"Owoc diabła" Ten popularny produkt zabiera ludziom domy, majątki i powoduje głód na świecie
AdobeStock
Newsy

"Owoc diabła" Ten popularny produkt zabiera ludziom domy, majątki i powoduje głód na świecie

Niestety jest bardzo zdrowy, ale jego popularność stała się gwoździem do trumny wielu osób.
Anna Urbańska
czerwiec 11, 2021

Mody żywieniowe przynoszą wiele dobrych rezultatów. Czasami jednak modne produkty okazują się niezdrowe lub szkodzą w zupełnie inny sposób. Tak też stało się w przypadku tego owocu – awokado.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przeklęta popularność awokado

Niedawno jeszcze nikt nie słyszał o awokado. Od kilku lat staje się ono jednak coraz popularniejsze nawet u nas, w Polsce, leżącej daleko od upraw awokado. Ten zdrowy owoc od wielu lat ląduje natomiast na talerzach Amerykanów, a od pewnego czasu jest popularny też w Chinach. Awokado jada się na surowo w sałatkach, dodaje do zdrowych koktajli i robi z niego znaną pastę guacamole.

Jedzenie awokado jest bardzo zdrowe. Każdy z was skorzysta na włączeniu tego owocu do jadłospisu. Jego popularność to jednak pewnego rodzaju światowa obsesja. Niestety, nie dla każdego mieszkańca globu taki popyt na awokado jest „zdrowy”. Cierpią na tym rodzimi mieszkańcy.

Zobacz także

Śmiercionośny owoc

Niemal połowa światowej produkcji awokado ma miejsce w Meksyku. Boom na awokado nastąpił nagle. W ciągu dekady eksport awokado wzrósł o 400%, a plantatorzy zaczęli generować ogromne zyski. Niestety pieniądze przyciągają uwagę karteli narkotykowych. Rozpoczęła się swego rodzaju wojna o awokado. Każdy z lokalnych przedsiębiorców i bandytów chciał kontrolować ten biznes. Oczywiście doprowadziło to więc do potyczek, rozbojów, a nawet morderstw. Ogromne haracze od plantatorów to codzienność.

Kolejnym problemem są szkody dla środowiska naturalnego. Awokado opłaca się hodować bardziej niż jakikolwiek inny owoc. Powstają więc ogromne mono plantacje pobierające duże ilości wody i niszczące naturalną różnorodność wielu miejsc na świecie. Naukowcy przewidują szybką katastrofę ekologiczną. Giną rodzime zwierzęta, wysychają rzeki. To wszystko w imię produkcji awokado, nazywanego inaczej krwawym diamentem.

Źródło: tvn24.pl

Czytaj także:

Komentarze
Avokado
Unsplash/Thanti Nguyen
Newsy Lekarze ostrzegają. Awokado może być bardzo niebezpieczne
Awokado można jeść samo lub w postaci dodatku do lekkiej sałatki. Jest bardzo kaloryczne i zarazem zdrowe.
Aleksandra Jaworska
grudzień 10, 2020

Awokado to smaczny i tłusty owoc. Ma wiele właściwości korzystnych dla zdrowia. Można spożywać go  jako przystawkę oraz dodawać do różnych dań, a także sporządzać z niego pastę znaną jako guacamole. Pochodzenie  Roślina pochodzi z południowo-środkowego Meksyku. Jest tam masowo hodowana i znana od stuleci. Ze względu na kształt bywa nazywana „jądrem ziemi rosnącym na drzewie”. Takie nazewnictwo wynika jeszcze z jednego, istotnego czynnika.  Awokado to także znany i ceniony afrodyzjak, nazywany „gruszką smaczliwką” albo „gruszką aligatora”. Jest soczyście zielone i można nabyć różne jego odmiany. Idealnie pasuje do wielu dań, szczególnie tych, które starczają na jeden kęs. Ponadto, to szalenie zdrowa roślina. Właściwości awokado Owoc zawiera wiele cennych substancji odżywczych korzystnie działających na zdrowie i ludzki organizm.  Mowa m.in. o kwasie oleinowym, który obniża stężenie cholesterolu we krwi. Awokado to również bogate źródło potasu, regulującego ciśnienie krwi i korzystnie wpływającego na codzienną pracę serca. To również bogactwo jednonasyconych kwasów tłuszczowych omega-9, jak i nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6. Przeciwutleniacze zawarte w awokado wykazują silne działanie antynowotworowe, a witaminy z grupy B wspierają pracę mózgu i układu nerwowego. Ostre cięcie Mimo wspaniałych właściwości owocu, jedna rzecz powoduje, że awokado kryje w sobie pewne niebezpieczeństwo. Chirurdzy biją na alarm, a wy uważajcie na awokado! Liczba skaleczeń spowodowanych ich krojeniem rośnie w zastraszającym tempie. Krojenie awokado może bowiem poważnie poranić ręce. Na dodatek, uraz spowodowany nieudolnym podejściem do owocu doczekał się nawet...

