ciemne i chłodne miejsce, z dala od innych świeżych produktów.

Zobacz także
Gotowanie makaronu bez wody? To możliwe! Wyjdzie pyszny i jędrny

Gotowanie makaronu bez wody? To możliwe! Wyjdzie pyszny i jędrny

Jakiego mięsa użyć do pierogów? Z tym będą miały wyrazisty smak i nie wyjdą zbyt suche

Jakiego mięsa użyć do pierogów? Z tym będą miały wyrazisty smak i nie wyjdą zbyt suche

Nie przechowujcie warzyw i owoców obok siebie

Podobnie jak w przypadku cukinii, również inne warzywa zaczynają się psuć w obecności niektórych owoców. Z tego powodu idealnym rozwiązaniem jest przechowywanie owoców i warzyw w osobnych pojemnikach, najlepiej w pewnej odległości od siebie.

Nigdy nie wkładajcie arbuza do lodówki

Podobnie jak pomidory, arbuzy w niskiej temperaturze tracą swój wyjątkowy smak. W dodatku ich konsystencja robi się niezbyt przyjemna i tracą charakterystyczną słodycz. Rozwiązaniem więc jest zjedzenie arbuza krótko po zakupie lub kupowanie mniejszych kawałków.

Nie przechowujcie warzyw i owoców tak, jak robi się to w sklepie

Niech was nie zmyli to, w jaki sposób owoce i warzywa są ułożone w supermarkecie lub warzywniaku! Pamiętajcie, że produkty te znajdują się w sklepie stosunkowo krótko, dlatego nie wymagają specjalnego przechowywania. Nierzadko możecie trafić na zawinięte w folię ogórki lub pieczarki, które znajdują się poza lodówką. Sami jednak nie róbcie tego w domu, ponieważ produkty te o wiele szybciej się zepsują.

Czytaj także:

brzydkie warzywa i owoce
Adobe Stock
Newsy
Jak przedłużyć świeżość owoców i warzyw? Wystarczy umieć je przechowywać
Które warzywa i owoce można trzymać w lodówce, a których nie? Wyjaśniamy.

Lato to sezon, w którym spożywa się znacznie więcej owoców i warzyw. Warto więc wiedzieć, jak je odpowiednio przechowywać, aby jak najdłużej utrzymywały świeżość, nie wiotczały i nie gniły. Wiele osób popełnia błędy, które doprowadzają do zupełnie odwrotnych skutków: owoce i warzywa szybko tracą jędrność, kolor i smak. Co więc należy robić, a czego nie, aby warzywa i owoce były pyszne jak najdłużej? Jak przechowywać warzywa i owoce? Nie przechowuj ich tak, jak były sprzedawane w sklepie – to, że produkt został zapakowany w sklepie w folię, nie oznacza, że faktycznie powinien być tak przechowywany. Często też produkty, które powinny być chłodzone, w sklepach znajdują się na zwykłych półkach jak np. pieczarki. Nigdy nie trzymaj pomidorów w lodówce – pod wpływem zimna pomidory stają się wodniste i tracą swój smak, dlatego powinny być przechowywane w temperaturze pokojowej. Nie przechowuj arbuza w lodówce – chociaż zimny, soczysty arbuz to spełnienie marzeń w każdy gorący letni dzień, arbuzy nie powinny być przetrzymywane w chłodzie. Sprawia to, że tracą smak i stają się mało intensywne, podobnie jak pomidory. Trzymaj cukinię w chłodnym miejscu z dala od innych warzyw – towarzystwo innych warzyw może sprawić, że cukinia w lodówce szybciej zgnije. Warto więc trzymać ją w zacienionym, chłodnym miejscu, ale w odosobnieniu. Nie mieszaj ze sobą wszystkich owoców i warzyw – jeśli trzymacie w lodówce owoce razem z warzywami (np. w specjalnych szufladach), może to doprowadzić do szybszego gnicia. Niektóre gatunki źle reagują na towarzystwo innych np. na skutek wytwarzania przez nie konkretnych związków chemicznych. Schowaj przejrzałe awokado do lodówki – jeśli awokado jest już bardzo...

