Sklepowe wędliny mogą zagrażać waszemu życiu

Na sklepowych półkach wręcz roi się od przeróżnych rodzajów wędlin. Okazuje się jednak, że skład większości z nich jest bardzo niepokojący. Etykiety nie pozostawiają wątpliwości – w produktach przeważają substancje konserwujące, a mięso to jedynie dodatek.

Dzieje się tak ponieważ większość tego typu produktów jest wytwarzanych na skalę masową. Stąd w celu redukcji kosztów zmniejszana jest zawartość składnika wyjściowego, czyli mięsa na rzecz wypełniaczy. Oczywiście w marketach można też dostać produkty z dobrym składem, jednak ze względu na wysoką cenę niewiele osób się na nie decyduje.

„Spożywanie dużej ilości wędlin zawierających substancje dodatkowe, do których zaliczamy m.in. azotany i azotyny, może być rakotwórcze” – stwierdziła w rozmowie z WP abcZdrowie Milena Głaz, technolog żywności.

Okazuje się, że wchłonięcie 1 grama azotynu potasu może przyczynić się do zatrucia organizmu. Z kolei 4 gramy to dawka śmiertelna. Dlatego nie ryzykujcie i zacznijcie przyrządzać wędliny samodzielnie! To dziecinnie proste.

Przepis na domową wędlinę ze schabu

Będziecie potrzebować

  • 2 kilogramów schabu
  • 2 litrów wody
  • 1 główkę czosnku
  • Przypraw: 200 gramów soli, 30 ziaren pieprzu, 20 ziaren ziela angielskiego, 15 goździków, 15 listków laurowych, 2 łyżki ziaren kolendry, 1 łyżka owoców jałowca

Przygotowanie

  1. W dużym garnku umieśćcie wodę, pieprz, ziele angielskie, goździki, liście laurowe, ziarna kolendry i owoce jałowca. Całość zagotujcie i odstawcie do wystygnięcia.
  2. Do tak przygotowanej zalewy dodajcie sól oraz obrane i posiekane ząbki czosnku, a następnie umieśćcie w niej opłukane pod bieżącą wodą mięso.
  3. Schab w zalewie odstawcie na 2 tygodnie do chłodnego miejsca, najlepiej sprawdzi się piwnica, bądź spiżarka. Koniecznie pamiętajcie by każdego dnia mięso obrócić na drugą stronę.
  4. Po upływie 2 tygodni przełóżcie mięso do specjalnej siatki wędliniarskiej i obwiążcie ciasno sznurkiem. Tak przygotowaną umieśćcie w wędzarni na ok. 6 godzin (wystarczy wykopane w ziemi stanowisko do zadymiania, w którym rozpalicie drewno i umieścicie mięso).
  5. Uwędzoną wędlinę umieśćcie w wodzie o temperaturze 80 st. C i parzcie przez ok. 2 godziny. Tak przygotowaną odstawcie do wystudzenia, a następnie schowajcie do lodówki.

Gotowe!

Zobacz także:

Źródło: gotujmy.pl