"Owoc diabła" Ten popularny produkt zabiera ludziom domy, majątki i powoduje głód na świecie
AdobeStock
Newsy

„Owoc diabła”. Ten popularny produkt zabiera ludziom domy, majątki i powoduje głód na świecie

Niestety jest bardzo zdrowy, ale jego popularność stała się gwoździem do trumny wielu osób.

Mody żywieniowe przynoszą wiele dobrych rezultatów. Czasami jednak modne produkty okazują się niezdrowe lub szkodzą w zupełnie inny sposób. Tak też stało się w przypadku tego owocu – awokado.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przeklęta popularność awokado

Niedawno jeszcze nikt nie słyszał o awokado. Od kilku lat staje się ono jednak coraz popularniejsze nawet u nas, w Polsce, leżącej daleko od upraw awokado. Ten zdrowy owoc od wielu lat ląduje natomiast na talerzach Amerykanów, a od pewnego czasu jest popularny też w Chinach. Awokado jada się na surowo w sałatkach, dodaje do zdrowych koktajli i robi z niego znaną pastę guacamole.

Jedzenie awokado jest bardzo zdrowe. Każdy z was skorzysta na włączeniu tego owocu do jadłospisu. Jego popularność to jednak pewnego rodzaju światowa obsesja. Niestety, nie dla każdego mieszkańca globu taki popyt na awokado jest „zdrowy”. Cierpią na tym rodzimi mieszkańcy.

Zobacz także
Jecie ten produkt? Uważajcie – jest trujący i skraca życie

Jecie ten produkt? Uważajcie – jest trujący i skraca życie

Zbieracie grzyby już wiosną? Lepiej uważajcie na "babie uszy" SEO: Piestrzenica kasztanowata to trujący grzyb. Uważajcie na niego w czasie wiosennego grzybobrania

Piestrzenica kasztanowata to trujący grzyb. Uważajcie na niego w czasie wiosennego grzybobrania

Śmiercionośny owoc

Niemal połowa światowej produkcji awokado ma miejsce w Meksyku. Boom na awokado nastąpił nagle. W ciągu dekady eksport awokado wzrósł o 400%, a plantatorzy zaczęli generować ogromne zyski. Niestety pieniądze przyciągają uwagę karteli narkotykowych. Rozpoczęła się swego rodzaju wojna o awokado. Każdy z lokalnych przedsiębiorców i bandytów chciał kontrolować ten biznes. Oczywiście doprowadziło to więc do potyczek, rozbojów, a nawet morderstw. Ogromne haracze od plantatorów to codzienność.

Kolejnym problemem są szkody dla środowiska naturalnego. Awokado opłaca się hodować bardziej niż jakikolwiek inny owoc. Powstają więc ogromne mono plantacje pobierające duże ilości wody i niszczące naturalną różnorodność wielu miejsc na świecie. Naukowcy przewidują szybką katastrofę ekologiczną. Giną rodzime zwierzęta, wysychają rzeki. To wszystko w imię produkcji awokado, nazywanego inaczej krwawym diamentem.

Źródło: tvn24.pl

Idealny dodatek do chleba, grzanek i dip do przekąsek. Ta pasta jest kochana ludzi na całym świecie SEO: Co zrobić z awokado? Przepis na guacamole – szybką pastę z awokado
Gotujmy.pl/Netka
Newsy
Co zrobić z awokado? Przepis na guacamole – szybką pastę z awokado
Ta zielona pasta smakuje prawie każdemu. Jest do tego bardzo zdrowa i uniwersalna. Można wykorzystać ją jako dodatek do śniadania, obiadu, lub kolacji, ale świetnie pasuje też na przekąskę.