Przechowujecie tak pomidory? Nic dziwnego, że szybko się psują
AdobeStock
Newsy
Przechowujecie tak pomidory? Nic dziwnego, że szybko się psują
Poznajcie niezawodny sposób na przedłużenie trwałości pomidorów – dzięki temu będą świeże o wiele dłużej.

Na pewno chociaż raz dokonaliście nieprzyjemnego odkrycia w postaci pomidora, który się zepsuł i zamienił w nieprzyjemnie pachnącą, wodnistą papkę. To normalne, że dochodzi do psucia się warzyw, gdy leżą w kuchni zbyt długo. Czasami jednak pomidory zaczynają się psuć bardzo szybko, jakby zupełnie bez powodu. Co jest tego przyczyną i jak temu zapobiegać? Sprawdźcie! Nie przechowujcie tak pomidorów Część osób po przyjściu ze sklepu od razu przekłada pomidory do lodówki. To błąd, ponieważ trzymane w lodówce, pomidory bardzo szybko tracą swój smak, zapach, a ich konsystencja nie jest zbyt przyjemna. Podobnie dzieje się w przypadku arbuzów , które lepiej szybko zjeść i nie trzymać ich w lodówce. Uważajcie też na miejsce, w którym trzymacie pomidory . Nie powinny one leżeć na nasłonecznionym blacie, ponieważ wówczas o wiele szybciej dojrzeją i się zepsują. Skoro nie w lodówce, to gdzie należy trzymać pomidory? Niektórzy wkładają je po prostu do koszyka na kuchennym blacie lub chowają do spiżarni. Okazuje się jednak, że sposób układania pomidorów ma ogromne znaczenie! Jak prawidłowo przechowywać pomidory? Pomidory psują się o wiele szybciej, jeśli przechowuje się je szypułkami do dołu. To sprawia, że warzywa stają się bardzo miękkie, szybko dojrzewają i pojawia się na nich pleśń. To zdecydowanie nie zachęca do jedzenia! Jak sobie z tym poradzić? To bardzo proste! Wystarczy ułożyć pomidory jeden obok drugiego, szypułkami do góry. Jeśli będziecie tak robić, możecie mieć pewność, że wasze pomidory zachowają świeżość na długo i na pewno nie zmiękną w kilka dni. A do tego będą soczyste i smaczne. Witaminy i minerały w pomidorach Pomidory pełne są witamin i wartości odżywczych, które mają wspaniały wpływ na...

Jedzenie w lodówce
Adobe Stock
Triki kulinarne
6 produktów, których nigdy nie powinniście trzymać w lodówce, a pewnie trzymacie...
Chcąc być nadgorliwym często umieszczamy w lodówce o wiele więcej niż w rzeczywistości powinniśmy. Niewielu jednak wie, że niska temperatura może negatywnie wpływać na niektóre produkty spożywcze…

