Owińcie półki w lodówce folią spożywczą. W mig zażegnacie pewien częsty problem
AdobeStock
Newsy

Owińcie półki w lodówce folią spożywczą. W mig zażegnacie pewien częsty problem

Jak utrzymać czystość w swojej lodówce? Poznajcie genialny trik, dzięki któremu stanie się to prostsze niż myślicie.

Utrzymywanie czystości w lodówce jest bardzo ważne. Brudna lodówka nie tylko brzydko pachnie, ale też stwarza ryzyko zakażenia żywności różnymi mikroorganizmami. Jak ułatwić sobie utrzymanie czystości w lodówce? Z pomocą przyjdzie wam zwykła folia spożywcza. Co należy z nią zrobić?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Owińcie półki w lodówce folią spożywczą

Dzięki zastosowaniu folii spożywczej, nie będziecie już musieli skrobać i czyścić zaschniętej w lodówce żywności. Wystarczy, ze owiniecie nią półki. Pamiętajcie tylko, żeby regularnie ją wymieniać. Dzięki tej prostej metodzie utrzymacie czystość w swojej lodówce, na przykład, gdy jakieś jedzenie przecieknie na półki lub jakiś produkt się w waszej lodówce zepsuje. Wszystko, co będziecie musieli zrobić to zdjąć folię i założyć nową, bez konieczności ponownego szorowania półek. Jak się do tego zabrać?

  • Na początku wyjmijcie z lodówki całą żywność (z każdej półki lodówki).
  • Następnie wyczyśćcie półki i wnętrze lodówki łagodnym detergentem zmieszanym z letnią wodą.
  • Po umyciu wnętrza lodówki spłuczcie ją wodą.
  • Zanim przejdziecie do dalszych czynności, osuszcie wszystkie powierzchnie, aby uniknąć rozwoju pleśni i zapewnić prawidłowe przyleganie folii do półki.
  • Wyciągnijcie arkusz folii, który jest wystarczająco duży, aby przykryć pierwszą półkę.
  • Owińcie każdą z półek taką ilością plastiku, aby zrobić pełną pętlę wokół półki.
  • Gdy jedzenie przecieknie na półkę, zdejmijcie folię i załóżcie nową.
Zobacz także
W PRL-u sprzedawano mleko w folii. To obowiązkowe pytanie, zanim je kupicie

W PRL-u sprzedawano mleko w folii. Przed jego zakupem padało 1 obowiązkowe pytanie. Pamiętacie jakie?

Przejedźcie nożem po folii aluminiowej a stanie się coś genialnego

Przejedźcie nożem po folii aluminiowej, a stanie się coś genialnego

Inne ciekawe zastosowania plastikowej folii

Jeśli używacie plastikowej folii tylko do owijania nią żywności, wykorzystujecie jedynie ułamek jej potencjału.

Oto do czego można ją jeszcze wykorzystać!

  • Eliminuje przeciągi w oknach. Przeciągi w oknie doprowadzają was do szału? Możecie zakryć okna w całości folią. Spróbujcie też umieścić zwiniętą plastikową folię w szczelinach, z których dociera zimne powietrze, aby ograniczyć jego dopływ.
  • Przechowujcie w niej sztućce. Jeśli się przeprowadzacie lub wybieracie w podróż, szczelnie owińcie każdy zestaw przyborów plastikową folią. W ten sposób nie ma możliwości, aby rozpadły się lub rozdzieliły podczas transportu, a po przyjeździe wszystkie będą w tym samym miejscu, co znacznie ułatwi wam rozpakowanie.
  • Zapobiegnie rozlewaniu się płynów podczas podróży. Zdejmijcie nakrętkę od napoju, przykryjcie otwór folią i zamknijcie.
  • Chroni klawiaturę komputera przed osadzaniem się kurzu i brudu.
  • Poprawi działanie lecznicze maści. Gdy dokucza wam ból kolana lub innej części ciała, posmarujcie je maścią i owińcie obszar folią. Taki okład zwiększy działanie rozgrzewające maści.
  • Przedłuży świeżość bananów. Użyjcie plastikowej folii, aby zachować świeżość bananów. Banany, podobnie jak awokado, są znane z tego, że szybko zmieniają się ze świeżych w przejrzałe. Aby spowolnić ten proces, spróbujcie owinąć łodygi owoców plastikową folią.

Źródło: readersdigest.ca, tipy.interia.pl

Czym najlepiej przykryć potrawę w lodówce? Folią, pokrywką czy talerzem?
Adobe Stock
Newsy
Czym najlepiej przykryć potrawę w lodówce? Folią, pokrywką czy talerzem?
Jak przechowywać jedzenie, aby jak najdłużej zachowało świeżość i smak? Być może zawsze robiliście to źle!