Pasty kanapkowe są bardzo zdrową alternatywą dla masła i margaryny. Jeśli chcecie zadbać o zdrowie, smarujcie pieczywo właśnie pastami kanapkowymi, na przykład pastą z awokado, pastą z ciecierzycy (humusem), lub pastą z białej fasoli . Pasta z awokado, czyli popularne guacamole, jest wyjątkowa. To bardzo rozpowszechnione danie, które jadają ludzie na całym świecie. Guacamole – pasta z awokado Awokado to bardzo zdrowy owoc bogaty w zdrowe tłuszcze. W ostatnim czasie rośnie jego popularność, co przyczynia się do poprawy zdrowia osób, które po nie sięgają. Taka popularność awokado ma też niekorzystne skutki dla środowiska i osób żyjących w pobliżu upraw. Guacamole wywodzi się z Meksyku i to tam powstała oryginalna receptura na tę pyszną pastę. Oryginalnie guacamole jest dość pikantne, ale przepis można modyfikować pod własne preferencje. Oryginalny przepis na guacamole składa się z awokado, limonki i soli. Niektórzy dodają do niego też: Pomidory Czosnek Chili Cebulę Kolendrę Rosnąca popularność tego sosu z awokado spowodowała powstanie niekończących się wersji słynnej pasty z awokado. Polscy chętnie dodają do niego twaróg, zastępują limonkę cytryną oraz kolendrę natką pietruszki. Przepis na guacamole Zaprezentowany przepis nie jest oryginalną recepturą, ale gwarantujemy, że wam posmakuje. Składniki na guacamole 2 dojrzałe awokado 2 ząbki czosnku sok z jednej limonki sól 1 mała, czerwona papryczka chili 10 pomidorów koktajlowych 2 garści świeżych listków kolendry lub pietruszki Przygotowanie guacamole Obierzcie awokado . Z awokado wyciągnijcie pestki i wydrążcie miąższ. Przełóżcie go do miski. Dodajcie sok z limonki, sól i posiekany czosnek. Rozgniećcie składniki razem...

Awokado nie chce dojrzeć? Zróbcie tak, a będzie miękkie w 10 minut
Flickr
Newsy
Awokado nie chce dojrzeć? Zróbcie tak, a będzie miękkie w 10 minut
Jeżeli wasze awokado jest niedojrzałe, możecie poczekać kilka dni, aż będzie gotowe do spożycia. Awokado można także doprowadzić do dojrzałej postaci za pomocą triku z użyciem folii aluminiowej.

Awokado to smaczny, a przede wszystkim niezwykle cenny, pożywny  i zdrowotny owoc, który z powodzeniem może zapewnić w części inne tłuszcze w waszej diecie. Niestety w polskich sklepach spożywczych zwykle dostępne do kupienia są zazwyczaj niedojrzałe owoce. Jak sprawić, by awokado dojrzało? Tego typu okazy nie dość, że są twarde jak kamień, to w dodatku ich gorzki smak nie odpowiada nawet najbardziej zagorzałym zwolennikom diety roślinnej, czyli wegańskiej. Na usta ciśnie się więc pytanie: co z tym fantem zrobić? Twardość zakupionego awokado nie jest niczym dziwnym. Zielone lub czarne owoce mają to do siebie, że dojrzewają dopiero po zerwaniu z drzewa. Czasem zdarza się, że twardawe awokado może leżeć nawet 5 dni w temperaturze pokojowej, zanim dojrzeje. Może się jednak zdarzyć, że musicie zjeść awokado, zanim nabierze ono odpowiednich właściwości. Mamy na to dwa proste sposoby z użyciem aluminiowej folii. Oto pierwszy z nich: Awokado połóżcie na aluminiowej folii. Owińcie owoc folią jak ziemniaki przygotowane na ognisku. Wstawcie niedojrzałe awokado do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 st. C na 10 min. Ostudźcie awokado, a potem przetnijcie je nożem pośrodku, usuńcie pestkę i wydrążcie miąższ owocu. Alternatywna metoda dojrzewania awokado: Awokado połóżcie na aluminiowej folii. Owińcie owoc folią. Połóżcie awokado na ciepły kaloryfer lub do piekarnika rozgrzanego na 50 st. C. Po ok. 3-4 godzinach awokado powinno dojrzeć. Ostudźcie awokado, a potem przetnijcie je nożem pośrodku, usuńcie pestkę i wydrążcie miąższ owocu. Dlaczego warto jeść awokado? Zielone lub czarne owoce awokado są niezwykle zdrowe i korzystne dla waszego organizmu. Awokado jest jednym z najbardziej kalorycznych owoców, ale dzięki kwasowi oleinowemu zawartemu w swoim składzie...

Avokado
Unsplash/Thanti Nguyen
Newsy
Lekarze ostrzegają. Awokado może być bardzo niebezpieczne
Awokado można jeść samo lub w postaci dodatku do lekkiej sałatki. Jest bardzo kaloryczne i zarazem zdrowe.