Nie jest tajemnicą, że produkty takie jak mleko, jogurty, ser czy mięso potrzebują stałego dostępu do stosunkowo niskiej temperatury. Wystarczy kilka godzin poza lodówką, żeby całkowicie straciły świeżość i były do wyrzucenia. W każdej kuchni istnieją jednak również takie produkty, które nie potrzebują chłodzenia. Zaliczamy do nich chociażby mąkę, ryż czy makaron. Wie to niemal każdy. Niewielu jednak zdaje sobie sprawę, że na co dzień wkłada do lodówki jedzenie, które wcale tego nie potrzebuje. I nie chodzi tutaj bynajmniej o kolejny sypki produkt, jakim jest cukier. Pomidory Każdy rodzaj pomidorów, koktajlowe, śliwkowe, malinowe, powinnaś przechowywać poza lodówką! Niska temperatura zatrzymuje bowiem proces ich dojrzewania . Nie mają więc szansy stać się maksymalnie słodkie i soczyste. Idealnym miejscem do przechowywania pomidorów będzie więc kuchenny koszyk na warzywa! Ziemniaki Jeśli przechowujesz w lodówce ziemniaki to duży błąd! Ich miejsce jest w piwnicy lub spiżarni. Tam również jest niska temperatura, ale nie aż tak. Przechowywanie ziemniaków w lodówce prowadzi bowiem do szybszego przetwarzania skrobi w cukier, co znacząco wpływa na smak warzywa. Pogorszeniu ulega również ich skórka. Awokado Ten niesamowicie zdrowy owoc również nie powinien zajmować miejsca w naszej lodówce. Najlepiej kiedy awokado dojrzewa w temperaturze pokojowej,  ponieważ tylko wtedy ma szansę osiągnąć idealny smak. Wyjątkiem jest moment, w którym już przekroisz owoc. Wtedy należy wsadzić go do lodówki, aby spowolnić jego psucie. Pikle Marynowane warzywa również nie powinny być chłodzone. Zawarty w nich ocet i konserwanty sprawiają, że z powodzeniem można je trzymać w temperaturze pokojowej. Nie ma szans by się zepsuły....

przechowywanie warzyw i owoców
Pixabay
Newsy
Trzymacie warzywa i owoce w ten sposób? Ten błąd sprawia, że są niesmaczne i szybciej się psują
Choć w sklepach warzywa i owoce nie leżą w lodówce, nie wiedzieć czemu wiele osób umieszcza je tam zaraz po przyjściu z zakupów. Okazuje się jednak, że nie wszystkie tego typu produkty powinny być przechowywane w niskiej temperaturze. Poznajcie kilka zasad, które pozwolą wam zrozumieć dlaczego.

Częstym grzechem wielu Polaków jest umieszczanie w lodówce wszystkiego, co przynieśli ze sklepu, łącznie z warzywami i owocami. Te lądują w niskiej temperaturze bez namysłu, niemal automatycznie. Okazuje się jednak, że to naprawdę duży błąd. Zanim postąpicie podobnie poznajcie kilka zasad dotyczących przechowywania tego typu produktów. Inaczej staną się niesmaczne i zbyt szybko przejrzeją.  Jakich warzyw i owoców nie można wkładać do lodówki? Przede wszystkim - pod żadnym pozorem nie wkładajcie do lodówki owoców egzotycznych, takich jak pomarańcze, banany, mango, papaja czy arbuz. Te z natury nie tolerują niskich temperatur. Z dala od chłodziarki powinny się również znaleźć produkty, które w momencie zakupu nie są jeszcze dojrzałe, na przykład jabłka czy awokado. Zimno nie sprzyja także cukinii, świeżym ogórkom, pomidorom, bakłażanom, szparagom oraz dyni. Schowane w lodówce tracą jędrność, miękną, zdecydowanie szybciej się psują, ale również zostają pozbawione aromatu i wszelkich substancji bioaktywnych. Więc co właściwie można przechowywać w lodówce i w jaki sposób? Co można przechowywać w lodówce? Do lodówki możecie wkładać tylko w pełni dojrzałe produkty. Niska temperatura spowolni proces ich przejrzewania i psucia. Najlepiej jednak kupować tylko tyle warzyw i owoców, ile jesteście w stanie zjeść „od razu”. Lodówka to ostateczność. W końcu lepsze to niż wyrzucanie do kosza. Miejsce malin, truskawek, sałaty, rzodkiewki, szczypiorku i innych tak zwanych produktów nietrwałych również jest w lodówce. Co ciekawe, te nie przetrwają w niej dłużej niż 2 dni. Dlatego w tej kwestii nie należy robić zbyt dużych zapasów. W lodówce można także przechowywać warzywa...