Coraz wyższe ceny warzyw i owoców zdecydowanie zachęcają do tego, by minimalizować ilość zepsutej i wyrzucanej z kuchni żywności. Czasami jednak mimo wszelkich starań okazuje się, że zakupione owoce i warzywa zdążyły się zepsuć, zanim w ogóle mieliście okazję je zjeść! Często przyczyną jest nieprawidłowe ich przechowywanie – sprawdźcie, jak powinno się to robić, by zachować świeżość warzyw i owoców na dłużej.

Lodówka to nie miejsce dla pomidorów

Ilu z was po przyjściu ze sklepu wkłada od razu pomidory do lodówki? Nigdy tak nie róbcie! Może się wam wydawać, że dzięki temu będą dłużej świeże. Jednak taka praktyka sprawi jedynie, że jakość pomidorów znacznie się pogorszy. Przez trzymanie ich w niskiej temperaturze konsystencja tych warzyw staje się wodnista, a pomidory tracą smak i zapach. W dodatku są twarde i mało soczyste, ponieważ nie dojrzewają w lodówce tak, jak pomidory pozostawione w temperaturze pokojowej.

Trzymajcie cukinię osobno – nigdy z innymi warzywami

Wiedzieliście, że nie można przechowywać cukinii razem z innymi warzywami? Etylen sprawia, że cukinia zaczyna bardzo szybko więdnąć i tracić świeżość i z tego powodu nie powinno się jej trzymać w towarzystwie innych owoców i warzyw. Najlepiej będzie, gdy położycie ją w ciemne i chłodne miejsce, z dala od innych świeżych produktów.

Zobacz także:

Nie przechowujcie warzyw i owoców obok siebie

Podobnie jak w przypadku cukinii, również inne warzywa zaczynają się psuć w obecności niektórych owoców. Z tego powodu idealnym rozwiązaniem jest przechowywanie owoców i warzyw w osobnych pojemnikach, najlepiej w pewnej odległości od siebie.

Nigdy nie wkładajcie arbuza do lodówki

Podobnie jak pomidory, arbuzy w niskiej temperaturze tracą swój wyjątkowy smak. W dodatku ich konsystencja robi się niezbyt przyjemna i tracą charakterystyczną słodycz. Rozwiązaniem więc jest zjedzenie arbuza krótko po zakupie lub kupowanie mniejszych kawałków.

Nie przechowujcie warzyw i owoców tak, jak robi się to w sklepie

Niech was nie zmyli to, w jaki sposób owoce i warzywa są ułożone w supermarkecie lub warzywniaku! Pamiętajcie, że produkty te znajdują się w sklepie stosunkowo krótko, dlatego nie wymagają specjalnego przechowywania. Nierzadko możecie trafić na zawinięte w folię ogórki lub pieczarki, które znajdują się poza lodówką. Sami jednak nie róbcie tego w domu, ponieważ produkty te o wiele szybciej się zepsują.

Czytaj także: