rakotwórcze wędliny
Adobe Stock
Newsy

Oto wyjątkowo rakotwórczy produkt. Zróbcie jego zdrową i pyszną wersję sami w domu

Sklepowe wędliny to jeden z produktów, na który zarówno eksperci, jak i sami konsumenci narzekają najczęściej. Bowiem w ich składzie przeważają substancje konserwujące, a nie mięso. Ponadto okazuje się, że regularne spożywanie takiej wędliny może prowadzić do groźnych chorób, w tym nowotworów.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Sklepowe wędliny mogą zagrażać waszemu życiu

Na sklepowych półkach wręcz roi się od przeróżnych rodzajów wędlin. Okazuje się jednak, że skład większości z nich jest bardzo niepokojący. Etykiety nie pozostawiają wątpliwości – w produktach przeważają substancje konserwujące, a mięso to jedynie dodatek.

Dzieje się tak ponieważ większość tego typu produktów jest wytwarzanych na skalę masową. Stąd w celu redukcji kosztów zmniejszana jest zawartość składnika wyjściowego, czyli mięsa na rzecz wypełniaczy. Oczywiście w marketach można też dostać produkty z dobrym składem, jednak ze względu na wysoką cenę niewiele osób się na nie decyduje.

„Spożywanie dużej ilości wędlin zawierających substancje dodatkowe, do których zaliczamy m.in. azotany i azotyny, może być rakotwórcze” – stwierdziła w rozmowie z WP abcZdrowie Milena Głaz, technolog żywności.

Okazuje się, że wchłonięcie 1 grama azotynu potasu może przyczynić się do zatrucia organizmu. Z kolei 4 gramy to dawka śmiertelna. Dlatego nie ryzykujcie i zacznijcie przyrządzać wędliny samodzielnie! To dziecinnie proste.

Przepis na domową wędlinę ze schabu

Będziecie potrzebować

  • 2 kilogramów schabu
  • 2 litrów wody
  • 1 główkę czosnku
  • Przypraw: 200 gramów soli, 30 ziaren pieprzu, 20 ziaren ziela angielskiego, 15 goździków, 15 listków laurowych, 2 łyżki ziaren kolendry, 1 łyżka owoców jałowca

Przygotowanie

  1. W dużym garnku umieśćcie wodę, pieprz, ziele angielskie, goździki, liście laurowe, ziarna kolendry i owoce jałowca. Całość zagotujcie i odstawcie do wystygnięcia.
  2. Do tak przygotowanej zalewy dodajcie sól oraz obrane i posiekane ząbki czosnku, a następnie umieśćcie w niej opłukane pod bieżącą wodą mięso.
  3. Schab w zalewie odstawcie na 2 tygodnie do chłodnego miejsca, najlepiej sprawdzi się piwnica, bądź spiżarka. Koniecznie pamiętajcie by każdego dnia mięso obrócić na drugą stronę.
  4. Po upływie 2 tygodni przełóżcie mięso do specjalnej siatki wędliniarskiej i obwiążcie ciasno sznurkiem. Tak przygotowaną umieśćcie w wędzarni na ok. 6 godzin (wystarczy wykopane w ziemi stanowisko do zadymiania, w którym rozpalicie drewno i umieścicie mięso).
  5. Uwędzoną wędlinę umieśćcie w wodzie o temperaturze 80 st. C i parzcie przez ok. 2 godziny. Tak przygotowaną odstawcie do wystudzenia, a następnie schowajcie do lodówki.

Gotowe!

Źródło: gotujmy.pl

Przepis na wielkanocny gotowany schab
Adobe Stock
Newsy
10-minutowy schab. Doskonały pomysł na pyszną wędlinę bez chemii
Jeśli wciąż zastanawiacie się, co zdrowego zaserwować swojej rodzinie podczas śniadania, podpowiadamy. Ten przepyszny schab gotowany w domowej zalewie sprawdzi się idealnie.

