zupa kapuściana przepis
Adobe Stock
Newsy

Oto zupa, która pomaga schudnąć. Jedzcie ją do woli

Tę zupę kapuścianą możecie jeść naprawdę do woli. Pamiętajcie jednak, by dodatkowo pić dużo wody niegazowanej i unikać alkoholu. Efekty będą powalające!

Zupa kapuściana to główny element diety, dzięki której możecie zrzucić nawet 5 kilogramów w tydzień! Bowiem zawarte w niej warzywa spożywane na ciepło działają nie tylko moczopędnie, ale również regulują pracę jelit oraz doskonale oczyszczają organizm z rozmaitych toksyn. Jej przyrządzenie jest dziecinnie proste!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na odchudzającą zupę kapuścianą

Będziecie potrzebować

  • 3 litry wody i 1 kostkę rosołową lub 3 litry przygotowanego samodzielnie bulionu
  • 1 główki kapusty włoskiej
  • 5 średnich pomidorów
  • 3 średnie cebule
  • 1 paprykę czerwoną
  • 1 paprykę zieloną
  • 3 gałązki selera naciowego
  • Przyprawy: pieprz, liście laurowe, ziele angielskie, kminek, majeranek

Przygotowanie

  1. W dużym garnku umieśćcie 3 litry wody i zagotujcie. Następnie dodajcie do niej kostkę rosołową. Całość mieszajcie tak długo, aż kostka się rozpuści. Jeśli używacie prawdziwego bulionu, pomińcie ten krok.
  2. Kapustę poszatkujcie i umieśćcie wraz z przyprawami w wywarze. Całość przykryjcie pokrywką i gotujcie na średnim ogniu przez ok. 15 minut.
  3. Pomidory umieśćcie w odpornym na wysoką temperaturę naczyniu, a następnie zalejcie wrzątkiem. Po ok. 5 minutach wyjmijcie je z wody. Kiedy ostygną na tyle, że będziecie w stanie je wziąć w dłonie, zdejmijcie z nich skórkę i pokrójcie w kostkę.
  4. Papryki umyjcie, osuszcie przy pomocy ręcznika papierowego, wyjmijcie gniazda nasienne oraz pestki i również pokrójcie w kostkę.
  5. Cebulę obierzcie i pokrójcie w pióra z kolei selera umyjcie i podzielcie na małe kawałki.
  6. Wszystkie warzywa umieśćcie w garnku z kapustą. Całość zamieszajcie i gotujcie przez kolejne 20 minut, aż do miękkości.

Gotowe!

zupa pomidorowa z papryką przepis
Gotujmy.pl/Mysiunia
Newsy
Jesteście fanami pomidorowej? Zróbcie ją z tym składnikiem, a będziecie żałować, że tak późno poznaliście ten przepis
Zupa pomidorowa to istny klasyk polskiej kuchni. Przyrządzana na bazie esencjonalnego rosołu od lat pieści podniebienia łasuchów. Ale czy kiedykolwiek próbowaliście dodać do niej pieczoną paprykę?

Z ryżem, makaronem lub grzankami – bez względu na to, którą wersję wolicie, zupa pomidorowa z pewnością często gości w waszym jadłospisie. Z reguły przyrządza się ją w poniedziałki. Bowiem pozostały z niedzieli rosół, stanowi niezastąpioną bazę tej tradycyjnej potrawy. Na miłość Polaków do pomidorowej z pewnością wpływa ogrom czynników. Przede wszystkim można ją przyrządzić na wiele sposobów. Niektórzy wolą, gdy jest pikantna, inni kochają jej słodycz, wielu uwielbia jej łagodny, kremowy smak.  Ale czy kiedykolwiek próbowaliście przyrządzić ją z dodatkiem papryki? Jeśli nie, to koniecznie nadróbcie kulinarne zaległości. Pomidorówka w takiej wersji smakuje naprawdę wybornie. Przepis na zupę pomidorową z papryką Będziecie potrzebować 4 pomidorów 4 czerwone papryki 1 cebuli 2 ząbków czosnku 1 łyżki oliwy 1 łyżki masła ¾ szklanki wody lub bulionu Przypraw: soli, pieprzu, bazylii, lubczyku Przygotowanie Papryki umyjcie, przekrójcie, usuńcie z nich gniazda nasienne i pestki, a następnie umieśćcie je na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Tak przygotowane warzywa włóżcie do nagrzanego do 200 st. C piekarnika i pieczcie przez ok. 10 minut. Po upływie tego czasu wyjmijcie papryki z piekarnika i kiedy nieco ostygną, zacznijcie obierać je ze skórki, a następnie pokrójcie na mniejsze kawałki. Pomidory umyjcie, natnijcie od spodu, umieśćcie w średniej wielkości misce i zalejcie wrzątkiem. Po ok. 15 minutach obierzcie je ze skórki i również pokrójcie na mniejsze kawałki. Cebulę obierzcie i posiekajcie w niewielką kosteczkę. Czosnek obierzcie i pokrójcie na bardzo cienkie talarki. W dużym garnku rozpuśćcie masło z dodatkiem oliwy, a następnie...