Czym najlepiej przykryć jedzenie, które chowacie do lodówki? Niewiele osób wie, że zależy to nie tylko od rodzaju dania, ale także od naczynia, w którym jest przechowywane. Nie każdy także zdaje sobie sprawę z tego, ile zastosowań mają folie do żywności! Czym przykryć obiad w lodówce? Jeśli danie zostało umieszczone w metalowej misce, przykryjcie je przezroczystą folią plastikową. Aluminiowa, która zetknie się z metalowym naczyniem, szybko wejdzie w reakcję z jedzeniem i zepsuje jego smak. Wszelkiego rodzaju nabiał, czyli sery żółte, pleśniowe, twarogi, a także warzywa również warto przechowywać w plastikowej folii przezroczystej. W ten sposób najdłużej zachowają świeżość. Do czego służy folia aluminiowa? Przyda się zwłaszcza do pieczenia lub przykrywania dań w piekarniku (ciast, zapiekanek itd.) – dzięki swojej srebrnej powłoce i specjalnej konstrukcji, odbija ciepło i sprawia, że danie nie przypala się z góry, a równomiernie zapieka.  Folia aluminiowa sprawdzi się także, jeśli chcecie utrzymać ciepło potrawy jak najdłużej. Jak to zrobić? Wystarczy owinąć danie błyszczącą stroną folii do wewnątrz. Jeśli jednak chcecie szybciej wystudzić potrawę, zawińcie je w odwrotną stronę. Folia aluminiowa zawsze ma dwie strony : strona błyszcząca zatrzymuje ciepło, a matowa – przepuszcza je. Ten typ folii może być jednak stosowany także do przedłużania świeżości żywności przechowywanej w lodówce. Warto jednak pamiętać, aby owijać ją matową stroną do środka – produkt będzie mógł w ten sposób „oddychać”, a folia będzie lepiej przewodzić chłód produkowany przez lodówkę.  Folie do żywności - zagrożenia Pamiętajcie, aby nigdy nie wkładać folii aluminiowej do mikrofali! Może ona...

Pakujecie kanapki w folię aluminiową? To może wpłynąć na stan waszego układu nerwowego
Adobe Stock
Newsy
Pakujecie kanapki w folię aluminiową? To może wpłynąć na stan waszego układu nerwowego
Sposobów na zapakowanie śniadania do pracy czy szkoły jest sporo. Papier śniadaniowy, serwetki, torebki, śniadaniówki… I choćby wydawało się, że kanapki będą dłużej świeże, lepiej nie używajcie do tego folii aluminiowej.

Drugie śniadanie poza domem, w ciągu dnia pełnego wciąż nowych zadań, to posiłek, który pozwala chwilę odpocząć i dostarczyć organizmowi nowej porcji energii. Nie należy z niego rezygnować, tłumacząc to brakiem czasu czy dietą. Dietetycy zwracają uwagę, że właśnie będąc na diecie, warto jeść częściej, a nie ograniczać się do 3 posiłków dziennie. Jedząc 5 razy dziennie, zwykle jemy mniejsze porcje na raz i ułatwiamy naszemu organizmowi ich strawienie. Dlaczego kanapki lepiej zawijać w papier, a nie w folię aluminiową? Szykując kanapki do zjedzenia poza domem mamy na uwadze to, żeby się nie rozpadły, nie rozmiękły i nie zeschły. Chcemy wyjąć je ze śniadaniówki świeże, pomimo, że były zrobione kilka godzin wcześniej. Szukamy więc takich opakowań, które pozwolą zachować świeżość i tak trafiamy na folię aluminiową. Jej nazwa pochodzi od słowa aluminium, inaczej glin, i wzięła się stąd, że w jej składzie jest właśnie ten pierwiastek. Glin jest pierwiastkiem chemicznym, który bardzo długo był uważany za neutralny dla zdrowia człowieka. Ostatecznie jednak stwierdzono, że to substancja, która może przenikać do ludzkiego organizmu i działać na niego szkodliwie. Wpływa negatywnie na nerki, układ moczowy, a gdy w ciele człowieka zgromadzi się go dużo, zaczyna mieć negatywny wpływ na niemal wszystkie komórki organizmu. Upośledza narządy, wpływa degenerująco na układ nerwowy. Do organizmu człowieka z folii aluminiowej może się przedostać się za pośrednictwem żywności. Drobinki glinu najpierw przenikają do pożywienia, a z niego do naszego organizmu. Dzieje się tak zarówno w przypadku potraw zimnych, jak kanapki i gorących, jak pomidory czy ziemniaki zapiekane w folii.  Jak prawidłowo i bezpiecznie używać folii aluminiowej? Jednak folii aluminiowej nie należy się...

jak przechowywać mięso
Pixabay
Newsy
Chcecie, żeby mięso mielone było dłużej świeże? Przed włożeniem do lodówki zróbcie jedną rzecz
Sposoby na zachowanie świeżości mięsa są bardzo proste - wystarczy przestrzegać kilku zasad.