Przeczytaj
Sylwia Bomba
ONS
Newsy Sylwia Bomba z "Gogglebox" schudła 30 kg. Całkowicie wykluczyła ze swojej diety ...
Diety pod koniec roku to nic dziwnego. Zazwyczaj po świętach przybywa dodatkowych kilogramów. Niektóre gwiazdy myślą o chudnięciu znacznie wcześniej. Efekty diety zaprezentowała na swoim Instagramie również Sylwia Bomba.
Aleksandra Jaworska
grudzień 29, 2020

Grudzień to najlepszy czas na noworoczne postanowienia. Wraz z końcem roku poszukujecie z pewnością strojów na Sylwestra i pomysłów, jak oczarować sylwetką swoich bliskich. Nowa figura na Nowy Rok? Tak, to możliwe. Być może potrzebujecie wyeliminować z codziennej diety pewne składniki.  Dieta jako postanowienie noworoczne Najpopularniejsze diety dotyczą ograniczenia cukrów i tłuszczy. Słodkości, mimo że karmią podniebienia, nie zostawiają wiele dobrego organizmowi. Po za tym tuczą i wypełniają ciało pustymi kaloriami. Dobrym nawykiem, który pomoże wam zrzucić kilogramy jest włączenie do codzienności dużych ilości wody, warzyw i owoców. Jeśli zależy wam na długotrwałym schudnięciu, włączcie do diety również sport. Sylwia Bomba z "Gogglebox" schudła nie do poznania "Gogglebox. Przed telewizorem" to polski program telewizyjny typu reality show emitowany od 6 września 2014 na antenie TTV. Oparto go na brytyjskim formacie Gogglebox, którego oryginał jest emitowany na antenie Channel 4. W programie rodziny, grupy przyjaciół lub pary komentują wybrane programy telewizyjne. Do najczęściej komentowanych programów należą rozrywka, seriale i paradokumenty. Polska edycja przyniosła pomysłodawcom ogromne zarobki, a bohaterom serii popularność. Formuła sprawdziła się u widzów aż nadto. Sylwia Bomba jest jedną z gwiazd programu "Gogglebox. Przed telewizorem". Celebrytka nie stroni od dzielenia się swoim prywatnym życiem na Instagramie. Obserwatorzy mogą ostatnio podziwiać jej spektakularną metamorfozą. Gwiazda zmalała w oczach! Sylwia Bomba lżejsza o 30 kg Celebrytka wzięła udział w popularnym jakiś czas temu wyzwaniu  #10yearschallenge. Miało ono na celu pokazanie, jak zmienia ludzi 10 lat życia. Sylwia Bomba chciała tym samym...

Przeczytaj
Kanapki z jajkiem i awokado
azurita/Adobe Stock
Newsy Smakowita kanapka z jajkiem w zupełnie nowym wydaniu. Od teraz codziennie będziesz jeść ją na śniadanie
Jak sprawić, by jajko na śniadanie nie wiązało się z nudą i rutyną? Ten zielony owoc idealnie smakuje w połączeniu z jajkiem!
Hubert Rój
listopad 30, 2020