przepis na gulasz
Gotujmy.pl/migotka28
Newsy
Ten gęsty, mięsny gulasz wspaniale was rozgrzeje i nasyci. Idealny na mroźne dni
„Bestia ze Wschodu” stała się rzeczywistością. W najbliższy weekend termometry pokażą nawet -20 st. C. W te mroźne dni pamiętajcie nie tylko o właściwym ubraniu i piciu ciepłych napojów, ale również rozgrzewających posiłkach. Gulasz z naszego przepisu będzie jak znalazł.

Mięso wieprzowe, papryka i ostre przyprawy – dzięki nim wasz organizm będzie idealnie przygotowany na dzień spędzony poza domem. Bowiem nawet najcieplejsze spodnie nie rozgrzeją was tak dobrze, jak treściwy obiad. W ten weekend koniecznie skorzystajcie z naszego przepisu na gulasz. Przepis na gulasz Będziecie potrzebować  700 gramów wieprzowiny 300 gramów pieczarek Warzyw: 1 papryki, 1 cebuli, 3 ziemniaków 3 łyżek koncentratu pomidorowego 2 litrów wody Oleju do smażenia  Przypraw i ziół: pieprzu, soli, majeranku, liści laurowych, słodkiej papryki, chili Przygotowanie W średniej wielkości garnku umieśćcie wodę wraz z liściem laurowym i zagotujcie. Mięso umyjcie pod bieżącą wodą, osuszcie przy pomocy ręcznika, pokrójcie w kostkę i podsmażcie na gorącym oleju. Kiedy się przyrumieni, umieśćcie je w gotującej się wodzie. Cebulę obierzcie i pokrójcie w pióra. Pieczarki umyjcie i potnijcie na plastry. Paprykę również umyjcie i pokrójcie w kostkę. Tak przygotowane warzywa umieśćcie w garnku z wodą i mięsem. Do wywaru dodajcie pozostałe przyprawy – pieprz, sól, majeranek, słodką paprykę oraz chili. Całość duście pod pokrywką, na wolnym ogniu, aż do momentu, w którym mięso zmięknie. Ziemniaki obierzcie, pokrójcie w kostkę i ugotujcie w osolonej wodzie. Tak przygotowane dodajcie do gulaszu wraz z koncentratem pomidorowym. Całość zamieszajcie i gotujcie jeszcze przez 5 minut. Gotowe! Źródło: gotujmy

Czym zabielić barszcz biały?
Adobe Stock
Newsy
Przepis na barszcz biały w innej odsłonie. Wyjątkowy smak zawdzięcza zakwasowi z kiszonej kapusty
Zakwas na barszcz biały zazwyczaj przyrządza się na bazie mąki żytniej. Okazuje się jednak, że ten na bazie soku z kiszonej kapusty niesamowicie wzbogaca smak zupy.