Już dzieci wiedzą, że zepsutej żywności się nie je – choć jeszcze w latach powojennych ta wiedza nie była wcale bardzo powszechna i ówczesne poradniki dla gospodyń domowych radziły między innymi, by nie spożywać mięsa w którym są już robaki. Bardzo ważne jest, by uważać na mięso, które się kupuje, by uniknąć przykrej niespodzianki po przyjściu do domu. Jak przechowywać mięso, by było świeże jak najdłużej? Poniżej zebraliśmy dla was porcję porad na ten temat! Jak prawidłowo przechowywać mięso? Termin ważności – najważniejsza z zasad! Zanim w ogóle kupicie mięso upewnijcie się, że jest ono świeże. Sprawdźcie termin ważności na opakowaniu lub po prostu przyjrzyjcie się dobrze mięsu. Niezbyt świeże kawałki będą matowe i wysuszone. Jeśli do tego mięso wydziela bardzo odrzucający zapach możecie być pewni, że jest zepsute. Szczelne opakowanie – jeśli kupujecie mięso luzem, a nie zapakowane w plastikowe opakowanie, koniecznie w domu owińcie je dodatkową warstwą folii. To uchroni je przed bakteriami znajdującymi się w lodówce, które mogłyby przejść do mięsa i je zakazić. Prosto do lodówki – natychmiast po przyjściu do domu włóżcie mięso do lodówki, w której panują co najmniej 4 stopnie Celsjusza. Jeżeli chcecie je zamrozić, upewnijcie się, że temperatura w zamrażalniku wynosi przynajmniej -17 stopni. Świeższe mielone A co zrobić, by kupione w sklepie mięso mielone dłużej zachowało świeżość? Czasem się zdarzy, że nie zużyjecie całej porcji mięsa do posiłku. Wówczas wystarczy je posolić, zapakować szczelnie w folię i wstawić do lodówki.

Na tej półce w lodówce trzymajcie wędliny. Będą dłużej świeże
Adobe Stock
Newsy
Wędliny szybko zsychają wam w lodówce? Przełóżcie je na tę półkę i zapomnijcie o problemie
Od tego jak przechowujemy wędliny zależy czy długo zachowają świeżość czy też szybko będą się nadawały do wyrzucenia. Jeśli nie chcecie wyrzucać jedzenia, trzymajcie je w odpowiednich warunkach. Czy wiecie która półka w lodówce jest najlepsza dla wędlin?

Gdy w pośpiechu wpadacie z zakupów do domu, zwykle wkładacie do lodówki przyniesione produkty nie zwracając uwagi jak są zapakowane i odkładacie je tam, gdzie jest miejsce, a nie tam, gdzie powinny być położone. Podpowiadamy, na co zwracać uwagę i gdzie przechowywać wędlinę, żeby długo zachowała świeżość. Jak prawidłowo przechowywać wędliny? Przynosicie wędlinę ze sklepu i od razu wkładacie do lodówki? A czy zwracacie uwagę, w co została zapakowana? Czasem kupicie ją w szczelnym opakowaniu, wtedy problem jest mniejszy, ale gdy kupujecie na wagę, dostajecie ją zawiniętą w folię spożywczą lub włożoną do foliowej torebki. To nie są dobre warunki do przechowywania szynki, ponieważ ani torebka, ani folia nie przepuszczają powietrza i powodują, że wędlina szybciej się psuje. W czym więc ją trzymać? Na to pytanie odpowiedział Jan Kuroń, w poradniku przygotowanym dla Federacji Polskich Banków Żywności: - Wędliny w lodówce powinniśmy przechowywać w opakowaniach, które zapewnią dostęp powietrza, np. pergamin lub ściereczka. Pergamin doskonale sprawdzi się w przypadku miękkich i mniej trwałych wędlin. Wędliny suszone i wędzone można również włożyć do pojemnika — np. z dobrej jakości plastiku lub szkła, który przykrywamy niezbyt szczelnie, żeby zapewnić dostęp powietrza (może to być na przykład słoik). Jak i gdzie układać wędliny w lodówce? Nowoczesne lodówki posiadają tzw. stratyfikację termiczną Oznacza to, że w różnych częściach lodówki panuje różna temperatura. Gdy ustawiacie chłodzenie na termometrze lodówki na 6 stopni, pamiętajcie, że nie wszędzie będzie taka temperatura. Środkowe półki będą miały temperaturę taką jak ustawioną dla całej lodówki, ale dolne mogą mieć niższą, a górne wyższą....