Choć w dzisiejszych czasach wędlinę można kupić w dosłownie każdym markecie, jej jakość zazwyczaj pozostawia wiele do życzenia. Nafaszerowana chemią, sztucznymi barwnikami i ulepszaczami wędlina ze sklepu bardzo szkodzi waszemu zdrowiu. Jeśli chcecie mieć pewność, że zaserwowane przekąski nie otrują waszych bliskich, najlepiej przygotujcie je samodzielnie, od podstaw. Przepis na domowy gotowany schab Przyrządzenie tego schabu zajmie wam zaledwie 10 minut. Musicie jednak pamiętać, by zabrać się za to co najmniej jeden dzień przed konsumpcją. Ugotowane mięso musi poleżakować w zalewie co najmniej przez 12 godzin. W ten sposób stanie się niezwykle aromatyczne, soczyste i, co tu dużo mówić, po prostu przepyszne. Będziecie potrzebować: 1 kilograma schabu w kawałku 2 litrów zimnej wody 6 przeciśniętych przez praskę ząbków czosnku 2 łyżek domowego majonezu (może być też sklepowy) 2 łyżek musztardy francuskiej Przypraw: 4 łyżek soli, 1 łyżeczki czarnego pieprzu, 1 łyżeczki ziołowego pieprzu, 3 ziaren jałowca, 2 liści laurowych, 6 ziaren ziela angielskiego, 2 łyżek suszonego majeranku Przygotowanie: Mięso opłuczcie pod bieżącą wodą, osuszcie przy pomocy ręcznika papierowego i oczyśćcie z wszelkich błon oraz przerostów tłuszczu. W dużym garnku umieśćcie wodę, majonez, musztardę, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz przyprawy – sól, pieprz, jałowiec, liście laurowe, ziela angielskie, majeranek. Całość dokładnie wymieszajcie przy pomocy rózgi kuchennej. W tak przygotowanej zalewie umieśćcie mięso. Garnek postawcie na kuchence i zagotujcie jego zawartość. Od momentu, w którym potrawa zacznie wrzeć, trzymajcie ją na ogniu jeszcze przez 5 minut, a następnie odstawcie do wystudzenia na całą noc. Następnego dnia powtórzcie cały...

Schab nadziewany kiełbasą
gotujmy.pl/migotka28
Newsy
Niesamowicie pyszny schab nadziewany kiełbasą. Doskonały jako danie lub wędlina do kanapek
Nie ma nic lepszego niż zdrowe, domowe wędliny! Zróbcie sami domowy schab z tego prostego przepisu.

Nie ma chyba nic lepszego, niż domowe wędliny! Chociaż święta już minęły, to warto przygotować smaczne mięso, które świetnie będzie pasowało na karnawałowe przyjęcie lub do kanapek. W sklepach trudno o zdrową wędlinę bez dodatków, dlatego lepiej przygotować ją samodzielnie w domu. A to wcale nie jest takie trudne! Poznajcie przepis na przepyszny schab z kiełbasą. Palce lizać! Przepis na schab nadziewany kiełbasą Jeśli szukacie pomysłu na smaczny obiad lub przystawki dla gości, to dobrze sprawdzi się wam poniższy przepis. Nie jest skomplikowany, a smak tego schabu jest po prostu nie do opisania! Będzie wspaniale smakował zarówno na ciepło, podawany z sosem jak i na zimno - np. z odrobiną majonezu. Do przygotowania schabu nadziewanego kiełbasą będziecie potrzebowali poniższych składników: 1,5 kg schabu wieprzowego 1 kiełbasa podwędzana 2 łyżki musztardy 3 ząbki czosnku 1 duża cebula Liść laurowy Ziele angielskie Majeranek Papryka słodka mielona Kminek mielony Sól Pieprz Przygotowanie Schab umyjcie i osuszcie ręcznikami papierowymi. W miseczce wymieszajcie musztardę, majeranek, kminek oraz przeciśnięte przez praskę 3 ząbki czosnku. W kawałku schabu za pomocą ostrego noża wydrążcie na wylot dziurę, w której zmieści się podwędzana kiełbasa. Posmarujcie środek schabu 1 łyżeczką marynaty, a następnie umieśćcie tam kiełbasę. Resztą marynaty natrzyjcie cały schab i odstawcie go na noc do lodówki. Następnego dnia zamarynowany schab włóżcie do dużego garnka. Doprawcie mieloną papryką i wlejcie około pół szklanki wody. Do garnka dodajcie następnie obraną cebulę, ziele angielskie, liście laurowe, ziarna pieprzu oraz sól. Gotujcie pod przykryciem przez ok. 1,5 godziny. Pamiętajcie, by w trakcie pieczenia w razie potrzeby...

Jak długo przechowywać wędlinę w lodówce?
Adobe Stock
Newsy
Jak długo można przechowywać wędlinę w lodówce? Usiądziecie, gdy poznacie prawdę
Wędlina to jeden z najszybciej psujących się produktów w waszej lodówce. Aby uniknąć przykrych dolegliwości, koniecznie sprawdźcie, jak długo można ją przechowywać.