Awokado to smaczny i tłusty owoc. Ma wiele właściwości korzystnych dla zdrowia. Można spożywać go  jako przystawkę oraz dodawać do różnych dań, a także sporządzać z niego pastę znaną jako guacamole. Pochodzenie  Roślina pochodzi z południowo-środkowego Meksyku. Jest tam masowo hodowana i znana od stuleci. Ze względu na kształt bywa nazywana „jądrem ziemi rosnącym na drzewie”. Takie nazewnictwo wynika jeszcze z jednego, istotnego czynnika.  Awokado to także znany i ceniony afrodyzjak, nazywany „gruszką smaczliwką” albo „gruszką aligatora”. Jest soczyście zielone i można nabyć różne jego odmiany. Idealnie pasuje do wielu dań, szczególnie tych, które starczają na jeden kęs. Ponadto, to szalenie zdrowa roślina. Właściwości awokado Owoc zawiera wiele cennych substancji odżywczych korzystnie działających na zdrowie i ludzki organizm.  Mowa m.in. o kwasie oleinowym, który obniża stężenie cholesterolu we krwi. Awokado to również bogate źródło potasu, regulującego ciśnienie krwi i korzystnie wpływającego na codzienną pracę serca. To również bogactwo jednonasyconych kwasów tłuszczowych omega-9, jak i nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6. Przeciwutleniacze zawarte w awokado wykazują silne działanie antynowotworowe, a witaminy z grupy B wspierają pracę mózgu i układu nerwowego. Ostre cięcie Mimo wspaniałych właściwości owocu, jedna rzecz powoduje, że awokado kryje w sobie pewne niebezpieczeństwo. Chirurdzy biją na alarm, a wy uważajcie na awokado! Liczba skaleczeń spowodowanych ich krojeniem rośnie w zastraszającym tempie. Krojenie awokado może bowiem poważnie poranić ręce. Na dodatek, uraz spowodowany nieudolnym podejściem do owocu doczekał się nawet...

Dodajcie do kawy ten… owoc. Natychmiastowy zastrzyk energii gwarantowany
Pexels
Newsy
Dodajcie do kawy ten… owoc. Natychmiastowy zastrzyk energii gwarantowany
Czy słyszeliście kiedyś o kawie z dodatkiem tego owocu? Koniecznie sprawdźcie, jak smakuje i jakie skrywa w sobie walory.

Kawa z czekoladą, kawa z cynamonem, kawa ze śmietaną... A co powiecie na kawę z awokado? Przygotowanie kawy z awokado to doskonały sposób na urozmaicenie porannej kawy i zamienienie jej w pyszny i sycący napój o wielu właściwościach zdrowotnych. Co to jest awokado? Awokado zyskało w ostatnim czasie ogromną popularność jako tzw. superfood. Owoc ten nie tylko wspaniale smakuje, ale też zawiera mnóstwo składników odżywczych. Awokado jest bogate w przeciwutleniacze i zdrowe dla serca tłuszcze. Owoc ten pomaga obniżać cholesterol we krwi, a także jest bogaty w witaminy E, C, K i B6 oraz potas i miedź. Zawiera przy tym dużą ilość błonnika, dzięki czemu obniża chęć częstszego podjadania. Awokado bardzo często jest wykorzystywane w kulinariach. Dodaje się je prawie do wszystkiego, od sałatek po kanapki, koktajle, a nawet desery, takie jak ciasta i babeczki. Ale czy słyszeliście kiedyś o kawie z dodatkiem awokado? Dlaczego warto pić kawę z awokado? Kawa z awokado nosi swoją nazwę es alpukat i jest sprzedawana przez ulicznych sprzedawców w całej Indonezji. W przepisie tym awokado jest zwykle mieszane z kawą, syropem czekoladowym lub słodzonym skondensowanym mlekiem. Napój ten ma nie tylko ma ciekawy smak, ale też jest bardzo zdrowy, ponieważ jest bogatym źródłem błonnika, przeciwutleniaczy i witaminy E, a także daje uczucie sytości, zapobiegając podjadaniu. - Połączenie kofeiny, błonnika i zdrowych tłuszczów gwarantuje błyskawiczny zastrzyk energii, która utrzymuje się na wysokim poziomie przez długi czas - tłumaczy autorka książek podróżniczo-kulinarnych - Patricia Tanumihardja. Przepis na kawę z awokado Przygotujcie kawę z awokado i cieszcie się jej wykwintnym smakiem. Składniki: pół awokado 3/4 szklanki mleka 1/4 szklanki...