rakotwórcze wędliny
Adobe Stock
Newsy

Oto wyjątkowo rakotwórczy produkt. Zróbcie jego zdrową i pyszną wersję sami w domu

Sklepowe wędliny to jeden z produktów, na który zarówno eksperci, jak i sami konsumenci narzekają najczęściej. Bowiem w ich składzie przeważają substancje konserwujące, a nie mięso. Ponadto okazuje się, że regularne spożywanie takiej wędliny może prowadzić do groźnych chorób, w tym nowotworów.
Weronika Kępa
styczeń 02, 2021
Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Sklepowe wędliny mogą zagrażać waszemu życiu

Na sklepowych półkach wręcz roi się od przeróżnych rodzajów wędlin. Okazuje się jednak, że skład większości z nich jest bardzo niepokojący. Etykiety nie pozostawiają wątpliwości – w produktach przeważają substancje konserwujące, a mięso to jedynie dodatek.

Dzieje się tak ponieważ większość tego typu produktów jest wytwarzanych na skalę masową. Stąd w celu redukcji kosztów zmniejszana jest zawartość składnika wyjściowego, czyli mięsa na rzecz wypełniaczy. Oczywiście w marketach można też dostać produkty z dobrym składem, jednak ze względu na wysoką cenę niewiele osób się na nie decyduje.

„Spożywanie dużej ilości wędlin zawierających substancje dodatkowe, do których zaliczamy m.in. azotany i azotyny, może być rakotwórcze” – stwierdziła w rozmowie z WP abcZdrowie Milena Głaz, technolog żywności.

Okazuje się, że wchłonięcie 1 grama azotynu potasu może przyczynić się do zatrucia organizmu. Z kolei 4 gramy to dawka śmiertelna. Dlatego nie ryzykujcie i zacznijcie przyrządzać wędliny samodzielnie! To dziecinnie proste.

Przepis na domową wędlinę ze schabu

Będziecie potrzebować

  • 2 kilogramów schabu
  • 2 litrów wody
  • 1 główkę czosnku
  • Przypraw: 200 gramów soli, 30 ziaren pieprzu, 20 ziaren ziela angielskiego, 15 goździków, 15 listków laurowych, 2 łyżki ziaren kolendry, 1 łyżka owoców jałowca

Przygotowanie

  1. W dużym garnku umieśćcie wodę, pieprz, ziele angielskie, goździki, liście laurowe, ziarna kolendry i owoce jałowca. Całość zagotujcie i odstawcie do wystygnięcia.
  2. Do tak przygotowanej zalewy dodajcie sól oraz obrane i posiekane ząbki czosnku, a następnie umieśćcie w niej opłukane pod bieżącą wodą mięso.
  3. Schab w zalewie odstawcie na 2 tygodnie do chłodnego miejsca, najlepiej sprawdzi się piwnica, bądź spiżarka. Koniecznie pamiętajcie by każdego dnia mięso obrócić na drugą stronę.
  4. Po upływie 2 tygodni przełóżcie mięso do specjalnej siatki wędliniarskiej i obwiążcie ciasno sznurkiem. Tak przygotowaną umieśćcie w wędzarni na ok. 6 godzin (wystarczy wykopane w ziemi stanowisko do zadymiania, w którym rozpalicie drewno i umieścicie mięso).
  5. Uwędzoną wędlinę umieśćcie w wodzie o temperaturze 80 st. C i parzcie przez ok. 2 godziny. Tak przygotowaną odstawcie do wystudzenia, a następnie schowajcie do lodówki.

Gotowe!

Źródło: gotujmy.pl

Komentarze
schab suszony w piekarniku
Gotujmy.pl
Newsy Nie ma nic pyszniejszego od domowej wędliny. Zdradzamy przepis na delikatny i kruchy schab, suszony w piekarniku
Zbliżające się święta to dobry czas, by wypróbować nieco bardziej czasochłonne przepisy. Fakt, że zajmują dużo czasu doskonale rekompensuje ich niesamowity smak!
Katarzyna Wyborska
grudzień 01, 2020

Masz w domu alergików? Starasz się odżywiać zdrowo? Jeśli tak, to pewnie wiesz jak trudno jest kupić dobrą wędlinę bez ulepszaczy i konserwantów. A gdy już taką znajdziesz, to jest bardzo droga! Rozwiązaniem jest przygotowywanie domowych wędlin – dzięki temu masz pewność, że są one wolne od konserwantów  i innych składników niebezpiecznych dla zdrowia lub powodujących alergię. Przygotowanie własnoręcznie robionego schabu nie jest bardzo trudne – sprawdźcie, jak to zrobić! Domowa szynka Nie ma chyba nic lepszego, niż zapach suszącej się na sznurku aromatycznej wędliny. Kiedyś był to w domach częsty widok, który dziś znamy tylko zza lady mięsnego sklepu. Warto wrócić do starych zwyczajów i zrobić suszony schab w domu! Potrzebny jest do tego tylko piekarnik i odrobina cierpliwości. Domowe wędliny są zdrowe, smaczne, a ich przygotowanie daje mnóstwo satysfakcji! Któż nie chciałby po usłyszeniu pochwały za pyszną szynkę móc powiedzieć „Sama ją zrobiłam”! Takim suszonym schabem z pewnością zaimponujecie gościom podczas świąt. Doskonale nada się także jako zimna przekąska podczas zabawy sylwestrowej w gronie przyjaciół! Przepis na schab suszony w piekarniku Aby zrobić domowy schab suszony, przygotuj: 1,5-2kg schabu wieprzowego 3 ząbki czosnku Łyżka suszonej papryki wędzonej 2 łyżki cukru 2 łyżki soli Łyżka soli do peklowania Łyżeczka pieprzu mielonego Przygotowanie Wszystkie przyprawy wymieszaj ze sobą. Natrzyj nimi schab, a pozostałą część wysyp na dno naczynia żaroodpornego, w którym będziesz piec mięso. Wstaw naczynie do lodówki na 3 doby. Co kilkanaście godzin usuwaj wypływające ze schabu soki i obracaj mięso na drugą stronę podsypując je solą i pieprzem. Po trzech dniach wyjmij schab z...

Przeczytaj