Większość Polaków nie wyobraża sobie swojego jadłospisu bez wędliny. Najczęściej stanowi ona wspaniały, smakowity i przede wszystkim sycący dodatek do kanapek, tostów, a nawet jajecznicy. Niektórzy szefowie kuchni przyrządzają z niej również inne cuda. Okazuje się jednak, że wędlina to jednocześnie jeden z najszybciej psujących się produktów w waszej lodówce. Jak długo można przechowywać wędlinę? Świeże wędliny nie powinny być przechowywane w lodówce dłużej niż… trzy dni. Z kolei suche i podsuszane, maksymalnie miesiąc. Właśnie dlatego nie polecamy kupowania wędliny „na zapas”. Jednak jeśli już tak się stało, lepiej będzie ją zamrozić niż trzymać w lodówce. Pamiętajcie również, że produkt w plastrach o wiele szybciej traci świeżość niż ten w kawałku. Zachęcamy więc do kupowania wędlin, które będziecie mogli pokroić samodzielnie w domu, kiedy tylko będzie wam potrzebna. Zwróćcie również uwagę na opakowania, w których przechowujecie wędlinę. Nie powinna to być folia. O wiele lepiej sprawdzi się kawałek papieru, ale jeśli nic takiego nie macie pod ręką, możecie także użyć plastikowych opakowań lub specjalnych woreczków. Proces psucia wędlin, przyspiesza również zbyt długie trzymanie ich w temperaturze pokojowej i ponowne ochładzanie.  Sposoby na odświeżenie wędliny Jeśli wasza wędlina leży w lodówce dłużej niż 3 dni, spróbujcie ją odświeżyć. Możecie to zrobić na trzy sposoby – gotując, smażąc lub piekąc. Każdy z nich tak samo dobry i skuteczny. Odświeżanie wędliny poprzez gotowanie Aby wędlina znowu stała się smaczna i soczysta wystarczy, że umyjecie ją pod bieżącą, ciepłą wodą, a następnie zagotujcie z dodatkiem świeżych warzyw – marchewki, pora, selera...

Przepis na schab w musztardzie i majonezie. Idealny na obiad
AdobeStock
Newsy
Przepis na schab w musztardzie i majonezie. Idealny na obiad
Prosty schab gotowany w aromatycznej zalewie sprawdzi się zarówno na obiad, jak i na zimno do kanapek. Poznajcie ten przepis!

Soczysty schab w musztardowym sosie z dodatkiem majonezu to doskonała propozycja na rodzinny obiad. Duszone plastry schabu wychodzą wyjątkowo miękkie i aksamitne, a sos sprawia, że danie smakuje naprawdę wyjątkowo. Wypróbujcie prosty przepis na schab w musztardzie i majonezie! Pomysły na duszony schab Przepisy na schab duszony spodobają się zwłaszcza tym, którzy zniechęcili się po przygotowaniu schabu w piekarniku. Tak przygotowywane mięso może wyjść suche i niesmaczne, jednak schab gotowany zawsze wychodzi! Wypróbujcie te proste przepisy: Przepis na schab gotowany dwa razy po 5 minut Przepis na schab ze śliwką Przepis na schab z morelą Przepis na schab w musztardzie i majonezie Do przygotowania schabu potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 1 kilogram schabu 4 łyżki majonezu 3 łyżki soli 2 łyżki musztardy 4 ziarna ziela angielskiego 2 liście laurowe Kilka ziaren pieprzu Kilka ziaren jałowca Majeranek Płaska łyżeczka cukru Przygotowanie: Wrzućcie do garnka 4 łyżki majonezu, 3 łyżki musztardy, wymieszajcie i wlejcie odrobinę wody. Zamieszajcie i gdy składniki się połączą, wlejcie 1,5-2 litry wody oraz przyprawy: ziele angielskie, liście laurowe, ziarna pieprzu i jałowca, majeranek, 3 łyżki soli oraz płaską łyżeczkę cukru. Wymieszajcie. Schab umyjcie i włóżcie do garnka z zalewą. Zagotujcie, zmniejszcie ogień i duście mięso pod przykryciem przez około 15 minut na średnim ogniu. Po tym czasie zdejmijcie garnek z kuchenki i odstawcie na całą noc. Dzięki temu mięso wspaniale przejdzie aromatem przypraw! Następnego dnia ponownie zagotujcie zawartość garnka, gotujcie przez 5 minut i odstawcie do całkowitego ostygnięcia. I gotowe! Tak przygotowany schab będzie doskonale smakował zarówno na zimno, jak i na...