Barszcz biały to jedna z najpyszniejszych polskich zup. Przyrządzona na bazie domowego bulionu, z dodatkiem kiełbasy, chrzanu, śmietany i majeranku od lat podbija serca największych smakoszy. Jak się okazuje, sekret jej niepowtarzalnego smaku tkwi przede wszystkim w zakwasie. Ten na bazie soku z kiszonej kapusty jest naprawdę niesamowity. Przepis na barszcz biały na zakwasie z kiszonej kapusty Do przygotowania bulionu będziecie potrzebować: 2 litrów wody Warzyw: 2 marchewek, 1 pietruszki, 1 selera, 1 pora 400 gramów kiełbasy 15 ml oleju 2 suszonych grzybów Przypraw: ziela angielskiego, liści laurowych, pieprzu, majeranku Do przygotowania zakwasu będziecie potrzebować: 1 litra soku z kiszonej kapusty 45 gramów mąki pszennej 6 ziaren ziela angielskiego  4 liści laurowych 1 ząbka czosnku Dodatkowo będziecie potrzebować: 150 ml śmietany 10 gramów tartego chrzanu Przygotowanie: Marchewki, pietruszkę oraz selera obierzcie, pokrójcie, posmarujcie cienką warstwą oleju i ułóżcie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Tak przygotowane warzywa wstawcie na 30 minut do nagrzanego do 180 st. C piekarnika. Po upływie tego czasu przełóżcie warzywa, wraz z porem, do dużego garnka, dodajcie do nich kiełbasę, a następnie zalejcie całość zimną wodą i gotujcie przez 30 minut.  Po upływie tego czasu wyjmijcie z garnka warzywa i mięso, a następnie umieśćcie w nim suszone grzyby oraz przyprawy. Trzymajcie na ogniu jeszcze przez kolejne 20 minut. Teraz przygotujcie zakwas – czosnek obierzcie z łupin i pokrójcie na cieniutkie plasterki, a następnie połączcie je z sokiem z kiszonej kapusty, mąką oraz przyprawami i odstawcie. Z bulionu wyjmijcie suszone grzyby i przyprawy, a następnie wzbogaćcie go o przyrządzony wcześniej...

Kiedy dodać majonez do sałatki jarzynowej?
Adobe Stock
Newsy
Dlaczego majonez powinno się dodawać dopiero przed samym spożyciem sałatki jarzynowej? Będziecie zaskoczeni
Większość z was nie wyobraża sobie świąt bez przepysznej sałatki jarzynowej. Jeśli chcecie, by zasmakowała waszym gościom dodajcie majonez dopiero przed samym zaserwowaniem.

Nie wiedzieć czemu przyjęło się, że majonez należy dodać do sałatki jarzynowej od razu po jej przyrządzeniu, a następnie całość wstawić do lodówki na kilkanaście godzin. Okazuje się, że to błąd. Doświadczone gospodynie dobrze wiedzą, że sos powinno się łączyć z warzywami dopiero przed samym zaserwowaniem. Kiedy dodać majonez do sałatki jarzynowej? Najznamienitsi szefowie kuchni potwierdzają – warzywa należy łączyć z majonezem dopiero przed samym zaserwowaniem sałatki jarzynowej. Okazuje się bowiem, że dodany wcześniej sos bardzo negatywnie wpływa na smak potrawy i przyspiesza jej psucie. Nigdy więcej tego nie róbcie. Przepis na sałatkę jarzynową Będziecie potrzebować: Warzyw: 3 dużych ziemniaków, 2 dużych marchewek, 1 pietruszki, 4 ogórków kiszonych, 1 cebuli, 1 puszki groszku konserwowego  1 jabłka 3 dużych jajek 5 łyżek majonezu 4 łyżek jogurtu naturalnego 2 litrów bulionu Przypraw: pieprzu, soli Przygotowanie: Ziemniaki, marchewki i pietruszkę dokładnie umyjcie pod bieżącą wodą, a następnie umieśćcie w garnku z gorącym rosołem. Całość gotujcie aż do miękkości warzyw, ok. 40 minut. Przed wrzuceniem do garnka warzywa możecie przekroić na pół, wtedy szybciej się ugotują. Po 40 minutach wyjmijcie warzywa z wody i pozostawcie do ostygnięcia na ok. 20 minut, a następnie zdejmijcie z nich skórkę. Obrane warzywa pokrójcie w niewielką kostkę i umieśćcie w stosunkowo dużej misce (sałatka jarzynowa składa się z wielu produktów, wszystko musi się zmieścić w jednym naczyniu). W rondelku pełnym zimnej wody umieśćcie jajka i ugotujcie je na twardo (8-10 minut od momentu, w którym woda zacznie wrzeć). Ugotowane jajka przelejcie zimną wodą, a następnie obierzcie je ze skorupek. Kiedy trochę ostygną zacznijcie...