Mowa tu oczywiście o awokado. Moda na ten zielony owoc została zapoczątkowana przez wegan. Osoby ograniczające w swojej diecie mięso i produkty odzwierzęce, zajadają się tym zielonym owocem, gdyż jest on niezwykle tłusty. Właśnie awokado jest dla nich ważnym źródłem zdrowych tłuszczów nienasyconych. To prawda, awokado nie należy do najtańszych produktów. Jednak popyt na ten owoc wzrasta, w związku z tym w marketach awokado jest coraz tańsze. Tutaj nasza mała uwaga – niektórzy uważają, że awokado to jednak warzywo. Wiąże się to z jego neutralnym, niesłodkim smakiem. Nie będziemy rozstrzygać tego sporu. Ważne, że awokado jest niezwykle zdrowe i smaczne! Jeżeli ktoś sądzi, że awokado powinni jeść tylko weganie, jest w błędzie. Ten zielony owoc świetnie komponuje się właśnie z gotowanymi jajami. Spróbujcie takiej wystrzałowej mieszanki na kanapkach. Efekt przekroczy wasze oczekiwania. Wystarczy dodać nieco oliwy, posypać delikatnie pieprzem i voilà! Kanapki z jajkiem i awokado – przepis: Składniki: Pieczywo (ciemne lub jasne – wybierzcie wasze ulubione) Jedno dojrzałe awokado (uważajcie, by nie kupić zepsutego – taki owoc może mieć na skórce plamki i brzydkie wypryski) 2-3 jaja ugotowane na półmiękko Nieco oliwy z oliwek Sól i pieprz Przygotowanie: Jaja gotujemy na półmiękko, czyli około 2-3 minuty liczone od momentu aż woda zacznie wrzeć. Awokado rozcinamy na pół, w pestkę wbijamy nóż i okrężnym ruchem wyciągamy ją z owocu. Z awokado wydobywamy miąższ i przekładamy do miseczki lub moździerza. Dodajemy nieco oliwy z oliwek i soli do smaku i rozgniatamy delikatnie na coś w rodzaju pasty. Ugotowane jaja staramy się pokroić w ładne plasterki. Kromki chleba smarujemy najpierw pastą z awokado, a następnie...

Przeczytaj
Grejpfruty
Pixabay/JamesDeMers
Newsy Została wam skórka z grejpfruta? Wykorzystajcie ją. O takim triku jeszcze nie słyszeliście
Jedzenie świeżych owoców to zdrowy i smaczny nawyk. Skórki zazwyczaj wyrzucamy, a niesłusznie. Mogą się przydać na kilka sprytnych sposobów.
Aleksandra Jaworska
grudzień 10, 2020

Odpady po owocach można wykorzystać. Niektóre z ich zastosowań mogą cię zaskoczyć! Nie wyrzucam Odpady to prawdziwa zmora naszej planety. Śmiecimy za dużo. Poza tym nie wszyscy odpady segregujemy. To wcale nie sztuka! Warto też pamiętać, że z nie wszystkimi odpadami musimy się pożegnać na dobre. Odpady organiczne znajdują szerokie zastosowanie. Wykorzystaj, co masz Możesz użyć wielu rzeczy, które w pierwszym odruchu wylądowałyby w koszu. Nauka ograniczania odpadów może okazać się cenna lekcją. Nauka ponownego korzystania ze skórek i warzyw owocowych, tym bardziej. Zwolnij miejsce w szafkach i zostaw więcej pieniędzy w portfelu. Proponujemy kilka zaskakujących sposobów, dzięki którym spojrzysz na skórki w zupełnie inny sposób. Niezależnie od tego, czy szukasz nowego sposobu na czyszczenie, chcesz świeżego zapachu cytrusów w całym domu, czy pragniesz poznać świetny sposób na galaretę z resztek. Grejpfruty, pomarańcze i awokado są idealne do uprawy nasion i są przede wszystkim dzięki takiemu zastosowaniu maksymalnie ekologiczne. Jeśli kochasz własne guacamole i masz tendencję do zastanawiania się, co można zrobić z resztek owocu, wyobraź sobie własne biodegradowalne sadzonki. Wystarczy skórki wsypać do ziemi w doniczce i czekać do wiosny. Skórka z cytryny lub grejpfruta jest idealna do czyszczenia plam ze szklanych garnków do kawy lub karafek. Wystarczy dodać trochę soli, lodu i wrzucić resztki skórki z owoców. Przygotowanym roztworem nacieramy garnek i solidnie płuczemy. Naczynia będą lśniły jak nowe!  Zamiast wyrzucać skórki i wydawać pieniądze dekoracje zapachowe, spróbuj zrobić niewielkim kosztem własne. Wszelkie skórki cytrusowe, skórki granatu, skórki...

Przeczytaj